Dodaj do ulubionych

PKO ROR a Inteligo

IP: *.lodz.mm.pl 09.03.04, 12:05
Posiadam ROR w PKO czyli mam z głowy zmartwienia ze wszystkimi platnościami.
Może więc ktoś z szanownych forumowiczów wyjaśni mi jaka jest faktyczna
rożnica pomiędzy ROR-em a Inteligo ?
Różnica w opłatach za przelewy prawie żadna ROR - 1zł , Inteligo -0,99zł
Opłata za konto : ROR - 4zł , Inteligo - prawdopodobnie zero.
Czy to wszystko ?
Czy dla 4 zł warto tracić czas i zmieniać konto ?
A może są jeszcze jakieś dodatkowe zalety ?
Pozdrawiam
zb
Obserwuj wątek
    • franzmaurer Re: PKO ROR a Inteligo 09.03.04, 15:03
      Gość portalu: zb napisał(a):

> Różnica w opłatach za przelewy prawie żadna ROR - 1zł , Inteligo -0,99zł
      > Opłata za konto : ROR - 4zł , Inteligo - prawdopodobnie zero.
      > Czy to wszystko ?
      > Czy dla 4 zł warto tracić czas i zmieniać konto ?
      > A może są jeszcze jakieś dodatkowe zalety ?

- bardzo łatwy do uzyskania debet nawet do 2000 pln przy znośnym oprocentowaniu.
      - bezproblemowy dostęp do funduszy inwestycyjnych PKO/CreditSuisse.
      - możliwość szybkiego zakupu paru rodzajów ubezpieczeń np. turystyczne.
      - jedyna Visa Electron akceptowna przy płatnościach w zagranicznych serwisach
      internetowych.

Mam to konto od momentu kiedy tylko się pojawiło i jestem z niego bardzo
      zadowlony - karty z kodami są zawsze na czas, nigdy nie trafiłem na większy pad
      serwera, bardzo dobre pory sesji elixir'u w odróżnieniu np. od mBanku.

Jedyne czego bym sobie życzył to VE autoryzowana PIN'em w POS'ach.
      • groszek19 Re: PKO ROR a Inteligo 09.03.04, 16:22
        Więc jednak warto zostawić tam konto? Jest sens zamiany RORu na e-konto? Po co
        w zasadzie dwa konta?
      • Gość: Zowix Re: PKO ROR a Inteligo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 16:48
        "jedyna Visa Electron akceptowna przy płatnościach w zagranicznych serwisach
        internetowych."

Nie jedyna :)
        Jeszcze VE Fortis Bank i DB PBC

• Gość: Zowix Re: PKO ROR a Inteligo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 16:45
      Witaj.
      Mam przyjemność bycia posiadaczem konta w Inteligo.
      Może postaram się pomóc :)
      Po pierwsze nie ma żadnej różnicy pomiędzy jednym i drugim rachunkiem. Oba to
      tzw. RORy, czyli rachunki oszczędnościowo-rozliczeniowe.
      Z tym że w Inteligo nazywa się to "Inteligo" a PKO "Superkonto" (no chyba że
      masz na myśli Pekao SA - to wtedy Eurokonto)
      Jakie różnice, hmm, po pierwsze kontakt z bankiem. W Inteligo wszystko za
      pośrednictwem Internetu, telefonu, Wap, SMS, e-mail. W PKO - tradycyjnie
      obsługa w okienku. Dla jednych zaleta, dla innych wada, zależy od gustu.
      Ostatnio PKOBP "odmiejscowił" rachunki więc poprawiło się klientom tego banku.
      Hmmm, czy warto, zależy czego potrzebujesz. Jak chcesz mieć dostęp do konta
      24h/dobe i w kazdej chwili zlecic operacje to jest to konto dla Ciebie. Poza
      tym zdecydowanie tańsze od Superkonta. Zalet konta Inteligo wiele, zapoznaj
      się dokładnie z ofertą.
    • nowy-max Re: PKO ROR a Inteligo 09.03.04, 22:57
      Akurat pisalem prace dyplomowa o "bankowosci elektronicznej", a wniej poruszylem tematyke Inteligo.

Czy warto brac sie za zmiane konta z tradycyjnego na elektroniczne? Porownywanie samych warunkow finansowych (oplaty, prowizje, no i oprocentowanie, o ktorym jeszcze chybe nikt tu nie napisal).

Najpierw odpowiedz sobie na nastepujacy pytania:
      1 - czy masz zaufanie do internety?
      2 - czy posiadasz dostep do internetu (nie za posrednictwem kafejek).
      3 - jak patrzysz na problem: ograniczania kontaktu z ludzmi z winy internetu?
      4 - co z brakiem obsluki, czytaj ewentualnej pomocy, ze strony pracownika banku?

Teraz cos ode mnie.
      zakladajac konto w I. musisz sie liczyc z faktem, iz bedzie ono otwarte dopiero po okolo 10 dniach.
      Jesli bedziesz utrzymywac srednie saldo powyzej 100zl to bedziesz placic tylko z karte: 0,99 zl.
      Zaleta I. jest fakt, iz za jego posrednictwem mozna dokonac zakupu udzialow funduszu inwestycyjneg, ubezpieczenie (PZU), zaciagnac pozyczke, debet. Jednak nie mozna otworzyc rachunku w Domu Maklerskim banku PKO BP.
      Dla zainteresowanych dodam, iz mozna zamowic usluge: SMS z sercem, lub wybrac karte VISA z sercem. Z tych uslug dodatkowa zlotowka oplaty zostaje przeznaczona na budowe POLSKIEGO SZTUCZNEGO SERCA. Wiec mozna jeszcz komus, a moze sobie pomoc.

Bank PKO jako terdycyjny (opierajacy sie na tradycyjnej dystrybucji) ma duza wade: kolejiki. Internet tego nie zna.

Zaleta I. jest latwosc obslugi. Mialem kontakt z kiloma formami internetowej dystrybucji uslug bankowych i moge z czystym sumieniem polecic to co proponuje I.

Jednak bankwos strikto internetowa ma tez swe wady.
      1 - wyciagi w formie elektronicznej, mimo faktu umieszczenia na nich textu banku o braku konicznosci umieszczania pieczeci, nie sa respektowane przez instytucje i os. prywatne - wymagajace pisemnego potwierdzenia platnosci.
      Jest wyjscie z tej sytuacji: zamowienie wyciagu z baku lub polecenie swojemu kontrachentowi zadzwonienie do banku i uzuskanie potwierdzenia telefonicznie w swoim banku.
      2 - w przypadku renowacji systemu dostep do konta jest zablokowany
      3 - w przypadku dostepu do niskoprzepustowego lacza internetowego praca w serwisie banku nie nalezy do milej,a w skrajnych sytuacjach jest niemozliwa

Na koniec jeszcze pare wypunktowanych zalet:
      1 - bezpieczenstwo: mimo stosowania tzw. "prostego uwierzyteliania" (identyfikator + haslo) i karty hasel jednorazowych mozna powiedziec, ze 128 bitowy protol SSL zapewnia dostateczna ochrone.
      JEDNAK: nalezy wylaczyc opcje zapisywania hasel w pamieci komputera gdyz w przeciwnym razie kazdy uzytkownik Twojego sprzetu bedzie mial dostep do Twojego konta. Jednak kazda operacja (przelew, zlecenie stale, zakup/wykup udzialow funduszu...0 wymaga podanie ciagu paru cyfr z karty - wiec lepiej nie trzymac identyfikatora z haslem razem z karta hasel)
      2 - teoretyczny 24ro godzinny dostep do konta w 31 dni w trakcie kazdego, nawet niedzieli, dostep do konta. zawsze wiemy ile mamy pieniedzy.
      3 - darmowe bankomaty PKO BP
      4 - wplaty z posrednictwem oddzialow banku PKO BP
      5 - nowoczesnosc - wciaz bankowosc internetowa w Polsce to zaledwie pare procent ogolu bankowosci
      6 - koszty: zaoszczedzamy na autobusach/autach,mamy wiecej czasu, nawet gdy zpomnimi o platnosci mozemy po ciezkich zakupach zrobic to w domu. wieksze niz w tradycyjnym banku oprocentowaniu - totaj nawet "zarabia sie" (wiecej odsetek niz oplat)

Wiec wybor nalezy do Ciebie. Ja mam konto w I. czemu: zawsze wiem co sie dzieje z moimi srodkami, mam latwy dostep do nich, duzo wolnego czasu, latwosc...

Wiec czy warto zmieniac? KAZDY JEST INNY, KAZDY MA SWOJA WYOBRAZENIE WSZYSTKIEGO, A JAK WIADOMO: PUNKT WIDZENIA ZALEZY OD PUNKTU SIEDZENIA.

P.S. jestem wciaz studentem, nie pracuje w Inteligo, PKO PB, czy innych.
      P.P.S. przepraszam za haos i ortografie ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka