Gość: AT IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.11, 06:01 Co warto powiedzieć raz warto powiedzieć dwa razy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piooo Re: Przelewy dotrą w kilka sekund IP: 213.25.25.* 02.08.11, 07:43 Po prostu pierwszy tekst jest skrótem drugiego, tylko ŁAJZA zapomniała ten drugi usunąć... Łajza, miernota, cymbał - ktoś coś jeszcze dorzuci? O redaktorkach na gazeta.pl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Polski trudna język. IP: *.internetia.net.pl 02.08.11, 12:36 "Zlecając go w piątek, na pieniądze adresat będzie czekał cały weekend." - wg autora przelewy zleca odbiorca pieniędzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik banku Szkoda, skończą się lokaty weekendowe na Bahamach IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 19:52 Odpowiedz Link Zgłoś
marek1846 Będzie jak przy przelewach internetowych. 02.08.11, 08:31 Z moich doświadczeń w Banku Pocztowym i BZWBK wynika, że przelew pojawia się na rachunku na który przelewamy dopiero po kilku godzinach. Skąd wiem, ano przelewam czasami z jednego rachunku na drugi i widzę ile to trwa. Podobnie jest kiedy płcę na Allegro. Przeleję do południa, będzie dziś, po południu jutro. Kilka lat temu było błyskawicznie, widocznie banki w obawie przed oszustwami wprowadziły procedurę akceptacji przez pracownika. Dlatego szumne zapowiedzi pozostaną zapowiedziami. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Będzie jak przy przelewach internetowych. 02.08.11, 14:22 marek1846 napisał: > Z moich doświadczeń w Banku Pocztowym i BZWBK wynika, że przelew pojawia się na > rachunku na który przelewamy dopiero po kilku godzinach. Skąd wiem, ano przele > wam czasami z jednego rachunku na drugi i widzę ile to trwa. Podobnie jest kied > y płcę na Allegro. a zrozumiales o co chodzi w tekscie ? chodzi o zastąpienie elixiru innym systemem, rozliczanym online a nie w 3 sesjach w dni robocze. Co mają do tego przelewy zlecane w bankach przez internet, które teraz chodzą elixirem ? Odpowiedz Link Zgłoś
marek1846 Re: Będzie jak przy przelewach internetowych. 02.08.11, 16:11 A kto ci powiedział, że nie pojawią się usprawnienia powodujące powstanie 4 sesji. Napisałem, że JUŻ BYŁO tak, że przelewy były błyskawiczne, do czasu usprawnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bbastek13 Re: Będzie jak przy przelewach internetowych. 02.08.11, 16:21 marek1846 napisał: > A kto ci powiedział, że nie pojawią się usprawnienia powodujące powstanie 4 ses > ji. Napisałem, że JUŻ BYŁO tak, że przelewy były błyskawiczne, do czasu usprawn > ienia. nie było tak nigdy, kiedys było jeszcze gorzej (poszukaj sobie o systemie sybir). To co piszesz miało miejsce tylko przy przelewach wewnętrznych - gdzie w ramach jednego banku pieniądze były przewalane między kontami w tym samym systemie wewnętrznym. Tak jak było napisane w artykule - nie będzie to usprawnienie elixiru tylko nowy system w który banki moga wejść, dołozenie kolejnej sesji do elixiru nie spowoduje wykonywanie błyskawicznych przelewów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Będzie jak przy przelewach internetowych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 20:03 Banki mogą w to wejść, ale nie muszą... Mogą zaoferować tylko niektórym klientom - np. firmowym... I pewnie będą sobie wołać 15 zł za tę "niewiarygodną" i "fantastyczną" możliwość. Ogólnie pan Marek ma rację - ta opcja będzie tylko służyła przechwałkom. Patrzcie, jacy jesteśmy wspaniali, dajemy wam możliwość przelewów w czasie rzeczywistym! A że tylko dla rachunków firmowych o obrotach miesięcznych powyżej 50 tys. zł w cenie 20 zł za przelew i tylko do pięciu banków, bo inne w tym nie uczestniczą? To się dopisze petitem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Będzie jak przy przelewach internetowych. IP: *.ghnet.pl 18.10.11, 21:07 Klienci "firmowi" mają już obecnie możliwość wysyłania przelewów online, przy użyciu systemu Sorbnet. Niektóre systemy bankowości internetowej dają też zwykłym klientom możliwość wysyłania przelewów Sorbnetem, ale taka przyjemność kosztuje np. 50 zł, chyba, że przelew przekracza 1mln zł - wtedy jest free. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Będzie jak przy przelewach internetowych. IP: 83.238.72.* 02.08.11, 14:50 Kilka lat temu było błyskawicznie, widocznie banki w obawie przed oszustwami wprowadziły procedurę akceptacji przez pracownika. Baranku zapoznaj się z systemem ELIXIR o którym mowa jest w tekście. Jest możliwość, że przelew przejdzie szybko, jeśli akurat sesje wychodzące i wchodzące będą blisko siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek1846 Re: Będzie jak przy przelewach internetowych. 02.08.11, 16:04 Owieczko, mnie nie obchodzi czego używa szewc któremu niosę buty do naprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
top80 Re: Będzie jak przy przelewach internetowych. 03.08.11, 08:05 nie musi Cię obchodzić, ale nie pisz publicznie bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
marek1846 Re: Będzie jak przy przelewach internetowych. 03.08.11, 08:39 Co jest bzdurą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gts Re: Będzie jak przy przelewach internetowych. IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 22:36 nie napisales w tym watku niczego co nie byloby bzdura, wybierz sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Chyba, że przelewasz do Millennium. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.11, 11:24 marek1846 napisał: > Z moich doświadczeń w Banku Pocztowym i BZWBK wynika, że przelew pojawia się na > rachunku na który przelewamy dopiero po kilku godzinach. Skąd wiem, ano przele > wam czasami z jednego rachunku na drugi i widzę ile to trwa. Ja mam podobne doświadczenia. Chyba, że przelewam na swoje konto w Millennium wiekszą kwotę (ponad 20 tys.), to przelew dochodzi 3-go dnia roboczego. Co ciekawe panienki na infolinii mają na to już gotową odpowiedź "banki, zarówno wysyłający, jak i odbierający mają do 48 godzin na obsługę przelewów elixir". Odpowiedz Link Zgłoś
amo23 Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund 02.08.11, 08:44 Tytul artykulu powinien brzmiec: Rewelacja w POLSKICH bankach! Na zachod od Odry ta rewelacja nie jest rewelacja i przy przelewach trzeba uwazac by rachunek nie zostal zaplacony natychmiast:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek_2 Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s 02.08.11, 08:49 > Na zachod od Odry ta rewelacja nie jest rewelacja i przy przelewach trzeba uwaz > ac by rachunek nie zostal zaplacony natychmiast:-) Chyba na zachód od kanału La Manche bo w Niemczech to działa tak jak u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
snorri696 Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s 02.08.11, 08:50 tyle tylko, że na zachód od Odry to tylko w UK jest taki system :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.54321 Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s 02.08.11, 13:44 Wiec moze w koncu dogonimy zachod pod tym wzgledem. Moim zdaniem powinno to byc zrobione dawno temu, wiec nie wiem po co sie tak ekscytowac jak redaktor w artykule... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: occam Watpie ze banki chca nowy system ;) IP: *.204.24.225.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.08.11, 14:35 Problem polega na niechęci banków do wprowadzeniu systemu przelewającego ad hoc. Zastanówcie sie jakie zyski moze miec bank z dobrego obrotu overnightami na rynkach działających kiedy my śpimy i czy tak chętnie je oddadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Dlaczego banki wolą system sesyjny IP: *.ghnet.pl 18.10.11, 20:57 Tak naprawdę chodzi o coś innego... System sesyjny, taki jak Elixir, wymaga przelewania między bankami wyłącznie nadwyżek między sumą przelewów wysyłanych w ramach jednej sesji. Przykładowo jeśli z banku X klienci wysyłają do banku Y przelewy na sumę 1000 zł a z banku Y do X na sumę 900zł, to bank X musi tak naprawdę przelać na konto banku Y w NBP kwotę 100 zł (pozostała kwota się kompensuje). W przypadku systemu RTGS (czyli czasu rzeczywistego), bank X musi przelać bankowi Y 1000 zł, a następnie za jakiś czas, bank Y do X 900zł. Banki muszą więc utrzymywać większe rezerwy na koncie rozliczeniowym w NBP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s IP: 83.238.72.* 02.08.11, 14:51 > Wiec moze w koncu dogonimy zachod pod tym wzgledem Czytać nie umiesz? Taki system ma tylko WB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbycho52 Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s IP: *.pools.arcor-ip.net 02.08.11, 17:09 Ciekawa opinia,tylko nie wiem dlaczego,jezeli pracodawca przeleje np.w poniedzialek moje pobory to na koncie sa w srode lub czwartek.Ban przetrzymuje forse,bo nia obraca,a ja nic z tego nie mam.Takie banki sa na zachodzie i nie pisz tutaj glupot.W sprawie emerytur rzad musial wydac zarzadzenie,ze pieniadze dzisiaj wplacone jutro maja byc na koncie,bo banki tez je przetrzymywali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vera Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.11, 08:50 bzdury, na zachod od odry czeka sie na przelew nawet i dwa, trzy dni. np - przelewy commerzbank do sparkasse. o jakichs loklanych bankach np w bawarii nie ma co wspominac,kasa wyslana w czwartek dociera dopiero w poniedzialek. niemcy maja zacofany system bankowy i fatalny system obslugi klienta, umawianie sie na terminy z tygodniowym wyprzedzeniem, by zlozyc jeden podpis.kicha. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s 02.08.11, 09:30 Ja tam nie narzekam, ostatnio w odwrotną stronę (Sparkasse -> Commerzbank) przelew idzie 1 dzień. I mimo posiadania konta w emeryckiej Sparkasse też jestem zadowolony, bo bankomaty gęsto, a oddział mam pod domem i nigdy kolejek w nim nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
szumawski A co z bankomatami połykającymi karty? 02.08.11, 09:10 Czy kiedyś pomyślą o takich bankomatach, w których panel nie trzeba trzaskać pięściami i nogami, bo połknął kartę i nie wydał kasy? Bo jak na razie to technologia bankomatów jest na poziomie automatów telefonicznych na karty wrzutowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: A co z bankomatami połykającymi karty? IP: *.171.32.42.static.crowley.pl 02.08.11, 12:04 Technologia jest dopasowana do poziomu troglodytów, którzy kopią i trzaskają w urządzenie elektroniczne... Nauczcie się płacić kartami, wtedy bankomat będzie potrzebny raz w miesiącu do wypłaty tych 100 PLN których nie da się zapłacić kartą... Odpowiedz Link Zgłoś
bmoll Re: A co z bankomatami połykającymi karty? 02.08.11, 14:14 Niektórzy wolą nie płacić kartą i zachować dla siebie całą historię zakupową i ścieżkę przemieszczania się. Moje wyciągi z konta sa jak pamiętnik. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: A co z bankomatami połykającymi karty? 02.08.11, 14:16 Nawet w takim wypadku nie ma potrzeby wyzywania sie na bankomatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: A co z bankomatami połykającymi karty? IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 16:14 Musiało by mnie totalnie poku...ć. Dodatkowe 3% bankowego 'VATu' na wszystkich zakupach?! Tylko skończone debile używają kart 'do wszystkiego'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Złośliwy Miecio Re: A co z bankomatami połykającymi karty? IP: *.pg.com 02.08.11, 17:05 Gość portalu: mike napisał(a): > Musiało by mnie totalnie poku...ć. Dodatkowe 3% bankowego 'VATu' na wszystkich > zakupach?! > > Tylko skończone debile używają kart 'do wszystkiego'. Jakie 3%? Jakiego VATu? Karty kredytowej używam od wielu lat. Jest CAŁKOWICIE bezpłatna (bo tak sobie wynegocjowałem), a w dodatku ma pewne ekstrasy z których korzystam oraz program rabatowy, którego używam co najmniej kilka razy w miesiącu w różnych sklepach (na czym oszczędzam średnio kilkadziesiąt złociszy miesięcznie - mało, ale zawsze coś). Dodatkowo kredytówka poprawia mi płynność - na koncie bieżącym trzymam znikome kwoty, zaś reszta pieniędzy jest zainwestowana i zarabia. Oczywiście całość kwoty zadłużenia spłacam automatem co miesiąc (tuż przed upłynięciem okresu