Gość: GOSIARKES Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.autocom.pl 24.03.04, 09:37 JESTEM RENCISTKĄ OD 20 LAT .PODJEŁAM PRACĘ W ZAKŁADZIE PRACY CHRONIONEJ. DOKĄD BYŁA TO PRACA LEKKA PAPIERKOWA I TO CO DRUGI DZIEŃ NIE BYŁO KŁOPOTU.ALE PODZIĘKOWANO MI .BO POTRZEBOWALI PRACOWNIKA SPRAWNEGO NA CAŁY ETAT. PÓŹNIEJ ZNALAZŁAM PRACE TEŻ W NIEPEŁNYM WYMIARZE GODZIN.MAM MIASTENIE GRAWIS.JEST TO NUŻLIWOŚĆ MIĘŚNI.DZIASIAJ BĘDĄC KOBIETĄ W ŚREDNIM WIEKU ZOSTANĘ BEZ ŚRODKÓW DO ŻYCIA BO PRZEPRACOWAŁAM DWA LATA PRZEZ CAŁE ŻYCIE .CO MAJĄ ZROBIĆ TACY LUDZIE, KTÓRZY SĄ W PODOBNEJ SYTUACJI DO MNIE. W GAZECIE WYBORCZEJ Z DNIA 24 MARCA JEST NAPISANE ŻE BĘDĄ WERYFIKOWAĆ TYCH RENCISTÓW KTÓRZY PRACOWALI POMIMO TAK DŁUGIEGO OKRESU POSIADANIA RENTY,NATOMIAST GAZETA.PL PODAJE ŻE CI RENCIŚCI KTÓRZYMAJĄ RENTY DŁUŻEJ NIŻ 10 LAT NIE BĘDĄ WERYFIKOWANI NAWET GDY PRACOWALI LUB PRACUJĄ .DO KTÓREJ OPINI NALEŻY SIĘ ODNIEŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antonpio Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.toya.net.pl 24.03.04, 09:41 Danie prawa ZUS-owi odbierania rent przyznanych przez Sąd Pracy oznaczało by postawienie ZUS ponad sąd . ZUS stałby się sądem najwyższym ,po co ZUS kierował inwalidów do Sądu Pracy przechodzili tam bardzo kosztowne badania prowadzone przez biegłych sądowych . Czy Sądy Pracy były atrpą prawa obowiązującego w naszym kraju i skoro eksperci do dnia dzisiejszego nie wiedzą co z tymi rentami zrobić to znaczy że sami na prawie się nie znają . Słowo SĄD nie ma dla nich żadnego znaczenia . Myślę że ich decyzje przysporzą pracy sądowi w STRASBURGU . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciekp Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 16:59 A co z inwalidami narządu ruch mającymi renty stałe zaliczne do dawnej I grupy, i pracują na stanowiskach stworzonych we współpracy z PFRON, w ramach tworzenia miejsc pracy kategorii A. Jak to wszystko się ma do aktywizacji zawodowo- społecznej niepełnosprawnych! Przecież wysokość znakomitej części rent osiąga minimum socjalne, jak z takich środków nie można godnie żyć, leczyć się. Czy osoby niepełnosprawne mają być w Polsce obywatelami drugiej kategorii- czy oznacza to że wpaństwie demokratycznym wprowadza się odpowiednik Hitlerowskiej segregacji rasowej!? Niech ci co wymyślają takie zasady pomyślą że każdy z nich może stracić zdrowie np w wypadku drogowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola - 29 lat Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 19:25 To oburzające i odrażające ażeby "eksperci" będący ministrami, interpretowali niezgodnie z prawdą i płytko problem przyznawania rent w przeszłości wyrokami sądowymi i robili wszystkim obywatelom tego kraju wodę z mózgu . Jak może takiemu ministrowi, człowiekowi wydawało by się wyksztalconemu-??? przejść przez gardło stwierdzenie , że Zus będzie mógł weryfikować renty przyznane wyrokiem SĄDU , ponieważ będzie w ten sposób podważać własne decyzje - nierozumiem wyroki SĄDU to decyzje Zus? Podsumujmy zatem - jeżeli Zus nie chce przyznać renty i dochodzi do rozprawy sądowej, gdzie SĄD rozstrzyga na korzyść osoby chorej będącej osobą niepełnosprawną, a Zus z wielką niechecią wypłaca wyżej zasądzone swiadczenie oczywiście już po wszelkich możliwych odwołaniach od wyroku SĄDU, to po tym wszystkim (biorę tu zarówno pod uwagę cenny czas SĄDU NAJWYŻSZEGO i schorowanego człowieka)- Zus jest uważany za orzekający wyrok tymczasem gdy jest tylko jego wykonawcą - to jakaś całkowita niedorzeczność i nieliczenie się przede wszystkim z SĄDEM bo o ludziach niepełnosprawnych nie ma nawet co wspominać. Podsymowywując przypominam że czasy kamienia łupanego dawno minęły, a reńciści nie są bezmyślnymi mamutami tylko ludźmi myślącymi, pokrzywdzonymi nie tylko przez los i chorobę ale jeszcze bardziej przez ludzi zdrowych siedzących w rządzie, którzy znaleźli sobie łatwy cel do zestrzelenia. Z poważaniem schorowana młoda dziewczyna o imieniu Jola, która "jeszcze" chce żyć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu34 Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 21:28 W pełni zgadzam się z Tobą,co do meritum, natomiast jakim kretynem jest dziennikarz wypisujący takie bzdury. Taki (nie powiem cymbał) „gość" zbierając materiał do publikacji powinien drążyć taki temat słysząc taką opinię ekspertów, a adiustujący tekst powinien wykreślić ten wątek przekazany z taką ignorancją. Uzasadnienie Hausnera we wprowadzeniu do debaty publicznej...cyt. „To, czego brakuje na wypłaty rent , ZUS dostaje od państwa w formie dotacji, a więc z płaconych przez ludzi podatków. Jeśli ktoś wykazał się w swoim przekonaniu zaradnością i „załatwił” sobie rentę, nie będąc niepełnosprawnym, to znaczy, że na jego świadczenie tak czy inaczej składają się wszyscy pracujący.” I to jest jasne...Te renty należy odebrać. Premier wyraźnie określa jakie.Czy w sądzie można załatwić sobie rentę??? Więc w tym kontekście jak wygląda treść tego pytania „Czy renty przyznane w przeszłości wyrokami sądowymi będą weryfikowane?” i odpowiedź na te pytanie? To jest kretynizm ekspertów przepisany przez kretyna. Jeżeli to okaże się prawdą,to Strasburg zalany zostanie polskimi rencistami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demonek15 Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.04, 17:57 Niepełnosprawny od 1985 roku. Renta przyznana od 1988 roku. Prosze o wyjasnienie czy w momencie wejscia w zycie ustawy podlegam weryfikaji czy tez nie? Obecnie renta przyznana na stale, dorabia w zakladzie pracy chronionej. Z powodu bardzo niskiej renty, "minimalna renta zusowska grupy II". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIDZIA Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 11:10 MOIM ZDANIEM WERYFIKACJIA RENT JEST DLA LUDZI BARDZO CHORYCH BO O NICH TU MOWA JEST KRZYWDZACA.A JEZELI CHODZI O TYCH KTORZY MAJA RENTY MIMO BRAKU CHOROBY TO WERYFIKACJIA JEST BARDZO POTRZBENA ALE TYLKO DLA TEJ GRUPY SPOLECZENSTWA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SYLWIA Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 11:14 NIE JESTEM RENCISTKA JESTEM OSOBA MLODA I ZDROWA ALE MAM PRZYPADEK W MOJEJ RODZINIE BARDZO BLISKI MOJA MAMA JEST NA RECIE I JEST W PRZECIWIENSTWIE DO INNYCH BARDZO CHORA I DLACZEGO MA ONA CIERPIEC PRZEZ OSZUSTOW I NIEUDACZNIKOW.BRAK MI SŁOW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.gdynia.mm.pl 08.04.04, 14:11 czy będą weryfikowane renty z KRUS-u (kasy rolniczego ubezpieczenia społecznego?????) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia A handlarki? IP: *.ip-pluggen.com 18.04.04, 13:16 Wsrod handlarek jezdzacych na Zachod nie ma jednej, ktora nie maialaby renty. Wypasione panie, ktore maja sile na dluga podroz raz w tygodniu, rozkladanie i zwijanie kramow, wystawanie 2 dni w deszcz i upal na placu targowym. A te zbierajace przez 14 godzin truskawki w Hiszpanii lub borowki w Szwecji to tez RENCISTKI ktore nie mialy zdrowia zeby siedziec przy biurku i popijac kawusie, a od roboty WYZDROWIALY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 22:20 nie szlo zyc za 390 zl zglosilem dzialalnosc teraz mi zabiora renye Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 09:58 Mnie już zweryfikowali jestem chory miałem drugą grupę inwalidzką, mój stan zdrowia zamiast się polepszać pogarsza się,pani doktor z komisji w Sosnowcu powiedziała mi że serce w Polsce można wymienić a jak pracy nie będę mógł znaleźć to żebym zgłosił się do psychiatry.Pozbawiono mnie o 500zł miesięcznie mniej . Sądy ZUSu są za ZUSem i prawie nikt w nich nie może wygrać swoich racji, to jest dyktatura albo terroryzm na chorych ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba // Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.10.04, 00:50 mam 25 lat rente otrzymałem 25 pażdziernika 1997 czy bende weryfikowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dompedro Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.neonet.slask.pl 26.10.04, 14:33 A może najpierw weryfikować samego tego co to wymyślij a potem orzeczników zus i konsultantów ci ostatni biorą pensję z zusu i od ludzi oczywiście jak nie dasz w łapę i nie dostaniesz renty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rencista z W-wy Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.chello.pl 29.10.04, 15:13 najpierw dajcie nam pracę a dopiero zabierajcie nam renty, z czego mamy żyć, brakuje nam na leki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszly emeryt Czy będą weryfikowane emerytury i renty mundurowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 06:13 Bo to co wyczynia Pan hausner w stosunku do zwyklych ludzi jest wkurw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.energis.pl 12.02.05, 20:00 To wszystko granda i obłuda, rząd jak zwykle szuka pieniędzy pośród najbardziej pokrzywdzonych i bezbronnych.Chcą aby renciści i inwalidzi nie dorabiali ,a nie dają im rent za kóre mogą wyżyć.Ja mam III gr i 480 zł renty i jestem po ciężkim wypadku przy pracy i uszkodzone mam oczy. Powinienem mieć co najmniej II gr ale komisja stwierdziła, że należy się - ale jestem za młody. Z drugiej strony prawodastwo jest takie ,że zmusza się do pracy inwalidów podad ich siły i możliwości ,od grożbą utraty np. możliwości dochodzenia odszkodowań ,bo prawo twierdzi, że mają oni obowiązek wykorzystywać pozostałą im zdolność do pracy.a jak to robią to jest krzyk w rządzie i mediach ,że proszę tacy chorzy a jednak mogą pracowac ,więc renty im niepotrzebne .To co się dzieje to patologia. Może lepiej nas wszystkich niech rząd od razy podda zbiorowej eutanazji, a nie skazuje na tortury egzystencji poniżej godności ludzkiej.Toma być rozwinięty kraj,demokratyczny i cywilizowany.Dziś idziesz do orzecznika i nie wiesz na jakiej podstawie on cię kwalifikuje ,robia jakieś tajemnice nie wiesz co idlaczego jakie są te przepisy,przychodzi orzeczenie o treści "bo orzecznik tak orzekł" i np.nr tabeli 42 i nic więcej ,jaka to tabela ,gdzie przepis - jesteś gorzej traktowany niż przedmiot,niż niewolnik niż śmieć. Ale sa tacy co mają renty i emeytury po kilka tysięcy zł i oni na pewno będą nietykalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaroo Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 23:31 Jestem studentem prawa i obserwuję to, co się dzieje w polityce i wsród ludzi. Na słowo "renta" padam ze śmiechu, bo to zasiłek, który pobierają oszuści. Wszyscy wiemy jak jest naprawdę i nie okłamujmy się. Lekarze biorą łapówy i wystawiają swoim pacjentom dobre papiery, które oni przedstawiają komisji lekarskiej. W takie machlojki zamieszani są sami dyrektorzy oddziałów ZUS. Moja ciotka pobiera rentę od 10 lat, ma duży dom, dobry samochód, prowadzi sklep "ma kasę", wiem że ma lewe dokumenty i wyniki badań.Niech Rząd zajmie się takimi ludzmi, bo często tracą rentę osoby naprawdę potrzebujące a nie złodzieje. Tak będzie w przypadku weryfikacji " biedni i chorzy stracą renty". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i basta Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.interq.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 09:46 Student prawa wykształci się za pieniądze podatników,potem trzaśnie drzwiami i wyjedzie strzec prawa na zachodzie. To jest ok. prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
zoltra Re: Jak będą weryfikowane renty? 03.03.05, 15:31 właśnie się dowiedziałam że mój znajomy tylko po to wrócił na rok ze Stanów żeby załatwić sobie przedłużenie renty.Pobył kilka dni w szpitalu,troche się pokręcił i pojechał a rencinka będzie wpływać na konto.Piękny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i basta Re: Jak będą weryfikowane renty? IP: *.interq.pl / *.fwin-one.interq.pl 03.03.05, 16:14 No tu już za jajca powinni chwycić tego KONOWAŁA i dobrze nimi zakręcić. Odpowiedz Link Zgłoś