xstefciax 03.01.25, 20:34 zywienie.abczdrowie.pl/walczysz-z-cholesterolem-wysokim-cukrem-i-zbednymi-kilogramami-codziennie-siegaj-po-ten-owoc/7107798938473025a Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hrasier_2 Re: Dbajmy o zdrowie! 11.01.25, 06:12 Znajomy polecał mi sok z grejpfruta. W lato go spotkałem koło Aldi. Za miesiąc już nie żył. Odpowiedz Link
e-zybi Re: Dbajmy o zdrowie! 11.01.25, 07:31 Widać przedawkował, pity z umiarem nie szkodzi 😉 Odpowiedz Link
stasi1 Re: Dbajmy o zdrowie! 11.01.25, 08:50 Mi wyszedł za duży cholesterol. A po co mi było to 40 plus? Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Dbajmy o zdrowie! 11.01.25, 10:34 stasi1 napisał: > Mi wyszedł za duży cholesterol. A po co mi było to 40 plus? To Zahron sobie kup. Za pięć lat będziesz miał darmowe. Jak nie zmienią. Odpowiedz Link
e-zybi Re: Dbajmy o zdrowie! 11.01.25, 11:00 stasi1 napisał: > Mi wyszedł za duży cholesterol. A po co mi było to 40 plus? Jeżeli nie jest to tajemnicą to napisz ile Ci wyszło. Nie próbuj zażywać statyn (np. Zahron) o ile sytuacja nie jest podbramkowa, inne suplementy np. typu Berimal, czy podobnych niewiele daje. Kiedyś normy były 3 razy większe, ludzie żyli, nikt nie robił z tym problemu. Wynaleziono statyny i biznes ruszył. Bogacą się koncerny farm. a lekarze nakręcają tą spiralę. Organizm potrzebuje tego składnika, odpowiedzialny za zwalczanie infekcji i bakterii, nadmierne zbijanie to niszczenie zdrowia...lekarze leczą, ale nie zależy im na wyleczeniu ☹️ Odpowiedz Link
xstefciax Re: Dbajmy o zdrowie! 11.01.25, 13:20 6,8 nie biorę żadnych leków obniżających. Siostra jest pielegniarka i mówiła, by nie brac leków. Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Dbajmy o zdrowie! 11.01.25, 14:36 To niech siostra Ci pomoże jak będziesz miała udar. Leki na cholesterol bierze przy wysokim stężeniu. I także zmiana trybu życia. Każdy lekarz Ci to powie. Jeśli nie chcesz nic zmieniać i masz siedzący tryb życia- to lepsza farmakologia niż nie. Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Dbajmy o zdrowie! 11.01.25, 15:18 e-zybi napisał: > A jakie to jest to wysokie stężenie? > To niech ci odpowie założycielka wątku. Orzechami to sobie można ciasto przyozdobić. Ten lek jest w miarę bezpieczny. I później można zmienić dawkę. Nie czytasz ze zrozumieniem i jest wyjątkowo męczący. Odpowiedz Link
e-zybi Re: Dbajmy o zdrowie! 11.01.25, 16:11 hrasier_2 napisał: > To niech ci odpowie założycielka wątku. Orzechami to sobie można ciasto przyoz > dobić. Ten lek jest w miarę bezpieczny. I później można zmienić dawkę. Nie czyt > asz ze zrozumieniem i jest wyjątkowo męczący. Gdybym chciał zapytać założycielki wątku to Ciebie bym nie pytał mondralo. Skoro taki bezpieczny, a ma przeciwskazania 😉 Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Dbajmy o zdrowie! 12.01.25, 04:58 e-zybi napisał: > hrasier_2 napisał: > > > > To niech ci odpowie założycielka wątku. Orzechami to sobie można ciasto > przyoz > > dobić. Ten lek jest w miarę bezpieczny. I później można zmienić dawkę. Ni > e czyt > > asz ze zrozumieniem i jest wyjątkowo męczący. > > Gdybym chciał zapytać założycielki wątku to Ciebie bym nie pytał mondralo. Skor > o taki bezpieczny, a ma przeciwskazania 😉 > >Ty taki upierdliwy facio. Po co te emotki wklejasz jak baba. Masz wujka Google to se wyszukaj. Co ja mam ci odpowiadać i robić zbędne dyskusje. Spadaj. > Odpowiedz Link
e-zybi Re: Dbajmy o zdrowie! 12.01.25, 05:11 hrasier_2 napisał: > >Ty taki upierdliwy facio. Po co te emotki wklejasz jak baba. Masz wujka G > oogle to se wyszukaj. Co ja mam ci odpowiadać i robić zbędne dyskusje. Spadaj. Namolny człowieku, pocą to się nogi nocą, a czasami pod pachami, raz do roku w kroku. Pij mleko...będziesz wielki! 🤣 Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Dbajmy o zdrowie! 12.01.25, 05:19 e-zybi napisał: > hrasier_2 napisał: > > > >Ty taki upierdliwy facio. Po co te emotki wklejasz jak baba. Masz w > ujka G > > oogle to se wyszukaj. Co ja mam ci odpowiadać i robić zbędne dyskusje. Sp > adaj. > > Namolny człowieku, pocą to się nogi nocą, a czasami pod pachami, raz do roku w > kroku. Pij mleko...będziesz wielki! 🤣 > > Pa pa. Skończyłem z tobą dyskusje. Możesz mnie wygasić. Co roku to samo. Zmiany na gorsze.. > > Odpowiedz Link
e-zybi Re: Dbajmy o zdrowie! 12.01.25, 09:05 Widzisz sam, tym się różnimy, że ja potrafię podejmować trudne temety po męsku, a Ty chowasz głowę w piasek, jak chłopiec 😏 Odpowiedz Link
e-zybi Re: Dbajmy o zdrowie! 11.01.25, 14:59 Siostra ma rację, statyny wyniszczają wątrobę, najlepiej więcej ruchu, ograniczyć tłuszcz. Bardziej owoce morza, warzywa i owoce, na suplement Omega3 szkoda kasy, zastąpić orzechami włoskimi itp. Odpowiedz Link
xstefciax Re: Dbajmy o zdrowie! 11.01.25, 15:27 Tak robię, powtórzę wyniki za jakiś czas. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Dbajmy o zdrowie! 12.01.25, 18:57 146. Dostałem jakis suplement ale on i tak nic nie poradził. Przyznałem się że przed pobraniem zjadłem dużo cukierków. podobno to nie przeszkadza. Po 2 tygodniach podobno było to samo Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Dbajmy o zdrowie! 12.01.25, 19:16 stasi1 napisał: > 146. Dostałem jakis suplement ale on i tak nic nie poradził. Przyznałem się że > przed pobraniem zjadłem dużo cukierków. podobno to nie przeszkadza. Po 2 tygod > niach podobno było to samo Ty jak młody Bóg. Tak mi lekarka powiedziała jak robiłem ostatnio badania. Dobra wiadomość, że 40+ przedłużyli do końca kwietnia tego roku. Więc można skorzystać. Odpowiedz Link
maszkaroni Re: Dbajmy o zdrowie! 14.01.25, 14:16 Młody Bóg na rencie? To jakaś nowość. Lekarka sobie zażartowała a ty uwierzyłeś ha, ha, ha. Odpowiedz Link
e-zybi Re: Dbajmy o zdrowie! 14.01.25, 22:14 …z kasą wystarczającą do 10-go, każdego miesiąca 🤣 Odpowiedz Link
xstefciax Re: Dbajmy o zdrowie! 19.01.25, 17:33 Dziś upiekłam, ograniczam białą mąkę. www.mniammniam.com/chleb-kukurydziany Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Dbajmy o zdrowie! 19.01.25, 17:44 Wbiłem w Google- posiada też wysoki indeks glikemiczny. A to się wiąże ze skokiem cukru we krwi i odkładaniem tłuszczu. Więc wszystko z umiarem. Odpowiedz Link
xstefciax Re: Dbajmy o zdrowie! 19.01.25, 19:27 Zjadłam z umiarem dwie kromeczki na kolację. W linku podanym przeze mnie jest wiele informacji, które mnie przekonały, by upiec ten chlebuś. Obniża cholesterol... Odpowiedz Link
stasi1 Re: Dbajmy o zdrowie! 21.01.25, 10:36 To coś dla mnie. Z powodu cholesterolu wysłała mnie pani do rentgena Odpowiedz Link
e-zybi Re: Dbajmy o zdrowie! 22.01.25, 11:32 Do rentgena, w jakim celu? A co ma do tego cholesterol??? Odpowiedz Link
stasi1 Re: Dbajmy o zdrowie! 23.01.25, 14:02 Ma dużo. Byłem bo wyszedł za duży. Więc była konsultacja. A skoro byłem u lekarza to stwierdziłem że od końca listopada kaszlę otd. Więc pani mnie zbadała i stwierdziła że dawno nie byłem u rentgena. Więc mi zlecenie wystawiła. Rentgen zrobiony tylko nie mogę go odebrać Odpowiedz Link
engine8t Re: Dbajmy o zdrowie! 03.02.25, 02:22 stasi1 napisał: > rentgen ok Do rentegena cie nie wyslal ze wzgledu na cholesterol ale kaszel bo to moze byc problem z plucami. Cholesterol jest potrzebny i w wiekszosci przypadkow nawet wysoki nie jest grozny czy zabojczy.. Pyanie tylko czy sie osadza na zylach ale tego z teswo krwi sie nie oceni. To sa teorie FARMY aby sprzedawc statyny. Mialem pare znajomych - on wojskowy super zdroowy i trenowal codziennie a cholesterol mial ponad 180. Ona "kura domowa" z cholesterolem ponad 500. On zmarl na zawal w wieku niecalych 70 lat a on a zyla do ponad 90 Jedli to samo. Odpowiedz Link
pia.ed Dbajmy o zdrowie! 03.02.25, 11:19 [i]engine8t napisał: Cholesterol jest potrzebny i w wiekszosci przypadkow nawet wysoki nie jest grozny czy zabojczy.. Pytanie tylko czy sie osadza na zylach ale tego z testow krwi sie nie oceni. *** To sa teorie FARMY aby sprzedawac statyny. *** Jak zwykle teorie spiskowe... Oczywiscie z testu krwi tego sie nie oceni, tylko ze specjalistycznego zdjecia samej tetnicy. Poszukam zdjecia ze zwezona przez choresterol tetnica, co jest powodem niedotlenienia serca i zawalu. Odpowiedz Link
pia.ed Dbajmy o zdrowie! 03.02.25, 20:50 A tu artykul, w ktorym to zdjecie znalazlam: www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-ukladu-krazenia,pojawia-sie-w-nocy-i-wybudza-ze-snu--pierwszy-znak--ze-cholesterol-zapycha-tetnice,artykul,30683935.html Cholesterol dzieli się na dwie frakcje – LDL i HDL. Frakcja LDL znana jest jako zły cholesterol – jej nadmiar prowadzi do zwężania się świateł naczyń krwionośnych, co w konsekwencji utrudnia przepływ krwi i wpływa niekorzystnie na działanie całego organizmu. Mimo że obie frakcje są niezbędne, na cholesterol LDL należy szczególnie uważać. Cholesterol HDL nazywany jest dobrym cholesterolem i jego wysokie stężenie we krwi jest pożądane. Jest on odpowiedzialny m.in. za "zbieranie" wolnego cholesterolu z powierzchni błon komórkowych. Dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania chorób układu krążenia. PS. Tych, ktorzy nigdy nie wklejali zdjec chce poinformowac, ze zdjecie pokazuje sie tylko pierwszy raz po wklejeniu! Jesli chce sie go jeszcze raz obejrzec, trzeba sie cofnac do wpisu ze zdjeciem. Chyba dobrze wytlumaczylam? Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Dbajmy o zdrowie! 03.02.25, 22:29 pia.ed napisała: > Cholesterol dzieli się na dwie frakcje – LDL i HDL notabene, wartość LDL, złego cholesterolu, powinna wynosić poniżej 116 mg/dl u pacjentów niskiego ryzyka, pozostałe lipidy we krwi odgrywają jedynie podrzędną rolę. Dobry cholesterol HDL powinien wynosić 40-60 mg/dl Odpowiedz Link
engine8t Re: Dbajmy o zdrowie! 04.02.25, 00:10 pia.ed napisała: > > To nie miarodajne medyczne zdjecie ale obrazek czyjes wyobrazni Odpowiedz Link
pia.ed Dbajmy o zdrowie! 04.02.25, 18:21 To nie miarodajne medyczne zdjecie, ale obrazek czyjes wyobrazni Oczywiscie powinnam zastosowal metode lopatologii i napisac na poczatku, ze dziewczyna na lozku nic z chorestorolen nie ma wspolnego Zdjecie w koleczku jest prawdziwe, bo niemal identyczne mam w broszurze wydanej przez szwedzkie Ministerstwo Zdrowia na temat zabiegu, ktory sie wykonuje ze znieczuleniem miejscowym przy zakladaniu tzw."balonika" w miejscu zwezenia aorty, aby krew dochodzila bez przeszkod do serca. Znalazlam tez szwedzka strone o ataku serca. Obejrzyj zdjecie nr 25, gdzie widac niewielkie zwezenie tetnicy (zolte blaszki po bokach)... www.gettyimages.se/search/2/image?phrase=hj%C3%A4rtinfarkt To moj ostatni wpis na temat zdrowia, bo wiem o nim wylacznie z internetu, a szukanie w nim zabiera czas, ktorego mi stale brakuje. Odpowiedz Link
engine8t Re: Dbajmy o zdrowie! 04.02.25, 19:56 pia.ed napisała: > To nie miarodajne medyczne zdjecie, ale obrazek czyjes wyobrazni > > Oczywiscie powinnam zastosowal metode lopatologii i napisac na poczatku, ze dzi > ewczyna > na lozku nic z chorestorolen nie ma wspolnego > > Zdjecie w koleczku jest prawdziwe, bo niemal identyczne mam w broszurze wydane > j przez > szwedzkie Ministerstwo Zdrowia na temat zabiegu, ktory sie wykonuje ze zniecz > uleniem > miejscowym przy zakladaniu tzw."balonika" w miejscu zwezenia aorty, aby kre > w dochodzila bez > przeszkod do serca. > > Znalazlam tez szwedzka strone o ataku serca. Obejrzyj zdjecie nr 25, gdzie wid > ac niewielkie > zwezenie tetnicy (zolte blaszki po bokach)... > > www.gettyimages.se/search/2/image?phrase=hj%C3%A4rtinfarkt > To moj ostatni wpis na temat zdrowia, bo wiem o nim wylacznie z internetu, a s > zukanie w nim > zabiera czas, ktorego mi stale brakuje. Sorry ate to wszytko to ciagle obrazki nie reprezntujace rzeczywistoisci ale do demontracji teorii. W miejscu zwezenia uzywa sie baalonika ale zaklada stent (metalowa siatka) . Kiedys uzywano tylko balonika ale te zwezenia z czasem wracaja wiec stent to zabezpiecza. Poniwaz osobisci przeszedlem ten proces o obserwoealem process oraz dyzskutowalem z lekarzami jak znajdowali to przewezenie, jak do rozpychali balonikime i jak zakladali stenta. A wiec opinia lekarzy byla ze przewezenie byla "zapewne" spowodawane osadzonym cholsterolem ale tego sie nie da ani ocenic ani udowdnic az do meomentu kiedy pacjentowi sie ten kawalek tetnic wyciagnie i parolog przzeanalizuje... wszytko inne to zgadywanie bo na wideo X-ray widac tylko przewezenie tetnicy - tzn zwezenie strumienia krwi z kontrastem i nic wiecej. Ale rownie dobrze zwezeni emogl byc spowodowane innymi czynnikami - np duzym stresem Oczywiscie cholesterol moze byc i czesto jest przyczyna zwzania przswitu tetnic ale jest wiel innych (n ktore Farma ni ema lekow wiec tego nie promuje) Związek między stanem zapalnym a zwężeniem tętnic Przewlekły stan zapalny został zidentyfikowany jako kolejny czynnik przyczyniający się bezpośrednio do tego, co powoduje zwężenie tętnic. Stany reumatyczno arteretyczne lub toczeń prowadzą nie tylko do ogólnoustrojowego stanu zapalnego, ale także zwiększają ryzyko związane z chorobami sercowo-naczyniowymi - w tym rozwojem miażdżycy. Stan zapalny prowadzi do dysfunkcji śródbłonka - w której wyściółka tętnicy wewnętrznej staje się mniej skuteczna w regulacji napięcia naczyniowego - i sprzyja gromadzeniu się bakterii podobnie jak to sie robi na zebach ze względu na jej wpływ na metabolizm lipidów, a także inne mechanizmy zaangażowane w same procesy zapalne. Odpowiedz Link
pia.ed Dbajmy o zdrowie 10.02.25, 01:02 engine8t napisał: Sorry, to wszystko to ciagle obrazki nie reprezntujace rzeczywistoisci ale do demontracji teorii. W miejscu zwezenia uzywa sie balonika ale zaklada stent (metalowa siatka) . Kiedys uzywano tylko balonika, ale te zwezenia z czasem wracaja, wiec stent to zabezpiecza... Masz racje, jest jeszcze duzo o czym ja nie wiem i dziekuje za uzupelnienie... Odpowiedz Link
engine8t Re: Dbajmy o zdrowie! 03.02.25, 20:23 pia.ed napisała: > [i]engine8t napisał: > Cholesterol jest potrzebny i w wiekszosci przypadkow nawet wysoki nie jest groz > ny czy zabojczy.. > Pytanie tylko czy sie osadza na zylach ale tego z testow krwi sie nie oceni. > *** To sa teorie FARMY aby sprzedawac statyny. *** > > Jak zwykle teorie spiskowe... Oczywiscie z testu krwi tego sie nie oceni, > > tylko ze specjalistycznego zdjecia samej tetnicy. Poszukam zdjecia > ze zwezona przez choresterol tetnica, co jest powodem niedotlenienia > serca i zawalu. > > Widzialem zdjecia ze zwezona tetnieca ale przyczyna tego zwezenie to juz nie byla na tym zdjeciu tak oczywista. A to ze sie moze kumulowac cholesterol w miejscach uszkodzen to przeciezn znana prawda.. i to po pierwsze skutek chorby zyl a ni eprzyczyna a po drugie jest bardzo maly zwiazek cholesterolu we krwi i cholesterlu zatykajacego tetnbice Z jedno "wyjatkowe" zdjecie potwierdza teorie? O to znow to samo zo z teoria ze to my jestesmy glwnym zrodlem zmian klimatrycznych i nalezy wyeliminowac samochody spaliniwe. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Dbajmy o zdrowie! 05.02.25, 07:24 Oczywiście masz racje z tym wysłaniem. Gdyby jednak nie ten cholesterol to drugi raz nie poszedłbym do lekarza. I mówię pani: Z pani nazwiskiem to ma pani dobrze w życiu. Ona: nie bardzo Odpowiedz Link
pia.ed Dbajmy o zdrowie! 02.02.25, 22:56 stasi1 napisał: Z powodu cholesterolu wysłała mnie pani do rentgena Nie z powodu choresterolu, tylko z powodu kaszlu... Choresterol zapycha tętnicę i doprowadza do ataku serca! Odpowiedz Link
engine8t Re: Dbajmy o zdrowie! 03.02.25, 02:16 pia.ed napisała: > stasi1 napisał: > Z powodu cholesterolu wysłała mnie pani do rentgena > > Nie z powodu choresterolu, tylko z powodu kaszlu... > Choresterol zapycha tętnicę i doprowadza do ataku serca! > Tak przynajmniej twierdzi FARMA a to wcale nie jest prawda Odpowiedz Link
pia.ed Dbajmy o zdrowie! 03.02.25, 11:02 pia.ed napisała: Choresterol zapycha tętnicę i doprowadza do ataku serca! Oczywiscie chodzi o zly choresterol, bo jest takze ten dobry, ktory jest niezbedny do funkcjonowania organizmu. Zawał serca to konsekwencja choroby niedokrwiennej serca. Jego najczęstsze przyczyny to: miażdżyca otyłość cukrzyca palenie papierosów wysoki cholesterol Odpowiedz Link
engine8t Re: Dbajmy o zdrowie! 03.02.25, 20:26 pia.ed napisała: > > > pia.ed napisała: > Choresterol zapycha tętnicę i doprowadza do ataku serca! > > Oczywiscie chodzi o zly choresterol, bo jest takze ten dobry, > ktory jest niezbedny do funkcjonowania organizmu. > > Zawał serca to konsekwencja choroby niedokrwiennej serca. Jego najczęstsze p > rzyczyny to: > > miażdżyca > otyłość > cukrzyca > palenie papierosów > wysoki cholesterol > Najczestsze... i cholesterol jest na 5 miejscu wsrod najczestszych czyli wplyw raczej niewielki? Odpowiedz Link
xstefciax Re: Dbajmy o zdrowie! 03.02.25, 20:45 Normy amerykańskie to 7,2 więc nie biorę lekow. Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Dbajmy o zdrowie! 03.02.25, 21:40 Z tego wynika, ze lepiej urodzić się z dobrymi genami, niż złymi. Jak by tu ludziska wydoić z kasy skoro wyszlo ze leki na cholesterol nie są skuteczne i ludziska nie chcą ich brać, bo powodują bardzo dużo skutów ubocznych nie dając gwarancji zapobieżenia zawałowi. Leczeni i nie leczeni są tak samo narażeni, ale ci pierwsi są szczuplejsi o kasę która z nich wydojono. Wiec teraz wydano kasę, by udowodnić że dobry tez jest be i pewnie szybko wejdzie na rynek nowy lek i znów kasa sie bedzie zgadzała. Przypomina mi to badania tak kawy jak i masla i margaryny jak też jajek. Resztę niech każdy sobie dopowie po co to. Odpowiedz Link
pia.ed Dbajmy o zdrowie! 03.02.25, 21:59 hrasier_2 napisał: ... wyszlo ze leki na cholesterol nie są skuteczne i ludziska nie chcą ich brać, bo powodują bardzo dużo skutów ubocznych nie dając gwarancji zapobieżenia zawałowi. ...teraz wydano kasę, by udowodnić że dobry tez jest be i pewnie szybko wejdzie na rynek nowy lek i znów kasa sie bedzie zgadzała. Czy mozesz podac zrodlo podanych "sensacji" - typu, ze "ziemia jest plaska? Odpowiedz Link
xstefciax Re: Dbajmy o zdrowie! 27.02.25, 14:32 Zamówiłam dwa pączki, nie piekę, bo więcej by wyszło. Odpowiedz Link
xstefciax Re: Dbajmy o zdrowie! 17.03.25, 20:04 Dziś pojechałam do pracy rowerem. 3km pod wiatr. Mocno wiało. Odpowiedz Link
engine8t Re: Dbajmy o zdrowie! 17.03.25, 21:37 xstefciax napisała: > Dziś pojechałam do pracy rowerem. 3km pod wiatr. Mocno wiało. A wiec jak sie nic nie zmieni to wrocisz z wiatrem ? Odpowiedz Link
xstefciax Re: Dbajmy o zdrowie! 17.03.25, 22:23 Tak, wróciłam z wiatrem, ale zmarzłam. Nie miałam rękawiczek. Odpowiedz Link
maszkaroni Re: Dbajmy o zdrowie! 18.03.25, 07:00 I dla ciebie 3 km rowerem to jakiś wyczyn? Odpowiedz Link