bezodsetkowego), w związku z czym nie płacę żadnych odsetek od sumy zadłużenia. Moja oferta i tak jest kiepska, bo sa już na rynku karty, gdzie klient dostaje zwrot pewnego % od wydanych środków. A co do kopania w bankomat - zabawne :-) Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby bankomat połknął mi kartę. Może dlatego, że nie przekraczam dopuszczalnych limitów, debetów itp... Oraz nie myle się podając PIN. ;-) Odpukać ofkors ;-) A co do zastrzeżeń odnośnie prywatności - słusznie. Tylko, że ja nie jestem agentem 007. Jak ktoś chce wysledzić, że kupiłem kapustę kiszoną w sklepie, to na zdrowie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiijk Re: A co z bankomatami połykającymi karty? IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 00:48 to nie Ty nie płacisz te 3% - to sklep płaci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Zakrzewski Re: A co z bankomatami połykającymi karty? IP: *.ghnet.pl 18.10.11, 21:02 Ale za to sklep oszczędza na kosztach gotówki (np. konwoje) oraz zmniejsza ryzyko (kradzieży, zapłaty fałszywymi banknotami, ryzyko "manka"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieśmak Re: A co z bankomatami połykającymi karty? IP: *.183.238.221.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.08.11, 02:27 >Dodatkowo kredytówka poprawia mi płynność - na koncie bieżącym trzymam > znikome kwoty, zaś reszta pieniędzy jest zainwestowana i zarabia. Heh, żeby klienci dosłownie powtarzali drewniane frazy bankowców. I to za darmo. Te Twoje 5 tys. czy 10 tys. wydatków miesięcznie to dużo akurat zarobi. Większość takich fanboyów jak Ty po dwóch miesiącach używania karty jest nieodwołalnie pod kreską i grzecznie buli 20% odsetek w skali roku plus kwotę minimalną. Sprzedać ludziom marzenia o zarabianiu i za chwilę mieć 80% posłusznych kredyciarzy, z których mała część nie chce spłacić limitu, a większa nie może :) Karta kredytowa to genialny wynalazek. > (bo tak sobie wynegocjowałem) bank całkiem gratis daje Ci poczucie, że coś od Ciebie zależy. Na prostych sztuczkach was rąbią. Klient oszołomiony niezwykłym uczuciem, że coś od niego zależy, zgodzi się na wszystko, a realizując tę wolę mocy ma zakupach jeszcze szybciej traci kontrolę nad kartą :) Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: A co z bankomatami połykającymi karty? 20.10.11, 12:12 Gość portalu: xx napisał(a): > Nauczcie się płacić kartami, wtedy bankomat będzie potrzebny raz w miesiącu do > wypłaty tych 100 PLN których nie da się zapłacić kartą... Tak tak mlody i wyksztalcony, zwykle takich rad udzielaja golodupni studenci placac za jogurt i bulki 7 PLN karta.... zbeirze sie takich 4 w kolejce i juz 15 minut wiecej stania bo patalach przy sobie nie ma dychy gotowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: A co z bankomatami połykającymi karty? IP: *.motorola-solutions.com 02.08.11, 12:08 Przez kilkanaście lat korzystania z bankomatów nigdy mi się nie zdarzyło, zeby mi bankomat połknął kartę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant zgadzam sie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 02.08.11, 14:31 W Anglii nigdy mi sie nie zdarzylo i dodatkowo jakos w Polsce te karty wolno i ciezko/ciasno wchodza i wychodza i polska karta od nich zawsze mi sie wycierala, w Anglii bankomaty bardziej lekko chodza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: zgadzam sie IP: *.171.32.42.static.crowley.pl 02.08.11, 15:18 Te "cieżko wchodzące i wychodzące karty w polskich bankomatach" to zabezpieczenia antyskimmingowe (polskie bankomaty są po prostu nowocześniejsze niż brytyjskie). Nie tłumaczę na polski, bo emigrant chyba zna angielski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: zgadzam sie IP: *.me.uk 02.08.11, 19:33 > Te "cieżko wchodzące i wychodzące karty w polskich bankomatach" to > zabezpieczenia antyskimmingowe (polskie bankomaty są po prostu > nowocześniejsze niż brytyjskie). Hmm, właściwym i dotąd jedynym skutecznym zabezpieczeniem przed skimmingiem jest rozwiązanie Chip&Pin, które brytyjskie bankomaty mają od 2005 roku. Polskie dopiero od niedawna (i to chyba nadal nie wszystkie), a dla "zabezpieczenia" przed odpowiedzialnością za transakcje oszukańcze, którą zgodnie z regulaminami organizacji Visa i MasterCard (które banki wydające karty, operatorzy bankomatów, itd. muszą zaakceptować przystępując do systemu) zawsze obarczona jest strona nieobsługująca rozwiązania Chip&Pin, przez wiele lat kart chipowych nie obsługiwały w ogóle – próby podjęcia gotówki z rachunku takiej karty kończyły się niepowodzeniem zawsze (ostatnią deską ratunku były bankomaty eCard i BZWBK, polskich pionierów rozwiązania Chip&Pin). Taka to ta "polska nowoczesność". Zresztą w ramach której, od jakiegoś czasu, wiele polskich terminali zaprzestało żądania kodu PIN i transakcje przy użyciu chipa kart brytyjskich uwierzytelniają podpisem. Taki folklor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciapaty Re: zgadzam sie IP: 194.181.245.* 02.08.11, 15:33 > w Polsce te karty wolno i > ciezko/ciasno wchodza i wychodza i polska karta od nich zawsze mi sie wycierala > , w Anglii bankomaty bardziej lekko chodza. To tak jak polki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Co to za gramatyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 09:12 "Zlecając go w piątek, na pieniądze adresat będzie czekał cały weekend". Adresat zleca przelew? "Załóżmy, że z mBanku chcemy błyskawicznie przelać pieniądze na rachunek w ING Banku. [...] Jednocześnie Blue Media ze swojego konta w ING przelewa pieniądze na wskazane przez nas konto w ING". Jacy my? To jakaś głupia moda... Do tego niektóre akapity powtarzają się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja mbank już to ma od paru miesięcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 09:51 ...za dodatkową opłatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eheh Re: mbank już to ma od paru miesięcy IP: *.eutecert.eu 02.08.11, 10:08 "Zlecając go w piątek, na pieniądze adresat będzie czekał cały weekend. " biedny głupek, sam sobie przelewa pieniądze w weekend, niech czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: mbank już to ma od paru miesięcy IP: *.acn.waw.pl 02.08.11, 14:47 cholera,jestem takim glupkiem mam konto firmowe i i dwa osobiste w dodatku w roznych bankach,zlecajac z firmowego przelew w piatek,czekam jako adresat do poniedzialku rano Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: mbank już to ma od paru miesięcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 15:30 Kixx- a czy wiesz, że prowadząc działalność gospodarczą można mieć tylko jedno konto osobiste? Nie musisz mi wierzyć, spytaj u źródła, czyli w US. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: mbank już to ma od paru miesięcy IP: *.171.32.42.static.crowley.pl 02.08.11, 15:42 Ale jak przyjdzie komornik - zostajesz bez środków do życia... A to dość częsty problem polskich "przedsiębiorców". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund IP: *.multimo.pl 02.08.11, 11:44 o ile te przelewy maja jakiś sens dla użytkownika detalicznego (w końcu przelewam np. bratu i on wie, ze za parę chwil może ta kasę wypłacić z bankomatu), to dla firm już nie bardzo. moja kablówka czy operator internetu pobierają dane ze swoich rachunków tylko raz dziennie, np. wieczorem i dopiero księgują, ze zapłaciliśmy. ale przy spłatach rat, czy karty kredytowej, dla zapominalskich, może to być przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grom Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.08.11, 11:51 Będzie to olbrzymie ułatwienie dla wielu firm. Często wysyłka towaru czeka na wpływ pieniędzy. Przyspieszy to obrót gospodarczy. Zresztą już teraz, wykorzystując ofertę BlueMedii w BRE można z tego skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund IP: *.motorola-solutions.com 02.08.11, 12:07 Takich systemów jak opisane w artykule BlueMedia jest kilka. M.in. bardzo popularne w róznych serwisach internetowych platnosci.pl, przelewy24.pl czy dotpay.pl. Ich mankamentem jest to, ze pobieraja dosc spora prowizje od odbiorcy przelewu, ktory korzysta z takiego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
bartekpawel Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s 02.08.11, 15:22 Gość portalu: raj napisał(a): > Takich systemów jak opisane w artykule BlueMedia jest kilka. M.in. bardzo popul > arne w róznych serwisach internetowych platnosci.pl, przelewy24.pl czy dotpay.p > l. Ich mankamentem jest to, ze pobieraja dosc spora prowizje od odbiorcy przele > wu, ktory korzysta z takiego systemu. Wspomniane systemy służą do przesyłania pieniędzy zakupy do sklepów internetowych. Sklepy czasem niestety przerzucają prowizje na kupujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund IP: *.171.32.42.static.crowley.pl 02.08.11, 12:12 Dziwne. Naprawdę nikt nie zauważył, że możliwość błyskawicznego przelewania (kwadrans) środków między polskimi bankami istnieje od dość dawna? Nazywa się Sorbnet - i działa bardzo dobrze. OK, jest płatna (zwykle 20-50 PLN) ale to chyba nie jest problem dla firm, które "czekają na wysyłkę towaru dopóki przelew nie dotrze na konto odbiorcy"? Moje doświadczenie wskazuje na brak kompetencji naszych "biznesmenów" - kontrahenci nie słyszeli o Sorbnecie (albo udają, żeby uniknąć tych 20 PLN opłaty - wielcy przedsiębiorcy :-). A zwyczajnemu klientowi taka usługa nie jest tak naprawdę potrzebna... To po prostu kreowanie potrzeb przez umiejętny marketing takiej usługi. Redaktor, który o tym pisał - chyba nie ma nawet konta w banku. Ale tabelę opłat i prowizji mógł przeczytać - i znalazłby "Sorbnet". I okazałoby się, że taka możliwość istnieje już od dawna. Ale wtedy - wydźwięk artykułu byłby zupełnie inny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s IP: 195.20.110.* 02.08.11, 14:00 Tylko że kolego, w sorbnecie jest tzw. kwota progowa, poniżej której przelewu tym trybem nie wykonasz. W większości naszych banków jest to 10.000,00 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s IP: 94.75.114.* 02.08.11, 14:14 Ale po co płacić Sorbnetowi jak BlueMedia robi to 10 razy taniej??? W ogóle po co płacić tyle za przelew natychmiastowy, skoro nic nie uzasadnia takich kosztów? Nie widzisz naprawdę różnicy? Po prostu KIR się zorientował, że przybyła mu konkurencja i skoro ktoś może skorzystać z BlueMedia czy PayPala, to Sorbnet jest systemem na wymarciu? Za drogo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s IP: *.171.32.42.static.crowley.pl 02.08.11, 15:34 Ja nie płacę za Sorbnet... Po pierwsze - Sorbnet dla klienta Gold w Citibanku jest bezpłatny. Po drugie - nie widzę potrzeby, żeby w ogóle przelewać jakieś kwoty natychmiast... płatności mają terminy płatności - i wystarczy się do nich dopasować/zaplanować je. A w ekstremalnej sytuacji zakupu samochodu czy mieszkania - można chyba zapłacić te 20 PLN co parę lat... Sorbnet to zupełnie inna technologia niż BlueMedia (firma zewnętrzna, nie bank, "Nie widzisz naprawdę różnicy?"). Więc musi być tańsza, bo to taka proteza - nakładka na system bankowy. Ale wystarczyłoby, żeby banki obniżyły cenę Sorbnetu. Nie wiem, ile bank płaci za Sorbnet, bo cena tej usługi dla klienta jest od kosztu zupełnie niezależna. A w ogóle - w mojej wiadomości nie chodziło mi o to, czy Sorbnet jest lepszy niż BlueMedia czy nowy system. Chodziło mi o to, że wprowadzenie nowego systemu to nie żadna rewolucja jak sugeruje artykuł, tylko zwyczajne kreowanie potrzeb przez marketingowców bankowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s IP: *.me.uk 02.08.11, 18:28 > A w ekstremalnej sytuacji zakupu samochodu czy mieszkania - można chyba > zapłacić te 20 PLN co parę lat... Za samochód to chyba płaci się kartą, a nie biega zlecać przelew (choćby i przez Internet, ale przecież nie ze sklepu). A do zakupu mieszkania potrzebna jest umowa notarialna, więc raczej ten dzień różnicy w przelewaniu pieniędzy nie będzie miał znaczenia (tu w sumie najlepszy byłby czek gwarantowany, przekazany w zamian za klucze w momencie podpisania umowy w obecności notariusza). Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s 20.10.11, 12:25 > Za samochód to chyba płaci się kartą, a nie biega zlecać przelew Ty mozesz na pewno. Pamietaj tylko, ze nie kazdy kupuje samochod za 1000 funciakow. Niektorzy wykladaja 30 i wiecej razy tyle. Posiadanie KK z takim limitem to zwykla glupota....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zartiepl Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s IP: 193.111.144.* 03.08.11, 10:18 No to masz +1 do długości penisa, bo pochwaliłeś się, że masz konto Gold w City. A jakie dodatkowe bonusy posiadaczom kont Gold przysługują? Czyżby ich nie próbowali kantować na wszelkie możliwe sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s 20.10.11, 12:27 Gość portalu: zartiepl napisał(a): > No to masz +1 do długości penisa, bo pochwaliłeś się, że masz konto Gold w City > . A jakie dodatkowe bonusy posiadaczom kont Gold przysługują? Czyżby ich nie pr > óbowali kantować na wszelkie możliwe sposoby? Znizka 5% w Kofi Hejwen. No i ten "prestiz i poczucie dumy" kiedy w kolejce wyciaga ta zlota karte Ja zawsze usmiecham sie pod nosem widzac golda CB. Kiedys natreci nie dawali mi spokoju przez telefon wciskajac ten produkcik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s IP: *.cst.tpsa.pl 18.08.11, 14:00 No to przelej mądralo przez BlueMedia kwotę np. 20000 zł. Powodzenia. A poza tym to najważniejsze jest, że w tym BlueMedia nie przelewasz kasy na rachunek odbiorcy, tylko pośrednika, który nawet nie jest bankiem. Wnioski wyciągnij sam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abx Rewelacja ! Już stary Elixir jest SUPER IP: 84.203.114.* 02.08.11, 12:28 Przelewy w Irlandii ida miedzy bankami 3-5 dni. Nawet nasz stary Elexir jest rewelacyjny z jednodniowymi przelewami porownujac do sytuacji tutaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dh Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund IP: 80.50.134.* 02.08.11, 13:05 W Aliorze też już jest dostepny "przelew natychmiastowy". Kosztuje 1zł za kwotę do tysiąca zlotych. Działa na opisanej zasadzie współpracy z BlueMedia. Przydatne, gdyby komuś zależało na szybkich zakupach np. na Allegro :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s IP: *.gliwice.vectranet.pl 02.08.11, 13:51 Na Allegro jest dostępne "Płacę z Allegro", co daje podobny efekt ( sprzedawca kasy może natychmiast nie ma, ale natychmiast widzi, że zapłaciliśmy i może wysyłać towar). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re no chyba że akurat będzie awaria w banku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 13:51 tak jak teraz w mBanku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund IP: *.dyn.optonline.net 02.08.11, 14:23 Przelew Sorbnet kosztuje w Mbanku 35zl (lub 30 na rachunek firmowy). Zdaje mi sie, ze dalej bede korzystal z normalnych darmowych transferow i poczekal dzien lub dwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund IP: *.dyn.optonline.net 02.08.11, 14:25 Za dodatkowa oplata... Przelew Sorbnet kosztuje w Mbanku 35zl (lub 30 na rachunek firmowy). Zdaje mi sie, ze dalej bede korzystal z normalnych darmowych transferow i poczekal dzien lub dwa... Zobacz: www.mbank.pl/indywidualny/rachunki/osobiste/eKONTO/sorbnet.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 14:36 tak szybko jak w mbank ... dobre.... dziś pół dnia maja awarie i nie można się zalogować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Sensacja w Europie!? Warto pojechać na wschód IP: *.play-internet.pl 02.08.11, 14:44 Pana redaktora-autora zapraszamy za wschodnią granicę. Wystarczy Ukraina, może być Kazachstan, aby zweryfikował swoją wiedzę o międzybankowych systemach rozliczeniowych. Może nie napisze głupot, że płatności natychmiastowe są jedynie w GB. No chyba, że dla Pana autora Europa kończy się na Polsce. Ignorant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotochwil Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund IP: *.bb.sky.com 02.08.11, 14:45 ale to chyba w Polsce bo na Zachodzie już tak dawno jest. płacę komuś w innym banku i kolega zaraz ma te pieniądze na koncie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quosoo Re: Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka s IP: 199.67.140.* 02.08.11, 15:03 Gość portalu: krotochwil napisał(a): > ale to chyba w Polsce bo na Zachodzie już tak dawno jest. płacę komuś w innym b > anku i kolega zaraz ma te pieniądze na koncie Moze sa kraje na Zachodzie, gdzie tak jest, ale z pewnoscia nie jest to norma. W Belgii przelew miedzy bankami to 2-3 dni. Z wpisow na tym forum dowiaduje sie, ze w Niemczech i Irlandii jest podobnie... Odzwyczajmy sie narzekac na Polske i wszystko co polskie tak dla zasady. Polsce wiele nie brakuje do tego zeby byla fajnym miejscem do zycia - glownie infrastruktura (drogi, koleje, lotniska) i nastawienie ludzi do zycia. To pierwsze sie powoli poprawia, to drugie niestety wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simo Sorbnet IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 14:52 System szybkich przelewów już jest. Więc nie jest to epokowe odkrycie. Nazywa się SORBNET. I choć teoretycznie służy do przelewania dużych kwot (od 1 mln) to tak naprawdę w niektórych bankach można za jego pomocą zrealizować dowolny przelew. Ale to drogie rozwiązanie (opłata ok 15 zł za przelew). Technologia i infrastruktura stara więc cieszy chęć wdrażania nowych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
polkagris Re: Sorbnet 02.08.11, 15:20 W Belgii przelew idzie 3 (trzy) dni robocze. Nigdy krócej. Belgia to maly kraj - cały kraj z jednego końca w drugi można przejechać w niecałe 3 godziny... ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Sorbnet IP: *.171.32.42.static.crowley.pl 02.08.11, 15:38 Oczywiście, że masz rację. Tylko, że dla większości polskich "przedsiębiorców" (handel mało używanymi trampkami w formie działalności gospodarczej) - cena tej usługi jest zaporowa... A do tego większość nigdy o niej nie słyszała (rozmawiałem z wieloma odbiorcami - i nie wiedzieli, że coś takiego istnieje). Sorbnet to niezła usługa - a autor artykułu jest niekompetentny (jeśli o niej nie słyszał) albo manipuluje czytelnikami, pisząc artykuł na zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M00ka A to tu są inne artykuły, niż na zamówienie? IP: *.ghnet.pl 03.08.11, 01:27 Kurde... czadowo. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makar Re: Przelewy dotrą w kilka sekund IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 14:55 Na razie jednak, to od godziny nie mogę się zalogować do multibanku... k...wa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: AWARIA MBANK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 15:10 jak na razie to od 4 godzin nie można się zalogować do mbanku Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund 02.08.11, 15:49 "SyRoP Na"... no właśnie - na co będzie ten syrop? Chwytliwa nazwa, szacun. Choć zawsze można przerobić na StyRoPiaN czy StaRaPaNna. A tak już serio to wygląda na całkiem fajny i przydatny ficzer. Będzie można jeszcze później płacić rachunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on_wroc Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund IP: *.itma.pwr.wroc.pl 02.08.11, 16:10 A w mBanku to działa już od 1 sierpnia za skromną opłatą 35 złotych za przelew... Chyba jednak w tej cenie to nie skorzystam, poczekam ten jeden dzień. Moim zdaniem to niezły PR ktoś tu robi bankom, które tylko czekają na te 35złotych prowizji od każdego z 1,35 mld przelewów... Chyba założę bank, co będę pracować!!! Nadzieja jedyna to silna konkurencja między bankami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: użytkownik Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund IP: *.play-internet.pl 02.08.11, 16:24 "Kilka godzin, a nawet dzień roboczy - tyle dzisiaj idzie przelew " ...hahahahaha wskażę min dwa gdzie przelew idzie KILKA DNI Odpowiedz Link Zgłoś
1234qwerty Rewolucja w bankach! Przelewy dotrą w kilka sekund 02.08.11, 16:31 Póki co jak wpłacam kasę na swoje konto w oddziale BPH w Krakowie to pieniążki wędrują sobie ok 12 godzin na moje konto w tymże banku. Na czy to polega nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś