pata92 17.04.07, 09:33 Czy to ortodonta decyduje czy założy mi ligatury gumowe czy metalowe? Czy moge ją poprosic zeby mi załozyła druciki i poprostu mi załozy? Może da ktos fotke z ligaturami metalowymi ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flashy00 Re: Ligatury metalowe 17.04.07, 13:25 Zbyt bardzo to Ci raczej nie pomogę. Mi orto najpierw założyła druciki, a dopiero przy zmianie łuku gumki. Mam dwa niewyraźne małe zdjęcia moich zębów (aparat mam na razie tylko na dole) z ligaturami metalowymi i w gumeczkami, może coś na nich wypatrzysz (druciki widać tylko z bliska) img217.imageshack.us/img217/3540/ligaturylj5.jpg Pozdro Odpowiedz Link
ewelinka_1986 Re: Ligatury metalowe 22.05.07, 17:00 Ja nie polecam metalowych bo mnie np. strasznie uwieraja, byc moze rozni orto maja rozne sposoby ale wolalabym zdecydowanie gumeczki. Z metalowymi co noc musze zakladac wosk a z gumeczkami wcale. Odpowiedz Link
najila1 Re: Ligatury metalowe 23.05.07, 18:05 img238.imageshack.us/my.php?image=s5007135qg6.jpg moje druciki są fajne i nie uwierają i się nie barwią! Odpowiedz Link
zajacowna Re: Ligatury metalowe 24.05.07, 08:40 najila1 uwazam ze to jakis bład w sztuce, zakładac aparat kosmetyczny i do tego ligatury metalowe. Jak kosmetyczny to po to aby go bylo mniej widac... a ligatury metalowe dla podkreslenia aparatu? nie rozumiem tego. Odpowiedz Link
najila1 Re: Ligatury metalowe 24.05.07, 19:17 nie miałam na to wpływu, po prostu mi zalożono, ponoc dzialaja lepiej od gumek, bardziej "ściągają". Eeeee, naprawdę jest spoko i z daleka nadal nic nie widac Odpowiedz Link
malinowymis Re: Ligatury metalowe 04.06.07, 17:46 powiedzialam mojemu orto zeby nie zakladal mi zasem tych metalowych ligaturek tylko biale. on ze na poczatek beda biale ale w pewnym czasie mozliwe ze bedzie musial zalozyc metalowe bo sa mocniejsze i lepiej dzialaja. Odpowiedz Link
mmissiaa Re: Ligatury metalowe 06.06.07, 13:21 hello Raczej orto decyduj o tym, jakie ligaturki będziesz nosić. Dopiero, gdy założy Ci gumowe, zaczniesz o czymś decydować - o kolorze hehe . Pozdrawiam Odpowiedz Link
cally Re: Ligatury metalowe 13.11.07, 15:15 Od tego jakie ligatur mamy na ząbkach zależy tylko i wyłącznie od orto. Metalowe bardziej działają na zęby.Natomiast gumowe zakłada sie najczesniej przy zakladaniu aparatu i w ciagu jego noszenia przy zmienianiu łuku. I faktycznie gumowe sa o tyle przyjemniejsze ze wypelniaja zamek z zewnatrz i nie kalecza dziasel itd Odpowiedz Link