bret.2 06.04.10, 14:36 "Co one w nas widza Geny " Przeczytaj artykuł wyborcza.pl/1,75476,7695785,Co_one_w_nas_widza__Geny.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polnaro Re: Cos z nauki 06.04.10, 14:51 Fragment o preferencji zachowań altruistycznych mnie zainteresował, bo jakoś na co dzień nie bardzo jest to zauważalne. Jeśli rzeczywiście młodych chłopców do studiowania motywowała konieczność ucieczki przed wojskiem, to teraz kobiety zdominują uczelnie, a i tak są aktualnie już lepiej wykształcone. Faceci, co z wami? Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Cos z nauki 06.04.10, 17:26 Zdaje się polnaro, próbujesz odwrócić kota ogonem i pogadać o preferencjach umysłowych . Cześć i chwała kobietom za chęć do nauki .Jakby to miało jakieś znaczenie ( to lepsze wykształcenie kobiet)Ja nie zauważyłem, aby przełożyło się to na lepsze życie , choćby w rodzinach . Raczej na stękanie kobiet jakie to one są zarobione . Cóż wasz wybór . Jeśli zaś chodzi o doświadczenia w zakresie zdobywania nowych genów do reprodukcji potomków , panuje tutaj zupełna improwizacja nie oparta o naukę . Coś się dzieje ,ale dlaczego tak a nie inaczej postępują kobiety jak i mężczyźni produkujący miliony plemników, pozostanie jeszcze w dłuższym okresie czasu tajemnicą do której drzwi nie zostaną ze względów, choćby religijnych otwarte na oścież. Faceci, co z wami? Tryskamy humorem Odpowiedz Link
polnaro Re: Cos z nauki 06.04.10, 19:30 Wiedziałam, że któryś z naszych panów wróci do tematu , naprawdę tak wam zależy na prokreacji? Kłamczuchy Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Cos z nauki 06.04.10, 19:47 Kłamstwo w dobrej wierze, staje się prawie prawdą Odpowiedz Link
polnaro Re: Cos z nauki 06.04.10, 22:52 "Prawie prawda"? Super określenie. Reklama to właśnie jest ta "prawie prawda"? Odpowiedz Link
bret.2 Re: Cos z nauki 06.04.10, 22:57 Mnie bardziej zainteresowały badania Ernsta fehra i jego neuroekonomia oraz wnioski wypływające z podłoża altruizmu. Odpowiedz Link
bret.2 Re: Cos z nauki 06.04.10, 23:09 Oczywiscie Fehr pisze się z dużej litery przepraszam.Po zatem tyle szczegółów dotyczących Pan tez ma i dla nas znaczenie. Odpowiedz Link
ama.pola Re: Cos z nauki 07.04.10, 08:47 <Fehr zajmuje się neuroekonomią, która zakłada, że podejmowane przez nas decyzje mają na ogół charakter ekonomiczny, wynikają z bilansu zysków i strat. Badał m.in. podłoże altruizmu i okazało się, że jesteśmy w stanie mocno poświęcać się, żeby... ukarać innych.> Skomplikowane - prawdy objawione, a zabawa nimi w kontekscie doboru - jeszcze bardziej. Ten fragment nie może dotyczyć damsko-męskich układów. Przecież ani ekonomia, ani altruizm, a już poświęcenie ? No, może to ostatnie po długaśnych wspólnych latach, ale ukaranym byłby poświęcający się, gdyby przyszlo mu do głowy rozmyślać dlaczego ? Odpowiedz Link
bret.2 Re: Cos z nauki 07.04.10, 17:47 Z przyjemnością przeczytałem Twój tekst i całkowicie się z nim zgadzam. Umieściłem ten watek przyznaje, trochę prowokacyjnie,ze wzgledu na przewagę Pan na tym forom.W artykule jest pomieszany groch z kapusta i podany w formie ciekawostek.Po zatem te doświadczenia z podłożem altruizmu wyglądają rzeczywiście co najmniej mało przekonująco a bardziej zabawowo jak Ty je Nazwałaś.Fehr tez nie odkrywa Ameryki już dawno wiadomo ze nasza podświadomość (o której pochodzeniu prawie nic nie wiemy)jest tak egoistyczna ze ustawia wszystko wokół nas wyłącznie z korzyścią dla naszego przetrwania. I żadne wzgledu etyczne,moralne czy altruistyczne nic ja nie obchodzą. Odpowiedz Link