Dodaj do ulubionych

UWAGA !! KLESZCZE !

14.04.07, 08:12
Wiem , że wątek o zwierzakach już jest , ale bardzo długi i moglibyście tego
nie zauważyć.
W okolicy Warszawy już są kleszcze i to niestety te zarażone babeszją .
Zabezpieczcie Swoje zwierzaki obrozami lub innymi preparatami .
Mojemu Labkowi się niestety zachorowalo . Tylko nasza spostrzegawczośc
uratowała mu życie , niestety nieobyło się bez kroplówki i bardzo bolesnych
zastrzyków.
Pozdrawiam wszystkich miłośników zwierzaków (i nie tylko) Zielona
Obserwuj wątek
    • graga211 Re: UWAGA !! KLESZCZE ! 14.04.07, 08:47
      Moja psica także już złapała wampira (a raczej zgubiła na dywanie) wypełnionego
      do pełna, a raczej wypełnioną, bo to przecież są kleszczyce (baby zawsze
      najgorsze, heh)
      Opisz chorobowe objawy u Labka, gdyż dobrze jest znać je i szybko zaradzić jak
      Ty.
      A w ogóle podrzuć portret Labka. Nasze zwierzaki są uczestnikami forum na równi
      z nami.
      • dankarol Re: UWAGA !! KLESZCZE ! 14.04.07, 10:10
        Zielona pokaż swojego Labka, bo ciekawość nas zżera.
        Mam pytanie, co jest bardziej skuteczne obroża, czy te płyny na kleszcze. Lolek
        jest uczulony na pchły i te wstrętne kleszcze i za każdym razem kończy się na
        antybiotyku. Ostatnio w marcu dostał jakieś 3 w 1 i na robale,pchły i kleszcze
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a do Delwy 14.04.07, 10:30
          dankarol napisała:

> Zielona pokaż swojego Labka, bo ciekawość nas zżera.
          > Mam pytanie, co jest bardziej skuteczne obroża, czy te płyny na kleszcze.
          Lolek
          > jest uczulony na pchły i te wstrętne kleszcze i za każdym razem kończy się na
          > antybiotyku. Ostatnio w marcu dostał jakieś 3 w 1 i na robale,pchły i kleszcze
          Polecam płyn. Wg mnie wszelkie obroże sa mniej skuteczne niż FRONTLINE. Należy
          jednak powtarzać nakraplanie F. nierzadziej, niż co 30 dni i robić to dokładnie
          tak, aby płyn skontaktował się ze skórą a nie tylko z sierścią. Mój rudzielec
          zbiera kleszcze wszelkie w ogromnej masie, biegają po jego sierści jak
          jesteśmy np. w lesie ale żaden nie wejdzie głebiej i jak rudy się otrząsa to
          spadają. Nie włażą głębiej.
          PS. w tym roku, podczas spaceru w lesie kabackim, już w LUTYM biegały po nim
          kleszcze. Zaden się nie wbił dzięki FRONTLINe. Najdziwniejsze jest to, że np.
          idzie mój sierściak i obok jamniczka mojej córki ( gładkowłosa ). Po rudym masa
          kleszczy biega.... a po jamniczce ani jeden, choć wtedy nie była jeszcze
          zabezpieczona Frontlinem.
          • dankarol Dzięki p.a.d.a,l.c.u 14.04.07, 10:59
            Pod koniec kwietnia nawiedzimy tych nielubianych lekarzy, to sobie kupimy sobie
            FRONTLINE
            • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Dzięki p.a.d.a,l.c.u 14.04.07, 11:11
              dankarol napisała:

> Pod koniec kwietnia nawiedzimy tych nielubianych lekarzy, to sobie kupimy
              sobie
              > FRONTLINE
              O jezuuuu, cos ze mna nie tak!!! zamiast do Dankarol, napisłam do Delwy.
              Ja chyba już nadaję sie tylko na smietnik historii ( oczywiście kiepskich
              historii smile)
            • graga211 Re: Dzięki p.a.d.a,l.c.u 14.04.07, 11:11
              Ja także stosuję frontline i też wkrapiam w skórę karku co miesiąc. W tym roku
              jeszcze nie stosowałam, bo najpierw muszę kundla ostrzyc. Ale robi się cieplej
              i cieplej, więc chyba dzisiaj nareszcie wezmę się za nią.
              Jamniczka nie łapie tałatajstwa? Widocznie posiada niewłasciwy zapach. Moja
              łapie tylko kleszcze, natomiast jeszcze ani jedna pchła nie trafiła się w jej 4-
              letnim życiu .
              Gdy ma cieczkę, też ani jeden kawaler, he, he.
              Ale ciąże urojone ma zawsze, cholewcia, i chyba będę musiała poddać ją
              sterylizacji, buuu!
              • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Dzięki p.a.d.a,l.c.u 14.04.07, 11:18
                graga211 napisała:

> Ja także stosuję frontline i też wkrapiam w skórę karku co miesiąc.
                ----------------------
                WKRAPLAJ w 3 punktach: środek karku, 3 cm. niżej i znów 3 cm niżej, zawsze na
                samym srodku. Uważam, że na samym karku, czyli w jednym punkcie to za mało.
                ----------------------

Jamniczka nie łapie tałatajstwa? Widocznie posiada niewłasciwy zapach. Moja
                > łapie tylko kleszcze, natomiast jeszcze ani jedna pchła nie trafiła się w jej
                4 letnim życiu .
                --------------------
                No nie wiem.... jamniczka córki nigdy kleszczy nie łapie. Może zapach, jak
                piszesz, odstrasza.Aczkolwiek sterylizowana jest, więc zapach cieczki odpada.
                Nigdy moje psy, ani jamniczka - nie miały pcheł. Nie wiem dlaczego, ale to
                fakt.
                ------------------
                • graga211 Pad, 15.04.07, 07:42
                  ...napisz mi jeszcze, proszę, kiedy udać się z psem na zabieg? Bezpośrednio po
                  cieczce? Za 2 m-ce zacznie się urojona, więc chyba zanim hormony zaczną 'pod
                  nią' grać? Wiem, że muszę umówić się z weterynarzem, lecz jak się zdecyduję, to
                  już nie chcę długo czekać.
                  • dwa-filary Re: Pad, 15.04.07, 11:29
                    graga211 napisała:

> ...napisz mi jeszcze, proszę, kiedy udać się z psem na zabieg? Bezpośrednio po
                    > cieczce? Za 2 m-ce zacznie się urojona, więc chyba zanim hormony zaczną 'pod
                    > nią' grać? Wiem, że muszę umówić się z weterynarzem, lecz jak się zdecyduję, to
                    >
                    > już nie chcę długo czekać.

Najlepszy czas na sterylizację to miesiąc przed cieczką
                  • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Pad, 15.04.07, 18:00
                    graga211 napisała:

> ...napisz mi jeszcze, proszę, kiedy udać się z psem na zabieg? Bezpośrednio
                    po
                    > cieczce? Za 2 m-ce zacznie się urojona, więc chyba zanim hormony zaczną 'pod
                    > nią' grać? Wiem, że muszę umówić się z weterynarzem, lecz jak się zdecyduję,
                    to
                    Z tego co pamietam, to tak nie póżniej niż w 3-4 dni po cieczce. Ale może
                    jeszcze poszukam na forum weterynaria
                    > już nie chcę długo czekać.
            • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Dzięki p.a.d.a,l.c.u 14.04.07, 11:13
              dankarol napisała:

> Pod koniec kwietnia nawiedzimy tych nielubianych lekarzy, to sobie kupimy
              sobie
              > FRONTLINE
              A dlaczego nielubianych ??? i dlaczego dpoiero pod koniec miesiąca ???? #
              tygodnie temu sunia moich znajomych ledwo wyszła z boreliozy...kroplówki przez
              2 tygodnie, itp. Bardzo cierpiała a i kieszeń jej włascicieli ucierpiala
              mocno. kosztowało leczenie około 800 zł. Psina wyżyla, ale watrobe i nerki to
              już mam uszkodzone na zawsze.
              • zielona56 Re: Dzięki p.a.d.a,l.c.u 14.04.07, 21:39
                Choroba pokleszczowa u zwierząt nazywa sie babeszjoza .
                Zauwżalnym objawem jest kolor moczu , jeżeli jest bardzo ciemny (mocna kawa,
                coca cola)to biegusiem do weterynarza. Jeżeli będzie szybko zdjagnozowana to
                jest szansa , że nerki nie zostana zaatakowane , ale tylko wątroba , która
                bardzo szybko sie zregeneruje.
                Tak też było u naszego Labka , ale przez tydzień musiał dostawać
                kroplówe .Ponieważ jest jeszcze młody ma dopiero 2 lata ,organizm szybko
                zwalczył chorobe .Oczywiście natychmiast kupiliśmy obroże i mamy nadzieję , że
                choroba juz nie wróci.
                Chętnie bym wklepała zbjęcie Labiego , ale nie wiem jak .
                • dwa-filary Re: Dzięki p.a.d.a,l.c.u 14.04.07, 22:13
                  zdjęcie Labiego jest na wizytce Zielonej.
                  • zielona56 Labi zielonej 14.04.07, 22:48
                    wkleiłam zdjecie do wątku o zwierzakach.
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Graga 15.04.07, 18:34
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=60285355&a=60377068
      wejdź w link podany przy wypowiedzi ekspertki, czyli przez Awę Araszkiewicz
      • graga211 Re: Graga 16.04.07, 10:03
        Dzięki, serdeczne dzięki wszystkim odpowiadającym i podpowiadającym.
        Już rozglądam się za wetem doświadczonym w sterylizacji..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka