Dodaj do ulubionych

Frankowcy nie mają najgorzej

• martolka 4,12 10.08.11, 23:37
      Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji...
      • Gość: a Re: 4,12 IP: *.wroclaw.vectranet.pl 10.08.11, 23:43
        <howghhh>

Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji. :)
        • Gość: Autor Re: 4,12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 23:57
          spoko, spoko... jestem właśnie w Egipcie, płacę 15 euro za godzinę internetu w kafejce i piszę do Polski, że mnie nie rusza dopóki frank nie będzie po 4,25, więc pozdrawiam...
        • Gość: bob Re: 4,12 IP: *.welnowiec.net 11.08.11, 00:00
          ja wyprzegam wlasnie z franka,
          kupilem 100k CHF po 3,26
          w kantorze, wlasciwie w 4 kantorach,
          troche sie najezdzilem, ale jest git,
          a pewnie jeszcze bedzie wiele okazji w tym roku,
          ale jestem za nerwowy na takie jazdy,
          pzdr
          • Gość: Autor Re: 4,12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 00:37
            to sobie konto na forex załóż, lewar na 100 i będziesz milionerem :-) albo bankrutem...
      • hit.and.run Re: 4,12 11.08.11, 10:24
        martolka napisała:

> Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji...

10/10

Nie spodziewałem się Hiszpańskiej Inkwizycji!!!
    • Gość: e Re: Frankowcy nie mają najgorzej IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.08.11, 23:53
      Zapominamy jeszcze o jednym mozliwym scenariuszu. Obecnie wysoki kurs CHF jest rekompensowany niskim LIBOREM, zazwyczaj jest tak ze jesli CHF sie umacnia do innych walut to LIBOR spada. A co jesli okaze sie do Polski w roku 2012/2013 zawita kryzys zwiazany z koncem inwestycji na euro, z duzym dlugiem publicznym + z pod dywanu powychodza stare ukryte dlugi, limity CO2 nasza waluta poleci w dol - CHF w stosunku do innych walut spadnie i zostanie LIBOR podniesiony? Bedzie najgorsza kombinacja wysoki slabiutki PLN i wysoki LIBOR.
    • Gość: jj Politycy musieli pomóc bo w tej grupie są swojacy IP: *.ip.netia.com.pl 11.08.11, 08:16
      Ciekawe tylko ile w przyszłości za tą pomoc zapłacimy:/
    • Gość: urzendnik Jak ktoś jest kretynem .... IP: *.pkn.pl 11.08.11, 08:34
      i nie umie czytac umów..... trzeba być być świadomym co się podpisuje....

Nie ma co przesadzać, nie jest tak źle. Mam też kredyt we frankach, spłacam już 6 lat a obecnie mam do spłaty więcej niż wziąłem (po przeliczeniu na złotówki). Ale podpisując umowę znałem ryzyko, bank mnie też ostrzegał że może się cos złego wydarzyć. Ale wiem też, że na razie nie straciłem na tym kredycie w porównaniu do kredytu w złotówkach. Jak taki kurs utrzyma się do końca roku, bede mógł powiedzieć że straciłem. A na razie trzeba czekać aż sytuacja sie ustabilizuje. Oby jak najszybciej
      • hit.and.run Re: Jak ktoś jest kretynem .... 11.08.11, 10:20

> obecnie mam do spłaty więcej niż wziąłem (po przeliczeniu na złotówki
        . Ale wiem też, że na razie nie straciłem na tym kredycie w porów
        > naniu do kredytu w złotówkach.

Masz kapital o kilkadziesiat procent wiekszy do splaty niz jak zaczynales ale wiesz ze nie straciles.....

Ot mechanizm dysonansu poznawczego
        • Gość: GOSC Re: Jak ktoś jest kretynem .... IP: *.emea.ibm.com 11.08.11, 11:08
          Hit & Run czy jak ci tam
          Stary czy ty jesteś taki krótkowzroczny czy udajesz i chcesz żeby cię brano za idiotę
          Jak ktoś nie musi spłacić kredytu teraz to z dużym prawdopodobieństwem spłaci mniej niż dziś wynosi cała kwota do spłaty. Frank za 4,12 to jest oczywista spekulacja, Szwajcaria nie ma na tyle silnej i dużej gospodarki, żeby znajdowało to odzwierciedlenie w tak wysokim kursie waluty (na chwilę obecną 3,93).
          • hit.and.run Re: Jak ktoś jest kretynem .... 11.08.11, 11:26
            Facet nie pisz z domeny IBM bo firmie IBM chluby to nie przynosi.

Ciekawe dlaczego wszystkie zakredytowane jelenie uwazaja ze "to sytuacja krotkotrwala" ?

Kto powiedzial ze ta banka peknie za chwile ? Moze sie okazac, ze potrwa ona jeszcze kilka ladnych lat bo spekulanci nie beda chcieli wycofac sie z CHF-u wolac go niz zagrozone rozpadem kolchoz-euro czy zadluzone pod korek US.
            A moze sie okazac, ze nasza wspaniala zielona wyspa idzie na dno (koncza sie doplaty) i frank spadnie do EUR ale zlotoweczka poleci na pysk i frank sie zatrzyma sie na 4 albo i 4,5.

Silny frank to nie kwestia sily gospodarki a ilosci chetnych do jego zakupu. Helveci probowali zadzialac ale dupa im wyszla.

Co wtedy tacy dalekowzroczni specyjalysci jak Ty powiedza ?

Niedawno tutaj "sie ekspert" wypowiadal z banku yyyszfajcarskiego :

forum.gazeta.pl/forum/w,30,123310812,123310812,Jen_najdrozszy_wobec_dolara_w_historii_Stopy_w_.html
            Jak mowilem o CHF-ie za 4 PLN to mnie wysmiewal i wolal ze "analyza techniczna" na to nie pozwoli.

Sa rzeczy o ktorych snilo sie jedynie spekulantom. To sie wlasnie realizuje. A sa i rzeczy (takie jak CHF po 5PLN plus wyzszy LIBOR) ktore nie snily sie (jeszcze) lemmingom CHFowym
            • Gość: az Re: Jak ktoś jest kretynem .... IP: *.static.asianet.co.th 11.08.11, 12:28
              lepiej tego nie mozna bylo powiedziec.
              nie wiem dlaczego wszyscy utozsamiaja sile chf tylko z gospodarka szwajcarii... jest tyle czynnikow ktore wplywaja na sile/slabosc waluty, ze strony by nie starczylo aby to opisac.

tutaj nawet nie musi nastapic dalsze oslabienie pln, wystarczy ze bedzie sie utrzymywal na poziomie 3.70-4.00 przez nastepny kilka lat. wtedy caly zysk ze chf pojdzie sie pasc.
              takie moje skrome zdanie.

• kotek.filemon Re: Jak ktoś jest kretynem .... 11.08.11, 12:28
            > Frank za 4,12 to jest oczywista spekulacja

Oczywiście, przecież parę miesięcy temu nigdy nie miał być po 3,70.
    • Gość: misti8 Frankowcy nie mają najgorzej IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 08:36
      Doprawdy trudno odnieść się do tych wyliczeń( szczególnie że autor ich nie przedstawia). Z moich rachunków wychodzą kwoty niemal identyczne:

Złote: kredyt 30 lat, oprocentowanie średnie 6%(4,75 Wibor +1,25 marża)
      Frank: kredyt 30lat oprocentowanie średnie 3,5(1,25 Libor +2,25 marża) kurs fr. śr 3,00

Kredyt wzięty sierpień 2007 Kwoty spłacone i w jednym i w drugim przypadku ok. 85000

Oczywiście , że przy takim kursie franka różnica powinna się zwiększać na niekorzyść frankowców... Nie mówiąc już o tym że całkowity kredyt do spłacenia wzrósł im prawie dwa razy... jak i zresztą raty...

• arfer Re: Frankowcy nie mają najgorzej 13.08.11, 00:32
        Jeśli to kredyt z 2007 r. to - niestety - strasznie marne warunki (chyba, że bardzo istotna część przeznaczona była na cele niemieszkaniowe)

• judo UWAGA - LIBOR 11.08.11, 08:47
      Jeżeki LIBOR jest najniżej

to ma tylko jedną drogę

w GÓRĘ

Wysoki Frank
      Wysoki libor
      Słaba złotówka
      Przecena nieruchomości

To jest problem
      • arfer Re: UWAGA - LIBOR 13.08.11, 00:30
        Jasne, przy obecnej sytuacji gospodarki szwajcarskiej stopy procentowe w górę - gratuluję

poczytaj, co próbuje robić Szwajcarski Bank Narodowy

Szwajcarzy nie chcą takiego kursu CHF, bo masakruje im eksport
    • Gość: Mądrala Frankowcy nie mają najgorzej IP: 194.246.16.* 11.08.11, 09:26
      Jak ktoś nie mysli i bierze we Franku licząc na łud szczęścia to powinien nie tylko latać na sraczkę ale też się zesr... i sprzedac tanio dom, wtedy chętnie odkupie go na aukcji od kretyna który nie myśli przyszłościowo. Można było sobie poduszkę zostawić ;).
      • kotek.filemon Re: Frankowcy nie mają najgorzej 11.08.11, 12:31
        > i sprzedac tanio dom, wtedy chętnie odkupie go na aukcji od kretyna który nie myśli przyszłościowo. Można było sobie poduszkę zostawić ;).

W Polsce byłe chłopstwo pańszczyźniane myśli innymi kategoriami. Ojcowizny się pozbyć? Co ty opowiadasz? Prędzej się przerzucą na pasztetową i dżem z Biedronki oraz wyprowadzą do mamy wynajmując swój apartament niż sprzedadzą. Tym bardziej, że sprzedaż jak brali poniżej 2.5 PLN/CHF ich nie ratuje - spadek wartości mieszkań 10% najłagodniej licząc, kapitał do spłaty w PLN prawie 2x do góry - jeszcze ich prawnuki by się martwiły, jak do pierwszego dociągnąć.
    • doroszka Frankowcy nie mają najgorzej 11.08.11, 09:44
      No i co z tego, że frankowiec spłacił "tylko" 106 tys w ratach, a złotowiec 140 tys w tym samym czasie?
      Nie pogratuluję przejrzystości i umiejętności myślenia autorowi artykułu - gdyby te właściwości posiadał, a nie tylko chciał za wszelką cenę zwrócić uwagę na "biednych złotowców", to napisałby, że sprzedający mieszkanie złotowiec będzie miał do spłaty kredyt w wysokości "kwota wziętego kredytu minus spłacony kapitał", natomiast frankowiec "kwota pln wziętego po niskim kursie chf kredytu minus spłacony kapitał i to wszystko jeszcze raz przeliczone przez chf po dzisiejszym kursie" - w skrócie: FRANKOWIEC SPRZEDAJĄCY MIESZKANIE MUSI SPŁACIĆ KREDYT O MIN. 50% WIĘKSZY!!!
      Oooooo! Naprawdę! biedni złotowcy? A na co liczyli biorąc kredyt w PLN? ze rata się znacznie zmniejszy? Czy wg paradygmatu pt "polskie piekiełko", że nie lubimy tych, którzy mają lepiej - że a nuż z frankiem będzie bardzo źle i raty kredytów w chf przewyższą te w pln?
    • Gość: finansista Frankowcy nie mają najgorzej IP: 193.111.166.* 11.08.11, 10:52
      finanse-dla-kazdego.blogspot.com
    • Gość: Halina Re: Frankowcy nie mają najgorzej IP: *.olsztyn.net.pl 11.08.11, 13:20
      hehehe, pierwsze słyszę! kredyt w PLN był dla tych z mniejszą zdolnością kredytową, czyli dla tych mniej zarabiających. Wiem, bo długo chodziłam po bankach, żeby dostać kredyt we frankach, niestety nie było mnie na to stać w żadnym banku no i mam złotóweczki, które - tak na marginesie - ciągle są tańsze od złotówek.
    • munisa_luka Re: Frankowcy nie mają najgorzej 22.05.19, 07:59
      To zależy, mój teść miał i ma bardzo dobre dochodzy, a jednak wziął kredyt we frankach. Z drugiej strony szybko przewalutował na pln i obecnie jest już na finiszu spłaty kredytu, bo planuje spłacić go nawet wcześniej
    • Gość: Skredytowany Re: Frankowcy nie mają najgorzej IP: 95.49.150.* 31.05.19, 11:55
      Pytanie do frankowców, kto odzyskał spread za kredyt http://fretuslegis.pl/co-to-jest-spread-jak-odzyskac-spread-za-kredyt-walutowy/ czy to działa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka