Dodaj do ulubionych

Choinkowe "stroje"

10.12.07, 09:39
Dziś widziałam fiołkową choinkę. Tak. tak . koloru fioleowego.
Sztuczna. Oswietlona fioletowymi lampami i obwieszona fioletowymi bombkami.
Igły też fioletowe. Omal mi oczu nie wykłuły. Kolorem . rzecz jasna.
U mnie w domu jeszcze nie ma choinki , ale przez wiele okien widzę stojące
drzewka. Mam, natomiast już dwie świeczki adwentowe wokół pełno ciasteczek
tzw. guezli adwentowych. Taki tu obyczaj.
W dzieciństwie Adwent był chyba okresem postnym.
Pamiętam też , że dobrymi uczynkami zbierało się złote kreski, które miały być
stopniami drabinki dla Aniołka z nieba.
Życzę radosnyego wyczekiwania i przygotowań...
zdrowia i pomyślności
Obserwuj wątek
    • skrzydlate Re: Choinkowe "stroje" 10.12.07, 11:42
      smile
      idą święta
      a ja jakaś oklapnięta
      nie dla mnie promocje
      banany
      mandarynki
      barchany

idą święta
      bombka na choince
      też jakaś nadęta
      smile
      wszystkiego dobrego
      • filomena1 Re: Choinkowe "stroje" 10.12.07, 11:52
        skrzydlate napisała:

> smile
        > idą święta
        > a ja jakaś oklapnięta
        > nie dla mnie promocje
        > banany
        > mandarynki
        > barchany
        >
        > idą święta
        > bombka na choince
        > też jakaś nadęta
        > smile
        > wszystkiego dobrego

zaraz zaraz, dlaczego "też" ???????????
        dalszych pytań nie zadaję by nie być żle zrozumianą.
        • natla Re: Choinkowe "stroje" 10.12.07, 14:10
          Idzie Boże Narodzenie,
          a mnie odpada gromadzenie
          jadła wszelkiego,
          pieczenie ciasta pysznego.

Idą święta,
          a ja smutna i padnięta....
          całe życie o takich marzyłam
          ......
          głupia byłam.
          • sagittarius954 Re: Choinkowe "stroje" 10.12.07, 14:37
            Dzyń dzyń dzyń dzwonią saneczki
            wiozą wiozą detergenty
            szuru buru łupu cupu
            błyszczy już się choineczka
            wydobyta z kufereczka

Do Wigilii w kącie stoi
            ona jedna sie nie boi
            błysku złota srebra wszędzie
            dziadek już kolędę przędzie
            By w tę noc jedyną taką
            usiąść razem w pełnym gronie
            I ja z Tobą i Ty ze mną
            Wy to nawet po kryjomu
            łzę puścicie a ja co mam
            ręką trzymam drążą brodę
            Przecież dziś was nie ubodę
            kliku kliku robiąc sobie
            Opchnę za to dwie mlaskarki
            z adwentowej deskoramki
            wydobędę garść wspomnienia
            i obrzucę te zwątpienia .
            • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Choinkowe "stroje" 10.12.07, 17:51
              Ja nie lubię, gdy choinki
              są zbyt wczesnie ubierane
              U nas zawsze tak bywało,
              że się drzewko ubierało
              wtedy, gdy juz pierwsza gwiazda
              na nieboskłon wypełzała
              nigy wczesniej - to dlatego
              aby się nie "rozmywało"
              w czasie, nastroju, przesttrzeni
              Swiąt nastroju.
              Widać póżniej urodzeni
              obyczaje te zmieniają,
              zgryzoty mi przyczyniają smile)
              a dzieje się to - chyba
              pod wpływem superMARKIETÓW
              co kolędy przygrywają
              gdy Zaduszki sie kończają smile)
              • skrzydlate filomena 10.12.07, 17:55
                ja jestem nadęta smile
                jak ukłujesz wypuszczę powietrze z głośnym bum wink
                • dankarol Re: filomena 10.12.07, 18:53
                  Nie tak dawno widziałam w sklepie jako dekorację różową choinkę lekko
                  posrebrzaną z różowymi bańkami i lampkami, nawet różowy łańcuch był.
                  Kolor należał do tych odblaskowych. No jednym słowem cud miód.
                  • an.ta Re: filomena 10.12.07, 20:20
                    A na mojej ulicy już dwa domy są oświetlone lampkami i w ogródkach
                    choineczki są w pełnym przyozdobieniu świątecznym. I to nie od
                    dzisiaj.
                    • inka-1 Re;Choinki i klimaty Swiateczne dla mnie zbyt ... 10.12.07, 21:29
                      wczesnie (te Swieta jakos na sile juz od 1 listopada wmawiaja)a ja
                      lubilam pierwsza gwiazdke,choinki ubieranie Swieta ale 24
                      grudnia....2 stycznia juz pewnie Wielkanoc sie zacznie...
                      • dankarol Re: Re;Choinki i klimaty Swiateczne dla mnie zbyt 11.12.07, 00:14
                        o nie masz racji, 2 stycznia zaczną się walentynki , a wielkanoc 15 lutego
                        • inka-1 Re: Bije sie w piersi..zapomnialam... 11.12.07, 06:43
                          walentynki....jeszcze sa po drodze..masz racje
                          • filomena1 Koniec narzekań... 11.12.07, 11:07
                            Przecież Adwent to wyczekiwanie.
                            Zmieniły sie obyczaje wyczekiwania.
                            Kiedyś w dziecinstwie chodziłam na roraty. Jakieś dobre uczynki. robienie ozdów
                            na choinkę wieczorami.
                            Teraz życie p$dzi jak rakieta, bo już nawet szybciej niż pociąg expresowy. Nikt
                            ozdób nie robi. Na roraty nie chodzi z zrobionym samemu lampionem. Na sląsku
                            był obyczaj , że po mszy roratowej cignęło się los. dobrowolnie, rzecz jasna,
                            kto wyciągnaą to następnego dnia wszyscy odprowadzali figurkę Matki Boskiej
                            do niego do domu. Ktora była tam te 23 godziny do następnej mszy roratowej.
                            Wszyscy wchodzili do taakiego mieszkania i byli częstowani cukierkami lub
                            czymś co zostało przygotowane na przyjęcie Matki Boskiej. Tutaj w CH. w
                            różnych miejscach sa "okna adwentowe" czyli okno z wystawą symbolizująca
                            wyczekiwanie. Każde okno jest inne. O 18 tej gdy wszyscy wychodza z pracy
                            zatrzymują sie obok takiego okna.
                            Czasem nawet jest grzane wino i ciasto upieczone przez Stowarzyszenie Samotnych
                            Kobiet. pieniadze przeznaczaja na dzieci niewiidome lub ułomne . Choink stoją.
                            Zaczęłam ten temat z myślą o adwencie i choince.
                            Czy podobają się Wam jakieś szczególne choinki.
                            Dekoracje stały sie ważne w naszej dobie.
                            Osobiście jestem tradycjonalistką. Moje dzieci też.
                            Mają być te same ozdoby choinkowe co zawsze. Trpchę zmieniam . tzn niektore
                            pudła wyjmuję co dwa lata. Mam piękną kolekcje bombek polskich jeszcze z okresu
                            stanu wojennego. Nie szły do USA.były w sklepach i można je było wysyłać bez cła
                            do krewnych.

zatem ani srebrna , ani zlota ani fiołkowa choinka. Tylkko taka jak zawsze,
                            nasza , swojska.
                            • natla Re: Koniec narzekań... 11.12.07, 11:32
                              Masz rację. Przeszłam etap jednokolorowych, a właściwie
                              dwukolorowych choinek. Najładniesza jednak ta mieszana, ze straymi,
                              rcznie robionymi ozdobami. No i koniecznie prawdziwe
                              jabłuszka....tylko to wiązanie nitek.....wink Mam jesze chyba jeden
                              taki dłuuuugi cukierek w kolorowej cynfolii. To był chyba hit lat
                              siedemdziesiątych.
                              • inka-1 Remoja choinka musi byc i zawsze byla.. 11.12.07, 14:33
                                wielokolorowa,co rok przybywa zabawek wlasnorecznie wykonanych..no i
                                musza byc cukierki..
                                • maladanka Dzieciaki udekorowały 11.12.07, 15:08
                                  img134.imageshack.us/my.php?image=mikoaj0071gt4.jpg
                                  ozdoby dzieciaki same robiły - choinka stoi w dziecięcej czytelni
                                  Zdjęcie z naszego spotkania,gdy nawzajem czytalismy sobie baśnie
                                  i ..o Amazonce.
                                  • regine Re: Dzieciaki udekorowały 11.12.07, 19:39
                                    Piękna choinka Danuśsmile Wszystkie ozdoby chyba dzieci wykonały
                                    własnoręcznie?Po co pytam, jak przecież widać smile
                                    Choinka u mnie zawsze jest ubierana przed kolacją wigilijną, nigdy
                                    wcześniej. Kobiety w kuchni, zięć z wnuczką ubiera choinkę. W moim
                                    domu też tak bywało, jak pamiętam od dziecka. Choinkę ubierałam z
                                    siostrami, tatą i dzidkiem. Była też masa ozdób, wykonanych
                                    własnoręcznie, ze słomy, ładnie rozprasowanej, łańcuch z kolorowego
                                    papieru. Teraz też będzie taki, z ub. roku, bo wykonałam go razem z
                                    wnuczką, orzechy owinięte folią aluminiową, z nanizaną nitką do
                                    zawieszania.Zostały też zrobione z wnuczką "jeże" z kolorowej,
                                    gładkiej bibuły, takie pompony. Jest też dużo ozdób kupionych, a
                                    wykonanych ze słomy tylko są polakierowane. Więc choinka, będzie
                                    pięknie przybrana i kolorowa. No i co roku jest to prawdziwe
                                    drzewko, z którym mam potem troszkę kłopotu. Bo choinka jest zawsze
                                    duża, pod sufit, z gwiadą na czubku, a ja niewieka kobitka,i nie
                                    wszędzie sięgam. W ub. roku, wywaliłam niechcący na podłogę ubrane
                                    drzewko i wygladalam nieciekawie, cała w igłach...Ale nic mi się z
                                    ozdób nie pobiło smile
                                    • natla Re: Dzieciaki udekorowały 11.12.07, 19:51
                                      Kiedy byłam dzieckiem i też później, choinka była ubierana w wigilie
                                      rano. Natomiast przez ostsnich 10 a może i 20 lat, od kiedy zostałam
                                      sama lub prawie sama do wszystkiego,ubierałam ją wcześniej, bo w
                                      wigilię dominowały gary.
                                      W tym roku, o ile sie zdecyduję na drzewko, to na pewno będę je
                                      ubierać w wigilię.
                                    • dankarol moja choinka musi być kolorowa, 11.12.07, 20:01
                                      i oczywiście żywa, chociaż od kilku lat jest to bardzo duża rosochata gałąź z
                                      jakiejś srebrnej odmiany jałowca. Rozrasta się taki krzak pod balkonem i co roku
                                      w Wigilię, biegnę z piłką i upiłowuję kolejną gałąź.
                                      Wieszam toto w kącie na ścianie, pachnie pięknie i igieł nie gubi.
                                      Ubrana jest zawsze kolorowo, bańkami od lat przechowywanymi, są na niej
                                      cukierki, ciasteczka z dziurką, orzechy, jabłuszka i oczywiście kolorowe
                                      światełka. Dwa lata temu w sklepie spożywczym były te kiedyś tak modne długie
                                      cukierki, więc kupiłam i w tym roku znowu będą wisiały na gałązkach.
                                      • natla Moja ulica też się wystroiła w choinki 14.12.07, 09:28
                                        img213.imageshack.us/img213/1820/wita1mi6.jpg
                                        zdjecie takie sobie, ale wczoraj było okrutnie zimno, a ja bez
                                        rękawiczek i tylko w kurtce cienkiej, więc klikałam w pośpiechu.
    • filomena1 Re: Choinkowe "stroje" i BOny M 21.12.07, 17:45
      A u mnie dzis juz ostatni jarmark. targ. Cudnie pod choinka grzane wino smakuje.
      Jutro na rynku przygrywała bedzie ...... BONY M.
      Autentyczna prawdziwa ta z przebojami Dady cool.
      Pod wielka oswietlona malenkimi led. lampkami. na baterie słoneczne.
      Opowiem jutro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka