Dodaj do ulubionych

Gdzie i jak oszczędzać?

09.11.11, 16:41
Witam,

jestem w stanie odkładać niewiele, kilka stów miesięcznie. Gdzie to lokować żeby pieniądze nie leżały bezczynnie na koncie?
Kiedyś zainwestowałam w fundusz obligacji $, zarobiłam w ten sposób 40% początkowej kwoty.
Ale teraz chciałabym odkładać co miesiąc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jolka Re: Gdzie i jak oszczędzać? IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 19:41
      Ten wątek czytałaś?
      forum.gazeta.pl/forum/w,383,129219306,129219306,W_ktorym_banku_zrobic_lokate.html
      Jak nie lokata to konto oszczędnościowe z dobrym oprocentowaniem
      www.comperia.pl/konta_oszczednosciowe/
      i jak się z 1 tys. zł zbierze - lokata
      • zarabianiepisanie Re: Gdzie i jak oszczędzać? 30.11.11, 20:42
        a może konto z dzienną kapitalizacją odsetek.
        • maxania-1980 Re: Gdzie i jak oszczędzać? 19.08.12, 20:41
          Jeżeli zdajesz sobie sprawę z ryzyka inwestycyjnego i dobrze zrozumiesz o co chodzi w kontraktach inwestycyjnych to proponuję rozważenie oferty Grand Capital
          • maxania-1980 Re: Gdzie i jak oszczędzać? 19.08.12, 20:45
            Ja osobiście zainwestowałam w Grand Capital Obecnie wznawiam inwestycję po wypłaceniu kapitału i zysku,
        • ambro113 Re: Gdzie i jak oszczędzać? 11.04.13, 10:32
          teraz lokaty sa brdzo nikso oprocentowane czy ktos zna jakiś inny lepszy sposób?
          • Gość: Maciek Re: Gdzie i jak oszczędzać? IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 10:53
            ambro113 napisał(a):
            > teraz lokaty sa brdzo nikso oprocentowane czy ktos zna jakiś inny lepszy sposób?

Sposób na co?
            Na oszczędzanie? Mniej wydawać.
            Na ochronę przed inflacją? Lokaty, obligacje.
            Na zarabianie, inwestowanie, pomnażanie majątku? Sposobów jest dużo, każdy z ryzykiem mniejszym lub większym
          • Gość: tomekjot Re: Gdzie i jak oszczędzać? IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.13, 10:56
            Tak:
            www.money.pl/fundusze/porownanie/krajowe;-;papierow;dluznych,-2.html
    • brandmind.pl Re: Gdzie i jak oszczędzać? 15.11.11, 09:54
      Witam,
      jeśli chcesz odkładać i nie zajmować się pieniędzmi pozostają lokaty lub konto oszczędnościowe. Do systematycznych inwestycji obarczonych ryzykiem przeznaczone są polisy inwestycyjne, platformy transakcyjne, np. mBanku, wszelkiego rodzaju plany systematycznego oszczędzania oparte o fundusze inwestycyjne, waluty, złoto. Dobór instrumentów finansowych oraz narzędzi inwestycyjnych zależy od wielu czynników.

Pozdrawiam, Joanna
      Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
    • Gość: Paweł Re: Gdzie i jak oszczędzać? IP: *.icpnet.pl 17.11.11, 23:16
      W tej chwili jedyne bezpieczne inwestycje to lokaty i konta oszczędnościowe. Nawet obligacje nie są bezpieczne (od dawna nie były, ale dopiero teraz doszło to do wielu osób). Podobnie Fundusze Inwestycyjne - niestety nie dają rady i tracą na spadkach, nie zarabiają na wzrostach.

----------------------------------------
      podstawy-inwestowania.pl/
    • mrobert Re: Gdzie i jak oszczędzać? 03.12.11, 22:53
      Dopóki to jeszcze możliwe, możesz zainteresować się lokatami z dzienną kapitalizacją odsetek. Jeszcze co najmniej przez kilka miesięcy będą zwolnione z podatku Belki i mają zazwyczaj najwyższe oprocentowanie. Wystarczy czasem nawet 500 zł (a zazwyczaj 1000 zł) i już można założyć lokatę - często przez Internet. Rząd planuje jednak już wkrótce likwidację możliwości omijania podatku i wtedy trzeba bedzie poszukać czegoś innego.
      • zarabianiepisanie Re: Gdzie i jak oszczędzać? 05.12.11, 23:05
        na razie jest jeden z lepszych sposobów.
    • Gość: Miron221 Re: Gdzie i jak oszczędzać? IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.11, 12:14
      W twoim przypadku dobrze sprawdzi się konto oszczędnościowe. Na rynku jest kilka interesujących ofert. Dobre jest konto np. w Deutsche Bank.

Tutaj możesz porównać sobie wszystkie oferty kont oszczędnościowych:
      www.finansosfera.pl/porownanie-kont-oszczednosciowych/
    • doktor50 Re: Gdzie i jak oszczędzać? 06.12.11, 14:53
      Rok temu powiedziałbym, że kupować certyfikaty na złoto, ale teraz powiem, że dolary.
      Omijaj lokaty które dają 5% brutto rocznie.
      • liczygrosz Re: Gdzie i jak oszczędzać? 10.12.11, 17:26
        Pudło. Dolary podobnie jak juro są obarczone bardzo dużym ryzykiem.
    • liczygrosz Re: Gdzie i jak oszczędzać? 10.12.11, 17:37
      W obecnej sytuacji rynkowej, podobnie jak inni polecam Ci lokaty z dzienną kapitalizacją odsetek lub jeśli nie możesz zamrażać pieniędzy na dłuższy okres konto oszczędnościowe w db. (obecnie prowadzą promocję. Jeśli byłabyś nowym klientem i założysz zwykły rachunek, to dostaniesz konto oszczędnościowe na 8,1 netto !; sprawdź tylko jaki jest limit pieniędzy trzymanych na tym koncie bo wydaje mi się, że niewielki :/ z drugiej jednak strony przy kilku stówach miesięcznie raczej nie przekroczysz tego limitu :).
      W przypadku lokat z dzienną kapitalizacją sprawdź co z taką lokatą będzie się działo po po ich zniesieniu (ma to wejść od drugiego kwartału przyszłego roku; pod tym względem dobrym rozwiazaniem jest lokata w idea banku tax free)

Fundusze inwestycyjne zdecydowanie teraz odradzam.
    • Gość: niro Re: Gdzie i jak oszczędzać? IP: *.play-internet.pl 16.01.12, 21:53
      Ta powyższa porównywarka nie uwzględnia najatrakcyjniejszych obecnie lokat z dzienną kapitalizacją , a więc wprowadza nas w błąd.
    • Gość: pytek Dobra lokata IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 06.02.12, 15:04
      w jakim banku dobra lokata?
      • Gość: Jolka Re: Dobra lokata IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.12, 16:47
        Gość portalu: pytek napisał(a):
        > w jakim banku dobra lokata?

To zależy na jak długo i czy jesteś klientem czy nie
        Teraz najlepsza getinonline.pl/107/
        Jest też niezła www.ideabank.pl/indywidualni_tax_free
        • Gość: kkk Re: Dobra lokata IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 22:30
          DobraLokata.com- kapital zakladowy 100 tys zlotych. Smiech na sali, jak ktos lokuje u kogos takiego swoje oszczednosci to musi byc albo niespelna rozumu albo poprostu zdrowo pojechany.
      • Gość: polkooj Re: Dobra lokata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 16:54
        DObra lokatę proponuje Skok Wołomin, na 6 miechów dostajesz lokatke od 8%. Wejdż i dokłądnie poczytaj co i jak
        • Gość: Artek Re: Dobra lokata IP: *.play-internet.pl 02.04.12, 14:07
          a mają coś krótszego w tym wołomińskim Skoku? bo bardziej by mnie interesowalo cos na 3 miesiace, nie chce sie wiazac na zbyt dlugi okres czasu - moze byc mi kasa potrzebna w lipcu/sieprniu.
          • zeusowa Re: Dobra lokata 03.04.12, 21:50
            5,5% lokata wiosenna w BOŚ
            • Gość: plenty9 Re: Dobra lokata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.12, 10:33
              7,5% na 6 c-cy Skok Wołomin
              • Gość: plenty9 Re: Dobra lokata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 20:37
                Lub też 3 miesięce p[rzy min. 7,3% w tym samym miejscu.
              • jan-w Re: Dobra lokata 23.04.12, 08:58
                SKOK to nie jest bank i nie posiada gwarancji Bankowego Funduszu Gwarancyjnego.
                Ma pseudogwarancję wystawioną przez.... TU SKOK :-)
                Jeżeli SKOK zbankrutuje to oszczędzający zapewne straci wszystkie pieniądze.
                Dlatego daje wyższe oprocentowanie. Ponieważ nie jest bankiem i nie ma gwarancji BFG.
                Jeżeli brać pod uwagę tylko oprocentowanie a nie bezpieczeństwo, to Finnroyal (międzynarodowa korporacja z siedzibą w baraku na peryferiach Londynu) daje 12% ;-)
                • amityr Re: Dobra lokata 27.04.12, 21:25
                  Wszystkie obecne lokaty to śmieci. Nie pokrywają nawet stopy inflacji.
                  Chcesz yo ciułaj i kupuj złoto w Mennicy. Zawsze złoto to złoto . Pnie się też powoli do góry i tak przez dwa lata te 15 % masz z palcem.Złoto możesz trzymać w Mennicy na przechowaniu. Np. w Mennicy Wrocławskiej za darmo z certyfikatem prawa odkupienia. Możesz też (jak sie nie boisz ryzyka)zainwestować w jedyna opłacalna lokatę w AG. Jak tak robię od roku. Może ryzykowałem na te 12% a teraz aż 13%. Ale kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi. Nie będę ,żadnym Czarneckim pożyczał pieniędzy za 4 % netto GB .
                  • jan-w Re: Dobra lokata 27.04.12, 22:49
                    O drobnym szczególe po ile kupujesz złoto w mennicy a po ile sprzedajesz w ramach tej gwarancji oczywiście nie wspominasz. A może tego drobnego szczegółu, skuszony reklamami nie zauważyłeś?
                    BTW: Tylko naiwni kupują "na górce" patrząc na stare wykresy :-) A lokaty nie są na 4% a bez problemu na 6,5%. Jeżeli ktoś lubi nowe banki to nawet na 8%.
                  • jan-w Re: Dobra lokata 27.04.12, 22:53
                    Aktualne wykresy pokazują że w ciągu ostatnich miesięcy znacznie tanieje. Jelenie wyeksploatowane?
                    • amityr Re: Dobra lokata w złoto 28.04.12, 15:38
                      jan-w napisał:

> Aktualne wykresy pokazują że w ciągu ostatnich miesięcy znacznie tanieje. Jelen
                      > ie wyeksploatowane?

Co ty pleciesz. Jak wysyłasz posta ,to najpierw kliknij na podgląd i przeczytaj jeszcze raz co napisałeś.
                      Po pierwsze:6,5% - 19%= 5,27 % czyli tyle ile wynosi inflacja.
                      Po drugie :8% czy 7,5 % dostaniesz tylko na przeniesienie do zainteresowanego i to na 2 m.
                      Po trzecie : Tylko idiota kupuje jak złoto jest drogie. Teraz jest właściwy moment. Japońcy dodrukowali i zaraz zrobią to w Stanach. Watro też popatrzeć na długoterminowe lokowanie kasiwa a nie na trzy czy sześć m.
                      Po czwarte : Trzeba mieć co , czy za co inwestować.
                      Po piąte: Trzeba myśleć długoterminowo więc wysyłam ci takiego linka:www.money.pl/gielda/surowce/metale-szlachetne/certyfikaty,52.html
                      Pozdrowka
                      • jan-w Re: Dobra lokata w złoto 28.04.12, 22:20
                        Zamiast agresji proponuję rzeczową polemikę. Jeżeli potrafisz naturalnie.
                        Ad 1. To że od dochodów kapitałowych ( i nie tylko) płaci się podatki, wie każdy. Naprawdę to żadna sensacja :-)
                        Ad 2. Nic nie wiem o tym aby istniał jakiś zakaz przenoszenia inwestowanych pieniędzy z banku do banku. W czasach internetu to żaden wysiłek. Inteligentny człowiek lokuje tam gdzie w danej chwili jest najkorzystniej. Bezpieczeństwo lokat bankowych zapewnia BFG.
                        Ad 3. Zgadzam się że tylko idiota kupuje gdy coś jest drogie. Dlatego teraz nie jest dobry moment na kupowanie złota. Może gdy jeszcze bardziej stanieje.
                        Także tylko idiota kieruje się w lokowaniu pieniędzy archiwalnymi danymi. To sposób którym akwizytorzy łowią naiwnych.
                        Ad 4. Proponuję zapoznanie się z prawdziwym kursem złota ze strony zachwalanej przez ciebie mennicy wrocławskiej:
                        bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/33/68/75c65b6ee2.jpg
                        A na przyszłość - mniej agresji, więcej pokory. Uzbieraj kilka milionów, wtedy pogadamy. EOT
                        • amityr Re: Dobra lokata w złoto 29.04.12, 11:11
                          Znowu wszystko pomotałeś . Mylisz stopę inflacji z podatkiem . Link o zakupie złota z jego gwarantowanym zakupem po cenie giełdy londyńskiej itd. Z Bogiem .
                          • jan-w Re: Dobra lokata w złoto 29.04.12, 13:40
                            1. Gdzie pomyliłem podatek z inflacją?
                            2. Ceny złota podałem za reklamowaną przez ciebie mennicą wrocławską.

Jeżeli brak ci wiadomości aby polemizować merytorycznie, nie pogrążaj się zmyślając kolejne fikcyjne zarzuty.

BTW: Czasy się zmieniły. Obecnie pogląd że tylko ziemia i złoto są bezpieczne stracił aktualność. Spróbuj zaktualizować swoje przestarzałe wiadomości.
                            • maxania-1980 Re: Dobra lokata w złoto 19.08.12, 20:53
                              W zupełności się zgadzam, niestety dla częsci społeczeństwa inwestycja jest jednoznaczna z wpłaceniem gotówki do banku i uważanie, że zysk musi być (sorry myslenie z czasów komuny i oszczędzaniu na zasadzie książeczek oszczędnościowych), następna bardziej światła to ziemia i złoto (owszem może dać zysk, ale to nie czasy gdy złoto kupowało się na bazarze u Rosjan). I później mamy Ambero podobny skowyt, wykorzystany przez kancelarię chcące zdobyć tym sposobem rozgłos, że będą skarżyć Skarb Państwa o odszkodowania. Na jakie podstawie? Jak był zysk to ok jakość nikomu cześci nie przlewali, a jak strata to co "ściepa narodowa"????? Ja zainwestowałam w Grand Capital, z tym, że to był mój wybór, to że zyskałam to moja sprawa, a jak stracę to tez mój problem. Jeżeli Skarb Państwa faktycznie będzie miał wytoczony proces przez tych ludzi to ja zaczyman inwestować w najbardziej ryzykowne inwestycje, jak stracę to do sądu-precedens będzie
                  • Gość: majcher Re: Dobra lokata IP: *.algo.radman.pl 19.08.12, 10:09
                    Jak się mają Twoje lokaty w AG ?:))))))
    • Gość: banki online Re: Gdzie i jak oszczędzać? IP: *.ists.pl 24.07.12, 23:04
      Proponuję założyć dobre konto oszczędnościowe na ponad 8% w Deutsche Banku lub Meritum Banku
      • bezrobotna1984 Re: Gdzie i jak oszczędzać? 01.08.12, 18:08
        No właśnie to konto oszczędnościowe w DB 8% w skali rocznej przy stanie konta nie więcej niż 10.000 zł. Nie znam się na tym zupełnie - kiedy nalicza się to oprocentowanie? Dziennie, miesięcznie, rocznie?
        • maxania-1980 Re: Gdzie i jak oszczędzać? 19.08.12, 20:57
          Nie ważne jak się nalicza....ważne przelicz czy to się kalkuluje......odejmij podatek, odejmij inflację, zobacz co ci zostanie, jak bym zaryzykowała w kontrakty inwestycyjne z krótszym terminem np 3 miesięczne, które oczywiście możesz wznawiać zatrzymując sobie odsetki (sama tak robię)
    • karol.karski Tylko lokata ponad 6% 25.07.12, 14:46
      Aby nie tracić na inflacji lokata powinna wynosić min 6%, wtedy wartość pieniądza teoretycznie nie spadnie.
      Należy unikać dających oprocentowanie rzędu 20% "na lokacie" bo to zwykła ściema bez gwarancji BFG.

---
      Szybki Kredyt
      • Gość: kal Re: Tylko lokata ponad 6% IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.12, 18:41
        Można sprawdzić gdzie jest dobre oprocentowanie lokat
        • tomasz876 Re: Tylko lokata ponad 6% 19.08.12, 17:17
          Warto sobie poczytać odnośnie lokat wyborcza.biz/biznes/1,101716,12298342,Banki_maja_problem__Jak_zachecic_Polakow_do_lokat_.html?as=2&startsz=x
          Wątpię żeby lokata dawała zyski.
    • agnieszkaaaaax Re: Gdzie i jak oszczędzać? 01.08.12, 23:04
      mozna nieżle zarobic na inwestycjach w Just been paid

zarabiaj-kase.ucoz.pl/
      system bardzo stabilny, płaci rzetelnie 2 % dziennie
      • zwierzaki27 Re: Gdzie i jak oszczędzać? 02.08.12, 15:54
        może warto poczytać na branżowych serwisach mojefinanse.biz/
      • tomasz876 Re: Gdzie i jak oszczędzać? 19.08.12, 17:28
        agnieszkaaaaax napisał(a):

> mozna nieżle zarobic na inwestycjach w Just been paid
        >
        > zarabiaj-kase.ucoz.pl/
        > system bardzo stabilny, płaci rzetelnie 2 % dziennie

Można, ale HYIP to bardzo ryzykowne bo nie wiadomo czy dostaniesz swoje pieniądze. Nigdy nie wiadomo kiedy przestaną płacić dziś, jutro, za tydzień za miesiąc. Najdłuższa żywotność to przy dobrych wiatrach 1,5 roku.
        • Gość: Hubertww Re: Gdzie i jak oszczędzać? IP: *.play-internet.pl 19.08.12, 18:14
          Jakość w inwestycje 2% na zasadzie smętnego opisu że reklama matryce reklam itd nie wierzę, bardziej przekonuje mnie system inwestycyjny zaproponowany poprzez www.grandcapita.pl Tam patrząc na strukturę firmy widać z czego biorą się zyski i nie jest to jakieś wirtualne złoto. Zresztą w przyszłym tygodniu kończy mi się "lokata" więc będę mógł więcej powiedzieć o tym jaki jest system wypłat
          • maxania-1980 Re: Gdzie i jak oszczędzać? 19.08.12, 21:09
            Zgadzam się w zupełności z wypowiedzią, co do grand capital mam o nich równiez pozytywne zdanie
    • skuter44 Re: Dobra lokata w złoto 20.08.12, 09:16
      TO JEST S P A M !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • maxania-1980 Re: Dobra lokata w złoto 20.08.12, 10:04
        skuter44 w którym miejscu to jest SPAM????? Że podałam przykład i ośmielam się głośno powiedzieć to co również mówią inni, a chyba większość normalnych również tak myśli???? Nie rozumiem na jakiej zasadzie my jako społeczeństwo mamy odpowiadać za brak wiedzy dotyczącej ekonomi, naiwność i pazerność "poszkodowanych" Napisałam przykład aby uwypuklić sprawę. Zainwestowałam i to jest MOJE RYZYKO, nikomu nic do zysków ale również w razie czego i do straty. Tak to można się bawić w piaskownicy, jak wyjdzie to moje, a jak nie to zrzuta. Skuter przeczytaj całość jeszcze raz i dodaj do tego tę odpowiedź to może zrozumiesz o co mi chodziło! Napiszę ci inaczej mam samochód bez AC, spowoduję wypadek dołożysz mi do naprawy? Zasada taka sama , byłam pazerna, nie chciałam zapłacić za AC.....jak nie miałam wypadku, to sprawa mnie nie dotyczyła, pieniądze które powinnam zapacić za AC miałam w kieszenie, jak cos się stało to pretensje do wszystkich tylko nie do siebie, idąc dalej tym tokiem rozumowania, to mozna oskarżyć Skarb Państwa (w dużym uproszczeniu, chodzi mi o zasadę), że AC nie jest obowiazkowe
    • erzecznik_meritum Re: Gdzie i jak oszczędzać? 06.10.12, 10:06
      Proponuję skorzystać z Konta Celowego w Meritum Banku, będącego subkontem do Konta Zarabiającego . Jest to rachunek oszczędnościowy dedykowany do długoterminowego oszczędzania w ramach Meritum Planera – bezpłatnej aplikacji do zarządzania domowym budżetem. Zapraszam do zapoznania się z krótkim materiałem przedstawiającym jego zalety i prostotę działania: youtu.be/kpdOkewtHT4
      Z chęcią przedstawię więcej informacji na ten temat.

Pozdrawiam
      eRzecznikMertium Bank
    • Gość: Maciek Lokaty naj % - IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.12, 17:01
      Jest najnowszy ranking lokat
      pieniadze.gazeta.pl/Edukacja_w_Finansach/1,124678,12677544,Co_zrobic_z_5_tys__zl__czyli_ranking_lokat_bankowych.html
    • masqara Re: Gdzie i jak oszczędzać? 11.12.12, 15:13
      załóż lokatę w Millennium
      • kiliusz Re: Gdzie i jak oszczędzać? 13.12.12, 17:52
        Najlepiej posprawdzać samemu największe banki jakie mają lokaty i wybrać najlepszą. Nie jest istotne jaki to bank. My tylko chcemy ulokować środki na jak największy procent.
        Są jeszcze inne produkty do oszczędzania tutaj mała rozpiska
        toniepotrzebne.pl/moja-bankowosc/gdzie-odkladac-oszczednosci/
    • dankax1975 Re: Gdzie i jak oszczędzać? 16.12.12, 19:48
      Zobacz co proponuje m-bank. Konto z tzw. programem oszczędzania (drobna kwota wynikająca z zaokrąglenia kwoty po zakupach automatycznie jest przenoszona na konto oszczędnościowe). A jak zdecydujesz się założyć konto w tym banku to możesz to zrobić poprzez stronę www.pendrivezakonto.pl Dodatkowo otrzymasz pendrive 16GB za free
      • Gość: Meritum Bank Re: Gdzie i jak oszczędzać? IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.13, 12:32
        Jeśli zależy Państwu na elastycznym oszczędzaniu tj. swobodnych wpłatach i wypłatach bez utraty odsetek, to zachęcamy do sprawdzenia oferty naszego Konta Oszczędnościowego 5% z miesięczną kapitalizacją odsetek. Otwarcie, prowadzenie konta i pierwszy przelew w miesiącu są bezpłatne. Oprocentowanie obowiązuje do końca marca. Szczegółowe informacje o produkcie znajdą Państwo na stronie bit.ly/N7kTQa

Pozdrawiamy
        Meritum Bank
    • andrzejk742 Re: Gdzie i jak oszczędzać? 07.02.13, 17:47
      bezrobotna1984 napisała:

> Witam,
      >
      > jestem w stanie odkładać niewiele, kilka stów miesięcznie. Gdzie to lokować żeb
      > y pieniądze nie leżały bezczynnie na koncie?
      > Kiedyś zainwestowałam w fundusz obligacji $, zarobiłam w ten sposób 40% początk
      > owej kwoty.
      > Ale teraz chciałabym odkładać co miesiąc.
      Witam serdecznie ja osobiscie polecam stronę www.pieniadze1.ebrokerpartner.pl
    • Gość: Robert75 Re: Gdzie i jak oszczędzać? IP: *.play-internet.pl 26.02.13, 15:17
      Zobacz to >>> Najlepiej Oszczędzać na Kontach Oszczędnościowych<<<
      albo Lokatach nic nie ryzykujesz i zyskujesz !
    • bigtrack Re: Gdzie i jak oszczędzać? 28.02.13, 22:46
      a mnie się wydaje, że najlepiej sprawdzają się kasy stefczyka i ich lokaty.. żadnych wymagań typu : musisz na początek wpłacić 1000 zł... rzadko kiedy ktoś ma tyle za jednym zamachem
      • Gość: Maciek Re: Gdzie i jak oszczędzać? IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 23:50
        bigtrack napisał(a):
        > a mnie się wydaje, że najlepiej sprawdzają się kasy stefczyka i ich lokaty.. żadnych wymagań

Stefczyk to Skok a nie bank
        Skoki pobierają opłaty za wstąpienie, udział itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka