gratia.1 09.02.08, 19:41 Ile kosztuje aparat na górną szczękę i czy ja sama jako pacjentka mogę zdecydować że chcę aparat tylko na górną szczękę a na dolną nie??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzika_joaska Zawsze to pacjent sam decyduje 10.02.08, 01:50 Zawsze to pacjent sam decyduje. (Chyba że jest niepoczytalny, ma wyrok na przymusowe leczenie, jest potrzebna nagła operacja dla ratowania życia, a pacjent jest nieprzytomny itp.) Nawet rodzącej w bólach kobiecie przed zabraniem jej na cesarskie ciecie daje się do podpisania zgodę na tę operację. Lekarz jest tylko od tego, by doradzić, odradzić, poinformować o konsekwencjach takiego a nie innego leczenia lub jego zaniechania. Decyzję podejmuje pacjent. Nie wiem tylko, czy ortodonta ma prawo Ci odmówić leczenia, jeśli będziesz od niego żądała, założenia aparatu tyko na jedną szczękę, podczas gdy on będzie doradzał obie. Wiedz jedno: Jeśli ortodonta doradza leczenie na obu szczekach, to ma ku temu powody i nie chodzi tu tylko o to, że na tym zarobi. W leczeniu ortodontycznym trzeba dopasować do siebie nowe ustawienie zębów jednej i drugiej szczęki, dlatego jeden łuk nie wystarczy. Najtańszy aparat (metalowy) na jeden łuk kosztuje ok 1300-1500 zł. Pamiętaj, że do tego dochodzą jeszcze koszty zrobienia wycisków, czasem też przygotowania planu leczenia, założenia separacji, zrobienia zdjęć RTG itp. koszty początkowe. A potem koszty mniej więcej comiesięcznych wizyt. Odpowiedz Link
gratia.1 Re: Zawsze to pacjent sam decyduje 10.02.08, 12:33 Dziękuję za odpowiedź-dodam, że wyczerpującą odpowiedź.A czy istnieje możliwość rozłożenia opłat na raty? Odpowiedz Link
sisigma Re: Zawsze to pacjent sam decyduje 12.02.08, 22:02 Może odmówić leczenia bo nie są to czynności ratujące życie. W wielu gabinetach jest możliwość rozłożenia opłat na raty, nie zawsze figuruje w oficjalnych cennikach, często można się dogadać. Jeśli opłaty rozkłada gabinet to zazwyczaj nie dopłacasz. Jeśli jednak zawierasz umowę kredytową z bankiem (a często tak już teraz jest, tak jak w przypadku kupna samochodu czy sprzętu agd na raty w sklepach) to dobrze sprawdź ofertę i do ceny aparatu dolicz koszty kredytu (często od 19% wzwyż). Jest to zwykły kredyt i jego koszty mogą być większe niż na przykład debet w koncie czy pożyczka od cioci... Odpowiedz Link