Gość: lol IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.10, 17:04 Witam, dostalem oferte pracy w ww. firmie. Pracowal moze ktos z Was tam wczesniej? Podzielcie się spostrzezeniami na temat K2 doradcy finansowi. Jednym slowem - WARTO? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lol Re: K2 doradcy finansowi IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.10, 18:54 ponadto dodam ze ogolnie siedziba firmy zrobila na mnie wrazenie. Wyglada to na naprawde profesjonalna firme. w zadnym wypadku nie odnioslem wrazenia ze jest to firma typu "Krzak" ktorej sie w tym miejscu spodziewalem. moje watpliwosci pojawily sie dopiero podczas rozmowy w 4 oczy z moim potencjalnym managerem (opiekunem) - facet po prostu przekolorowal. opowiadal o jakis bajonskich sumach (prowizjach jakie on uzyskuje typu 3x80000zl. w miesiacu, albo o swoich meetingach z managerska elita z Warszawki w kasynach) i mowil to facet ubrany w koszule z krotkim rekawem + krawat. ponadto rozmawialem z nim godzine a jedyne konkrety jakie podal to bylo ksztaltowanie sie potencjalnych zarobkow. ponadto mialem wrazenie ze mowi do mnie oklepanymi regulkami z podrecznika dla akwizytorow (czasami tylko jak zadawalem jakies pytania to gubil swoj watek i wtedy po zajaknieciu mowil jak czlowiek ale po chwili sie opamietal i znow zaczynal swoj belkot). ogolnie powiem tak: TAK firma jako miejsce do pracy zrobila na mnie wrazenie NIE - Pan manager (jak na mnie ok. 45l) zdecydowanie nie wywarl na mnie pozytywnego wrazenia. robi wrazenie rozsadnego i kumatego faceta ale te jego bajery i zlote mysli byly dobijajace, ponadto byl bardzo malo konkretny. na wiekszosc moich pytan dopowiadal ze wszystkiego dowiem sie na szkoleniu, ale na prace tam musze sie zdecydowac przed rozpoczeciem szkolenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyrektor Re: K2 doradcy finansowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 15:24 W Firmie K2 Doradcy Finansowi zajmowałem stanowisko Dyrektora Regionu. Prezes firmy niejaki Kuźniar młody, niski, łysy koleś obiecujący złote góry wraz z niejaką Marttinni – kobietą, silikonowy cyc wysoka. Obiecują wysoką stała pensję ale w umowie jest napisane iż jest to premia uznaniowa więc mogą ci ja dać albo nie!!!! Często potem nie dają i wyszukują dziurę w całym!!! Podobne rzeczy dzieją się z innymi należnościami. W firmie tej jest niezdrowa konkurencja i zero fachowości podobnie jak w Premium Partners Sp. z o.o. przed którą również wszystkich przestrzegam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: K2 doradcy finansowi IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.10, 15:53 polecam film "Witajcie w życiu AMWAY" (do obejrzenia na YouTube). mozna w nim dostrzec wiele podobienstw odnosnie pracy jako Doradca finansowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heyaha Re: K2 doradcy finansowi IP: *.ztpnet.pl 24.08.10, 10:59 Sprawdz, czy ten gosciu jest napewno czlowiekiem. Bo teraz coraz wiecej robotow zastepuje prace czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gol Re: K2 doradcy finansowi IP: 87.205.145.* 27.08.10, 14:27 chyba na pewno polonisto Odpowiedz Link Zgłoś
alek1949 Re: K2 doradcy finansowi 27.08.10, 14:42 takich prowizji nie będziesz miał. jak w ciągu trzech pierwszych miesięcy w ogóle podpiszesz jakąś polisę to będziesz skakał pod sufit. jeżeli jesteś studentem, szukasz czegoś co będzie ładnie wyglądało w cv, a nie koniecznie przyniesie ci kasę (tylko nieliczni się w tym sprawdzają) i nie masz oporów w ściemnianiu ludziom to idź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: K2 doradcy finansowi IP: 193.24.24.* 14.12.10, 10:56 A ja powiem wszystkim potencjalnym pracownikom tej firmy, żeby nigdy się tam nie zatrudniali. Mój krótki epizod u nich pozwolił mi się na nich poznać, a opinie które usłyszałem potem tylko utwierdziły moją opinię. Grupa managerów, którzy wywodzą się z K2 to managerowie, którzy odnieśli sukces w Aegon. Niestety ine był to sukces etyczny. Nastawienie na własny zarobek, a nie na korzyści klienta, bardzo agresywne i chamskie działanie, a także sposób w jaki odnosili się do współpracowników w Aegon świadczy o nich bardzo źle. Zresztą pracownicy Aegon mają o nich naprawdę złe zdanie. Maciej Podlaski - główny analityk tej firmy (przynajmniej tak się tytułuje - moim zdaniem błędnie) z dobrym prowadzeniem biznesu nie ma nic wspólnego. Jest to człowiek maksymalnie niesłowny, olewczy i niekonsekwentny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eedek K2 to niepowazna firma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.10, 15:01 Zwykli naganiacze. Jak tylko wyciągną kasę to robia wszystko aby tej kasy wyciagnąć jak najwięcej a potem totalna olewka. Jak sie im da np 50 tys. zł to po pewnym czasie odpowiedzą że tym sie nie da dobrze zarządzać i zaproponują dopłacenie np 100 tys. Potem powiedza że to znowu za mało i zaproponują inwestycje np w USD celem "dywersyfikacji i zwiększenia możłiwości". Po jakims czasie kompletnego olewania klienta znowu wyskoczą z jakaś propozycja, coraz bardziej nachalna np. podpiszemy umowę że będzie pan nam wpłacał 100 tys zł rocznie przez 15 lat a my sprawimy że stanie się pan milionerem i rentierem (?!). Dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Re: K2 to niepowazna firma IP: *.play-internet.pl 10.05.11, 15:12 Nie masz kolego o niczym pojecia gowno wiesz i gowno widziales pozdrawiam:] do eedek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eedek super odpowiedź...czyli chyba jest coś na rzeczy IP: *.centertel.pl 09.09.11, 00:13 Nie znasz mnie a walisz po całości. Tak się składa, że jestem z branży baaaardzo pokrewnej. Mogę tylko sobie pluć w brodę że dałem się namówić na inwestycję od was. Nie chodzi tu o wynik, jestem w branży pokrewnej ale o podejscie do klienta. Totalna olewka. Gdyby ktoś z moich pracowników tak się wobec klienta zachowywał to by dostał kopa w... niezależnie od tego ile tych klientów naciągnął. Na szczęście za 1,5 roku kończy mi się 5 lat i pokaże wam środkowy palec. W mojej branży jesteście skończeni. Mogę jeszcze przywalić nazwiskami i stanowiskami. Tak na koniec ciekawostka. Jednym z wielu "fachowców" którzy do mnie pukali jeden tytułował się "private banker" (mam wizytówkę). Ktoś kto tytułuje się bankowcem a nie pracuje w banku jest zwykłym oszustem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: super odpowiedź...czyli chyba jest coś na rze IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.11, 18:20 edek napisales cyt."..Mogę tylko sobie pluć w brodę że dałem się namówić na inwestycję od was. Nie chodzi tu o wynik, jestem w branży pokrewnej ale o podejscie do klienta. Totalna olewka. Gdyby ktoś z moich pracowników tak się wobec klienta zachowywał to by dostał kopa w... niezależnie od tego ile tych klientów naciągnął. Na szczęście za 1,5 roku kończy mi się 5 lat i pokaże wam środkowy palec..." firma K2 istnieje od 2008/09 wiec jakim sposobem dales sie naciagnac 3,5 roku temu jak firma istnieje na rynku 2 lata.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz B. efektywnosc zarzadzania kapitałem w K2 IP: *.aster.pl 01.08.11, 13:44 Krótko - wpłata na polisę inwestycyjną w grudniu ub. roku: 12 tys. zł. Wartośc polisy po ponad 7 m-cach: poniżej 9,5 tys... Pomimo monitów zarządzający nią "doradca" nie kontaktuje się ... Wnioski: oczywiste ! Jestem frajerem ... Grzegorz B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: efektywnosc zarzadzania kapitałem w K2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.11, 13:23 Nie narzekaj. Zapewne dowiedziałeś się że jest to program długoterminowy - np. 10-cio letni. Więc po prostu wpłacaj (najlepiej miesięcznie a nie rocznie), wybierz kilkać pozycji na które to będzie wpływało i przede wszystkim ZAMKNIJ OCZY. Powinieneś odrobić stratę, kupić jednostki uczestnictwa po niższej cenie (dlatego kupuj miesięcznie - aby uzyskać lepszą średnią cenę zakupu) i na tym jeszcze fajnie zarobisz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smile Re: K2 doradcy finansowi IP: 94.42.84.* 27.01.11, 17:55 na forum tego typu nigdy nie znajdziesz nic pozytywnego!!! wiec zamiast sluchać madrości innych i przytakiwać im rusz głowa i sam pomyśl troche.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Re: K2 doradcy finansowi IP: *.play-internet.pl 10.05.11, 15:09 Dokladnie wypowiadaja sie osoby ktore nie daly rady nie zarobily mialy z tego powodu problemy a przeciez z tego powodu trzeba sobie troche pokrzyczec i ponazekac ze firma jest slaba to wy jestescie slabi ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hetaira Re: K2 doradcy finansowi IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.11, 18:46 Dwoma słowami NIE WARTO. Dlaczego? głownym powodem są pieniądze, a raczej ich brak. Obiecują sporo nic nie robią. Pracowałam dl atej fiemy pół roku, jeździałam starałam się, dzwoniłam do klientów i co mi z tego przyszło? OFE nie zostało przepuszczone, PIN został zgarnięty przez kierownika. Po pół roku jedyne wynagrodzenie jakie otrzymałam to 100zł. Śmieszne... niestety prawdziwe, nikomu naprawde nikomu nie polecam pracy dla tej firmy. I wiem, że moją opinię potwierdziłoby jeszcze więcej osób, które do tej pory czekają na pieniądze, które miały być w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościk Re: K2 doradcy finansowi IP: *.centertel.pl 01.04.11, 14:58 na stronie gowork.pl były takie opinie na temat tej firmy ! Szok po czym k2df umieścili sobie tam banerek i wszystkie negatywy zniknęły ! pogratulować stronie , która ma pomagać przy wyborze pracodawcy za takie praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fi Re: K2 doradcy finansowi IP: *.play-internet.pl 10.05.11, 15:07 To naprawde gratulacje !!!! jezeli przez pol roku zarobilas 100 zl naprawde super wynik "ofe nie przeszlo" ja spisalem w 2 tygodnie 40 z czego 32 przeszly poprostu trzeba wiedziec jak to robic nie nadajesz sie nie idz do takiej pracy:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fil Re: K2 doradcy finansowi IP: *.play-internet.pl 10.05.11, 15:04 O k-2 doradcy finansowi wypowiadaja sie źle tylko osoby ktore nie daly rady i zostaly zwolnione albo same odeszly czyli tak zwane nieroby ktore nadaja sie do pracy w fashion house pozdrawiam:] k-2 zajebisty klimat najlepsi specjalisci z Aegon duza pomoc w robieniu spotkan oraz bardzo fajne szkolenia z najlepszymi polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłem na szkoleniu Re: K2 doradcy finansowi IP: *.kredytbank.pl 18.05.11, 12:32 Zgodze się z tym że najgorsze wypowiedzi moga pochodzic od osób którym sie nie udało. Poprostu jakiś żal do firmy czy cos. Ale napewno się nie zgodze co do szkoleń z najlepszymi profesjonalistami itp....TZN. Po 1. Pani z którą rozmawiałem na temat ewentualnej współpracy z K2 a dokładnie IG ( jedno i to samo prawie) była dość mało zorientowana o czym ma ze mna rozmawiać i oczywiście nie wszystko mi wyjaśniła co na szczęście szybko wyszło. Po2. Co do szkoleń, jeśli jeden z prowadzących mówi podczas szkolenia w maju 2011 roku o WIG 20 na poziomie 2300 to chyba żaden profesjonalizm no chyba że się przymknie oko na to 500 więcej ( poziom WIG 20 ok 2850) . Kolejna wpadka podczas pięknej prezentacji że emitent akcji jest dawcą kapitau na rynek. Cóż za bzdura on jest biorcą kapitału z rynku bo o ile mi wiadomo emisja akcji służy pozyskaniu kapitału. No chyba że to ja jestem mało poinformowany :). Następna wpadka brzmiała że z funduszy inwestycyjnych zamkniętych FIZ nie można wyjść w trakcie trwania ewentualna możliwość odsprzedania komuś Certyfikatów inwesctycyjnych kolejna bzdura bo z FIZ można wyjść w każdej chwili ponosząc małą opłatę i banki realizują takie zlecenia. Po 3. Zero profesjonalizymu ponieważ. Moje pierwsze spotkanie z przedstawicielem odbyłem zupełnie z kimś innym niż się umawiałem ( Pani nie potrafiła nwet zadzwonić w tej sprawie). Na kolejne spotkanie przyszła w białej koszulce i adidasach. To w sumie mogłem przeboleć ale.......... Kolejne spotkanie z nią i jej Dyrektorem ( który miał być rownież moim dyrektorem) nie odbyło się choć tutaj przynajmniej Pan przełożył to spotkanie na inny termin o godzinie 12:00. Ale oczywiście to nie koniec ..... Dojeżdżając na to spotkanie do firmy dostałem o godzinie 11:50 telefon od Pana że nie da się rady ze mna spotkać o 12 tylko tak po 13 bo miał odprawe ( takie są u nas procedury) a czy nie wiedział o nich umawiając się ze mna na godzinę 12 ?? Choć Pan był na tyle uprzejmy że umówił mnie z jego kolegą innym Dyrektorem i to było coś najlepszego co dla mnie zrobił ponieważ jak się potem okazało współpraca z K2=IG na stanowisku kierownika zespołu wcale nie wygląda tak jak zostało mi to przedstawione podczas pierwszego spotkania. Więc może i są to szkolenia z profesjonalistami pod warunkiem że na sali nie siedzi ktoś kto akurat na rynkach kapitałowych się troche zna...... Nie będę tu nikomu odradzał bo nie temu ma służyć mój wpis każdy niech sprawdzi i sam sie przekona czy mu to odpowiada. PS. za ewentualne błędy przepraszam Pozdrawiam wszystkich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k2 to syf k2 to syf IP: *.181.178.141.static.crowley.pl 23.05.11, 16:34 absolutnie nie polecam tej firmy! jedyna firma, która znam, która nie oferuje podstawy dla doradcy. szkolenie trwa miesiąc, a niczego na nim nie uczą. to jedna wielka kpina. ponadto olewają ludzi - nie sposób spotkać się z właścicielem, jeśli ma się jakieś wątpliwości. uciekać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perfidna rekrutacj Re: K2 doradcy finansowi IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.07.11, 00:09 Znaleźli sposób na szukanie jeleni, którzy będą płacić 550zł za ich wypocone dwudniowe seminarium. odradzam współpracę z ta firmą. Poszłam dzisiaj na spotkanie w sprawie pracy na stanowisko:Konsultant ds. rekrutacji. a oni przedstawili 45minutowe nic nie wnoszące informację o finansach. Nie odnieśli się ani słowem do rekrutacji. Bezczelni w swojej postawie do końca. Jak osoby tworzące tą firmę się nie wstydzą tak oszukiwać ludzi. Mam nadzieję, że to przeczytają i się pukną w tą materialistyczną makówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: K2 doradcy finansowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.11, 16:33 Stanowczo odradzam firmę. Zamiast zarabiać, każą Ci jeszcze płacić!! Oszuści. Polecam szanownemu panu, prowadzącemu SZKOLENIE FINANSOWE, by zapoznał się z prawidłową wymową PODSTAWOWYCH zwrotów języka angielskiego, a także z prawidłowym sposobem noszenia koszuli ze spinkami. Jego wystąpienie było żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kondzik Re: K2 doradcy finansowi IP: 193.59.102.* 17.08.11, 14:32 Witam, Stanowczo odradzam firmę K2 zostaliśmy oszukani przez agenta ubezpieczeniowego, brak profesjonalizmu! Wprowadził nas w błąd, nie oddał dokumentów w czasie, nie możemy wycofać się z Polis! Nikt z K2 nam nie pomógł.... Spuścili nas z wodą!!! Polisy są warte 100 tys. i jak nie będziemy wpłacać dalej to tracimy wszystko.... AEGON też umywa ręce!!! Odradzam, Omijajcie te firmy.... Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UWAGA Re: K2 doradcy finansowi IP: *.acn.waw.pl 10.09.11, 22:49 Uwaga!!!! Kuźniar otworzył kolejną ''przejrzystą firmę'' - EFG . Kiedy kierownictwo Aegona zrozumie ze czego sie kuzniar dotknie to idzie zbrechana opinia aegona w polsce. za kraty z takimi oszustami jak MK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eedek podzielam IP: *.centertel.pl 15.09.11, 01:44 Nie znam osobiście tego pana ale po wpisaniu nazwiska w guuglu znalazłem pare interesujących informacji a nawet zdjęcie. Powiem krótko: trzymać się od faceta z daleka. Klasyczny gość do tworzenia firemek w celu naciągania ludzi na tzw "inwestycje życia". Formuła sie wyczerpie? To tworzymy następną firmę. I tak w kółko. KNF oczywiście nie czuje tematu bo ten rodzaj działania (naganianie nazywanie doradztwem) nie wymaga zezwolenia. Wykształcenie gościa (psychologia) powinno być wystarczającym ostrzeżeniem. Również dziwię się aegonowi ale to ich sprawa. Na moim podwórku są spaleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lantier Re: podzielam IP: 195.81.85.* 10.10.11, 13:31 A logo mają zapożyczone z Noble Banku :) Kolejna firma w typie Amway naciągająca i klientów jak i pracowników. Całe szczęście że zawodowo poszedłem w nieco innym kierunku i nie muszę marnować życia na miotanie się po rożnego typu "niezależnych pośrednikach i doradcach" jakich w "wolnej Polsce" nowobogackie chamstwo pootwierało aż nadto. Olewajcie takie firmy bo one żyją tylko dzięki naganianiu frajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekkui Re: K2 doradcy finansowi IP: *.welnowiec.net 22.02.12, 13:20 Dokladnie zgadzam sie mialem okazje wspolpracowac i nie polecam >Wszystko ladnie robione w ladnej oprawce na bogato fury komury a prawda i realia sa zupelnie inne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TY WIESZ KTO Re: K2 doradcy finansowi IP: 94.42.84.* 19.10.11, 16:46 TY KURWO A MOZE NAPISZESZ, ZE TO TY CHCIALES OSZUKAC K2 WYLADZAJAC Z FIRMY BLISKO 50TYSZL WRAZ KOLEGA DORADCA K2 SMIECIEM JASTRZEMBSKIM, Z ZESPOLU PODLASKIEGO KOLEJNEGO OSZUSTA - I MOZE NAPISZESZ KURWO ZE AEGON ZWROCIL CI PIENIADZE - BYC CWELEM TAKIM JAK TY TO ZADNA SZTUKA ALE TY JESTES WYJATKOWO NIEUCZCIWA KURWA - PROKURATURA CIE JUZ POZDRAWIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były prcownik Re: K2 doradcy finansowi IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.11, 21:27 nie wypłacają należnej prowizji, kręcą i mącą. Kierownik zespołu tak policzył prowizję żeby jak najwięcej zgarnąć i wmawia że dobrze policzył jak w umowie jest co innego napisane!!!! Po prostu szkoda czasu na ta firmę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekkui Re: K2 doradcy finansowi IP: *.welnowiec.net 22.02.12, 13:23 kolejny trafiony w 100% post zgadzam sie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A>K Re: K2 doradcy finansowi IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.12, 21:06 największy oszust to zboczeniec janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A>K Re: K2 doradcy finansowi IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.12, 21:10 z tego co wiem to go wyjebali za przekrety i jakies romanse obiecywał gruszki, coś kompinował i chłopczyk przekomipnował na prowizji to u niego normalne ze robil ludzi w konia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnk Re: K2 doradcy finansowi IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.12, 00:14 Janusz.K. Oszust roku, albo i lepiej z daleka od tego goscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k2były prac Re: K2 doradcy finansowi IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.13, 00:39 Uwaga na Janusza Ku.....iego, z tego co wiem chodzi po łódzkich firmach Szuka jeleni do "pracy" na Gdańską Odpowiedz Link Zgłoś
damian.pw Re: K2 doradcy finansowi 21.04.13, 22:38 Coś takiego jak doradztwo finansowe nie istnieje w Polsce. Po prostu nie istnieje. Zwykli sprzedawacze produktów patrzący na własny zarobiek z premii nie na dobro klienta xd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xxx Re: K2 doradcy finansowi prezes k2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.14, 22:02 PGK Kredyt jest jedną z firm, specjalizujących się w tzw. systemie argentyńskim. Polega on na organizowaniu grup, których uczestnicy, wpłacając określone raty, składają się na wspólny fundusz. Później z puli tej przyznawane są pożyczki (zainteresowani unikają terminu "kredyt", zastrzeżonego dla banków; mówią raczej o udostępnianiu środków, czy o asygnatach towarowych) dla poszczególnych członków grupy. O kolejności przydziału pieniędzy może decydować losowanie lub, jak w przypadku PGK Kredyt, pewnego rodzaju licytacja oraz punktacja (o szczegółach tego systemu pisaliśmy na łamach "Dziennika Polskiego" m.in. w dodatku "Pełna kieszeń"). (INF. WŁ.) Po przesłuchaniach w miejscowej prokuraturze w piątek po południu, zostali zatrzymani w Rzeszowie założyciele Polskiej Grupy Kapitałowej "Kredyt": Łukasz Ś., Marcin B. i Robert K. Noc spędzili w policyjnym areszcie. W ich domach oraz w centrali firmy dokonano przeszukań. Jak powiedział nam Grzegorz Gajewski, prawnik z PGK Kredyt, w sobotę sąd odrzucił wniosek prokuratora o tymczasowe aresztowanie zatrzymanych. Znajdują się oni obecnie na wolności. Z Łukaszem Świtalskim i Robertem Kuźniarem, współwłaścicielami i wiceprezesami PGK Kredyt, firmy mającej centralę w Rzeszowie, choć zarejestrowanej w Krakowie, spotkaliśmy się w ubiegły wtorek. Zapewniali wówczas o swojej uczciwości i chęci działania zgodnie z prawem, przy otwartej kurtynie. Poinformowali, że PGK Kredyt ma około 100 oddziałów w całym kraju. Zatrudnia 300 osób. Firma pozyskała dotychczas ponad 10 tysięcy klientów, zorganizowanych w siedemnastu grupach, liczących po 336 lub 600 osób. Prawie 400 osób otrzymało już, według prezesów, pożyczki. Wiceprezesi PGK Kredyt twierdzą, że pieniądze klientów są całkowicie bezpieczne, ponieważ trafiają na odrębne konto, przeznaczone wyłącznie do finansowania pożyczek w ramach danej grupy. Rola firmy ogranicza się do organizowania całego systemu i zapewnienia mu nadzoru prawnego. Na czym PGK Kredyt zarabia, skoro pożyczki są, jak głoszą reklamy, oprocentowane jedynie symbolicznie? Na wpłatach wstępnych i opłatach administracyjnych, doliczanych do każdej raty podstawowej. Prokuratura zarzuca PGK Kredyt prowadzenie zabronionej działalności parabankowej. Opiera się również na skargach klientów, żalących się, że umowy z krakowsko-podkarpacką spółką podpisywali bez znajomości zasad funkcjonowania systemu. Wedle członków zarządu firmy, niezadowolonych, którzy interweniowali w prokuraturze, jest zaledwie kilkunastu, a o nieświadomości nie ma mowy. Każdy, kto zawiera z PGK Kredyt umowę, podpisuje wcześniej oświadczenie, iż zapoznał się z jej warunkami i je akceptuje. Pracownicy firmy są zobowiązani do udzielania zainteresowanym wyczerpujących wyjaśnień (jak sami sprawdziliśmy, bywa z tym różnie). Ostatnio wprowadzono ponadto możliwość wycofania się z umowy w ciągu 10 dni od jej zawarcia, bez żadnych finansowych konsekwencji. Co dalej? Robert Kuźniar przyznał wczoraj w rozmowie z "Dziennikiem", że "sytuacja jest kryzysowa". Jego zdaniem, to skutek "nierzetelnej informacji i rozpętanej nagonki", a w całej sprawie należy widzieć "inspirację potężnej konkurencji". - Jesteśmy prekursorami, odnieśliśmy sukces i zaczęło to komuś przeszkadzać - powiedział wiceprezes. Zapewnił jednocześnie, że firma będzie działać dopóki pozostanie choć jedna grupa klientów. Następna sesja przydziału pożyczek ma odbyć się w najbliższą sobotę. Grzegorz Gajewski zauważył, że utrudnieniem w normalnym funkcjonowaniu spółki jest zajęcie przez policję w centrali PGK Kredyt ważnych dokumentów i baz danych w komputerach. ADAM RYMONT PS Robert K., z informacji o zatrzymaniu członków zarządu PGK Kredyt, to były udziałowiec i wiceprezes firmy. Zbieżność imienia i inicjału nazwiska z Robertem Kuźniarem jest przypadkowa. Odpowiedz Link Zgłoś