zapalniczka Re: Biały dym! 19.04.05, 19:14 bardzo sie ciesze... Benedykt XVI to bedzie dobry Papiez, ma taka lagodna twarz, jest madrym czlowiekiem, niech mu Bog blogoslawi Odpowiedz Link
anula001 Re: Biały dym! 19.04.05, 19:18 ale za jego pontyfikatu mozemy zapomniec o zmianach i reformach w kosciele - jeszcze wiekszy konserwatysta niz JPII. Tez zycze Mu dobrze, jest skromny i wywazony,ma lagodna twarz.. Odpowiedz Link
zapalniczka Re: Biały dym! 19.04.05, 19:23 najwyrazniej jakies radykalne zmiany i reformy nie sa potrzebne... wierze w moc Ducha Sw. widocznie taka byla Boza wola... w tv mowili ze poprzedni Benedykt dazyl do pokoju przez milosc i pewnie to rowniez bedzie sie przewijac w jego posludze... Odpowiedz Link
putativus Re: Biały dym! 19.04.05, 19:28 No to teraz się zaczną pielgrzymki Narodu Niemieckiego do Watykanu ) Będzie ludziów jak mrówków) Odpowiedz Link
zoskaanka Re: Biały dym! 19.04.05, 20:09 tia, biorąc pod uwagę, że naród niemiecki jest w zdecydowanej większości protestancki, to zajebiste będą te pielgrzymki Odpowiedz Link
anula001 Re: Biały dym! 19.04.05, 19:30 ciesze sie ze wybral to imie, wlasnie czytam zyciorys Banedykta XV, wiec "droga" pontyfikatu bedzie sluszna.. ale co do reform - mysle, ze to co bylo dobre przez 2000 lat moznaby leciutko zmienic. Zmieniaja sie realia, cywilizacja, nawet ksieza bywaja juz teraz bardziej ludzcy, wiec mysle,ze jakakolowiek zmiana bylaby na miejscu. Niekoniecznie ta o parach homosexualnych - raz ze to zbyt duzy szok i wyzwanie dla kosciola, dwa ze sama nie wiem czy jestem za zawieraniem zwiazkow malzenskich przez pary homosexulne, jakkolwiek nic do nich nie mam, mam nawet kolezanke o tej orientacji i w zaden sposob mi to nie przeszkadza. Ale mysle, ze kwestia antykoncepcji w dobie AIDS moglaby byc rozpatrzona... Nie wiem jeszcze co myslec o aborcji - waham sie ciagle, mam mieszane uczucia.. Z jednej strony jestem za gdy pomysle, ze czzasem "chorzy" zli ludzie maja dzieci. Z drugiej wiem ze to zabojstwo.. Mysle, ze kosciol zyskalby wielu sympatykow gdyby tylko zdecydowal sie na chocby malutkie zmiany.. Odpowiedz Link
putativus Re: Biały dym! 19.04.05, 20:00 anula001 napisała: > ciesze sie ze wybral to imie, wlasnie czytam zyciorys Banedykta XV, wiec "droga > " > pontyfikatu bedzie sluszna.. > > ale co do reform - mysle, ze to co bylo dobre przez 2000 lat moznaby leciutko > zmienic. > Zmieniaja sie realia, cywilizacja, nawet ksieza bywaja juz teraz bardziej > ludzcy, wiec mysle,ze jakakolowiek zmiana bylaby na miejscu. > Niekoniecznie ta o parach homosexualnych - raz ze to zbyt duzy szok i wyzwanie > dla kosciola, dwa ze sama nie wiem czy jestem za zawieraniem zwiazkow > malzenskich przez pary homosexulne, jakkolwiek nic do nich nie mam, mam nawet > kolezanke o tej orientacji i w zaden sposob mi to nie przeszkadza. > > Ale mysle, ze kwestia antykoncepcji w dobie AIDS moglaby byc rozpatrzona... > Nie wiem jeszcze co myslec o aborcji - waham sie ciagle, mam mieszane uczucia.. > Z jednej strony jestem za gdy pomysle, ze czzasem "chorzy" zli ludzie maja > dzieci. Z drugiej wiem ze to zabojstwo.. > > Mysle, ze kosciol zyskalby wielu sympatykow gdyby tylko zdecydowal sie na chocb > y > malutkie zmiany.. Anula o jakich zmianach mówisz?? Odpowiedz Link
anula001 Re: Biały dym! 19.04.05, 20:01 Justyna czy Ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem?? Bo jesli tak to matura masz niewazna Odpowiedz Link
putativus Re: Biały dym! 19.04.05, 20:05 mature zdałam ..i nie mam zamiaru jej powtarzac;-P Chodzi mi tylko o zmiany jakie Ty bys wprowadziła. Mam na mysli to ,żebys rozwinęla temat. PIszesz o dylematach ,a myslisz ,że Oni ich nie mają?? Odpowiedz Link
beate1 Re: Biały dym! 19.04.05, 20:07 zmiany - antykoncepcja - na pewno aborcja - być może nie wiem, czy odpowiedzi zgodne z kluczem Odpowiedz Link
anula001 Re: Biały dym! 19.04.05, 20:11 bo mam do czynienia z taka glupota na co dzien, i po godzinach nie mam juz na nia ochoty bo mi za nia juz nie placa.... Odpowiedz Link
putativus Re: Biały dym! 19.04.05, 20:13 czy głupota jest to ,ze chche od Ciebie szczegółow na temat twoich przemysleń?? Skoro nie potrafisz sprecyzowac... to trudno. Odpowiedz Link
anula001 Re: Biały dym! 19.04.05, 20:15 Justyna, czy ja niejasno napisalam co sadze o reformach, jakich oczekiwalabym reform i jakie mam z nimi zwiazane dylematy? moze napisac dokladnie to samo, jesli chcesz.. Nie jestem papiezem, i dziekuje Bogu ze nie musze takiej decyzji podjac co do zmian.. Wiem ze ksieza, kardynalowie i sam Papiez maja dylamet, pewnie niejeden, a coz dopiero ja - zwykly, szary czlowiek?? Odpowiedz Link
zoskaanka Re: Biały dym! 19.04.05, 20:12 nie poddaje się, tylko biedaczka nie sięga tak niskiego poziomu intelektualnego Odpowiedz Link
monikson Re: Biały dym! 19.04.05, 19:28 Ja też się cieszę... Choć szczerze powiem mało wiem o innych kardynałach Kard. Ratzinger po prostu budzi moje zaufanie i sypmatię Tylko ciężko się będzie przestawić na myślenie że papież to nie Jan Paweł II .... Odpowiedz Link
anula001 Re: Biały dym! 19.04.05, 19:31 To bylo dziwne uczucie zobaczyc Jego a nie JPII w oknie... ALe przyzwyczaimy sie Odpowiedz Link