Dodaj do ulubionych

Może mi ktoś !@#$% wyjaśni?

28.11.07, 10:43
Ponieważ na tym forum praktycznie sami komuniści (obecnie lubią jak się na nich mówi liberałowiewink i wszyscy głosowali na PO, więc napewno wiedzą co zrobili.
Tusk właśnie sprzedaje PKO BP. Po kiego ch...??????????

Branża bankowa jest ostatnio najbardziej dochodową. A jednym z największych i nalepiej się rozwijących banków na polskim rynku jest PKO BP (dwucyfrowe tempo rocznego wzrostu).
Niestety polskie banki mają tendencję do popierania polskich przedsiębiorców i stanowią bufor bezpieczeństwa w czasie dekoniunktury co stanowi poważne zagrożenie dla ogólnoświatowego liberalizmu.
Czy to jest powód?
Jeśli się coś sprzedaje a szczególnie przedsiebiorstwa strategiczne to chyba po to by coś z tą kasą zrobić. W co Tusk chce ją zainwestować? Jest przecież liberałem, nie wyprzeda banku za bezcen i nie przeżre go, nieprawdaż?smile)))
Skąd będzie brał brakujące miliardy (które przynosił BP) do budżetu. Bo przecież nie chce powiększać deficytu, nieprawdaż?
!@#$#$%%^&*()&^%$#@!
Chciałbym jeszcze raz podziękować wszystkim durnym c....m obu płci za głosowanie na PO i czekam z niecierpliwością na następne komusze, przepraszam liberalne, wyprzedaże wszystkiego co przynosi dochód w Polsce.
Obserwuj wątek
    • fleshless zapomniałeś o 28.11.07, 10:46
      cyklistach i masonach,
      Pinku, trollu nasz niezastąpiony
      • pink.freud Re: zapomniałeś o 28.11.07, 10:55
        O cyklistach mówia, że im głupszy tym więcej wokół siebie widzi antycyklizmuwink))
        Mógłbyś coś w temacie? Chyba proste pytanie? Po co sprzedawać gigantyczne, dochodowe przedsiębiorstwo i czym zapełnić dziurę w budżecie po nim? Głosowałeś, więc pewnie wiedziałeś co robiszsmile
        • raknor Re: zapomniałeś o 28.11.07, 11:02
          TO że przedsiębiorstwo jest dobre i dochodowe akurat w tym przypadku nic nie
          mówi o zarządzie a jedynie o przyzwyczajeniu Polaków do usług akurat tego banku
          i niechęci przed przenoszeniem rachunku.
          PKO wcale tak dobrze nie wypada jeśli spojrzeć na stopę zwrotu z kapitału
          własnego. Tak samo wcale nie mieści się w czołówce jeśli chodzi o inne, typowe
          dla branży wskaźniki oceniające działalność.
          Natomiast jest świetnym "politycznym łupem" po każdych wyborach.

I nie bardzo rozumiem dlaczego jest strategiczne, w jaki sposób wg Ciebie
          przejawia się wspieranie przez PKO polskiej przedsiębiorczości??
          Ujmę to inaczej, lekko z branży jestem, działa w kraju wiele banków, których
          właścicielami są podmioty zachodnie a których oferta znacznie bardziej odpowiada
          potrzebom przedsiębiorców.

Nie powtarzaj bzdur (typu "wspiera coś") jak za Kurskim.
          • pink.freud Re: zapomniałeś o 28.11.07, 11:15
            Co z tego, że jesteś z branży jak prawdopodobnie jesteś wykształciuchemsmile
            Jeśłi chcesz sobie poważnie porozmawiać odpowiedz na pytanie. Po co sprzedawać przedsiębiorstwo przynoszące zysk? Czy Twoim zdaniem Tusk pieniądze uzyskane ze sprzedaży zainwestuje w coś co przyniesie większy zysk? Co to miałoby być, jesteś przecież z branży?smile
            Dlaczego w KAŻDYM niekolonialnym państwie kapitał krajowy posiada wiekszosć w sektorze bankowym?
            Czy bank niemiecki będzie finansował firmy polskie czy niemieckie (zakładając, że są jednakowo dobre)?
            • pomysl.po.wypiciu Re: zapomniałeś o 28.11.07, 11:22
              pink.freud napisał:
              (...)
              > Czy bank niemiecki będzie finansował firmy polskie czy niemieckie (zakładając,
              > że są jednakowo dobre)?

widzisz bank to nie jest instytucja charytatywna wiec bankowi wszystko jedno,
              ale nie sadze zebys to zrozumial smile
            • raknor Re: zapomniałeś o 28.11.07, 11:27
              Bak oceni wiarygodność kredytobiorcy i jeżeli będzie satysfakcjonująca to
              skredytuje przedsięwzięcie, kwestie właścicielskie nie mają tu nic do rzeczy. A
              bank w rękach polityków często "topi" środki w słusznie politycznie
              przedsięwzięcia. Co nie raz miało miejsce, również w przypadku PKO.
              • raknor Re: zapomniałeś o 28.11.07, 11:35
                Na co przyda się kasa - choćby fatalna infrastruktura, przez która często
                przegrywamy z sąsiadami.
                Sprzedaż akcji na giełdzie nie oznacza oddanie w zachodnie ręce, tak samo emisja
                nowej puli akcji, która przecież sprowadza się do dokapitalizowania banku. Zdaję
                się że PKO aktywnie ostatnio inwestuje w sektor bankowy na wschodzie. Głównie
                Ukraina (żeby nie było zachodnie grupy robią to samo.)

A po co prywatyzacja, PKO choć spory bank jak na nasze warunki jest karzełkiem
                jeśli chodzi o rynek europejski. W dłuższej perspektywie będzie potrzebował
                partnera lub dużego dokapitalizowanie.

Jest szansa ze odpowiesz choć na jedno moje pytanie?
                Jak PKO wspiera rodziną przedsiębiorczość (podpowiedź: co ono robi a nie robią
                tego inne banki) ?
                • condziu Re: zapomniałeś o 28.11.07, 12:21
                  Dokładnie, przecież PKOBP już jest na giełdzie od roku. Obecnie skarb panstwa ma
                  51.5% akcji (510mln akcji), puszczając nową pule oraz sprzedając część pakietu
                  jakiemus innemu bankowi dostaniemy dosc duzy zastrzyk pieniedzy. Czesc akcji
                  zostanie, wiec budzet bedzie tez zasilany z dewidendy (ostatnio ~1zl za akcje).

Majac kase mozemy sprawniej (oby!) siegac po kase EU, wiec z wielu mln
                  zainwestowanych z naszej kasy, mozemy drugie tyle dostac z kasy EU, to jest
                  podwojny zysk ... a infrastruktura dobra, to kolejne mnozenie kasy itd.

Pieniadze powinny isc z innego zrodla, nowych technologii, cos na miare Nokii w
                  Finlandii ... moze kiedys jakis nasz produkt bedzie tak kojarzony na swiecie ...
                  kto wie.
            • fleshless Re: zapomniałeś o 28.11.07, 13:05
              pink.freud napisał:

> Co z tego, że jesteś z branży jak prawdopodobnie jesteś wykształciuchem

och, Pink!
              Po co Tobie takie faule uskuteczniać, przecież Ty jesteś taki merytoryczny?!
        • fleshless Re: zapomniałeś o 28.11.07, 13:02
          pink.freud napisał:

> O cyklistach mówia, że im głupszy tym więcej wokół siebie widzi antycyklizmuwink)

oj żebyś wiedział, Pink,
          żebyś wiedział...

;]
    • 9b9 Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 10:53
      Jesteś pewny? Wczoraj wyczytałem, że praktycznie wszystkie partie
      polityczne kredyty na kampanie wyborcze zaciągają w PKO BP SA.
      Dlaczego? Bo rząd ma wpływ na obsadzanie stanowisk w jednym tylko
      banku. Zgadnij którym?
      smile
      • pink.freud Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 10:57
        www.rp.pl/artykul/72509.html
    • pomysl.po.wypiciu hahaha 28.11.07, 10:59
      idz wpierw naucz sie co to jest komunizm a co liberaizm
    • condziu Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 11:07
      Pinki ... po pierwsze to są tylko plany, nie ma żadnych decyzji podjętych w tych
      sprawach. Po drugie ta prywatyzacja ma odbyć się przez gpw, czyli skarb państwa
      będzie chyba posiadał pakiet większościowy (np 30-40% akcji), reszta pójdzie w
      ręce leszczy. Pytasz się co dalej z ta kasą ? ... z czegoś trzeba wybudować te
      autostrady, koleje szybkie, stadiony, boiska szkolne, opłacić wyższe pensje
      policji, nauczycielom i lekarzom.

Ja to się boję wprowadzenia w życie PESEL2 , dzięki ci Pinki ... za to !
      • 9b9 Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 11:18
        condziu, PESEL2 to dopiero przygrywka. Jak wejdzie ePUAP to dopiero
        będziemy w 1984r.
        • condziu Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 11:22
          System może i ma sporo zalet ... ale z mentalnością Polaków, gdzie za parę
          tysięcy są wstanie być skorumpowanym, to niebezpieczna zabawka.

• pink.freud Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 11:20
        Pocieszyłeś mnie.. to tylko plany.
        A teraz mi wytłumacz. Dlaczego nie finansować tego co napisałeś z dochodów, które przynosi BP tylko go sprzedać i przejeść a po paru latach na brakujący w budżecie dochód zaciągać pożyczki?
        • condziu Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 11:27
          Pinki jako że nie jestem z branży bankowej, ale na chłopski rozum zdaję sobie
          sprawę, że zastrzyk gotówki ze sprzedaży części udziałów (tzw prywatyzacja,
          wejście na giełdę, itp.) da na pewno wielokrotnie większa kwotę niż zysk, o
          którym tak wspominasz, w ciągu nawet dziesięciu najbliższych lat. Potrzeby
          Polski obecnie są bardzo duże, za coś musimy dogonić Europę. Po drugie żeby móc
          cokolwiek sfinansować z UE, najpierw my sami musimy to sfinansować, a gotówki
          potrzebujemy dużo na dogonienie reszty Europy. Myślę, że wybudowana
          infrastruktura z prawdziwego zdarzenia da więcej korzyści (nie tylko finansowych
          dla kraju) niż zysk PKO BP przez następne stulecie.

Ile jest wart PKO BP, ktoś może jakąś kwotą zbliżoną rzucić ?
          • raknor Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 11:40
            50 350 000 000 przy obecnym kursie
            • condziu Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 11:46
              Dzieki Raknor, a jaki zysk generuje PKO BP roczny, np. średni roczny z
              dziesięciu ostatnich lat?
              • raknor Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 11:52
                Już patrze,
                To co mi się rzuciło w oczy z linku Pinkiego to opcja w której SP nie sprzedaje
                posiadanych akcji a jedynie przeprowadza emisję nowej puli. Dzięki temu
                zachowuje przecież wartościowe walory w portfelu (nadal ma te ileśtam akcji)
                ogranicza co prawda swój procentowy udział we własności ale i tak będzie
                dominującym właścicielem. A dodatkowe środki przydadzą się bankowi na rozwój,
                jeśli chce być liczącym się graczem.

Tylko do budżetu nie wpływają środki ze sprzedaży. Ale jeśli miałyby być
                przejedzone na bieżące potrzeby (typu podwyżki to nie było by sensu).
                • raknor Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 12:06
                  Zysk netto:
                  2002: 1 051 092,00
                  2003: 1 192 706,00
                  2005: 1 676 798,00
                  2006: 2 047 391,00
                  2007: 2 700 000 - 2 900 000 /prognoza

Ciekawostka: W zestawieniu największych banków na świecie jest na 238 miejscu.

BTW chyba można sobie darować rozmowę z Pinkim (on wie co znaczy rozmowa) bo
                  widzę ze woli przesłuchiwania urządzać ....
          • pink.freud Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 11:54
            To nie jest na chłopski rozum, bo chłop nie sprzeda ziemii, żeby kupic sobie plazmę i markowe ciuszki, bo wie, że go nie będzie stać, żeby tą ziemię odkupić. Na chłopa się nie nadajesz, za to świetnie na parobka.
            Oszczędź mi swojej ignorancji i frazesów o Europie, postępie itp.
            Poprzedni rząd a konkretnie Gęsicka cudem uratowała pieniądze z UE na rozwój infrastruktury. Zwiekszyła tempo ich wydawania 20krotnie!!! w porównaniu do SLD a i tak jest to do dziś zaledwie 40%.
            Kasa na infrastrukturę jest w nadmiarze.
            Jakiś inny pomysł po co Tusk sprzedaje PKO BP???
            • 9b9 Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 11:58
              Umarłem...
              Dwa pytania, bo jeśli nie znasz na nie odpowiedzi, to nie mamy o
              czym gadać:
              1. Od kiedy (data) RP jest członkiem UE?
              2. W jakiej sytuacji UE finansuje 100% inwestycji?
              Czekam...
            • raknor Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 12:17
              Ubawiłem się

Wiem że miałem nie odpowiadać ale ....

Wyjaśnię Ci na czym polega sprzedaż, wybacz ze to będzie definicja typowego
              "wykształciucha". Sprzedaż ma miejsce wtedy gdy przenosisz prawo własności
              czegoś (które posiadasz) na kogoś innego za określoną zapłatą.

Zagadka za 100 punktów: gdzie w emisji akcji spółki i ich zbyciu masz transakcję
              sprzedaży, w której dotychczasowi właściciele (w tym SP) pozbywają się swoich akcji?

W sumie to zaczyna mnie bawić ten topic na forum smile
              • 9b9 Precyzując 28.11.07, 12:21
                raknor napisał:
                Sprzedaż ma miejsce wtedy gdy przenosisz prawo własności
                > czegoś (które posiadasz) na kogoś innego za określoną zapłatą.

Czymś może być akcja/akcje. Własność może być ułamkowa.
                No, teraz powinno być pinkiemu łatwiejsmile
            • fleshless Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 13:16
              pink.freud napisał:

> Jakiś inny pomysł po co Tusk sprzedaje PKO BP???

Tusk miał dziadka w Werhmachcie ergo:
              jest podejrzanego pochodzenia, więc pewnie pieniądze uzyskane z wyprzedaży
              genetycznie polskiego, wyjątkowo konkurencyjnego, nowoczesnego banku ukradnie,
              kupi se za nie plazmę, resztę odda Niemcom, żeby Erika Steinbach miała za co
              germanizować Pinkiego ;]
              • raknor Re: Może mi ktoś !@#$% wyjaśni? 28.11.07, 13:25
                Powinieneś przed postem dodawać: "Czytasz na własną odpowiedzialność"

Mało się kawę ze śmiechu nie udławiłem big_grin
    • osiolek113 Co za ironia... 28.11.07, 12:23
      Chciałbym zobaczyć minę Lenina, gdyby ktoś mu zdradził, że za 100 lat
      "komunistą" ktoś nazwie człowieka, który robi coś dokładnie odwrotnego niż sam
      Włodzimierz Iljicz - majątek należący do państwa przekazuje w ręce prywatne.
      Biedak by się chyba załamał...

Ale to chyba wyłącznie polski fenomen, w dużej mierze wynikający z tego, że
      sporej części obalających komunizm Polaków nikt tak na dobrą sprawę nie
      wyjaśnił, co to jest kapitalizm. Podejrzewam, że wielu z nich wyobrażało sobie
      po prostu komunizm bez SB i z pełnymi półkami. Kiedy okazało się, że jest
      inaczej, zacięci antykomuniści stanęli wobec problemu nazwy - nijak nazywać się
      socjalistą, kiedy się całe życie socjalizm zwalczało, a równocześnie nijak być
      kapitalistą, skoro poglądy się ma z gruntu socjalistyczne. Stąd takie kwiatki
      jak partia PiS i powyższa wypowiedź Pinky'ego.

A co do odpowiedzi na Twoje pytanie, Pinky... sam ją ładnie ująłeś:

> Niestety polskie banki mają tendencję do popierania polskich
      > przedsiębiorców i stanowią bufor bezpieczeństwa w czasie
      > dekoniunktury

No właśnie. Ja, wiesz, jeśli mam powierzyć komuś moje oszczędności, to wolę mieć
      pewność, że "w czasie dekoniunktury" nikt ich nie weźmie i nie utopi w misji
      ratowania - na polityczne zamówienie, pod szantażem strajków - jakiegoś nie
      radzącego sobie przedsiębiorcy.
      • raknor Re: Co za ironia... 28.11.07, 12:39
        Zgadzam się w 100%.
        I dodam od siebie, jako właściciel banku (nie ważne czy mam pięć akcji czy w
        100% bank należy do Skarbu Państwa) będę głównie nastawiony na zysk.

Wyobraźmy sobie sytuację w której PKO jest całkowicie w rękach Państwa. I
        wspiera co się tylko da bo to słuszne inicjatywy. Generuje stratę. Sytuacja robi
        się coraz gorsza. Bank wymaga wsparcia - wyciągnie rękę w stronę Państwa (masę
        spółek, w których SP jest jedynym udziałowcem tak robi) i dostaje pieniądze.
        Skąd? Od rządu? Nie, z naszych podatków. Do czego to się sprowadza? Że to nie
        bank tylko my finansujemy durne pomysły polityków w gospodarce.
    • pink.freud Czy tu `!@#$%^ są sami debile?????????? 28.11.07, 14:18
      Nikt tu nie ma nawet odrobiny przyzwoitości, żeby przyznać, że dał małpie brzytwę?

Wartość PKO BP w ciągu ostatnich 2 lat rządów PiSu wzrosła 2krotnie. Także jej zysk netto wzrósł 2krotnie.
      Kaczyński 2 lata temu mógł ja sprzedać za 25 mld. (upraszczam, państwo nie ma 100% akcji) Dziś jest warta 50mld. Co daje zarobek przez 2 lata 25 mld + 4mld zysku netto=29mld.
      Gdyby Tusk doszedł do władzy 2 lata temu sprzedał by BP za te 25 mld. Czyli po zaledwie 2 latach przeżarłby wszystko i był jeszcze 4mld do tyłu a w tym roku musiałby pożyczyć 2.9 mld żeby zapchać dziurę po BP.
      Dziś jest dokładanie to samo. Sprzedaje za 50 mld coś co przyniesie 50mld zysku w akcjach w ciągu 2lat i pozbawia się dodatkowo zysków za 2 lata w wys. ok 10 mld (jesli przyjać dynamikę rozwoju jak za ostatnich 2 lat PiS, a przecież za PO będą się cuda działy i wyniki PiSu będą przy tym mizernesmile
      Jeśli ktoś nie rozumie, że jest to sabotaż i zdrada, jest ostatnim debilem i nie mamyh o czym gadaćsmile

Zysk netto:
      2002: 1 051 092,00
      2003: 1 192 706,00
      2005: 1 676 798,00
      2006: 2 047 391,00
      2007: 2 700 000 - 2 900 000 /prognoza
      gielda.onet.pl/0,912,730,spolki.html
      • zoskaanka Re: Czy tu `!@#$%^ są sami debile?????????? 28.11.07, 14:52
        przynudzasz...
      • raknor Re: Czy tu `!@#$%^ są sami debile?????????? 28.11.07, 14:57
        >Czyli po
        > zaledwie 2 latach przeżarłby wszystko i był jeszcze 4mld do tyłu a w tym roku m
        > usiałby pożyczyć 2.9 mld żeby zapchać dziurę po BP.

Jakie 2,9 mld? Chyba ze założymy że 100% zysku jest przeznaczane na wypłatę
        dywidendy (firma przestaje się rozwijać)i że SP ma 100% akcji spółki.

> Sprzedaje za 50 mld coś co przyniesie 50mld zysku
        > w akcjach w ciągu 2lat

Rozumiem że należy sprzedać za dwa lata, w 2009, wtedy teoretycznie jeżeli
        utrzyma się takie tempo wzrostu (nie dojdzie do korekt na WGPW - a właśnie skąd
        wiesz ze takie tempo jest do utrzymania?)to wtedy zostanie pójdzie za 100 (jak
        nie pójdzie to gdzie tu zysk? jeśli nie doszło do sprzedaży).

>i pozbawia się dodatkowo zysków za 2 lata w wys. ok 10
        > mld

Podaj źródło prognozy zysku, gdyby to było takie pewne to te dane już dawno
        uwzględnili by inwestorzy i wpłynęło by to na BIEŻĄCĄ wartość spółki. (dyskonto
        przyszłych dochodów jest uwzględniane przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych).

> i nie mamyh o czym gadaćsmile

Pierwszy raz się z Tobą zgadzam.
        Pozdrawiam.
        • pink.freud Re: Czy tu `!@#$%^ są sami debile?????????? 28.11.07, 15:15
          Ujmę to inaczej. Jest rok 2005. Tusk dostał brzytwę do ręki i wyprzedaje wszystko co tylko przynosi dochód: BP, PGNIG, Orlen itp.
          Co byś mi wtedy powiedział? Sprzedawaj BP za 25mld czy trzymaj?
          • raknor Re: Czy tu `!@#$%^ są sami debile?????????? 28.11.07, 15:17
            Ujmę to inaczej, nie mam zamiaru odpowiadać na Twoje pytania jeśli nie jesteś w
            stanie odpowiadać na moje.
            • pink.freud Re: Czy tu `!@#$%^ są sami debile?????????? 28.11.07, 15:33
              Nie musisz i tak wiem co byś wtedy mówiłsmile
          • pomysl.po.wypiciu alez nie podniecaj sie pink tak 28.11.07, 15:19
            bo juz nawet daty mylisz
            • raknor Re: alez nie podniecaj sie pink tak 28.11.07, 15:25
              Pomysł, mam motyw. big_grin

Jest rok 1970 inwestuję 100 USD w jednostki funduszu Sorrosa.
              Dziś jestem milionerem big_grin

Ekstra nie? Muszę sprawdzić stan konta i DZIŚ je kupić.
      • condziu Re: Czy tu `!@#$%^ są sami debile?????????? 28.11.07, 15:26
        Wyzywasz nas od debili i później chcesz odpowiedzi ... wracaj na swoja choinkę!
        Poucz się matematyki.

EOT
        • pink.freud Re: Czy tu `!@#$%^ są sami debile?????????? 28.11.07, 15:32
          Jeśli się uważasz za debila nie będę się spierałsmile
          EOT
          • fleshless widzisz Condziu? 29.11.07, 09:10
            sam jesteś sobie winien ;]

prawda jest taka, że ten bank trzeba sprzedać bo jest chujowy, przestarzały, a
            państwo nie powinno za dużo działać na rynku, bo raz, że jest mało wydajnym
            zarządcą, to dodatkowo państwowe synekury są wielką pokusą dla różnych
            zorientowanych albo po prosu politycznie usłużnych urzędasów albo różnych innych
            członków (partyjnych)

i trzeba być debilem żeby twierdzić inaczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka