Dodaj do ulubionych

Tylko co trzecia polska firma płaci w terminie

16.08.11, 15:52
Świadczy to przede wszystkim o jednym. Że kary za niepłacenie faktur są zbyt niskie i zbyt skomplikowana jest egzekucja zaległych płatności. Powinno być tak jak w Korei Pd., że niezapłacenie faktury na trzecie żądanie umożliwia z automatu postawienie firmy w stan upadłości oraz zablokowanie kont.
Obserwuj wątek
    • Gość: polak a jak mam płacić skoro ZUS mnie okrada? IP: *.centertel.pl 16.08.11, 16:44
      Powinno być mniej biurokracji i składka na ZUS powinna zależeć od wielkości firmy bo dziś najniższa składka na ZUS to ok. 900 zł niezależnie czy to jest koncern naftowy czy kiosk z gazetami !!! W przypadku koncernu to powinno być 1300 zł a od kiosku 400 zł !!!
      • Gość: zatrudniam 14 osób Re: a jak mam płacić skoro ZUS mnie okrada? IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 17:42
        a wiesz ty gościu co to w ogóle jest składka na ZUS? czy tak sobie piszesz dyrdymały żeby pisać?
      • Gość: Autor Re: a jak mam płacić skoro ZUS mnie okrada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 17:46
        i później ten koncern naftowy dostaje emeryturę? ile taki koncern musi pracować aby ją dostać? czy taki koncern ma zapewnione leczenie i refundację leków? wczoraj byłem w kolejce do lekarza, przede mną stał Orlen a za mną Telekomunikacja Polska, najbardziej przepychał się Play a bez kolejki chciał się wcisnąć Microsoft...
      • m-kow :-) 16.08.11, 17:56
        No dałeś gościu! Dla mnie ekonomiczny post tygodnia :-))))

---
        "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
    • british_tar Znowu artykuł o EMPiKu? 16.08.11, 17:42
      Bardzo chytry produkt placement.
    • Gość: zenek POlak = złodziej IP: *.play-internet.pl 16.08.11, 17:52
    • Gość: Kreator Duże firmy w terminie??????? IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 17:58
      To ma być żart czy kpina? To właśnie molochy najbardziej przeciągają płatność a małe i mikrofirmy płacą w terminie! Jest dokładnie na odwrót niż "dziennikarz" piszę w artykule!!! Przykłady? Ależ proszę: mega koncern RTV nie dla idiotów - płatność... 180 dni i do tego przeciągana co najmniej o kolejne 30. Angielska sieć hipermarketów na T - płatność 90 dni od momentu ZAAKCEPTOWANIA FV co w praktyce oznacza co najmniej 100 dni, fiński producent GSM na N - płatność 45 dni, w praktyce minimum 60! Cóż, w końcu duży może więcej :( Wiem to niestety z praktyki i z pierwszej ręki...
      Z małymi firmami nie ma problemu - płatności 21, max 30 dni jeśli są jakiekolwik opóźnienia to max 2-3 dni i co więcej dzwonią i przepraszają za opóźnioną płatność...
      • Gość: Chries to samo chciałem napisać IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 18:04
        Mam identyczne doświadczenia. Im mniejszy kontrahent, tym bardziej się stara płacić w terminie, natomiast z bardzo dużymi firmami (szczególnie międzynarodowymi i tymi notowanymi na GPW) jest często ogromny problem z wyegzekwowaniem płatności, często też wymuszają absurdalne terminy płatności.
        • Gość: ala Re: to samo chciałem napisać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 19:10
          Ci "wielcy' musieli się na czymś, a raczej - na kimś dorobić.
      • Gość: pimp Re: Duże firmy w terminie??????? IP: *.spray.net.pl 16.08.11, 18:07
        wielki moloch monopolista emf (zwany też empik) terminy na fakturach 120-180 dni. zaległości w płatnościach ponad rok!
        a ty jeleniu musisz podwykonawcom płacić w terminie.
        • Gość: Kreator Re: Duże firmy w terminie??????? IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 18:11
          No niestety, taka prawda :( Podwykonawcę guzik obchodzi czy Tobie zapłacili czy nie. Rozumiem to, bo na jego miejscu pewnie też miałbym takie podejście - wykonałem zleconą pracę więc domagam się zapłaty w terminie - to całkowicie normalne...
        • Gość: taka prawda Re: Duże firmy w terminie??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 18:34
          Przecież EMPIK to bankrut który reguluje swoje zobowiązania pieniędzmi innych. Dziwię się że jeszcze istnieje.
      • sverir Re: Duże firmy w terminie??????? 16.08.11, 18:38
        Cóż, ja mam wręcz odwrotne doświadczenia - im mniejsza firma, tym bardziej przedsiębiorca kombinuje z płatnościami. Od udawania, że nie dostał faktury, po kwestionowanie wykonania na jego rzecz usługi. Choć oczywiście skłamałbym, gdybym stwierdził, że tak jest zawsze i że tylko mali mają opóźnienia. Może to kwestia branży?
        • Gość: Kreator Re: Duże firmy w terminie??????? IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 19:03
          Tu nie ma normy i myślę, że to nie zależy od branży. Sądzę, że wielkie firmy wykorzystują swoją wielkość myśląc "a co mi taki mały Kazio zrobi - jak nie on to będą inni". Z mniejszymi w moim przypadku jest znacznie prościej - w 95 wypadkach na 100 wystarcza jeden telefon i po sprawie...
          • Gość: Autor Re: Duże firmy w terminie??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 19:15
            a wiesz dlaczego wystarcza ten telefon? bo takie są standardy w wielu firmach, tj. płacimy dopiero jak zadzwoni...
            • Gość: Kreator Re: Duże firmy w terminie??????? IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 19:19
              5 firm na 100 to według Ciebie standard? Jeśli tak, to nie dziwie się czemu jest tak jak jest...
          • pawelekok Re: Duże firmy w terminie??????? 17.08.11, 00:58
            Pracuję w dużej firmie z kapitałem zgranicznym, która zdaniem jednego z przedmółwców powinna być sztandaroowym przykładem nierzetelnego płatnika. Wprawdzie nie pracuję w księgowości, ale wg moich informacji oraz informacji od tych poddostawców z którymi kontaktuję się osobiście uchodzimy za bardzo rzetelnego płatnika. Nigdy nie byłem bombardowany żądaniem zapłacenia faktury za dostawę, gdy prosiłem poddostawcę o ofertę. Wprawdzie najkrótszy termin płatności poddostawcom jaki staramy się wynegocjować to standardowe już w polskich warunkach 30 dni, normalnie dążymy do 45, ale w olbrzymiej większości przypadków płacimy swoje należności w uzgodnionych terminach. To dużo krócej od podawanych tu przykładów 120 lub 180 dni płatności. Osobnym przypadkiem w przypadku niektórych kontraktów jest zasada back to back, tzn. przetransferowanie warunków płatności od naszego Klienta na poddostawców, co w przybliżeniu sprowadza się do zapłacę jak mi zapłacą, ale są to specyficzne sytuacje. W ciągu kilkunastu w jakich w nije pracuję lat moja firma nie spóżniła się z wypłatą pensji pracownikom nawet o jeden dzień. Z tego co wiem, podobnie jest z większością naszych płatności, oczywiście za wyjątkiem tych poddawanych w wątpliwość co do zasadności, oraz ludzkich błędów, które przytrafiają się w każdej firmie.

Czyli może być trochę racji w tej opinii, że to duże firmy płacą z reguły najlepiej. Oczywiście od każdej reguły zawsze są wyjątki.
            • Gość: Kreator Re: Duże firmy w terminie??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.11, 09:37
              To może podasz nazwę tej cudownej firmy z kapitałem zagranicznym, która zawsze płaci w terminie?
              30 dni to według Ciebie standard??? A 45 jest w porządku??? Wybacz, ale mamy inne standardy i inne postrzeganie porządku. Jeśli zrobiłem coś, co mi zlecono prawidłowo to w przypadku sprawdzonego klienta mogę go skredytować na 14 max 21 dni a nie 45! Niby jakim tytułem mam kredytować Twoją wspaniałą firmę z kapitałem zagranicznym, co? Skoro jesteście takimi wspaniałymi płatnikami to płaćcie w wymienionych przez mnie terminach a nie kredytujecie sobie działalność kosztem podwykonawców!
    • Gość: Ahk4iePaiv8u kolejne genialne badanie IP: *.net.autocom.pl 16.08.11, 18:10
      Jeżeli co trzecia firma płaci w terminie, to w praktyce oznacza, że DWIE z każdych TRZECH nie płacą. A jeżeli DWIE z KAŻDYCH TRZECH nie płacą, to znaczy, że
      DWIE TRZECIE biznesów DYMA pozostałych w ZAD, innymi słowy, że cwaniaków jest więcej niż pozostałych, czyli że k....stwem Polska stoi.

Powstaje jeszcze pytanie czy te co nie płacą W OGÓLE KIEDYKOLWIEK PŁACĄ. Jeżeli oczekujący na płatność w międzyczasie zbankrutują, no to pewnie siłą rzeczy już nigdy nie zostanie im zapłacone.

Nadto pytanie kto to jest ta trzecia firma. Bo jeżeli ta trzecia firma to jest Google, ZUS oddział Miasto-X * 60, IBM Polska, HP Polska, Volkswagen Polska, Honda Polska.

Ktoś tam wyżej napisał że nie płacą głównie małe firmy, a ktoś tam inny, że duże.
      Ponieważ - jak w skrócie twierdzili reprezentanci danego poglądu - małe nie płacą "bo cwaniakują i sępią kasy", a duzi nie płacą "bo im i tak nikt nie podskoczy".

Niespodzianka dla tych dwóch reprezentantów - przypuszczalnie obydwaj macie rację ponieważ KAŻDY kto MOŻE SIĘ WYKRĘCIĆ od płatności - nie PŁACI.

I ostatnia wiadomość dla tych nielicznych uczciwych co ciągle płacą - uważajcie na tych, co płacą bo muszą i udają że są uczciwi z wyboru..

powodzenia :)
      • Gość: Ahk4iePaiv8u ah IP: *.net.autocom.pl 16.08.11, 18:13
        No i jeszcze kwestia KOMU nie płacą.

Bo, komu jak komu, ale zusikowi, skarbóweczce, policjantowi i sanepidowi to z całą pewnością płacą wszyscy.. więc o co cała ta chryja? :>

Śmierdzi to wszystko, ble.
      • Gość: Kreator Re: kolejne genialne badanie IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 18:19
        Wiesz, moloch bankrutuje bardzo żadko, żeby nie powiedzieć nigdy. Prędzej zbankrutuje mniejsza firma, która wykonuje dla takowego dane prace zlecone. No i w takiej sytuacji moloch jest znów górą, bo skoro firma zbankrutowała (czyli nie ma między innymi konta bankowego) to nie ma komu zapłacić. Czyli znów są "do przodu"...
        To co napisałeś o dymaniu jest prawdą - mniejsze firmy ratują się kredytami odnawialnymi itp, żeby przetrwać cieższe chwile. Wielkie firmy wcześniej czy później zapłacą, tyle tylko że to "później" jest często tragiczne w skutkach dla ich wykonawców niestety.
        Niestety prawda jest taka, że za istniejący stan rzeczy przedsiębiorcy mogą podziękować sobie sami - przyzwyczaić kogoś do ku...wsko długiego terminu płatności jest bardzo łatwo - gorzej z "powrotem do normalności" niestety...

PS. Z wymienionych przez Ciebie mogę się odnieść do jednej: HP Polska - płacą w terminie, poślizgi płatnicze zdarzają się bardzo żadko. Na szczęście...
      • pawelekok Re: kolejne genialne badanie 17.08.11, 01:03
        można być uczciwym z wyboru. Uzyskuje się za to od poddostawców lepsze oferty i bardziej terminową obsługę. Zwłaszcza jak ma się wybór między dostawcami.
    • angrusz1 Wiele lat temu mój szef 16.08.11, 19:02
      brał udział w wyścigach rajdowych , miał własny samolot ale pensje zawsze z opóźnieniem .

Hmm, opóźnienie także wynikało z późnego płacenia przez klientów zagranicznych .
      Moim zadaniem było też wydzwaniać do nich i popędzać .
      Oni też kombinowali .
      • Gość: tom Re: Wiele lat temu mój szef IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.08.11, 19:14
        Dokładnie - wiele zależy od szefa.
        Mój szef raz nie zdążył podpisać faktur przed wyjazdem i wpadł na pomysł, żeby zabrać teczkę z dokumentami ze sobą. Delegacja była owocna, ale teczkę gdzieś wcięło! ;-) To dopiero było kombinowanie, ale w końcu teczka z Polski wróciła ;-))
      • Gość: Kreator Re: Wiele lat temu mój szef IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 19:17
        Hmmm, akurat świadczenia pracownicze w przypadku jakiejkolwiek konfrontacji sądowej są na pierwszym miejscu więc jeśli sytuacja była powtarzająca się wystarczyło mimochodem napomknąć o Sądzie Pracy i sprawa pewnie byłaby rozwiązana od ręki.
        Tak jak pisałem wcześniej - podwykonawców mało interesuje czyjś zator płatniczy (a pracownik jest jakby nie patrzeć podwykonawcą) więc w takiej sytuacji dziwię się Wam (Tobie i innym pracownikom), że puszczliście to płazem, tym bardziej że jak piszesz szef mało kasy nie miał....
    • Gość: 30 dni Zgodnie z dyrektywą IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.11, 19:09
      Płatność musi być w 30 dni. Jeśli (duża) firma płaci dłużej - podajcie ją do sądu.

• Gość: Kreator Re: Zgodnie z dyrektywą IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 19:14
        Przepisowo - masz racje, ale weź pod uwagę jedną rzecz: jeśli firmy podpisują jakąś umowę, a w niej jest zapis o dłuższym terminie płatności to wchodzi w grę umowa cywilno-prawna i jeśli obie strony nie wyrażają sprzeciwu co do jej zapisów/artykułów to tą dyrektywę całkowicie niweluje umowa wyżej wspomniana i na jej podstwie można dopiero dochodzić ewentualnych roszczeń.
        • pawelekok Re: Zgodnie z dyrektywą 17.08.11, 01:11
          Nie ma takiego prawa, które zmuszałyby strony do ustalenia 30-dniowego terminu płatności, jeśli ustalą kontraktem inny termin.

Od poddostawców zagranicznych często mamy 60 dni od daty faktury i sami też dość często oferujemy taki termin płatności (oczywiśćie firmom z krajów niskiego ryzyka i firmom zasługujących na zaufanie - tzn. sprawdzonych albo doświadczeniem albo przez wywiadownię)
    • Gość: Prezes Najbardziej doskwierają polskim firmom IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.08.11, 19:20
      leasingi od niekoniecznych do działalności wypasionych samochodów firmowych, a dopiero później ZUS. O wypłatach dla pracownika nie ma co nawet pisać bo jest to najczarniejsza strona tego zagadnienia.
      • Gość: Kreator Re: Najbardziej doskwierają polskim firmom IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 19:38
        Drogi Prezesie,
        Skoro tak Ci przeszkadzają leasingi samochodów pracowniczych to po co je leasingujesz? Równie dobrze, zamiast leasingu za firmowe auto mógłbyś płacić pracownikowi (któremu takie auto jest niezbędne do wykonywania służbowych obowiązków) ryczałt za używanie własnego auta - nie wiedziałeś o tym? Rozliczenie samochodu służbowego jest równie proste - wystarczy GPS i karta kilometrowa opisana niezbędnymi wyjazdami służbowymi.
        Nie porównuj leasingu i ZUSu z wynagrodzeniem pracownika - to są odmienne rzeczy! Skoro zatrudniasz kogoś, a ta osoba nie zarabia na siebie i na firmę to takiej osobie dziękuje się za współpracę - proste, prawda? Wystarczy odrobinę pomyśleć....
    • r1111111 Re: Tylko co trzecia polska firma płaci w termini 16.08.11, 21:59
      pawelekok napisał:
      > Świadczy to przede wszystkim o jednym. Że kary za niepłacenie faktur są zbyt ni
      > skie i zbyt skomplikowana jest egzekucja zaległych płatności. Powinno być tak j
      > ak w Korei Pd., że niezapłacenie faktury na trzecie żądanie umożliwia z automat
      > u postawienie firmy w stan upadłości oraz zablokowanie kont.

Post Szanownego Pana świadczy o całkowitej nieznajomości POlskiej rzeczywistości (rym przypadkowy :) )
      Gdyby tak było, to pierwsze padłyby firmy spółki Skarby Państwa. Płacenie przez nie faktur 180 dni po wystawieniu to norma i dobrze jest jak zapłacą po tych 180 dniach. Niektóre płacą dopiero po wyrokach sądowych.
      Te niezapłacone faktury "idą w dół", do hurtowni, podwykonawców itd. A zaczyna się właśnie www spółkach Skarbu Państwa.

• pawelekok Re: Tylko co trzecia polska firma płaci w termini 17.08.11, 01:19
        Szanowny Panie. Niestety, doskonale zdaję sobie sprawę, że firmy będące własnością Skarbu Państwa są świętymi krowami w naszej rzeczywistości. Dlatego tym bardziej jestem za wprowadzeniem takiego prawa, które również je pozwoliłoby postawić w stan upadłości za niewywiązywanie się ze zobowiązań płatniczych. Przecież nigdzie nie jest napisane, że taka firma nie może zbankrutować. A Skarb Państwa jest dość pewnym gwarantem ściągnięcia długu, przynajmniej teoretycznie przed bankructwem państwa, nieprawdaż?

U nas traktuje się firmy państwowe jako firmy z Misją. Zupełnie nie mam pojęcia dlaczego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka