Dodaj do ulubionych

pytanie od zagubionej

14.07.07, 23:10
mam krzywy zgryz i do niedawna byłam spokojna na myśl, że bd chodziła do
ortodonty i założę aparat. Czytając o Waszych problemach jestem pełna
wątpliwości i obaw. Boję się, że bedę ten aparat nosiła długo, że trafie na
złego lekarza, który zamiast mnie wyleczyć-oszpeci. Głownie chodzi mi o
estetykę,żle czuję sie z moimi zębami, choc problem (przynajmniej tak sądzę )
nie jest olbrzymi. W górnej szczęce mam wychylony do przodu jeden ząb o
jakies 3 góra cztery milimetry. Mam zatem pytanie. CZy założenie aparatu na
dolną szczęke będzie niezbędne? ile "na oko" będzie trwało leczenie? (aha mam
lekko wysunięta do przaodu górną szczęke) kIedys (ale było to b. dawno)
nosiłam ruchomy aparat, jednak byłam mała i nie zalezało mi tak na tym, więc
po jakimś roku przestałam go zakładać Potem znowu podejmowałam próby, ale
bardzo deberwowało mnie to ze podczas spania aparat wypadał mi z buzi...NIe
dało się go włożyc i jakos do tych zebow przytwoierdzic..żeby nie wypadl,
trzeba bylo miec zamknieta buzie..Woiec widomo jak to dziecko, w cdzien ie
chcialam go ubierac a w nocy wypadał ;// ehh nie wiem co mam zrobic..JJuz
zwlekam tyle z tym zapisaniem sie do ortodonty....teraz mam jeszcze wiecej
watpliwosci... Ale chce to zrobic, bo przez swojego "ząbka" nie mam wiary w
siebie i boję sie uśmiechać, co przy mojej osobowości jest nieuniknione...nie
chce zaciskac warg tylko szeroko sie uśmiechac..Prosze o pomoc!!! crying
Obserwuj wątek
    • toffilka Re: pytanie od zagubionej 15.07.07, 01:06
      Hej! smile moim zdaniem im szybciej pojdziesz do ortodonty tym lepiej.. powiem tak
      - ja bardzo dlugo zwlekalam, w sumie malo osob mowilo mi ze dostrzega moja wade,
      ale ja bardzo zle sie z tym czulam i szczerze mowiac teraz czuje sie o niebo
      lepiej z tym zelastwem smile usmiecham sie plena geba big_grin na pewno Cie to nie
      oszpeci, przeciez kazdy kto popatrzy na Ciebie pomysli "ona dba o swoj
      usmiech",a to chyba zaleta, a nie wada prawda? smile Jesli chodzi o mnie to nie
      przechodze jakis szczegolnych katuszy, choc mialam w buzi juz bihelixa, mam luk
      podniebienny, pelno sprezynek. To jak kto znosi noszenie aparatu to sprawa
      indywidualna, kazdy powie CI cos innego, dlatego szkoda nawet pytac. Ja Cie
      jednak bardzo namawiam jesli przeszkadza CI Twoj usmiech to nie ma sensu sie
      nawet zastanawiac. Pozdrawiam kiss P.s. Ortodonta Cie na pewno nie oszpeci,
      przedstawi CI plan leczenia, a w razie watpliwosci skonsultuj sie z innym. smile
      • tusia171 Re: pytanie od zagubionej 15.07.07, 18:39
        dzięki bardzo za odpowiedz wink) Wiem, ze nie powinno mnie to oszpecić ;D ale to
        na pewno będzie coś nowego ;P postaram się zgłosić w przyszłym tygodniu wink
        tylko zastanawia mnie to czy wystarczy mi załozenie aparatu na jeden łuk ....bo
        jesli na dwa to z kasa bedzie ciezko ;/;/ A mam jeszcze do Ciebie pytankowink
        skoro masz małą wadę (przynajmniej mało dostrzegalną) to na ile mniej wiecej
        czasu planowane jest noszenie przez CIebie tego aparatu?(tzn. jak zaplanował to
        ortodonta) POzdrawiam ;**
        • lejnisek Re: pytanie od zagubionej 15.07.07, 22:45
          Tysiu! - ja tez wielu lat mam krzywy zgryz, kiedys chodzilam do ortodonty i
          czekalam na aparat ruchomy (byly wtedy straszne kolejki - czekalo sie latami) i
          w koncu przestalam chodzic. W wyniku nieprawidlowego zgryzu (gora za bardzo
          wysunieta, dol troche cofniety) moje zeby sie strasznie pokrzywily. Obie jedynki
          wychylily sie do przodu (z profilu to wyglada beznadziejnie), ostatnio nawet
          lewa jedynka bardziej niz prawa. Dwojki i trojki tez troche wychylone.
          W koncu zdecydowalam sie isc do ortodonty i sprawic sobie aparat staly. Tez
          mialam nadzieje ze bede nosic tylko na gore, bo na dole mam raczej proste zeby.
          Ortodontka jednak powiedziala ze musi byc na gore i na dol, wlasnie przez ten
          zgryz. Dowiedzialam sie tez, ze wlasnie dzieki zlemu zgryzowi wszystkie
          trzonowce nie wyrosly mi "do konca", ze mam strasznie niskie te zabki, co bylo
          spowodowane tym, ze gorna szczeka nachodzila mi zle na dolna. Te wychylajace sie
          zeby tez sa wynikiem zgryzu - zle skladajace sie szczeki - dolne zeby wypychaly
          mi gorne jedynki.
          Tak wiec nie ma na co czekac, bo moze byc jeszcze gorzej. Zeby stana sie jeszcze
          brzydsze, a krzywy zgryz moze powodowac rozne bole np. bole glowy (ja ma
          potworne bole glowy i mam nadzieje ze po leczeniu ortodontycznym zmniejsza sie)
          Bede nosila aparat na gore i dol, planowany okres leczenia to dwa lata. musialam
          tez wyrwac czworki (zeby cofnac te wychylone zeby).

pozdrawiam
    • np1979 Re: pytanie od zagubionej 16.07.07, 12:46
      hej! ja też ma dosyć małą wadę zgryzu i bardzo długo czekałam z założeniem
      aparatu. ale w końcu wzięłam się w garść i bez specjalnego entuzjazmu poszłam
      na pierwszą wizytę do ortodonty. i... 20 będę miała założony aparat na górne
      zęby i już się nie mogę doczekać! lekarz był b miły, powiedział, że nie trzeba
      wyrywać zębów, a tego najbardziej się bałam. w sumie nastawił mnie b
      optymistycznie bi powiedział, że efekt będzie spektakularnysmile tak więc moja
      rada: nie zwlekaj i idź do ortodonty! tylko wybierz sprawdzonego, najlepiej
      poleconego przez znajomych lekarza, do którego będziesz mieć zaufanie.
      powodzenia!!!
    • tusia171 Re: pytanie od zagubionej 16.07.07, 18:31
      Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i odpowiedzi ;* Postaram się jak najszybciej
      zgłosić do ortodonty wink w moim mieście są tylko dwa takie gabinety..Nie wiem,
      która ortodontka(bo są to Panie) jest lepsza..Każdy jest innego zdania Ale
      chyba wybiorę się do tej, która leczyła mnie kiedyś ruchomym aparatem .. Trochę
      się boję komentarzy, bo to przecież moja wina, że przestałam nosić tamten..Ale
      widocznie dopiero teraz dostrzegam, że leczenie zgryzu jest bardzo ważne i to
      nie tylko ze względu na estetykęwink) Jeszcze raz dzięki ;* Jeśli ktoś ma mi
      jeszcze cos do przekazania proszę pisać ;*
      • np1979 Re: pytanie od zagubionej 23.07.07, 13:22
        no i jak tam? byłaś u orto? ja od piątku mam aparat na górze i jest super, nie
        boli tylko śmiesznie się z nim czuję ale szczerzę się non stopsmile))zakładanie
        było ciut nieprzyjemne ale było warto, jestem b zadowolona
        • tusia171 Re: pytanie od zagubionej 28.07.07, 17:19
          hej ;P niestety jeszcze nie, bo nie było mnie w miescie .. nie wiem jak to
          bedzie wink mam nadzieje ze szybko sie zdecyduje big_grinbig_grin a aparat na dole rowniez
          bedziesz miala? ;>?
          • np1979 Re: pytanie od zagubionej 30.07.07, 09:42
            cześć! aparat na dół będę miała zakładany pod koniec sierpnia albo we wrześniu,
            góra była bardziej pokrzywiona. aparat na górze mam noszę dopiero 10ty dzień a
            już zupełnie się do niego przyzwyczaiłam i bardzo go lubięsmile w sumie żałuję, że
            nie zdecydowałam się na założenie dużo wcześniej. nie ma co zwlekać, umów się
            na konsultację do orto, trzymam kciukismile
            • tusia171 Re: pytanie od zagubionej 30.07.07, 15:36
              dziękuję bardzo ;Ptongue_out
    • atenaba Re: pytanie od zagubionej 30.07.07, 20:40
      w tej chwili noszę aparat retencyjny już 2- gi rok, moim problemem były
      wystające górne dwójki,cofnięte jedynki i na dole cała harmonijka krzywizn, nie
      nastawiaj się że będziesz nosiła aparat rok lub 2 u mnie miało to być 2 lata a
      trwało pełne 3- byłam pod tym względem rekordzistą gabinetu, dlatego teraz
      retainer mam nosić 3 lata- tyle ile aparat- zupełnie nie przeszkadza zapomina
      się o jego istnieniu.Leczenie zaczęłam w wieku 32 lat więc to już wiek późny i
      radzę nie zwlekaj, ja żałuję że tyle czasu czaiłam się.Na dole efekt jest
      idealny na górze mam troszeczkę niedosyt ale biorąc pod uwagę obciązenia
      genetyczne - pokolenia całe mają podobną wadę i kształt uzębienia -to optymalne
      osiągnięcie- lekarz przed podjęciem leczenia uprzedził mnie ze na górze ideału
      nie będzie- nie miałam 4 ki, potem dla symetrii wyrwał z drugiej strony .
      Biorąc pod uwagę czas leczenia i ciagłe niespodzianki w postaci nowych
      elementów wprowadzanych do leczenia- po każdej niemalze wizycie i 'dokręceniu"
      u mnie wiązało się to jednak z dużym bólem- nie żałuję i doznaję szoku jak
      widzę swoje stare zdjęcia, człowiek szybko zapomina jak wyglądał. zacheem i
      życzę powodzenia, ja chodziłam do doktora Fudeleja w Warszawie- polecam zna się
      na rzeczy.
      • tusia171 Re: pytanie od zagubionej 03.08.07, 13:11
        a tak na marginesie..jak wygląda aparat retencyjny? ;>

P.S. dzięki za odpowiedzi ;*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka