ulanzalasem Emerytura pod kontrolą. Zacznij zbierać na starość 09.05.10, 17:37 Tusk/Bielecki/Balcerowicz/Rostowski zostawią głodujących ludzi. Już dzisiaj Platforma niby liberałowie chce zabrać kasę ze składek z OFE dla ZUSu...czemu?! Czyżby się czegoś obawiali...Za reformę trzeba POdziękować AWS-UW...czyli dzisiejszej Platformie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akn Brudne ręce rządu precz od OFE i zabrać ZUSowi IP: 81.219.160.* 09.05.10, 18:11 monoPOlistyczny przywilej przekazywania, a tym samym przetrzymywania odprowadzanych przez klientów OFE bez naleznych odsetek i do tego PObierania stosownej składki za przeprowadzanie oeracji transferu. Te pieniądzesą nasze, a u rząd Tuska/Pawlaka,chce, jak to już zrobiła komuna w 1948 r.,wrzucić do pustej kasy budżetu (wora bez dna) w celu jego ratowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Emerytura pod kontrolą. Zacznij zbierać na starość IP: 89.100.125.* 09.05.10, 21:11 Z czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
rabart Ten shit znowu na głównej 09.05.10, 23:32 Ten shit o tym jak od ludzi wyciągać pieniądze znowu na głównej stronie... Odpowiedz Link Zgłoś
pozytywka-1 Emerytura pod kontrolą. Zacznij zbierać na starość 10.05.10, 06:18 Ja uważam żw autorzy takich artykułów powinni być karani. Kilka lat temu też pojawił się taki artykuł w Częstochowie. Pani doradca finansowy też przedstawiała mi przyszłość jak i ta dzisiejsza.Wzięłam kredyt i wpłaciłam do funduszu podobno najlepszego.Po tych kilku latach na moim koncie jest 40% wpłaconych środków. Moja naiwność kosztowala mnie kilkanaście tysięcy złotych. Zarobił tylko fundusz który prowizją podzielił się z doradcą. Nie dajcie się złapać na milion.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Emerytura pod kontrolą. Zacznij zbierać na starość IP: 195.117.255.* 10.05.10, 08:04 tylko nie w ZUS , i w III filarze , bo to są pieniądze utopione i nic nie gwarantują !!!. Najlepiej pracować na czarno , a pieniadze ,które miały trafić do ZUS wpłacać na własne konto oszczędnościowe i jeżeli polska jako kraj nie zbankrutuje , mamy szansę zabezpieczenia sobie starości !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 www.antyzus.wordpress.com 10.05.10, 08:14 A z czego ja mam odkładać na emeryturę jak ZUS kradnie mi ciężkie pieniądze miesięcznie? Gdybym odprowadzał na zwykłą 5% lokatę bankową tę składkę, którą zabiera mi bezpowrotnie ZUS, to dziś, po 20 latach pracy miałbym odłożone ok.250.000,-zł. Po 40 latach pracy miałbym około miliona. Gdybym wpakował kasę w jakis fundusz - jeszcze więcej. Ale teraz NIE MAM Z CZEGO odkładać, bo ZUS zbiera mi ogromną część wynagrodzenia. I jeśli przypadkiem nie dożyję emerytury czy renty - to cała kasa przepadnie na rzecz ZUS-u. A gdybym płacił prywatnie - otrzymaliby j a moi spadkobiercy. W tym kontekście rzeczywiście "owoc żywota twojego je ZUS". Odpowiedz Link Zgłoś
teyoo Re: www.antyzus.wordpress.com 10.05.10, 09:15 shroeder1970 napisał: > A z czego ja mam odkładać na emeryturę jak ZUS kradnie mi ciężkie pieniądze > miesięcznie? Gdybym odprowadzał na zwykłą 5% lokatę bankową tę składkę, którą > zabiera mi bezpowrotnie ZUS, to dziś, po 20 latach pracy miałbym odłożone > ok.250.000,-zł. Po 40 latach pracy miałbym około miliona. Gdybym wpakował kasę > w jakis fundusz - jeszcze więcej. > Ale teraz NIE MAM Z CZEGO odkładać, bo ZUS zbiera mi ogromną część wynagrodzeni > a. > I jeśli przypadkiem nie dożyję emerytury czy renty - to cała kasa przepadnie > na rzecz ZUS-u. A gdybym płacił prywatnie - otrzymaliby j a moi spadkobiercy. > W tym kontekście rzeczywiście "owoc żywota twojego je ZUS". Masz rację. Czy się tego chce, czy nie, ZUS kradnie kasę, i jeśli umrzemy przed wiekiem emerytalnym, to całość przepadnie na jego rzecz. gdybym te kasę wpłacała na konto, po mojej śmierci dostałaby ją rodzina - jak słusznie zauważasz. oczywiście to nie musiałaby być kasa na koncie, przecież można inwestować w nieruchomości (te chyba zwykle nie tracą wartości aż tak bardzo). A tak, ZUS sobie weźmie i będzie miał zarobek na czysto. Mam 32 lata, jeszcze wiele lat pracy, i do emerytury kawał czasu. Mam liczyć na ZUS? Wolne żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: www.antyzus.wordpress.com 10.05.10, 15:12 shroeder1970 napisał: > A z czego ja mam odkładać na emeryturę jak ZUS kradnie mi ciężkie > pieniądze miesięcznie? Bo to są UBEZPIECZENIA SPOŁECZNE. Jeśli pierwszego dnia pracy doznasz poważnego wypadku, to będziesz dostawał świadczenie przez kilkadziesiąt lat, chociaż nie zapłaciłeś żadnej składki. Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Re: www.antyzus.wordpress.com 11.05.10, 15:18 > Bo to są UBEZPIECZENIA SPOŁECZNE. Jeśli pierwszego dnia pracy doznasz poważnego > wypadku, to będziesz dostawał świadczenie przez kilkadziesiąt lat, chociaż nie > zapłaciłeś żadnej składki. Tak samo, moja droga, jak w NORMALNYM ubezpieczeniu. Zapłacisz składkę, masz wypadek - dostajesz odszkodowanie czy rentę. "Społeczność" tych ubezpieczeń nie ma nic do rzeczy. A ja nie chcę społecznie. Ja chcę indywidualnie. Nie chcę, by państwo korzystało z pieniędzy, które są moim zarobkiem. Poczytaj proszę bloga wzmiankowanego w tytule, a dowiesz się, dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArekB Re: Emerytura pod kontrolą. Zacznij zbierać na st IP: *.home.aster.pl 10.05.10, 08:23 Słuszna i niestety prawdziwa uwaga i nie dotyczy to tylko naszych dziadków i rodziców ale również nas. Sam dałem się oszukać 13 lat temu kiedy obiecywano mi, że po 3 latach to wartość kapitału (wpłaty plus zyski) będą już znacznie wyższe od samych wpłat. To kilka nanliz po 14 latach Polisa stypendialna dziceck - 31% Polisa żony -42% A w dodatku uważąć trzeba na indeksacje - po paru latach okazuje się, że bandyci oczekują tylko abyś przestał pacić to ci wydoją do końca - w majestacie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista nie opłaca się oszczedzać na starość IP: *.chello.pl 10.05.10, 08:38 Mam 26 lat. Czyli do emerytury jakies 41 lat (napewno wiek emerytalny bedzie podwyższony do minimum 67 lat). Przez 41 lat może być jeszcze kilka razy hiperinflacja, z dwie wojny, Polska moze przestać istnieć lub zaleją nas Chińczycy. I ja mam sobie spokojnie ciułać kase z nadzieją że moooooooże kiedyś ją zobacze? Po za tym za ten milion za 41 lat bede mogł kupić sobie pewnie piwo i to nie w lokalu tylko w biedronce. Nie będe robił tego samego błędu co moi pradziadkowie, dziadkowie i rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: nie opłaca się oszczedzać na starość IP: *.40.78.82.sub.mbb.three.co.uk 10.05.10, 12:35 zastanawiam sie- ponad 130 wpisow, a nikt nie wspomnial o NIERUCHOMOSCIACH. czy nie sadzicie ze to najlepsze zabezpieczenie na starosc??? ja tak uwazam. oczywiscie pod warunkiem ze nie bedzie wojny, ale akurat wojna zburzyla by nie tylko to zabezpieczenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Tyszko Emerytura pod kontrolą. Zacznij zbierać na starość IP: *.dmbos.com.pl 10.05.10, 13:01 Witam, Proszę tego nie traktować jako uszczypliwość, ale w częsci dotyczącej IKE jest kilka dość poważnych "byków" i nieścisłości.... Nieprawdą jest, że "można oczywiście wpłacić rocznie więcej, jednak nadwyżka będzie już opodatkowana", Dlaczego? Instytucje przyjmujące wpłaty na IKE mają ustawowy obowiązek kontroli limitu wpłat i jeśli ktoś wpłaci za dużo - środki są zwracane !!!!! Nie zawsze jest tak, że "środki wpłacone na IKE są zarządzane przez instytucje fiansowe" - jeśli ktoś wpłaca na IKE maklerskie to sam dokonuje inwestycji, z lokatami i obligacjami też jest tak, że trzeba pilnować, bo jak wygasają - to nie zawsze środki są automatycznie reinwestowane i mogą latami leżeć bez dyspozycji klienta.. zatem sformułowanie z artykułu: "cała reszta, czyli zarządzanie i inwestycje nalezy do specjalistów" jest nie do końca prawdziwe Jak się napisało, że "wpłaty na IKE nie są gwarantowane przez panstwo" - wypadałoby napisać, że istnieją w zależności od typu instytucji prowadzącej IKE - systemy gwarantowanie naszych środków, bo można zrozumieć, że wpłacając na IKE można wszystko stracić, a tak wcale nie jest Przecież lokaty bankowe też nie są gwarantowane przez Państwo, tylko przez BFG. aha, jeszcze jedno - TFI nie prowadza rachunków, tylko rejestry... :- ) pozdrawiam, Jacek Tyszko zapraszam na moje blogi o IKE na www.bossa.pl i www.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PB A gdzie sprawiedliwość?? IP: 109.243.21.* 11.05.10, 21:29 Ze swoich podatków utrzymujemy rzeszę emerytowanych darmozjadów: policjantów, górników, rolników itd. Ich przywileje emerytalne, wcześniejsze przechodzenie na emerytury oraz stary sposób obliczania wysokości emerytur spowodował, że na emeryturze otrzymują oni ponad 80% ostatnich wynagrodzeń i to bez większego wysiłku! Dlaczego my musimy oddawać im nasze pieniądze w postaci podatków?! Czy oni odkładali na swoją emeryturę? Nie! Tylko nam się wmawia, że mamy prawo odebrać za kilkadziesiąt lat wyłącznie tyle, ile zgromadzimy w OFE + ZUS i to w najlepszym wypadku 60% ostaniego wynagrodzenia! To ja pieprzę!!! Przestaję płacić podatki i idę w szarą strefę! Odpowiedz Link Zgłoś
krzych92 Re: Emerytura pod kontrolą. Zacznij zbierać na st 15.12.13, 00:37 Dokładnie. Lepiej już teraz zacząć oszczędzać ;) Odpowiedz Link Zgłoś