anula001 14.05.05, 16:12 tu proponuje pogadac, watek przedstawmy sie nie badzo do tego sluzy a w kwestii optymizmu tez chetnie glos zabiore Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
constantlyamazed Re: Optymizm :) 14.05.05, 16:19 Niezły pomysł,no i racja,co do porządku w wątkuZ optymizmem jest tak,że czasem jest go tyle,że jeszcze się można podzielić,ale generalnie brakuje,zwłaszcza w odniesieniu do siebie.Czekam więc może na jakieś sugestyje?? Odpowiedz Link
samentu Jak się droga CA czytuje Dostojewskiego 14.05.05, 16:25 to się nie ma co dziwić że się ma wiecznego doła autosugestia robi swoje... Odpowiedz Link
constantlyamazed Re: Jak się droga CA czytuje Dostojewskiego 14.05.05, 16:28 To dawno już było,ale jakoś tak zostałoChyba rzeczywiście zmienię repertuar. Odpowiedz Link
samentu Re: Optymizm :) 14.05.05, 16:22 Proponuję szanowna adminko przenieść tu moja odpowiedź dla porządku Odpowiedz Link
anula001 zdaniem Samentu:) 14.05.05, 16:24 Trzeba byc silnym i na nic nie zważać to naturalnie Guy Maupassant ale ja na ciężkiego doła polecam "Hrabiego Monte Christo" Dumasa nie każdy jest optymistom z natury ale optymizm to rzecz do nabycia Odpowiedz Link
anula001 Re: Optymizm :) 14.05.05, 16:27 wszystkim, ktorym brak optyzmimu polecam ksiazke "potega podswiadomosci".. Odpowiedz Link
herezja Re: Optymizm :) 14.05.05, 16:32 Czytałam i zgrzytałam zębami Pozytywne myślenie i powtarzanie sobie przed snem: "uda się" na pewno pomaga, ale zdecydowanie nie wystarcza. Konieczne jest jeszcze podjęcie działania, które nie zawsze idzie w parze z chęciami. Odpowiedz Link
anula001 Re: Optymizm :) 14.05.05, 16:39 nie no pewnie ze tak, ale jest cos takiego jak "programowanie umyslu", projekcja itd. Jesli wierzysz ze na pewno cos skonczy sie fiaskiem - tak bedzie - to udowodnione. Odpowiedz Link
khadroma Re: Optymizm :) 14.05.05, 16:46 to nasze myślenie w dużym stopniu kreuje rzeczywistość, na pewno mamy wpływ na to, czy coś nas unieszczęśliwia czy tylko pozostaje kolejnym nieistotnym epizodem... jeśli pielęgnujemy przykre rzeczy w swoich myślach, to nie ma miejsca na radość, na dostrzeganie pozytywnej strony świata itd.. jeśli chcesz być szczęśliwy zacznij od teraz, jak mówią zwolennicy pozytywnego myślenia.. Odpowiedz Link
herezja Re: Optymizm :) 14.05.05, 16:28 Jak myślicie, z czego wynika optymizm? Wydaje mi się, że jest on pochodną wiary we własne (i innych) siły i możliwości oraz umiejętności zaakceptowania pewnych, mogących zaistnieć, zdarzeń. Odpowiedz Link
samentu Dla wiecznych doliniarzy rad kilka 14.05.05, 17:00 1. Żeby sie wyzwolic od pesymizmu najpierw trzeba zejść na sam dół doliny, w otchłań zwątpienia, apatii i pragnienia smierci, jeżeli zejdziesz i przezyjesz to juz jesteś zaszczepiony/na na ciężkie depresje 2. wyjść z głębokiej depresji mozna tylko poprzez rezygnację z emocji zwłaszcza negatywnych i wewnętrzną bez emocjonalną wiwisekcję 3. nic tak nie pociesza jak nieszczęście innych, więc ja zawsze powtarzam sobie że mógłbym sie urodzic np w Bangaldeszu, zarabiac 1$ dzienie, byc nosicielem HIV, nie skończyc zadnej szkoły itd.... wiem że są takie reali więc w sumie moja sytuacja jest o niebo lepsza więc jestem szczęściarzem 4. pamiętam kiedyś na początku studiów lato upalne, a ja w głębokiej depresji z 5 PLN w portfelu, i ze świadomością że jutrzejszy dzień będzie podobny do tego że bez środków finansowych nic się nie zmieni rada mysleć zadaniowo i nawet długoterminowo, wtedy nie jest ważne czy zadanie jest osiągalne - zdążamy do celu i tym się zajmuje nasza psychika 5. mieć świadomość że życie nie kończy się dzis czy jutro i jescze wiele lat przed nami a jak będziemy konsekwentnie realizować własne cele to nawet w przypadku porażki umrzemy bez świadomości przegranej i pustki 6. oswoić się z mozliwością przegranej, to stan normalny i wynikający chociażby z racjonalnego myslenia, obok nas wielu tez przegrywa i dlatego nie jestesmy goprsi tylko normalni - gdy porazki juz nie bola wtedy otwieramy się na zwycięstwa ale się rozpisałem w skrócie mniej emocji (zwłaszcza negatywnych), celowość i zadaniowość a autosugestia zrobi swoje w końcu psychika to tylko procesy chemiczne i to organizm produkuje fenyloetyloaminę odpowiedzialną za poczucie szczęścia wystarczy tylko pozwolić mu nia produkować i mamy błogostan online Odpowiedz Link
khadroma Re: Dla wiecznych doliniarzy rad kilka 14.05.05, 21:45 samentu napisał: > w końcu psychika to tylko procesy chemiczne i to organizm produkuje > fenyloetyloaminę odpowiedzialną za poczucie szczęścia > wystarczy tylko pozwolić mu nia produkować i mamy błogostan online no nie zupełnie.. psychika, to nie tylko procesy chemiczne... ale endorfiny, czyli hormony szczęścia to b.dobra rzecz... można je sobie samemu wytworzyć na siłowni czy w plenerze... Odpowiedz Link
beate1 Re: Optymizm :) 15.05.05, 00:02 Poziom optymizmu: wysoki )) Zmiany w ciągu ostatniej doby: wzrost Przewidywane zmiany po weekendzie: nuuudno - dalszy wzrost Przyczyna zmian: jest mnóstwo świetnych ludzi do poznania Odpowiedz Link
zapalniczka Re: Optymizm :) 15.05.05, 00:22 a ja jestem cale zycie optymistka ale tysiace stworzen sciagaja mnie w dol i probuja zafajdac mi moj zywot tak pogodny i niewatpliwie niesamowity po smierci bede czczona najprawdopodobniej jako dusza towarzystwa i okrzykna mnie najbardziej rozbrykana babeczka od poczatkow wszechswiata lubie sobie pofikac... Odpowiedz Link