Dodaj do ulubionych

Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem?

IP: *.toya.net.pl 30.08.11, 12:39
Odziedziczyłem trochę kasy (ok. 150kpLN) , która jest teraz na kontach w 2 bankach (lokaty antybelkowe). Ale za te pieniądze można by kupic jakieś małe mieszkanie 1 lub 2 pokojowe w cenie od powiedzmy 90 tys (bloki) i wynajmować za 700 zł na czysto (1 osoba w 1-pokojowym). Łatwo policzyc ze przy obecnych cenach zyskam więcej niż na lokatach bankowych. Ale pomijając kłopoty z lokatorami - czy jest to dobry pomysł? Ceny mieszkań mogą przecież spaść i stracę.
Jest jeszcze opcja kupienia na wynajem mieszkania w starym budownictwie (dużo taniej niz w blokach a czynsz mozna by ciągnąć taki sam).
Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: kkk raczej się nie opłaca - chyba, że kupisz okazję IP: 46.227.246.* 31.08.11, 01:40
      przedrożone nieruchomości tanieją teraz szybciej, niż jest w stanie pokryć czynsz najmu.

daj ogłoszenie, że masz na wynajem - jak sie dużo chętnych zgłosi, to możesz zaryzykować.
      • student854 Re: raczej się nie opłaca - chyba, że kupisz okaz 31.08.11, 10:42
        Mieszkania w zeszłym roku staniały o 5%, w tym roku prognozuje się dalsze spadki cen, ale już mniejsze - koło 2%. Myślę, że to dobra inwestycja, wynajmując lokal masz pewność, że każdego miesiąca będzie wpływ na konto od lokatorów. Dla mnie marzenie. Mam nadzieję, że kiedyś będę mógł pozwolić sobie na taki ruch :)
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: raczej się nie opłaca - chyba, że kupisz okaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.11, 11:56
          Ale w takim razie wpływ (roczny) musiałby być dużo większy niż zysk z lokaty - odejmując oczywiście koszty i amortyzację. Biorąc pod uwagę, że angażuje pieniądze, a wartość mieszkań idzie w dół, to musiałby być na prawdę dużo wyższy, aby zrekompensować choćby stratę na wartości nieruchomości.
      • beebebee Re: raczej się nie opłaca - chyba, że kupisz okaz 16.05.13, 13:29
        niedługo będzie ten nowy program rządowy, więc mieszkania będą drożeć. Może się opłacać kupić mieszkanie teraz a potem je sprzedać, a w międzyczasie wynajmować.
    • ciasteczkojan Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 31.08.11, 11:45
      Najem nieruchomości to najlepsze co można robić.
      • Gość: wk nie mieszkanie..... IP: 46.227.246.* 01.09.11, 18:49
        zamiast mieszkania, lepiej kupić tanią działkę i postawić na niej budy/garaże/reklamy - dużo lepszy zwrot..

miałem rok temu do zainwestowania ok. 200 000 zł - planowałem kupno mieszkania i wynajem studentom.nijak mi się to nie kalkulowało. byle lokata daje 2x więcej zysku.
    • pyzzi Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 01.09.11, 19:06
      Zazdroszczę Ci tego spadku ;)
      będąc na Twoim miejscu nie trzymałabym długo kasy w banku, na tym się prawie nic nie zyskuje, inflacja pozjada Ci oprocentowanie. Kupić i wynająć komuś mieszkanie to niezły pomysł i parę stów co miesiąc za nicnierobienie, możesz skorzystać z agencji, która za ciebie będzie pilnowała wynajmu. Kup tylko w mieście, gdzie jest praca albo wyższe uczelnie. Rozejrzyj się też za lokalami na działalność.
    • Gość: FEN Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 20:08
      Dobry pomysł, ale może warto zainwestować w studentów i wydzierżawiać im mieszkania bez mebli. Nie ma z nich dużego problemu. I jak im powie się do widzenia, to tak zrobią. A rodzinę z dzieckiem trudniej wyrzucić.
      ----------------------------
      Drukarnia internetowa
      • wk_poz ale studentów ubywa - 10% rocznie. 12.09.11, 11:31
        to inna rzeczywistość, niż 10 lat temu.

w 2003 roku było 700 000 20-latków.
        w 2011 roku jest 350 000 20-latków.
      • Gość: wrf Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 20:46
        > Dobry pomysł, ale może warto zainwestować w studentów i wydzierżawiać im mieszk
        > ania bez mebli. Nie ma z nich dużego problemu. I jak im powie się do widzenia,
        > to tak zrobią. A rodzinę z dzieckiem trudniej wyrzucić.

ło matko... co jeden to mądrzejszy. Dziś wynajmowanie mieszkań to po prostu cieżki bizness i duże ryzyko. Sam tak robie i od jakiegoś czasu wynajmuję tylko i wył znajomym a i tak to meiszkanie mam co jakis czas do remontu . najgłupsze co zrobiłem to to że nie sprzedałem tego mieszkania w 2006-7r. Teraz to traci wartosć i nie wiadomo jak długo jeszcze, niz demograficzny, kredyciarze pokupowali sobie własne klitki a na rynku wynajmujacych zostli w wiekszosci studenci (makabra), dłużnicy którzy nie mają już swojego m i bogaci ludzie którzy szukają konkretnego standardu i sąsiedztwa. znaleźć kogoś normalnego do mieszkania to też sztuka.
        Poza tym wkalkulować trzeba sobie okresy dziur miedzy wynajmem, koszty remontów itp... Raczej srednio kiepski interes.
    • Gość: yayo Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 16:53
      Mimo, że wynajem wydaje się opłacalny może lepiej poszukać jakiejś fajnej oferty na Symultanie i zainwestować w młody biznes? Zysk może być znacznie większy - nawet rzędu 200% w przeciągu 2 lat. Trzeba tylko wybrać coś dobrego :D
    • Gość: Arek Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.182.119.105.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.09.11, 21:00
      poczytaj tu: fridomia.pl
    • krowodrzak Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 04.10.11, 00:06
      Przede wszystkim trzeba mieć świadomość, że pieniądze zainwestowane w mieszkanie, ziemię zawsze są dobrą lokatą.
      Zawsze.
      Tylko należy pamiętać o kilku zasadach.
      1) Lokalizacja jeśli w centrum to rozejrzeć się po okolicy, jeśli daleko od centrum zbadać dojazd
      2) nie patrzeć z punktu widzenia właściciela, ale z punktu widzenia wynajmującego
      ludzie mają teraz większe wymagania niż cena czy meble, równie ważny poza dojazdem jest dla niektórych widok z okna, mało uciążliwi sąsiedzi (czyli spokój), apteka, sklepy, lekarz w okolicy, rozrywka w zasięgu komunikacyjnym lub pieszym, przedszkole, kościół, szkoła itd
      to wszystko warto zbadać
      3) internet w pakiecie przekona wiele osób
      4) ważna jest czystość, brak dziur w ścianach, niedoróbek, bałaganu, wyrwanych kontaktów, brudnych szyb i wielu innych usterek z jakimi właściciele usiłują wynajmować mieszkania
      5) nie wtrącanie się w życie innych ludzi, zero nalotów, nieumówionych spotkań, zdrowe relacje z wynajmującymi (nie zostawią cię na lodzie wyprowadzając się bez słowa jeśli będziesz o to dbał)

Mieszkanie w dobrze skomunikowanej okolicy to doskonała inwestycja, jeśli cię na to nie stać lepiej zrobić tak jak napisał ktoś powyżej kupić kawał ziemi i postawić tam reklamy lub garaże.
      • Gość: Ewelina Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.07.12, 13:25
        Można też zainwestować w kupno apartamentu nad morzem. Byłam teraz w Mielnie na wakacjach i zachwyciła mnie nowa inwestycja DUNE. Nie widziałam jeszcze nad polskim morzem aprtamentowców prawie na plaży ( tylko 10 metrów do morza!!!). Można tam przyjeżdzać kiedy się chce a kiedy nie chce to można wynajmować. Kiedyś kupowało się działki, teraz jest moda na tego typu apartamentowce, inwestycja szybko sie zwróci... Czy macie inne zdanie?
        • Gość: Krystian Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.free.aero2.net.pl 10.09.12, 13:09
          Świetny pomysł ten Dune w Mielnie. Tym bardziej, że Mielno się teraz rozwija i przewidziana jest tam budowa wielu ciekawych inwestycji. Taki zakup zwróci się napewno:)
          • Gość: jamtar Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.pools.arcor-ip.net 12.09.12, 19:51
            W Jantarze tez taki eksklusiv blokowy jest i co????Troche sie podnajmuje ale za tanioche. Reszta obsadzona rodzinka. i doliczyc do tego koszty utrzymania calorocznie i inwest w urzadzanie, bo wynajmujacy kaprysza i maja w czym przebierac a dziadki lesne to nie sa wiec szpermil z dojczlandu im nie pasi. Szajsowy biznes.
        • Gość: oksek11 Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.play-internet.pl 27.10.14, 08:04
          Na pewno się opłaca. Jeśli macie większe fundusze to na pewno jest to lepsze niż trzymanie ich na lokacie, które są bardzo nisko oprocentowane ( niestety).
          Sam postawiłbym jednak na nieruchomości nad morzem. Można je wynajmować albo turystom albo studentom ( na przykład w Trójmieście). Poza tym ceny nie są tak bardzo wysokie jak na przykład w Warszawie.
          Tutaj:
          targimieszkaniowe.net/trojmiasto-i-okolice/rynek-pierwotny/ - możecie sobie na przykład przejrzeć cały rynek mieszkaniowy w Trójmieście oraz okolicach.
      • Gość: baba z radomia Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.02.13, 12:36
        > Przede wszystkim trzeba mieć świadomość, że pieniądze zainwestowane w mieszkani
        > e, ziemię zawsze są dobrą lokatą.
        > Zawsze.
        > Tylko należy pamiętać o kilku zasadach.
        [...]
        > 3) internet w pakiecie przekona wiele osób

czyli mieszkanie jest znakomitą inwestycją nie zawsze, a tylko wtedy, jak jest internet.
    • Gość: eemdzejj Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.toya.net.pl 21.09.12, 07:58
      Jak się poszuka w necie to np. w centrum Łodzi są oferowane do wynajęcia luksusowe mieszkania apartamenty po np. 4000 zł miesięcznie za mieszkanie ok. 80 m2. Takie mieszkanie mozna kupić za około 300 000 zł. Jak policzymy to procentowy zysk netto z najmu wyjdzie około 15% rocznie (to tak jak w Amber Gold, he he he). Czyli chyba dobra inwestycja? Obecnie banki oferują lokaty na 6-7%, czyli niewiele ponad inflację.
      Na jakims forum czytałem, że lepiej mieć luksusowe mieszkanie (nowe, lub gruntownie wyremontowane stare), bo inna jest półka lokatorów. Nie jacyś biedni studenci czy robotnicy zalegający z płaceniem tylko bogaci ludzie mający dobra pracę, dla których ważne są dobre warunki mieszkaniowe, na których nie będa oszczędzać.
      Co o tym myslicie?
    • o2xlc Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 22.10.12, 22:29
      Zdecydowanie opłaca się! Teraz idą złote czasy dla osób wynajmujących mieszkania.
      O kredyty coraz trudniej więc ludzie nie będą mogli pozwolić sobie na kupno mieszkania i będą musieli wynajmować. A jak wiadomo większy popyt = większa cena.

Kredytem nie ma się co przejmować bo w krótkim czasie inflacja sprawi, że rata będzie znacznie niższa niż zyski z najmu. W tej symulacji można zobaczyć, że <b>rata w wysokości 2000 zł za 6 lat będzie porównywalnie uciążliwa jak 1500 zł obecnie</b> http://inwestuje.info/kalkulator_inflacji/kapital_200000-oprocentowanie_400-okres_72

Ceny najmu będą za to znacznie wyższe niż 2000 zł miesięcznie.
      • Gość: baba z radomia Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.02.13, 12:45
        > Zdecydowanie opłaca się! Teraz idą złote czasy dla osób wynajmujących mieszkani
        > a.
        > O kredyty coraz trudniej więc ludzie nie będą mogli pozwolić sobie na kupno mie
        > szkania i będą musieli wynajmować. A jak wiadomo większy popyt = większa cena.

Co do wysokości popytu, obejrzyj sobie wykresy struktury demograficznej dane o bezrobociu i poziomie płac. Potem zobacz poziom podaży mieszkań do wynajęcia. Potem zrób sobie wnioski o perspektywach dla cen najmu.

> Kredytem nie ma się co przejmować bo w krótkim czasie inflacja sprawi, że rata będzie znacznie niższa niż zyski z najmu. W tej symulacji można zobaczyć, że rata w wysokości 2000 zł za 6 lat będzie porównywalnie uciążliwa jak 1500 zł obecnie

na wypadek inflacji poczytaj sobie o stopach procentowych i wpływie stopy na wysokość raty
    • koralowiec67 Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 20.11.12, 13:36
      Nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to pytanie. Nikt nie zagwarantuje Tobie, że mieszkania okażą się lepszą inwestycją od innych. Tym niemniej: jeżeli masz czas to wynajem może okazać się dobrą opcją, zważywszy na fakt, że mieszkań brakuje i ludzie ich poszukują.
      • Gość: ulka Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.13, 20:39
        Dokładnie... wynajmowanie nieruchomosci to ciężka praca ale i niezła inwestycja na przyszłość. Teraz akurat nie jest najlepszy czas na kredytowanie takich nieruchomości ale za to ceny są bardzo atrakcyjne. Takie apartamentowce jak np. dune w mielnie należą do dobrych inwestycji, a żeby nie denerować się najemcami warto zatrudnić firmę zarządzającą :) niech oni się martwią:)
        • Gość: pośrednik Ulka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 22:19
          Jesteś boska, po prostu!
          To ile wołasz za apartmą?
      • Gość: baba z radomia Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.02.13, 12:51
        > Tym niemniej: jeżeli masz cza
        > s to wynajem może okazać się dobrą opcją, zważywszy na fakt, że mieszkań brakuj
        > e i ludzie ich poszukują.

Wejdź sobie na pierwszy lepszy portal z ogłoszeniami. Mieszkań na wynajem jest cała masa, a będzie jeszcze więcej. Po obecnych cenach nie ma żadnego zainteresowania. Ludzie ewentualnie mogą wziąć jakieś mieszkanie, ale po cenie, którą oni sami podyktują. Do tego 50 tysięcy deweloperskich pustostanów w Warszawie - ciekawe jak długo będą tak stały puste, kto je będzie utrzymywał i jak tam płynność finansowa u devów.
    • hetmantomeh Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 05.01.13, 22:45
      Moim zdaniem się opłaca ale tylko w dużym mieście.
      • Gość: Kondzio Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.free.aero2.net.pl 07.02.13, 20:16
        Można też kupić apartament do wynajmu nad polskim morzem. Wiele osób już tak zaczęło inwestować, wybór ofert jest olbrzymi. Jeśli ktoś lubi Mielno to właśnie tam buduje się przepiękny apartamentowiec Dune. Przy takim najmie odpada nam użeranie się z najemcami, turyści mało robią problemów w porównaniu z najemcami długoterminowymi:) Wiem coś o tym:)
        • Gość: mm Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: 84.39.165.* 07.05.13, 11:10
          Dajcie sobie spokoj z ta namolna reklama niejakiej Dune. Tylko idiota kupi mieszkanie nad morzem, ktore przez 10 miesiecy w roku stoi PUSTE, a trzeba za nie PLACIC czynsz, remonty i podatki.
      • Gość: baba z radomia Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.sta.asta-net.com.pl 08.02.13, 12:52
        > Moim zdaniem się opłaca ale tylko w dużym mieście.

Najlepiej w Łodzi, w Radomiu.
    • Gość: makkr Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.dynamic.mm.pl 20.02.13, 21:18
      Opłaca się, skoro masz wolny kapitał to naprawdę warto w coś to zainwestować. Możesz kupić mieszkanie w innym mieście, gdzie może być większy zbyt na wynajem. Zawsze można wziąć jeszcze mały kredyt żeby kupić coś większego i np. w Warszawie można kupić za mniej niż 5tys za m2 np. u jw construction. Kupujesz, kredyt spłaca się sam z mieszkania a Ty jeszcze na tym zarobisz
      • agent.ds.nieruchomosci Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 21.02.13, 18:05
        Wspomniane JW Construction w Warszawie sprzedaje w tej chwili mieszkania w lokalizacjach: Wola, Białołęka, czy Centrum.
    • tasiemczyk Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 23.02.13, 22:36
      Ja bym na pewno inwestował. Trzymanie na koncie to głupota więc dobrze, że szukasz biznesu. Nie wiem czy mieszkanie. Ale może coś własnego, jakiś biznesik? A jak już wolisz najem bo polecam starsze budownictwo bo te nowe szybko tracą.
      • agent.ds.nieruchomosci Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 24.02.13, 14:30
        Jeśli wybierzesz ofertę na poziomie 5-6tys. w Warszawie to nie stracisz, to nie samochód, który po wyjeździe z salony traci kilkanaście procent wartości. A w cenie kamienicy masz dwa mieszkania na Białołęce, czy nawet na Woli (Górczewska Park).
        • Gość: Ula Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.free.aero2.net.pl 04.04.13, 10:56
          Teraz modne staje się kupowanie luksusowych apartamentów w miejscowościach turystycznych, ja zakochałam się w Mielnie a w szczególności w apartamentowcu Dune znajdującym się praktycznie na wydmie:) Myślę że dużym plusem przy takiego typu inwestycjach jest wynajmowanie na krótsze okresy np. turystom, jest to bezpieczniejsze dla właściciela niż wynajem długoterminowy....
          • liczygrosz Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 12.05.13, 19:10
            Bezpieczniejsze ? Nie rozumiem.... możesz rozwinąć myśl ?
    • Gość: Alek Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.free.aero2.net.pl 24.04.13, 21:43
      Ja uważam, że lepiej mieć nieruchomość niż pieniądze w banku, szczególnie po tym co się zdarzyło na Cyprze. Można inwestować w mieszkania na wynajem w dużych miastach a można też kupować w miejscowościach turystycznych. Moim ideałem mieszkania jest apartament w inwestycji Dune w Milenie. To bardzo bezpieczny i rentowny biznes:)
    • damian.pw Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 25.04.13, 00:31
      Nie, nie, nie. Użeranie się z zaległymi należnościami, rotacja wynajmujących i szukanie nowych. Ogólnie ja nie polecam. Zdecydowanie wolę inwestowanie na Giełdzie.
    • beebebee Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 16.05.13, 12:02
      Wynajem chyba jest lepszy niż lokaty, choć problemy z lokatorami mogą zniechęcać.
    • Gość: boguslaw289 Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 13:52
      powiem ci tak, nieruchomość to zawsze nieruchomość, lepiej zainwestować właśnie tak niż trzymać na lokatach, a tym bardziej ze teraz ceny działek budowlanych i co za tym idzie mieszkań są na prawdę tanie, wiec spiesz się i kupuj, sam tez przymierzam się kupić, fakt ze nie mam tyle oszczędności co ty ale wspiera mnie Skok Wołomin (biorę tam pożyczkę)
      a tak z innej beczki, gdzie chcesz kupić to mieszkanie? bo ja w łodzi
    • paul899 Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 26.06.16, 18:49
      Teraz jest to bardzo wartościowa decyzja, która będzie procentować za 10lat. Uwierz i działaj.
      • koziorozka Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 27.06.16, 12:46
        Tiaaa, a ty ile zainwestowałeś?
        Internetowe obiecanki cacanki a potem śmiech, że naiwniaków się oszukało.
    • ferdek120 Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 05.07.16, 08:16
      moim zdaniem inwestycja w nieruchomości jest opłacalna, oczywiście jak bardzo to zależy też gdzie mieszkasz, jakie miasto. We Wroc np to tylko kupować mieszkania ni wynajmować, tutaj np cena kawalerki jest za min 1300 -1400 + opłaty, a jak chcesz takie 2-3 pokojowe to musisz sporo kasy oddać komuś do kieszeni
    • reflik Re: Czy opłaca się kupic mieszkanie na wynajem? 05.07.16, 15:58
      moim zdaniem inwestycja w nieruchomość zawsze się opłaca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka