Gość: qqq IP: *.tktelekom.pl 01.03.11, 07:47 Mam pytanie. Ile towarów i usług za 30 lat za te 162 zł będzie można sobie kupić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bajki dla naiwnych PPE, IKE, a może IKZE? Jak odkładać na emeryturę? IP: *.tvk.torun.pl 01.03.11, 07:53 Po 30 latach złotówka może być smieciową walutą, podatki przy wypłacie z IKZE moze byc nie 18% a np. 35% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mreck Re: PPE, IKE, a może IKZE? Jak odkładać na emeryt IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.03.11, 07:58 jaka piekna wirtualna marchewka na 30-letnim kiju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złodzieje Re: PPE, IKE, a może IKZE? Jak odkładać na emeryt IP: 195.82.180.* 01.03.11, 09:19 Tak się zastanawiam - czy artykuł pisany był na zlecenie Towarzystw emerytalnych? Bo stwierdzenia "Wystarczy jedynie 60 zł aby..." brzmią jak żywcem zerżnięte z reklam w TV. Nie, nie wystarczy to tylko pretekst, żeby TFE i państwo (podatek Belki) miały kasę. Gdyby chodziło o dobro obywatela to sam miałby możliwość odkładania na swoją emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SER$ Ten artykuł to na zlecenie TUSKA - okradnie nowych IP: 212.160.172.* 01.03.11, 14:35 Jeśli chcecie, aby TUSK, Bielecki i Boni ukradli wam jeszcz inne składki emerytalne, to wpłacajcie po te swoje 60 zł. A oni później znowu uchwalą ustawę zabierająca składki emerytalne, tak jak teraz kradnę składki emerytalne do OFE. Szukają nowych frajerów, co dadzą się nabrać na piękne słówka. Jak było z reformą emerytalną i OFE. Może niektórzy pamiętają tamte obietnice? Dziś TUSK, Bielecki i Boni mają je za nic. Chcecie dalej finansować wcześniejsze emerytury pijanych policjantów, wojskowych i żon górników? Na co zabrakło TUSKowi, że kradnie składki emerytalne do OFE. Na wcześniejsze emerytury pijanych policjantów, wojskowych i żon górników. Porównajcie swoje planowane emerytury, które ostatnio przesyła wam ZUS. Żadna z ZUS-owskich emerytur nie przekroczy magicznej granicy - emerytury 15 letniej agenta Tomka (34lata i 4 tysiące emerytury). Po 42 latach jej pobierania to będzie 2 miliony złotych dla agenta Tomka. Teraz wiecie czemu protestują policjanci, woskowi itd. Oni mają prawa nabyte (przywileje). Nie płacą składek emerytalnych. I mają 100% płatne chorobowe. Płacący składki emerytalne do ZUS i OFE nie mają żadnych praw nabytych. Ich można bezkarnie okradać z przyszłej emerytury. To jest polityka partii "liberałów" jak mówił PIS. Mylił się bardzo. PO to partia oportunistów, demagogów, populistów i złodzieji składek emerytalnych. Głosujcie na partię wcześniejszych emerytowanych pijanych policjantów, wojskowych i żon górników. Pijany policjant w Łodzi zastrzelił przechodnia, bo ten miał psa. Psu nic sie nie stało. Pijany generał w Smoleńsku rozwalił połowę elity PIS. Generał nie przeżył. PIS walczy o życie. TUSK zacząłeś się już staczać po równi pochyłej. Miłych sondaży. Bay bay samodzielne rządzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczonych Re: pijanych zon gornikow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 15:30 Boj sie Boga, dziecko! Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Ten artykuł to na zlecenie TUSKA - okradnie n 05.03.11, 10:36 A nie lepiej samemu wejść w fundusz inwestycyjny lub kupować regularnie złoto lub srebro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Ten artykuł to na zlecenie TUSKA - okradnie n IP: *.zielonagora.hypnet.pl 14.04.11, 19:48 Dorze napisane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: PPE, IKE, a może IKZE? Jak odkładać na emeryt IP: *.zielonagora.hypnet.pl 14.04.11, 19:45 no i ma szanse :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: PPE, IKE, a może IKZE? Jak odkładać na emeryt IP: *.zielonagora.hypnet.pl 14.04.11, 19:44 no to w skarpetę! tam inflacja pożre wszystko :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zeet wpłaciłem 6 lat temu 25 tys, odebrałem 14 01.03.11, 08:32 Dziękuję już sie nie dam nabrać na fundusze emerytalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Re: oszczedzales na emeryture przez 6 lat? no no IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 10:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: wpłaciłem 6 lat temu 25 tys, odebrałem 14 IP: 62.233.133.* 01.03.11, 12:30 Jeżeli liczyłeś na zysk w tak krótkim czasie, trzeba było zagrać na giełdzie, ale ulokować pieniądze w funduszach inwestycyjnych. Tylko długoterminowe oszczędzanie i dotrzymanie przez Ciebie warunków umowy (chodzi mi m. in o czas oszczędzania), daje gwarancję godnych pieniędzy na emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jox Re: wpłaciłem 6 lat temu 25 tys, odebrałem 14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 13:06 Nie ściemniaj, sprzedajna kobieto. Tylko się ośmieszasz. Oszukańcze "trzecie filary" nawet po 50 latach nie zapewnią klientowi większych zysków niż zwykła lokata bankowa. Ich celem jest nabijanie kasy świniom, prostytutkom i złodziejom z zarządu oraz płacenie ścierwom zwanym akwizytorom za oszukiwanie klientów, również na portalach internetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Riri Re: wpłaciłem 6 lat temu 25 tys, odebrałem 14 IP: *.147.180.183.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.03.11, 15:36 Wszedzie k... kibel, mniej lub bardziej obsarany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: wpłaciłem 6 lat temu 25 tys, odebrałem 14 IP: *.zielonagora.hypnet.pl 14.04.11, 19:53 ojej! Pan chyba nie wie, że jest coś takiego jak inflacja?! u, nieładnie. To Pan nie wie, że za rok za to samo 100 zł nie kupi Pan tyle rzeczy, ile kupiłby Pan teraz. Odsyłam do poczytania ile zarobiły lokaty w samym 2010 r. Warto się doinformować a potem zweryfikować te głupoty, którymi Pan tu razi innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: wpłaciłem 6 lat temu 25 tys, odebrałem 14 IP: *.starachowice.vectranet.pl 06.04.11, 14:20 6 lat temu wpłaciłeś 25.tys.,była to tzw. wpłata jednorazowa? czy tak? Ponadto pewnie umowa zawierała jakiś okres obracania tymi pieniędzmi przez firme ubezpieczeniową przypuszczam że minimalna 10 lat. Więc zerwałeś warunki umowy i poniosłeś koszty tego zerwania które w tym wypadku wynosiły 11 tys. i otrzymałeś tylko różnice wkładu własnego. Ot i cała tajemnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: wpłaciłem 6 lat temu 25 tys, odebrałem 14 IP: *.zielonagora.hypnet.pl 14.04.11, 19:42 Stracił Pan, bo nie miał Pan strategii inwestowania. Jeżeli powierzył Pan swoje pieniądze innym, to cóż się dziwić, że Pan stracił. O pieniądze trzeba dbać, a nie po sześciu latach sobie przypomnieć o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je.....pies PPE, IKE, a może IKZE? Jak odkładać na emeryturę? IP: *.zso10.gliwice.pl 01.03.11, 09:18 W normalnym kraju gdyby brakowało środków na wysokie wczesne emerytury dla mundurowych i górników, a także nie płacących żadnych składek rolników,to przeprowadzono by reformę, która sprawiedliwie podzieliłaby środki jakimi dysponuje ,na dziś, FUS . A w Polsce nie, lepiej udupić wszystkich pozostałych i szluuu! Co kraj to obyczaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atom Re: PPE, IKE, a może IKZE? Jak odkładać na emeryt IP: 193.179.215.* 01.03.11, 09:39 Tyż prowda. Górnik i plicjant minimut 2.5k za 20 czy 25 lat pracy. A ty głupku zasuwaj do 65 roku życia i potem żebraj bo za 700zł to nawet wacików nie kupisz. Super kraj. Oj zbliża się rewolucja... Odpowiedz Link Zgłoś
3_po_3 będzie jak z wkładami mieszkaniowymi 01.03.11, 09:40 Masz rację za 30 lat starczy na waciki - reszte zeżre inflacja i kolejne kryzysy ść portalu: qqq napisał(a): > Mam pytanie. Ile towarów i usług za 30 lat za te 162 zł będzie można sobie kup > ić. Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile a kto zagwarantuje, że za 30 lat PIT będzie 18%? 01.03.11, 09:43 dzisiaj państwo da ulgę przy odpisie do wysokości podatku PIT 18%, a za 30 lat odbierze sobie 30 lub 40%, bo takich stawek należy się wtedy spodziewać w Polsce. dzięki! wolę sobie nieruchomość pod wynajem kupić i sprzedać na emeryturę. lepszy wróbel w garści, niż niepewny zapis na papierku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Re: nikt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 10:02 gregsmile napisał: > dzisiaj państwo da ulgę przy odpisie do wysokości podatku PIT 18%, a za 30 lat > odbierze sobie 30 lub 40%, bo takich stawek należy się wtedy spodziewać w Polsc A skad wiesz? > e. dzięki! wolę sobie nieruchomość pod wynajem kupić i sprzedać na emeryturę. l > epszy wróbel w garści, niż niepewny zapis na papierku. A kto Ci ta nieruchomosc wtedy kupi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i PPE, IKE, a może IKZE? Jak odkładać na emeryturę? IP: *.ibspan.waw.pl 01.03.11, 10:31 Podsumowanie jednym zdaniem. W finansach publicznych i w podsystemie zabezpieczeń społecznych mamy do czynienia z: marnotrawstwem środków publicznych, niekompetencją oraz dążnością do "łupienia" podatkami przyszłych emerytów, którzy doświadczają, w większości, egzystencji w ubóstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Z DALEKA od lepkich łap państwa. IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 12:13 PAMIĘTAJ: Emeryt obrabowany z przymusowej daniny do OFE jest ofiarą lepkich łap państwa ale obrabowany z dobrowolnej daniny do OFE będzie kretynem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: a ty kim jestes? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 13:42 A. kretynem B. Idiota C. jednym i drugim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jox PPE, IKE, a może IKZE? Jak odkładać na emeryturę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 13:02 To próba udobruchania bandytów z OFE przez bandytów z rządu. Tymi funduszami miałyby przecież zarządzać te same organizacje przestępcze, którym Tusk odebrał część łupów, i które rozpętały przeciwko Tuskowi wojnę w mediach (na to mają przecież kasę). Pozostaje mieć nadzieję, że Polacy nie dadzą się na to nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: PPE, IKE, a może IKZE? Jak odkładać na emeryt IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.03.11, 14:51 przymusowe nabijanie kasy członkom zarządów prywatnych funduszy, niezależnie czy potrafią zarabiać na giełdzie czy też w ogóle nie potrafią... zasługuje na miano co najmiej afery równej aferze FOZZ. Ci co to wymyślili a następnie zasiedli w radach nadzorczych owych funduszy kwalifikują się do <sami sobie wstawcie> Odpowiedz Link Zgłoś
z17 IKZE to pomyłka 01.03.11, 15:49 Projekt IKZE to kompletny humbug! Będzie można wpłacić zaledwie 2% od rocznego dochodu, ale od nie więcej niż 110.000 złotych dochodu. Czyli maksymalnie 2.200 PLN rocznie w przypadku, gdy ktoś zarabia powyżej 9.000 zł miesięcznie (!) Kolejna skucha to fakt, że te grosiki owszem odliczy się od podatku w PIT, ale przy wypłacie potraktują ją jako JEDEN ZBIORCZY DOCHÓD i przywalą podatek dochodowy. Jak będziesz oszczędzał 40 lat i uskładasz powiedzmy 100.000 złotych, to w chwili wypłaty będzie tak, jakbyś właśnie ZAROBIŁ ową dużą stówę. Podatek będzie od tego na dziś 30% , a może i większy (kto wie co te ch...e w przyszłości wymyślą...) Po trzecie i ostatnie, wypłata możliwa będzie DOPIERO w wieku 65 lat, czyli 5-10 lat później niż z IKE (w IKE jest 55 lub 60 lat w zależności od osobistych uprawnień do emerytury). Bredzą coś o możliwości wypłaty z IKZE w 10 ratach, co niby trochę zniwelowałoby obciążenie podatkowe przy wypłacie środków, ale... Jak dożyję 65 lat, to chcę mieć kasę tu i teraz, a nie bujać się z wypłatami na raty i kombinowaniem jak uniknąć podatku. REASUMUJĄC. Skrajnie beznadziejny pomysł. Żenująco niskie limity wpłat + żenujące warunki wypłaty zgromadzonych środków. Korzyści iluzoryczne w postaci śladowej ulgi podatkowej w rocznym pit. Będę wpłacał w przypadku kaprysu połączonego z posiadaniem nadmiaru środków finansowych. I oczywiście tylko na rachunek maklerski, bo dalibóg nie wiem co innego miałbym zrobić z 1.300 zł rocznie (tyle mi wyjdzie z PIT). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnemotechnik Re: IKZE to pomyłka IP: 195.182.35.* 04.03.11, 11:42 Zgadzam się z przedpiszcą. IKZE jest niewarte zachodu i ogólną porażką. Nieprawdą jest to, co pisze autor artykułu, że "Na początek ulga ma wynieść 2, potem 4 proc.". Naszą ulgą będzie jedynie odroczenie w czasie zapłaty podatku dochodowego od tej kwoty. A nawet jeśli podatek dochodowy będzie taki sam w momencie przejścia na emeryturę, jak w czasie oszczędzania, to skumulowana kwota oszczędności i zysków kapitałowych z ich zainwestowana zostanie potraktowana progresywnym podatkiem PIT w momencie wypłaty, czyli wyjdziemy na tym znacznie gorzej niż na 19% podatku Belki, nie mówiąc już o oszczędzaniu na IKE. Nie wspomnę już o śmiesznym rocznym limicie kwotowym wpłat na IKZE, który jest 5 razy mniejszy niż na IKE. Generalnie mocno niedopracowany pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . PPE, IKE, a może IKZE? Jak odkładać na emeryturę? IP: 89.174.106.* 29.04.11, 15:56 Takie coś znalazłem - nawiązuje do tematyki przeglad-finansowy.blogspot.com/2011/04/ike-czy-ikze-w-czym-roznica.html Odpowiedz Link Zgłoś