Dodaj do ulubionych

Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty p...

12.02.11, 16:52
"Pracownica banku powiedziała, że nic się nie stało, bo przecież były środki wystarczające do spłaty oraz że powiadamianie po fakcie to nie jest problem" - pisze pan Rafał.

ciekawe, co by się stało, gdyby środków nie było? Karne odsetki?
Obserwuj wątek
    • Gość: j27 Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty p... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 21:53
      W baku PKO BP jest to powszechne i wcale nie jest pomylka, wyglada na to ze jest to celowe dzialanie,
      mam kredyt studencki w tym banku i splacam go od 2006 roku, od tego okresu kilkanascie razy zostal zmieniony plan spaty kretydtu w zwiazku ze zmiana oprocentowania,
      Nie bylo jeszcze przypadku, aby pismo zostalo wyslane w dniu wczesniejszym niz planowany termin splaty.
      Co prawda data pisma widniejaca w nagłówku dokumentu była datą pierwszej płatności, natomiast data stempla pocztowageo 10 dni póżniejsza - jawny przekret.
      Zastanawiam jak będą traktowane nedopłacone kwoty zwiazane z zmiana planu spłaty - czyżby odsetki karne?

Na zapytanie przesłane do banku odpwoiedzieli, przeprosili i nic się nie zmieniło.
      • Gość: gość Re: Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty IP: *.internetia.net.pl 13.02.11, 00:01
        Niby student, a nie potrafi odróżnić dwóch banków :)
        • Gość: xxx Re: Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty IP: *.toya.net.pl 13.02.11, 01:04
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Niby student, a nie potrafi odróżnić dwóch banków :)

a gdzie, panie ynteligentny on napisał, że to ten sam bank
    • mocten Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty p... 12.02.11, 22:05
      Prawda jest taka, że ukradli mu pieniądze z konta, a dwa dni później wysłali mu pismo że coś tam. I żadne tłumaczenie tego nie zmieni.
    • Gość: Adam Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty p... IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.11, 23:27
      Rewelacja ! Bank coś spapral, a klient musi sie zgłosić do banku !!!!!
      Może tak by się bank pofatygował ?
      Dlaczego klient nie może mieć w domu Departamentu Do Spraw trudnych i kazać sie stawić do siebie kierownikowi placówki ???
    • Gość: reed W PEKAO S.A. to norma. IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.02.11, 23:29
      Od momentu przejęcia części BPH przez PEKAO S.A. co miesiąc dostaję takie powiadomienia. Ratę płacę 27-go, pismo jest z datą między 27 a 29, a dostaje je w okolicach 3-5 kolejnego miesiąca. I jeszcze proszą w nim o terminową spłatę...
      • Gość: mimi facio boguslawski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.11, 00:26
        >zgłosili się do banku. W takim wypadku konieczne jest poprawienie ustawień w systemie banku

nie orientuje sie w realiach
        w takim wypadku zmienia sie kraj zamieszkania, wyjatkowo bank
        i ma sie kuzwa spokoj raz na jutro z faciami, co nie rozumieja
        • Gość: mimi Re: facio boguslawski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.11, 00:29
          dodatkow ci facio podpowiem, ze jak tylko slysze "company policy", to mowie "my household policy" i oni juz wiedza, ze to jest nasz ostatni kontakt
          ale w porzadnym kraju zdarza sie to raczej nie za czesto, a u was co dwie i pol sekundy
          • nchyb Re: facio boguslawski 13.02.11, 09:51
            Mimi, jeżeli tam u was lepiej, to zostań tam sobie i ciesz się, ze w takim porządnym kraju żyjesz. W sumie co cię obchodzi, co w nieporządnym u nas się dzieje, skoro u ciebie taki miód cud?
    • Gość: xxx tak samo jak w PKO BP IP: *.toya.net.pl 13.02.11, 01:03
      splacam kredyt studencki i tam ytakie coś miałem notorycznie przez kilka miesięcy, dwa-trzy dni po spłacie raty przychodzil list z nowym planem spłat, przy czym splacona juz rata miała wieksza wartość
    • Gość: tanw Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty p... IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 01:40
      Też takie coś dostaję i konsekwentnie to olewam. Z niecierpliwością czekam na rozwój wypadków. Jestem prawnikiem.
      • Gość: Autor Re: Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 02:35
        A w banku to pracują sami studenci prawa.
    • Gość: TTL Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty p... IP: *.olsztyn.mm.pl 13.02.11, 02:11
      Masakra. Zapraszam na blog.
    • bosskaa Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty p... 13.02.11, 03:11
      W Pekao to mają niezły burdel. W lipcu wypowiadałam umowę konta, bo przeniosłam się do lepszego, a to w Pekao było już od wielu miesięcy martwe. Byłam osobiście w oddziale, który mi konto prowadził, podpisałam wszystkie papiery, dostałam z kasy pieniądze, które jeszcze na koncie były. Konto miało być "aktywne", ale nie do używania, do połowy września. Najlepsze jaja są takie, że od końca września otrzymuję wyciągi z tego konta, które powinno być już usunięte. Co więcej, na koncie widnieje kwota, którą mi wypłacili, a na saldzie informacja, że na koncie nie było żadnych operacji. Dzwoniłam, byłam - i nic. Nadal dostaję wyciągi. Omijać szerokim łukiem. Dziadostwo.
    • Gość: mmm Re: Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty IP: *.acn.waw.pl 13.02.11, 09:47
      To samo w mbanku..od kilkunastu miesiecy nie moge zamknac konta. "Nie dostali" juz kilku pism z wypowiedzeniem ... nawet tego zaniesionego do "oddzialu". Marnuje swoj czas i nerwy. Niby taki wygodny bank, a juz wole banki "stacjonarne" gdzie zamknieto mi konto w 15min od reki bez 2 letniego uzerania sie i lazenia po pocztach.
      • nchyb Re: Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty 13.02.11, 09:53
        > To samo w mbanku..od kilkunastu miesiecy nie moge zamknac konta. "Nie dostali"
        > juz kilku pism z wypowiedzeniem ... nawet tego zaniesionego do "oddzialu".
        a masz potwierdzenie nadania i potwierdzenie odebrania tego zaniesionego pisma? Jezeli masz, to ok, jeżeli nie masz, to zanieś raz jeszcze, ale domagając się potwierdzenia otrzymania. I tyle...
        • Gość: traktor Teoretycznie potwierdzenie załatwia sprawę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.11, 21:16
          Praktycznie, za jakiś czas bank może wprowadzić jakieś opłaty za prowadzenie konta czy podobne. Na niezamkniętym koncie zrobi się debet. Dalej już leci automatem, odsetki, wezwania, co najgorsze - "czarne listy" czyli potencjalny duży kłopot z innymi bankami. Co z tego że to będzie wina banku? Problem będzie człowieka! Na 100%, bo wszędzie siędzą tacy mędrcy jak ten facio z Pekao że "klient ma przyjść i załatwić". I człowiek będzie ganiał i się prosił. Np. żeby go szybko z listy skreślili i dali papier, że to pomyłka była, bo mu w innym banku grożą wypowiedzeniem kredytu hipotecznego i skąd on weźmie 300 tys w 30 dni, albo dał zadatek na zakup czegoś bo miał promesę kredytową a teraz kredytu nie dostanie i zadatek straci. Nawet nie będzie miał formalnie przyczyny odmowy, że to przez wpis na liście, bo banki nie ujawniają przyczyn. I co?
          A potem, jak już sam wszystko wyprostuje, to mając siłę, czas, papiery na wszystko i prawnika może się sądzić o odszkodowanie. U nas niestety wciąż marne.
      • Gość: IzaK mBank Re: Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty IP: *.bremultibank.com.pl 14.02.11, 11:33
        @mmm proszę skontaktuj się mailowo: pomoc@mbank.pl postaramy się wyjaśnić sytuację i pomóc. Pozdrawiam serdecznie Izabela Kwiatkowska
        • Gość: ewa Re: Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty IP: *.cdma.centertel.pl 10.06.11, 18:21
          Mam kredyt hipoteczny w Nordea i notorycznie dostajemy pisma kilka dni po terminie. Dokładnie w taki sam sposób działają. Kilka razy już to zgłaszaliśmy ale jak grochem o ścianę. Musi interweniować dziennikarz, żeby zaczęli działać zgodnie z prawem?
          • Gość: Anka Re: Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 10:34
            A ja mam kredyt hipoteczny w ING i tam jest chyba najgorzej. Za pierwszym razem wysłali pismo po terminie. Była obniżka raty o prawie 4-5 setek po spłacie 30% kredytu. Przezornie zapłaciłam rate normalnie. Nadpłata lezała u nich cały miesiąc i nie bolało ich to wcale. Teraz z kolei po podpisaniu umowy o skrócenie okresu kredytowania, kiedy to rata sie podwoiła, takiego pisma nie przysłali wcale !!! Ratę w wyznaczonym terminie znowu zapłaciłam po staremu. Po 3 dniach od terminu wpłaty dostałam smsa z informacją o kwocie zadłużenia. Smsa kazdy może napisać, więc wkurzyłam się i go olałam, bo umowy przez telefon nie zawierałam. Następnego dnia zadzwonił przedstawiciel banku, poinformował o zadłużeniu i naliczanych odsetkach od dnia wpłaty raty. Najbardziej oburzyło mnie to, że na żądanie pisma o zmianie wysokosci rat nie otrzymałam aż trzy razy usłyszałam, że w tej sprawie mam dzwonić do działu kredytów. To się w pale po prostu nie mieści !!!! Dzwoni przedstawiciel banku, informuję go o niewypełnieniu obowiązku przez bank, a on mi każe budzić jakąś madonnę ?? SZOK !!! Może wie ktoś czy bank ma obowiązek powiadamiania o zmianie wysokości rat listem poleconym ?? Bo jak zwykle kozłem ofiarnym będzie teraz poczta.
            Procent za zadłużenie mają złodziejski, bo aż 20. Narosło go 6zł przez 5 dni i jeśli nie zapłacę, to dostanę monit za 20 zł. Postanowiłam zapłacić ten procent i się u niego upomnieć, a także o procent wynikający z napdpłaty po pierwszej zmianie rat.
            Wczoraj wysłałam drugą skargę do tego banku, a ponieważ rozpatrzenie pierwszej było wielce niesatysfakcjonujące, to wkrótce wysmaruję pismo do nadzoru finansów i tak radzę robić wszystkim, którzy mają problemy z jakąś instytucją. To naprawdę działa i myślę, że tylko TO. Kiedyś poleciała sobie ze mną TPSA. Skutek skargi do urzędu nadzoru był wręcz nieoczekiwany.
            ING szarpie mi nerwy odkąd złożyłam wniosek o kredyt i choć przez swoją niekompetencję narazili na straty nie tylko mnie, ale i agenta ubezpieczeniowego, to po pierwszej skardze nawet nie przeprosili !!! Druga więc jest tylko formalnością i upomnieniem się o odpowiedni papier, bym wiedziała ile mam płacić, tę właściwą skieruję do nadzoru finansów.
            Aha...żeby było śmieszniej, to powiem coś jeszcze. Mąż nie mógł skontaktować się z osoba, z ktorą popisywalismy aneks do umowy i pofatygował się do oddziału z myślą, że dowie sie jakiej wysokości raty powinien płacić, bo są malejące, więc pewnie co miesiąc mniejsze, a tu zonk :). W systemie nie ma takiej informacji, ale o zadłużeniu i owszem...JEST. Ściśle tajne ??? A może to celowe, by co miesiąc wychodziło zadłużenie, od którego skasują 20% dodatkowego zysku ?? :))))
    • Gość: marildo Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty p... IP: *.143.243.2.ultranet.net.pl 14.05.13, 16:23
      Mam dokładnie taką samą sytuację w tym banku. Spłacanie raty mam ustawione na 15 każdego miesiąca, jednak powiadomienia od pekao dostaje zawsze 17, 18 - i tak już od 2 lat.
      Byłem to zgłosić, jednak "przeurocza" pracownica banku powiedziała, że nic się nie da z tym zrobić..
    • Gość: kasa za free Dostał zawiadomienie o zmianie wysokości raty p... IP: *.tom-net.pl 14.05.13, 16:50
      badania-reklamy.com/?ref=103768

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka