Gość: Michał IP: *.pl 07.10.09, 10:32 Jak ja zakładałem lokatę właśnie w GetinBanku i chciałem przy zakładaniu złożyć dyspozycję, żeby lokata po okresie umownym (w moim przypadku 4 miesiące), to powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mmm Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo zapł... IP: *.aster.pl 07.10.09, 10:54 Ale nius! Że trzeba czytać umowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 10:56 żeby lokata po okresie umownym CO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo za IP: *.pl 07.10.09, 12:24 > żeby lokata po okresie umownym CO? żeby lokata po okresie umownym zakończyła się a pieniądze trafiły na moje konto*. *-wcieło mi kawałek tekstu - sorki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo zapł... IP: *.aster.pl 07.10.09, 10:57 Chciales, zeby lokata po okresie umownym... co? Bo ja zalozylem lokate (3 mies), zlozylem dyspozycje przelania kasy (po zakonczeniu lokaty) na konto w innym banku i wszystko poszlo zgodnie z planem. W getinie wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo za IP: *.pl 07.10.09, 12:27 Chciałem żeby po okresie umownym lokata się zakończyła (jak pisałem wyżej, wcieło mi kawałek tekstu za co przeprawszam). Ale w Getinie mi powiedzieli, że się nie da. Może dlatego, że to nie był oddział tylko placówka franczyzowa (czy jak to usrojstwo się nazywa) i może za takie odnawialne lokaty mieli wyższe prowizje. W każdym razie lokata się skończyła, musiałem pójść do nich aby odzyskać kasę i już więcej nie jestem ich klientem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytający re michał IP: *.net.upc.cz 07.10.09, 23:33 sorry ale za gapiostwo się płaci.. Rozumiem w pełni Twoje niezadowolenie, ale moi staruszkowie od 3 lat mają lokatę półroczną i nie wyobrażam sobie, żeby bank automatycznie nie zakładał nowej lokaty, skoro oni już prawie zapomnieli, że jakąś lokate założyli, a jak im przypomnę to się tłumaczą, że to na mój ślub będzie. To se kasa jeszcze poleży:) i lepiej, żeby to szło na procent. A jak się załatwia z franczyzami to tym bardziej czytamy to co podpisujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor A sprawdziłeś w ipn? IP: *.chello.pl 07.10.09, 11:08 przed założeniem lokaty dobrze znać życiorys właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: getout a ja IP: *.chello.pl 07.10.09, 11:08 założyłem gumkę i chciałem żeby mi, ale nie ma takiej możliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: a ja IP: *.pl 07.10.09, 12:28 > założyłem gumkę i chciałem żeby mi, ale nie ma takiej możliwości Czepiasz się. Każdemu może się zdarzyć, że zgubi kawałek tekstu. Tak to jest jak się szybciej myśli niż pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
donquijote Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo zapł... 07.10.09, 11:45 O rany! To, że przy zakładaniu jakiejkolwiek lokaty decydujemy co ma się wydarzyć po zakończeniu depozytu to standard. Lokata albo się odnawia, albo wędruje na konto. Doradca w każdym banku ma obowiązek zapytać klienta, jak ten raczy zadysponować swoimi środkami po zakończeniu lokaty. Jeśli tego nie zrobi, tylko ustawi depozyt na swoje "widzimisię" to grzmocimy reklamację i już. Nazywajmy też rzeczy po imieniu, wszak pobieranie prowizji za zerwanie rolującej się (odnowionej) lokaty to świństwo. Nie wszystkie banki stosują takie praktyki, zazwyczaj zerwanie takiego depozytu nie wiąże się z niczym, poza utratą odetek naliczonych za okres trwania zrolowanej lokaty. Gazeto, weź się do roboty! Mamy społeczeństwo o niskim poziomie ubankowienia i jeszcze niższej świadomości gospodarczo-finansowej, ale proszę nie serwujcie nam takich populizmów z domieszką kryminalnej grozy. Nie ma czegoś takiego jak "bankowe pułapki" i "ukryte opłaty", są za to lepsze i gorsze produkty bankowe, bez których można się przecież obejść. Z bankami jak z gorzałą, to i to jest dla ludzi, tylko trzeba umieć z tego korzystać. Po co więc straszyć i podsycać lęki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajacy myślę, więc zarabiam. Nie myślę.. tracę! IP: *.net.upc.cz 07.10.09, 23:40 donquijote - zgadzam się w pelni, media są podobmo 4 władzą, ale to nie ściąga z obywateli odpowiedzialności za to co robią, podpisują itd.. Z przestrzegania terminów także. Fajnie, że można napisać do gazety - tak działa społeczeństwo obywatelskie przecież, ale madia też mogłyby wziąć się za edukację ekonomiczną obywateli, bo czasy wpłacania na SKO, PKO i książeczkę mieszkaniową dawno się już skończyły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo zapł... IP: *.93.classcom.pl 07.10.09, 12:12 "Nigdy nie zapominajcie wpisać do umowy lokaty swojego numeru rachunku ROR, bo takie zaniedbanie może was słono kosztować." Raczej nigdy nie zapominajcie czytać tego co podpisujecie, bo takie zaniedbanie może was słono kosztować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elf To chyba słuszne ze strony Banku, że odnawia IP: 194.50.110.* 07.10.09, 13:20 aby pracowała... słuszne jest również to, że pobiera prowizję od klienta za to, że zrealizuje przelew do innego Banku... słuszne wreszcie jest to, że pobiera prowizję za zerwanie nowej lokaty... co to by było za larum, gdyby nie odnowiono lokaty tylko pieniądze leżały i nie pracowały (zasadą lokaty jest pewien stały okres na który się deponuje pieniądze)... jeśli klient nie ma konta w tym banku to wydaje mi się to dobrze zorganizowane, że lokata się odnawia a nie czeka nie pracując na podjęcie gotówki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: To chyba słuszne ze strony Banku, że odnawia IP: *.aster.pl 07.10.09, 13:39 > To chyba słuszne ze strony Banku, że odnawia aby pracowała... Tak. > słuszne jest również to, że pobiera prowizję od klienta za to, że > zrealizuje przelew do innego Banku... Tak. > słuszne wreszcie jest to, że pobiera prowizję za zerwanie nowej > lokaty... Nie. Wystarczy, ze nie wyplaci odsetek albo wyplaci pomniejszone. Ale prowizja? Z byka spadles? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot dlatego najlepiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.09, 15:06 mieć konto oszczędnościowe - 5,5 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo zapł... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.10.09, 17:59 ja sie wlasnie zastanawiam nad antybelką w getinie - oplaca sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clio Re: Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 17:02 opłaca się opłaca, tylko podaj wszystkie dane ;) lokata codzienne się to zwie i najlepiej wziąć sobie od razu z pakietem e-getin, bo pomocna sprawa w życiu, a co najważniejsze, to bezpłatne prowadzenie rachunku i wypłata pieniędzy w bankomatach :) Odpowiedz Link Zgłoś
cleomenes Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo zapł... 07.10.09, 18:33 Napisane jest jak byk, że jest to lokata odnawialna, więc normalna sprawa, że się odnawia. Ja jakoś nie mam problemu z czytaniem tego, co mam podpisać. Poza tym najlepiej zakładać lokaty przez neta, bo wtedy się nie rżnie cwaniaka, że się wszystko wie i wali tylko podpisy jakby się miało zaraz co najmniej witać z królową brytyjską, więc szkoda czasu, tylko na spokojnie w domu każdy punkt studiuje. A artykuł dobry, bo mimo tego, że lekko sensacyjny, to uczy nas trochę załatwiania swoich spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slunia:)) Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo zapł... IP: *.centertel.pl 08.10.09, 01:07 w sumie to się nie dziwie że tak robią w każdym banku sa jakieś haczyki. Chcą zarobić jak każdy z nas:)) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo za 08.10.09, 09:01 te wasze piniendzory w tych bankach zbyt ciężko się NIE NAPRACUJĄ. leniwe jakieś czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
cleomenes Re: Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo za 08.10.09, 12:30 coś tam się napracują. nie zapominajmy, że lokaty są dla spokojnych ludzików, którzy granie na giełdzie, tudzież inne sensacyjne ceregiele znają tylko z widzenia. bezbelkowce są całkiem znośne, więc to dla nich jak znalazł. moje w noble siedzą i się po prostu cieszę, bo dreszczyka emocji związanego z GPW mi nie trzeba zbyt dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
aaron.felb moj punkt widzenia 08.10.09, 15:43 Dajesz kase do banku, żeby na ciebie zarabiala.. Dlatego bank tą kasą musi obracać i mieć jakieś gwarancje, że taktujesz to serio i kasa swoje wyleży.. Oczywiście w jednostkowych przypadkach nie ma to większego znaczenia, ale masowe likwidowanie lokat może zachwiać kondycją banku i stad te opłaty. Z dwojga złego wolę zatem, żeby zapomniane lokaty jednak pracowały na siebie, a w momencie kiedy sobie o nich przypomnę odpalam bankowi swoje "gapowe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antonina Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo zapł... IP: *.centertel.pl 08.10.09, 23:13 Jeśeli chcę załozyc lokatę w getinie to muszę mieć tam konto?? Chodzi dokładnie o lokate codzienną?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antonina Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo zapł... IP: *.centertel.pl 08.10.09, 23:22 Jeśeli chcę załozyc lokatę w getinie to muszę mieć tam konto?? Chodzi dokładnie o lokate codzienną?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raisa Zakładasz lokatę? Podaj wszystkie dane, bo zapł... IP: *.centertel.pl 09.10.09, 23:36 Myślałam o założeniu lokaty w getinie, chciałam iść ale jak większe oprocentowanie przy założeniu jej przez internet to po co sie trudzić:) Odpowiedz Link Zgłoś