Dodaj do ulubionych

Pieniądze z Norwegi

17.05.04, 19:12
Juz za kilka dni wyjezdzam do pracy do Norwegii i chciałbym nie przywozić
pieniędzy ze soba tylko zrobić przelew. Mam zwykłe konto w BZWBK i VWbank e-
direct. Cchciałem siedowiedzieć jaki jest koszt takiego przelewu w koronach
norweskich albo euro.
Obserwuj wątek
    • dyzok Re: Pieniądze z Norwegi 17.05.04, 23:45
      Jeżeli będziesz miała zezwolenie na pracę to będziesz miała co przelewać :)
      Ja pracowałem w Norwegii kilka razy i nigdy nie przelewałem pieniędzy do banków
      gdyż wiązało się to ze zbyt dużymi kosztami. Zrób tak jak ja kasę wysyłałem
      pocztą i każdy kto się zna tak samo robi, pieniądze przychodzą ci do domu i nie
      masz żadnych zmartwień. Kasa jest przeliczana w Norwegii i płacisz
      ubezpieczenie ja rok temu wysyłałem chyba 35 tyś koron i zapłaciłem za to około
      100 koron czyli gdzieś 55 złotych. Życzę miłej pracy w tym pięknym i przyjaznym
      kraju. A jeszcze jedno jak już będziesz na poczcie to wystarczy im powiedzieć
      że chcesz wysłać "weldi bref" nie wiem czy to taks się pisze ale na pewno tak
      się mówi Pozdrawiam
    • franzmaurer Re: Pieniądze z Norwegi 22.05.04, 00:57
      mn81 napisał:

> Juz za kilka dni wyjezdzam do pracy do Norwegii i chciałbym nie przywozić
      > pieniędzy ze soba tylko zrobić przelew. Mam zwykłe konto w BZWBK i VWbank e-
      > direct. Cchciałem siedowiedzieć jaki jest koszt takiego przelewu w koronach
      > norweskich albo euro.

www.moneybookers.com - dość szybko i najtaniej ze wszystkich
      znanych mi metod. Warunek - musisz miec konto w angielskim banku, i rodzina
      musi miec jakies konto bankowe tutaj. Zakładasz dwa konta moneybookers - jedno
      swoje powiązane z norweskim kontem bankowym, drugie na kogoś z rodziny
      powiązane z polskim kontem. Przelewu z wlasnego konta bankowego na norweskie
      konto MoneyB dokonasz pewnie za darmo - mozesz wplacic tez kartą (fee 3%),
      potem 'instantly' przelewasz ze swojego konta MB na konto MB kogos z rodziny, a
      on zleca 'withdraw' na konto bankowe w Polsce - oni to robią ze swojego konta
      złotówkowego w Deutsche Bank Polska.

Co do opłat - mogę Ci powiedzieć, że ze 100 euro wpłaconych w Niemczech na
      konto w mBanku dostałem 465,50 pln (było to równo miesiąc temu) - tak więc
      całkowita opłata wyniosła niecałe 10 pln

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka