Dodaj do ulubionych

PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!!

IP: *.insad.pl 29.06.04, 12:08
Jesli chcesz byc na czasie to zapomnij o PKO BP. Za rachunek placi sie 14 PLN
miesiecznie, a SMS powiadamiajace o stanie konta dochodza z opoznieniem kilku
dni. Przykladowo 25 czerwca rano pobralem pieniadze z bakomatu a do chwili
obenej (29 czerwca po dwunastej) nie otrzymalem SMS'a. Co wiecej system email
rowniez tego nie wykazuje, ze pobralem pieniadze.

Do bani z takim bankiem!!!!!!!!!!

Nawet jak sie chce popierac polski produkt to czlowiek cierpi!!!!
Obserwuj wątek
    • gatta13 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 29.06.04, 20:10
      4 złote miesięcznie, nie 14. A SMSy faktycznie do bani, bo wynika to z systemu
      księgowania wypłat z bankomatu. Wypłaty te są księgowane w ciągu dwóch dni
      roboczych, a SMS idzie dopiero po tym księgowaniu, czyli jeszcze nastepnego
      dnia. To samo z mailem - niezaksięgowanego nie widzi. Wypłaty z bankomatu od
      razu pomniejszają saldo, jednak nieszczęsny ich opis pojawia się po dwóch
      dniach. Fakt, coś by z tym zrobić należało.

BTW, myk, znasz wszystkie banki, że mówisz, że ten jest najgorszy?
      • Gość: myk Do gatty13 IP: *.insad.pl 30.06.04, 08:18
        Zlote konto 12 PLN + oplata za karte wychodzi srednio 14 PLN miesiecznie.

pzdr

myk
        • gatta13 Re: Do gatty13 30.06.04, 10:35
          A jaka to karta kosztuje dwa złote miesięcznie? Zwykła Visa Electron pierwsza
          jest bezpłatna, następna 12zł na dwa lata. Poza tym opłata za kartę nie wlicza
          się do opłaty za rachunek. A jeszcze poza tym masz w cenie 12zł zlecenia stałe
          (dla szaraczków po złotówce) i umowę na hasło (6zł miesięcznie lub 2zł za każdy
          telefon). Więc płacisz mniej za obsługę niż przeciętny człowiek, który za swój
          tysiąc pensji/emerytury opłaca czynsz, fundusz remontowy, telefon, telefon
          komórkowy, energię, gaz, abonament tv, tv sat i ubezpieczenie.

Nie żebym jakoś próbowała bronić, bo daleko mi do tego, ale proszę podawać
          obiektywne prawdy. No i nieprzysłanie smsa nie ejst powodem, żeby nazywać bank
          najgorszym.

Pozdrawiam,

:))))
          • Gość: Gość Re: Do gatty13 IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 08.07.04, 20:36
            Jes jednym z najgorszych, nie stac go nawet na profesjonalną obsługę. Dzisiaj
            zadzwoniła do mnie pani, że mam zapłacić za kartę, o którą nie prosiłem i której
            ni e będę używał, bo wcześniej rozwiązałem umowę o prowadzenie konta. Zgodnie z
            tym co przysyłają inne banki, aby obecnie módz otrzymać kartę np. Visa Electron
            trzeba wcześniej podpisać umowę. Ja takiej umowy nie podpisywałem. Pani raczyła
            mi powiedzieć, że mam zapłacić te 12zł bo jak nie to przyjdzie komornik. Pani
            dzwoniła na komórkę, więc wydała już około 2zł. Ciekawe ile raze jeszcze będą
            dzwonić i straszyć komornikem. Tak robi profesjonalny bank?
            • Gość: RITA Re: Do gatty13 IP: 195.150.115.* 13.07.04, 18:58
              > aby obecnie módz otrzymać kartę

MÓDZ?
              Ty jesteś osioł dardanelski!!! do szkoły, a nie dyskutować na temat
              bankowości!!!
            • Gość: aro12@gazeta.pl Re: Do gatty13 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 11:00
              Wlasnie krzyvczec tam potrafia i straszyc spokojnie jeszcze nie płać tylko
              poczekaj aż zadzwoni jeszcze z pięć razy wyjdzie bank na zero i gratuluje
              zmiany banku ja tez tak zrobiłem i mam wreszcie spokuj i zawsze jak coś
              potrzebuje poradzić zawsze mi doradzą nie ryczą jak w pko
          • Gość: aro12@gazeta.pl Re: Do gatty13 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 10:52
            Pko to gorzej niz najgorszy bank nie ma tłumaczeń ludzie placa i wymagaja
            jesli nie potrafia dbac o klijentow to co za bank?
            Wada systemu ha ha.
            Ale tłumaczenie jak gdybym slyszal komputer sie pomylił tylko jest tak ze
            komputery sie nie myla to ludzie bledy robia
            szkoda pisac na ten temat
            aro
      • czuk1 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 14.07.04, 19:35
        gatta13 napisała:

> 4 złote miesięcznie, nie 14. A SMSy faktycznie do bani, bo wynika to z systemu
        > księgowania wypłat z bankomatu. Wypłaty te są księgowane w ciągu dwóch dni
        > roboczych, a SMS idzie dopiero po tym księgowaniu, czyli jeszcze nastepnego
        > dnia. To samo z mailem - niezaksięgowanego nie widzi. Wypłaty z bankomatu od
        > razu pomniejszają saldo, jednak nieszczęsny ich opis pojawia się po dwóch
        > dniach. Fakt, coś by z tym zrobić należało.
        >
        > BTW, myk, znasz wszystkie banki, że mówisz, że ten jest najgorszy?

Gatto. Wiesz dlaczego sie z Tobą zgadzam ? Masz wiedzę, odpowiadasz konkretnie
        i radzisz dobrze. Demagodzy przeciwni konkretnemu bankowi traca swoje
        argumenty. M
      • Gość: aro12@gazeta.pl Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 10:45
        Może tak jest że coś tam z czegoś wynika kogo to interesuje płace i wymagam
        jeśli zły system to niech pko go zmieni.
        Ja osobiście mieszkam w kudowie chciałem wysłać pieniądze w pko lecz druczków
        nie ma kogoś się o coś zapytać to tragedia i właśnie dostałem sms to ochrona
        już byla PROSZĘ WYŁĄCZYĆ TELEFON. Bank pko w Kudowie to tragedia omijajcie z
        daleka. Więc nie wpłaciłem tam pieniędzy poszłem do innego wygodnie siedziałem
        a pracownik pytał od razu czy nie potrzebuje pomocy?
        To Rozumiem pko to jest najgorszy bank nie polecam go nikomu
        Pozdrawiam aro
    • agaagnes Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 29.06.04, 20:57
      a ja dostaje e-maila za kazdy razem na drugi dzien po operacji i dotychczas nie
      mailam zadnych problemow
      • czuk1 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 30.06.04, 16:51
        agaagnes napisała:

> a ja dostaje e-maila za kazdy razem na drugi dzien po operacji i dotychczas
        nie
        >
        > mailam zadnych problemow

Fachowcy oceniają PKO BP jako bank z czołówki bankow. Wiele różnych rankingów
        stawia go na pierwszym miejscu. Bardzo mało jest na forum negatywnych wpisów -
        a tu takie zarzuty?
        Rozumiem kolejki, brak usmiechnietych pracowników, nie zawsze sprawna i
        kompententna informacja ( i to wszystko tylko w niektorych miejscowościach -
        nie w całym banku) - to mogę zrozumieć i uznać za prawdziwe ale takie
        oceny "najgorszy w Polsce" ????????????? To jest brak obiektywizmu do potęgi
        piatej. M
        • gatta13 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 30.06.04, 17:52
          TAk sobie myślę. Czy usmiech pracownika jest ważny? Abstrahując zupełnie od
          umiejętności i kompetencji. Powiedzcie, co o tym sądzicie. Czy pracownik banku
          powinien być uśmiechnięty?
          Ze swojej strony, faktycznie, lepiej rozmawia sie z klientem uśmiechniętym i
          nastawionym pozytywnie. Są i tacy, którzy przychodzą dowcipy opowiadać. :)
          • czuk1 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 01.07.04, 07:52
            gatta13 napisała:

> TAk sobie myślę. Czy usmiech pracownika jest ważny? Abstrahując zupełnie od
            > umiejętności i kompetencji. Powiedzcie, co o tym sądzicie. Czy pracownik banku
            > powinien być uśmiechnięty?
            > Ze swojej strony, faktycznie, lepiej rozmawia sie z klientem uśmiechniętym i
            > nastawionym pozytywnie. Są i tacy, którzy przychodzą dowcipy opowiadać. :)

Mnie chodziło o to aby pracownik był usmiechnięty , poprawia to image banku,
            ułatwia komunikowanie sie pracownika z klientem. Usmiech pracownika (może być
            nawet "sztuczny") mozna kierować głównie do smutnych i zdenerwowanych klientów.
            Takich tez którzy nie otrzymali na czas (od ręki) SMS-u. { NA MARGINESIE, W
            MOIM BANKU INTERNETOWYM - DRUGIM CO DO WIELKOSCI W POLSCE- , MAM TAKI TEMAT
            (SMS-u) ROZWIĄZANY WSPANIALE. WYBIERAM FORSĘ Z BANKOMATU I W TYM MOMENCIE
            OTRZYMUJE INFORMACJE O DOKONAEJ TRANSAKCJI.}
            KoejnośĆ uŚmiechów - najpierw ( i zawsze) usmiech pracownika a potem mozna
            liczyć na uśmiech klienta. Rzadko jest odwrotnie.
            Mariusz
            • gatta13 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 01.07.04, 10:49
              Do zdenerwowanych nie zawsze trzeba sie uśmiechać, czasem można spotkac się z
              reakcją: "no i z czego pani tak się cieszy????". Generalnie raczej się
              uśmiecham, ostatnio zaskoczyła mnie klientka, miałam trochę kłopotów, i minę
              pewnie mniej radosną, na co ona: "proszę się znów uśmiechać!". Więc może to
              faktycznie potrzebne.

A Inteligo faktycznie przysyła smsy jeszcze zanim pieniadze z bankomatu wylezą.
              Czyli jednak można. Ale oni pracują na innym systemie operacyjnym.
        • magyar-lengyel Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 01.07.04, 14:10
          > Fachowcy oceniają PKO BP jako bank z czołówki bankow

Poważnie?

> Wiele różnych rankingów stawia go na pierwszym miejscu.

Lepper też dostał nagrodę Polaka Roku...

> Bardzo mało jest na forum negatywnych wpisów

Hmm, ja bym polemizował... Zresztą, jeśli nawet, to wcale nie świadczy o tym,
          że jest dobrze... Wiesz, Radiu Maryja też mało jest negatywnych opini o
          bezpieczeństwie pasażerów samochodu Fiat 126p...

> To jest brak obiektywizmu do potęgi piatej.

No cóż, czuk1 to obiektywizm do potęgi szóstej :P

• czuk1 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 01.07.04, 17:37
            magyar-lengyel napisał:

> > Fachowcy oceniają PKO BP jako bank z czołówki bankow
            >
            > Poważnie?
            >
            > > Wiele różnych rankingów stawia go na pierwszym miejscu.
            >
            A Ty Miły Madziarze do potegi dziesiątej.
            A propos oceny dla Leppera i Radia Maryja - sa o charakterze humorystycznym, a
            ocena i rankingi firm prowadzone sa przez fachowcow i komisyjnie, wg jakiś
            obiektywnych kryteriów. Tu mielismy typowa "ocenę banku" (nieobiektywna -
            jednego z wielu milionowklientow ktoremu SMS "szedł" kilka dni. I Ty taki (jak
            Lepper powiada) madry , doswiadczony człowiek za tą opinią optujesz?
            >
            >
            > > Bardzo mało jest na forum negatywnych wpisów
            >
            > Hmm, ja bym polemizował... Zresztą, jeśli nawet, to wcale nie świadczy o tym,
            > że jest dobrze... Wiesz, Radiu Maryja też mało jest negatywnych opini o
            > bezpieczeństwie pasażerów samochodu Fiat 126p...
            >
            > > To jest brak obiektywizmu do potęgi piatej.
            >
            > No cóż, czuk1 to obiektywizm do potęgi szóstej :P
            >
            ODpowiedż do Pna Madziara jest w treści Jego posta.

pzdr Go Mariusz (.......) -> wiadomo co Madziar w tych kropkach napisze.
            • magyar-lengyel Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 01.07.04, 19:57
              czuk1 napisał:

> A Ty Miły Madziarze do potegi dziesiątej.
              > A propos oceny dla Leppera i Radia Maryja - sa o charakterze humorystycznym,
              a
              >
              > ocena i rankingi firm prowadzone sa przez fachowcow i komisyjnie, wg jakiś
              > obiektywnych kryteriów. Tu mielismy typowa "ocenę banku" (nieobiektywna -
              > jednego z wielu milionowklientow ktoremu SMS "szedł" kilka dni. I Ty taki
              (jak
              > Lepper powiada) madry , doswiadczony człowiek za tą opinią optujesz?

> ODpowiedż do Pna Madziara jest w treści Jego posta.
              >
              > pzdr Go Mariusz (.......) -> wiadomo co Madziar w tych kropkach napisze.

No tak, cóż biedny (half) Madziar może napisać :-( ?!?!?

Otóż "Obrońca PKO BP Don Kichot Czuk1" jak to ma w zwyczaju nie podaje żadnych
              uzasadnień...

Jacyż to fachowcy tak twierdzą? Na jakiej podstawie? Jakie są kryteria oceny?
              Nie wciskaj kitu że PKO BP to "bank z czołówki"... bo to propaganda.

Owszem, autor wątku nieco przesadził w swym twierdzeniu, że "PKO BP najgorszym
              bankiem w Polsce" jest (chociaż jeśli chodzi o moje wymagania, to akurat jestem
              bliski tej teorii, ale dodałbym IMHO do takiego stwierdzenia). Niemniej jednak
              odpieranie krytyki (nawet tak sformułowanej) za pomocą czuk'ologii (patrz
              wszelkie wątki w sprawie PKO BP) jest po prostu żałosne. Jak już koniecznie
              chcesz bronić, to musisz jeszcze długo pracować, żeby się tego nauczyć. Weź
              przykład z Gatty13 - odpowiedź na zarzut (tudzież raczej wyjaśnienie, które
              może nie jest do końca satysfakcjonujące klientów, ale jest sensowne) zamiast
              beznadziejnej propagandy wielkości i wyższości PKO BP... Chociaż z drugiej
              strony wszyscy już się przyzwyczaili do czuk'ologii na poziomie lepperologii :-(

• gatta13 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 01.07.04, 21:10
                No były, były jakieś rankingi, między innymi i GW chyba, w których faktycznie
                PKO uzyskało najwięcej punktów i nie omieszkało chwalić się tym w reklamach.
                Poza tym uzyskało parę innych tytułów, na przykład "Bank przyjazny
                przedsiębiorcy". Ale to nie o to chodzi przecież. PKO to największy bank
                detaliczny w Polsce i w Europie. Ma największą ilość rachunków osobistych. Stąd
                i najwięcej problemów i skarg. ;) Z pewnością nie jest doskonały, co wynika
                poniekąd z jego wielkości. Nie, nie, nie bronię. Problemów nie powinno być i
                już. Ja mogę się wypowiedzieć jedynie z pozycji pracownika. Moje wyjaśnienie o
                SMSie jest jedynym, jakim dysponuję, i zdaję sobie sprawę, że nie jest
                satysfakcjonujące. Bo klienta nie powinno obchodzić, dlaczego jest problem, on
                chce, żeby problemu nie było, i ma całkowitą rację. Natomiast ja mam swoją
                rację, bo kompletnie nie mam wpływu na rozwiązania systemowe. Mogę jedynie
                klienta przeprosić, sprawę załagodzić uśmiechem - bo czym jeszcze?- a SMSy po
                wypłacie z bankomatu dalej będą przychodziły tak jak przychodzą. BTW, mnie też
                to irytuje, nigdy nie wiem, ile mam na koncie. ;))
              • czuk1 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 02.07.04, 12:00
                magyar-lengyel napisał:

> czuk1 napisał:
                >
                > > A Ty Miły Madziarze do potegi dziesiątej.
                > > A propos oceny dla Leppera i Radia Maryja - sa o charakterze humorystyczn
                > ym,
                > a
                > >
                > > ocena i rankingi firm prowadzone sa przez fachowcow i komisyjnie, wg jakiś
                >
                > > obiektywnych kryteriów. Tu mielismy typowa "ocenę banku" (nieobiektywna -
                > > jednego z wielu milionowklientow ktoremu SMS "szedł" kilka dni. I Ty taki
                > (jak
                > > Lepper powiada) madry , doswiadczony człowiek za tą opinią optujesz?
                >
                > > ODpowiedż do Pna Madziara jest w treści Jego posta.
                > >
                > > pzdr Go Mariusz (.......) -> wiadomo co Madziar w tych kropkach napisz
                > e.
                >
                >
                > No tak, cóż biedny (half) Madziar może napisać :-( ?!?!?
                >
                > Otóż "Obrońca PKO BP Don Kichot Czuk1" jak to ma w zwyczaju nie podaje
                żadnych
                > uzasadnień...
                >
                > Jacyż to fachowcy tak twierdzą? Na jakiej podstawie? Jakie są kryteria oceny?
                > Nie wciskaj kitu że PKO BP to "bank z czołówki"... bo to propaganda.
                >
                > Owszem, autor wątku nieco przesadził w swym twierdzeniu, że "PKO BP
                najgorszym
                > bankiem w Polsce" jest (chociaż jeśli chodzi o moje wymagania, to akurat
                jestem
                >
                > bliski tej teorii, ale dodałbym IMHO do takiego stwierdzenia). Niemniej
                jednak
                > odpieranie krytyki (nawet tak sformułowanej) za pomocą czuk'ologii (patrz
                > wszelkie wątki w sprawie PKO BP) jest po prostu żałosne. Jak już koniecznie
                > chcesz bronić, to musisz jeszcze długo pracować, żeby się tego nauczyć. Weź
                > przykład z Gatty13 - odpowiedź na zarzut (tudzież raczej wyjaśnienie, które
                > może nie jest do końca satysfakcjonujące klientów, ale jest sensowne) zamiast
                > beznadziejnej propagandy wielkości i wyższości PKO BP... Chociaż z drugiej
                > strony wszyscy już się przyzwyczaili do czuk'ologii na poziomie
                lepperologii :-
                > (
                >
                Kochany . Komu jak komu ale Tobie prasówki nie bedę robił. Każdy kto czyta
                codzienną prasę np. Rzeczpospolitą (zielone strony) na bieżąco wie co dzieje
                się w polskich finansach, w polskich bankach. Ty masz przewartościowane mocno
                mniemanie o sobie , Twojej wiedzy o bankach i nikt tego Ci nie zarzuca.
                Gdybym miał złe zdanie o czytelnikach forum to bym im ksiązki i art. prasowe o
                PKO BP przepisywał. Ale wiem, że oni świetnie to wszystko wiedzą . Conajmiej 5
                wyróżnień i nagród w różnych konkursach, listach i rankingach ten bank
                ostatnio otrzymał. Krtykanci z uporem maniaka oceniają ten bank(maniakalnie -
                tak jak ja go bronię???!!!)jedynie przez pryzmat swoich z nim pojedyńczych
                kontaktów (a w tym wątku jest przykład skrajny - jednej ułomnej czynności
                banku, na jednym malutkim produkcie). Mało tego ,że na podstawie wycineczkow
                oceniają wielka calość , to jeszcze część z nich robi to tendencyjnie,
                nieprawdziwie. A już Madziar to dodatkowo, ma jakieś specjalne anse do mnie i
                ocenia bank przez pryzmat moich wypowiedzi, zamiast zajrzeć jako prawnik i
                ekonomista do fachowej literatury. Nigdzie z takim stosunkiem (wrogim) w
                internecie - do mojej osoby - sie nie spotykam.
                Wracam do sprawy.
                I cały czas mi chodzi o to aby zwrócono uwage na opinie fachowe i oficjalne o
                banku PKO BP , aby krytykanci oceniali go na tle innych bankow (calego
                systemu bankowego), aby ocena wycinkowa nie byla uogólniana na cały bank i to
                na na podstawie zachowania jednego pracownika (bo pracuje tam 37 tysięcy) czy
                jednej placowki (bo jest ich kilkanaście- chyba- tysiecy).
                Nikt krytyki nie tłumi i ciemnoty nie wciska. Ale nie mozna sobie pozwolic na
                tak totalne zaciemnianie, choć zauważcie Forumowicze jak rzadko o tym banku są
                na forum krytyczne wypowiedzi. Czy to nie świadczy dobrze o banku PKO BP?. Bank
                jest w super sytuacji finansowej, szybko sie unowocześnia (za rok będzie
                zintegrowany, kolejny, nowy system informatyczny), dostosowuje swoję produkty
                do wymagań poszczególnych grup klientow (segmentacja), ma około 8000 produktow,
                wprowadza doradztwo bankowe, ryzyko zlecania usług do PKO jest małe, ceny
                usług są tu niskie, niebawem (w br.) bedzie można niektore operacje bankowe
                na koncie osobistym posiadanym w PKO wykonywać przy pomocy telefonu (tak jak
                na koncie internetowym), wprowadzono konta wirtualne, funkcjonuje usługa
                homebanking w systemie Multi Cash , w tysiacach agencji PKO czynnych cały
                tydzień mozna dokonać wypłat przy pomocy terminalu (POS)kartą
                bankomatową , , konta osobiste sa odumiejscowione ...... Mógłbym tak wymieniać
                dalej...
                Dlatego, że ten bank ma taką ogromną ofertę, wielką sieć placowek i bakomatów i
                sprawnie obsługuje miliony klientow jego usługi ciągle rosną i nie wiele
                szkodzi mu konkurencja największych europejskich bankow stosujacych na terenie
                Polski najnowsze technologie, ceny nieraz dumpingowe, zarządzanych bardzo
                nowocześnie. A poniewaz zagrozenie jest realne bank PKO juz jest dobrze
                przygotowany by stawić czoła potentatom z Zachodu. W br. bank wprawadzany jest
                na WGPW i trwaja przygotwania do jego prywatyzacji. Czyż by jakims madziarom
                zależało na oslabieniu najwiekszego i dobrze prosperujacego banku polskiego.
                Psy szczekają a karawana idzie dalej .. i to bez udziału "chorego"
                Leppera,który nawet w tym wątku posłużył do cytowania a nie wspierania
                banku.Wspieranie Leppera było by niegodne tego banku.
                Oj nie lubimy sie z Madziarem - ostatnio.
                Ale Go pozdrawiam Mariusz
                • rsa127 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 02.07.04, 16:08
                  > sprawnie obsługuje miliony klientow jego usługi ciągle rosną i nie wiele
                  > szkodzi mu konkurencja największych europejskich bankow stosujacych na
                  terenie
                  Poczekajmy aż wymrą obecni emeryci i stare pokolenie, które nie patrzy na
                  jakość usług, a do tego jest super niemobilne.

• czuk1 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 08.07.04, 17:28
                    rsa127 napisał:

> > sprawnie obsługuje miliony klientow jego usługi ciągle rosną i nie wiele
                    > > szkodzi mu konkurencja największych europejskich bankow stosujacych na
                    > terenie
                    > Poczekajmy aż wymrą obecni emeryci i stare pokolenie, które nie patrzy na
                    > jakość usług, a do tego jest super niemobilne.
                    >
                    Jeszcze przed naszym (emerytow) wymarciem - za 2-3 lata - ten bank będzie
                    the best, super i jeszcze wyzej. Zaczęła sie jego gruntowna i szybka
                    modernizacja. Myslę, że niebawem sie przekonamy. M
                • jzi Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 13.07.04, 08:40
                  czuk1 napisał:

> Dlatego, że ten bank ma taką ogromną ofertę, wielką sieć placowek i bakomatów
                  i
                  >
                  > sprawnie obsługuje miliony klientow jego usługi ciągle rosną

Skoro ten bank ma tak ogromną ofertę i sprawnie obsługuje miliony klientów, to
                  proszę, odpowiedz mi:
                  - skąd się biorą tłumy stojące w kolejce by załatwić cokolwiek? Przejedź się do
                  I Oddziału w Gliwicach, a będziesz wiedział o czym mówię,

- dlaczego nie mogę wydać dyspozycji likwidacji konta ROR w oddziale innym niż
                  prowadzący rachunek? Dlaczego wciąż nie odmiejscowiono kont? U konkurencji mogę
                  to zrobić w dowolnym oddziale, a nawet telefonicznie, nie ruszając się z domu,

- dlaczego pracownicy mają problemy z "public relations"? Ostatnio I/O w
                  Gliwicach przestał pracować w soboty. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyż
                  większość banków jest w tym dniu nieczynna, nie tylko w Polsce. Dlaczego jednak
                  na kartce, którą wywieszono na drzwiach wejściowych do oddziału, zamiast
                  normalnie napisać, że od dnia 10 lipca bank w soboty będzie nieczynny, ktoś
                  napisał, że od dnia 10 lipca bank ODSTĘPUJE OD OBSŁUGI KLIENTÓW W SOBOTY! W
                  tłumaczeniu na polski brzmi to mniej więcej "kliencie, nie pętaj się tu w
                  sobotę, bo wała załatwisz". Czyżby pracownikom banku brakowało elementarnej
                  kultury?

Parę lat temu czytałem ranking banków w "GW". Rzeczywiście, PKO BP zajął tam
                  pierwsze miejsce, ale w końcówce artykułu autorzy rankingu z rozbrajającą
                  szczerością stwierdzili, że podczas jego tworzenia nie brano pod uwagę jakości
                  obsługi klientów w oddziałach. A szkoda, bo jestem pewien, że po uwzględnieniu
                  tego kryterium notowania PKO BP spadłyby na łeb, na szyję.

Czuk1, już kiedyś starałem się bronić Twoich opinii w innym wątku, ale teraz,
                  dalibóg, nie jestem w stanie. Zachowujesz się jak Rejtan, ale ci, których
                  bronisz, raczej nie wystawią ci pomnika ani nie uwiecznią na płótnie.

• Gość: Kucz0 PKO BP stara się być najgorszym bankiem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.07.04, 10:12
          Polecam biznes.onet.pl/0,947268,wiadomosci.html

W jednej z łódzkich ekspozytur banku PKO BP Anna G. otrzymała kartę płatniczą,
          na której wcześniej podpisała się... inna klientka banku o podobnie brzmiącym
          nazwisku - pisze "Dziennik Łódzki". "Ale ku mojemu zdumieniu, po konsultacji z
          inną urzędniczką, poprosiła mnie, bym jednak przyjęła kartę. Panie tłumaczyły,
          że będę mogła korzystać z tej karty w bankomatach.

Podobną przygodę miała kilka miesięcy temu Czesława F., także klientka PKO BP.
          Otrzymała czeki ze swoim numerem konta, ale wypisane na nazwisko innej osoby.
          • gatta13 Re: PKO BP stara się być najgorszym bankiem 09.07.04, 10:39
            No. Lalunia dostanie naganę, ale co z tego?? Jak można wpaść na tak beznadziejny
            pomysł, jeśli zamówienie nowej karty trwa sekundę? Wystarczyło przecież zastrzec
            tamtą, którą dano komuś innemu do podpisu (swoją drogą, też niezłe), i zanim
            klientka by sie zgłosiła po kartę, mieliby już nową. Ech...
    • Gość: Gość Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 08.07.04, 20:30
      Widzę, że nie jestem odosobniony w odczuciach. Może ktoś z banku się wypowie
      dlaczego inne banki stać na profesjonalną i miłą obsługę?
      • Gość: iwa Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 00:33
        Będę wdzięczna za informacje, które to banki maja profesjonalna i miłą obsługę?
        Przerobiłam PKO SA, PKO BP, Inteligo, Kredyt Bank, Bank Spółdzielczy,
        Volkswagen Bank i BZ WBK. Na profesjonalizm nie natknełam się w żadnym.
        Moze mam pecha...
      • czuk1 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 09.07.04, 09:08
        Gość portalu: Gość napisał(a):

> Widzę, że nie jestem odosobniony w odczuciach. Może ktoś z banku się wypowie
        > dlaczego inne banki stać na profesjonalną i miłą obsługę?

Bardzo proste. Trudno być bankiem najlepszym nie mogąc odrzucić , przestac
        obługiwać armii nierentownych klientow, bankiem ktory skazany jest na
        pracochlonne, małe kwotowo , w ogromnej liczbie wystepujace operacje bankowe.
        Bank uniwersalny i państwoway skazany jest (jak żaden inny) na pracownikow
        takich jakich teraz ma. Banki najlepsze to te do ktorych idziemy bo sa dla nas
        najlepsze, co nie znaczy że są dla wszystkich najlepsze. Bo może najlepszy jest
        dla emeryta bank tani i przyjazny , w ktorym może sobie postać w kolejce i
        pogadać? Nie wiem?. W każdym razie tzw. "banki zagraniczne" wybieraja
        klientów rentownych (o sporych obrotach na kontach bankowych, bioracych
        kredyty, majacych stałe dochody). Inaczej, robia segmentację klientów i do
        rentownych kieruja korzystne obustronnie oferty cenowe .Takich klientow jest
        mniej,pracownikow do obsługi też trzeba mniej, można lepiej pracowników
        zmotywować i najlepszym zapłacić, więcej od nich wymagać, zmieniać ich wgo
        potrzeb pracodawcy (a nie wymogow Kodeksu Pracy), wybierać jak w ulęgałkach. I
        w tych bankach "agranicznych bądż specjalistycznych pracownicy pracuja lepiej
        (bo kasjerka np. obłuży dziennie 100 klientow, a PKO BP musi obsłuzyć średnio
        300), operacje bankowe sa kwotowo wieksze, dochody banku także (wieksze
        relatywnie niż w bankach ktore wykonuja drobne operacje bankowe, maja ogromna
        liczbe klientow). Taki bank (A JEST TO JEDNOCZEŚNIE BANK PRYWATNY W KTORYM
        DECYDUJE WŁAŚCICIEL, BEZ UDZIAŁU ZWIĄZKU ZAWODOWEGO I PRAWNEJ OCHRONY
        SOCJALNEJ PRACOWNIKÓW) zatrudnia pracowników najlepszych - bo
        mlodych,wykształconych i za małe pieniadze.
        Efekt - klientow malo, pracownicy młodzi(już na starcie dobrzy) ucza sie szybko
        i są już lepsi niz w innych bankach mających klientów masowych (w tej liczbie
        są BS,SKOKI,PKO BP,BGZ,Pocztowy). Bank taki (ten najlepszy) sterowany na
        okreslonego klienta, nastawiony na zysk z całej działalności(zysk banku
        zagranicznego może być zerowy na operacjach bankowych, a więc może w Polsce
        zastosować ceny dumpingowe, bo główny zysk może pochodzić np. z zakupu polskich
        obligacji skarbowych).
        Wyglada na to, że z bankami jest podobnie jak z innymi usługami np.hotelami,
        wycieczkami - chcemy mieć wysoki standard obsługi to płacąc drożej możemy
        liczyć (po odpowiednim wyborze firmy) na dobre spanie, jedzenie, atrakcje,
        transport itd. I tu tak samo - wybieramy bank, jak nam nie odpowiada
        idziemy "do innego żyda".
        I dyskusja dlaczego jedni robią to gorzej drudzy lepiej - nie ma sensu.
        Po prostu jedni mają (tworzą) warunki do dobrego świadczenia usług a więc mają
        odpowiednią ofertę którą przyjmą tylko ci ktorym ona odpowiada , nawet nie
        zdajac sobie sprawy że są przedmiotem segmentacji (zaszufladkowania). Inne
        banki takiego wyboru nie mają. Obsługuja masowego klienta. Możliwości szybkiej
        poprawy obsługi banki uniwersalne mają mniejsze niż w banki dzialające na
        niszach:duzych klientow, wybranych klientow, na segmentach rynku bankowego -
        kredyty hipoteczne, kredyty samochodowe, kredyty ratalne,bankowość internetowa
        itp.

I to jest moja odpowiedż na tak postawione pytanie.
        Dyskusję może pdjac na polu prywatnym : czuk1@gazeta.pl
        • omikro W ramki i na ścianę 11.07.04, 20:31
          czuk1 napisał:

> Wyglada na to, że z bankami jest podobnie jak z innymi usługami np.hotelami,
          > wycieczkami - chcemy mieć wysoki standard obsługi to płacąc drożej możemy
          > liczyć (po odpowiednim wyborze firmy) na dobre spanie, jedzenie, atrakcje,
          > transport itd. I tu tak samo - wybieramy bank, jak nam nie odpowiada
          > idziemy "do innego żyda".

Wyciąć i w ramki oprawić. Z przyczyn kompletnie niejasnych mamy w Polsce
          tendencje do patrzenia na banki jako na cos wyjątkowego na tle innych firm
          świadczących usługi czy cos tam sprzedających. Może to jakiś bład w sposobie w
          jaki rzeczone banki się reklamują?

> I dyskusja dlaczego jedni robią to gorzej drudzy lepiej - nie ma sensu.
          > Po prostu jedni mają (tworzą) warunki do dobrego świadczenia usług a więc mają
          >
          > odpowiednią ofertę którą przyjmą tylko ci ktorym ona odpowiada , nawet nie
          > zdajac sobie sprawy że są przedmiotem segmentacji (zaszufladkowania). Inne
          > banki takiego wyboru nie mają. Obsługuja masowego klienta.

I za wymaganiami masowego klienta będą podążąć wraz z jego dochodami. Jakkolwiek
          pomysły na wydawanie ludziom z dochodem 850 PLN autentycznych kart kredytowych
          sa dla mnie dość ekscentryczne, szczególnie na tle realiów niemieckich (gdzie
          kartą kredytową zwie sie wszystko co ma 16 wypukłych cyfr, ale kart kredytowych
          sensu stricto się prawie nie używac, tzw. amerykański wynalazek, czyli
          verruekt). Ale to już zupełnie inna historia.
        • newbie Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 13.07.04, 18:39
          > Bo może najlepszy jest
          > dla emeryta bank tani i przyjazny , w ktorym może sobie postać w kolejce i
          > pogadać? Nie wiem?.

Na prawde nie wiesz? Oni tam stoja i rozmiawiaja, starzy i mlodzi, chlopcy
          dziewczeta, emeryci i rencisci oraz inne ofiary BP. A rozmowy te wygladaja tak:
          CHOLERA, ILE JESZCZE BEDZIEMY CZEKALI!!!
          Niektorzy probuja w ten sposob zagadnac pracownika banku, np ochroniarza.
          Bywaja tez warianty bardziej przemyslane, ze wskazaniem przyczyny
          NO TAK, 5 KAS A TYLKO JEDNA CZYNNA!!!
          Inni klna na czym swiat stoi, bo widocznie nie jest to dla nich atrakcyjne,
          dziwne co?

A mnie odmowiono wyplaty pieniedzy, po raz kolejny. Leczac nerwy po ostatniej
          wizycie sprobuje sie dowiedziec czegos od was.

Zamierzam wyplacic pieniadze po zmarlej, zalatwilem juz wszystkie (chyba)
          formalnosci, przynajmniej w innym banku to wystarczylo - sentencja z sadu,
          zaswiadczenie z urzedu skarbowego i okreslenie formy wyplaty. Po zlozeniu tych
          dwoch ostatnich urzednik obiecal skontaktowac sie ze mna za tydzien, po dwoch
          tygodniach poszedlem i...?

I znowu zlozylem dyspozycje odnosnie formy wyplaty, ten sam urzednik obiecal
          sie ze mna skontaktowac i...?

Po pewnym czasie podejrzewajac awarie telefonu wybralem sie do oddzialu - tym
          razem obslugiwal ktos inny. Ale jaka swietna byla odpowiedz: nie wiem!
          Odpowiedz na pytanie dlaczego nie moge wyplacic pieniedzy brzmiala NIE WIEM!
          Zapewne powinienem sie zglosic do tej samej osoby, ktora mnie obslugiwala
          poprzednio - powinni wywieszac grafik pracownikow w takim razie...

Ale do rzeczy - czego moge oczekiwac od banku, czy moga przeciagac sprawe w
          nieskonczonosc? Zaczynam sie tego obawiac bo przeciez taka lokata 0% jest dla
          nich bardzo oplacalna. W jaki sposob moge wyegzekwowac swoje prawa?
          • Gość: nina Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 00:55
            Zażądaj stanowczo natychmiastowej rozmowy z kierownikiem oddziału. Zrób mu
            kontrolowaną awanturę (koniecznie powiedz, że pójdziesz z tym do prasy i poproś
            o kontakt do jego przełożonego). To powinno załatwić sprawę. Powodzenia.
            • newbie Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 14.07.04, 11:54
              Ale ja nie chce sie z nimi awanturowac, bardziej mnie interesuje jaki termin ma
              bank na zalatwienie takiej sprawy i co mi przysluguje w przypadku przekroczenia
              tego terminu.
              • czuk1 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 14.07.04, 19:32
                newbie napisał:

> Ale ja nie chce sie z nimi awanturowac, bardziej mnie interesuje jaki termin
                ma
                >
                > bank na zalatwienie takiej sprawy i co mi przysluguje w przypadku
                przekroczenia
                > Tu nie ma zadnych terminów. Sprawa jest do załatwiania od zaraz. Karczemna
                awantura może tylko pomóc dyerktorowi, oddzialowi i bankowi. M
                > tego terminu.
          • gatta13 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 14.07.04, 19:16
            Postanowienie sądu o spadku, akt zgonu i zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, i
            powinni wypłacić od ręki. Na miejscu. Jedno, co mi przychodzi do głowy, to
            pytanie, czy to był oddział, czy mniejsza placówka. Są ekspozytury, które nie
            mają uprawnień do wszystkich operacji, powinni wtedy przekazać sprawę do
            oddziału. Żeby było szybciej, Ty możesz sprawę załatwić w oddziale.

Nie widzę innych przeszkód. Moim zdaniem nie mają podstaw, żeby tak długo Cię
            zwodzić. Moze faktycznie spróbuj rozmowy z dyrektorem, to zazwyczaj skutkuje
            błyskawicznie, jeśli okaże się, że opieszałość pracowników, sprawę załatwisz od
            razu, jeśli nie, przynajniej uzyskasz jakieś wyjaśnienie.
            • newbie Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 14.07.04, 20:51
              gatta13 napisała:

> Postanowienie sądu o spadku, akt zgonu i zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, i
              > powinni wypłacić od ręki. Na miejscu. Jedno, co mi przychodzi do głowy, to
              > pytanie, czy to był oddział, czy mniejsza placówka. Są ekspozytury, które nie
              > mają uprawnień do wszystkich operacji, powinni wtedy przekazać sprawę do
              > oddziału. Żeby było szybciej, Ty możesz sprawę załatwić w oddziale.
              >

Od reki to nie wyplacili nawet w Pekao. Ale tam po dwoch wizytach w odstepie
              tygodnia sprawe zalatwilem. A tutaj to jest oddzial, nie ekspozytura. Warszawa
              II. Skoro to ma byc szybciej to przerazenie mnie ogarnia. Jeszcze troche i
              przebijecie nasze sądownictwo...
              • gatta13 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 15.07.04, 19:01
                Wypłacałam parę miesięcy temu pieniądze po zmarłej osobie, zajęło mi to 10 minut
                (na uzgodnienie z księgowością konta i sposobu wypłaty, czy ma być wypłata na
                dyspozycję ustną, czy asygnata). Kompletnie nie widzę podstaw do ciągnięcia
                sprawy przez tyle czasu.
          • czuk1 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 14.07.04, 19:30
            newbie napisał:

> > Bo może najlepszy jest
            > > dla emeryta bank tani i przyjazny , w ktorym może sobie postać w kolejce i
            >
            > > pogadać? Nie wiem?.
            >
            > Na prawde nie wiesz? Oni tam stoja i rozmiawiaja, starzy i mlodzi, chlopcy
            > dziewczeta, emeryci i rencisci oraz inne ofiary BP. A rozmowy te wygladaja
            tak:
            > CHOLERA, ILE JESZCZE BEDZIEMY CZEKALI!!!
            > Niektorzy probuja w ten sposob zagadnac pracownika banku, np ochroniarza.
            > Bywaja tez warianty bardziej przemyslane, ze wskazaniem przyczyny
            > NO TAK, 5 KAS A TYLKO JEDNA CZYNNA!!!
            > Inni klna na czym swiat stoi, bo widocznie nie jest to dla nich atrakcyjne,
            > dziwne co?
            >
            > A mnie odmowiono wyplaty pieniedzy, po raz kolejny. Leczac nerwy po ostatniej
            > wizycie sprobuje sie dowiedziec czegos od was.
            >
            > Zamierzam wyplacic pieniadze po zmarlej, zalatwilem juz wszystkie (chyba)
            > formalnosci, przynajmniej w innym banku to wystarczylo - sentencja z sadu,
            > zaswiadczenie z urzedu skarbowego i okreslenie formy wyplaty. Po zlozeniu
            tych
            > dwoch ostatnich urzednik obiecal skontaktowac sie ze mna za tydzien, po dwoch
            > tygodniach poszedlem i...?
            >
            > I znowu zlozylem dyspozycje odnosnie formy wyplaty, ten sam urzednik obiecal
            > sie ze mna skontaktowac i...?
            >
            > Po pewnym czasie podejrzewajac awarie telefonu wybralem sie do oddzialu - tym
            > razem obslugiwal ktos inny. Ale jaka swietna byla odpowiedz: nie wiem!
            > Odpowiedz na pytanie dlaczego nie moge wyplacic pieniedzy brzmiala NIE WIEM!
            > Zapewne powinienem sie zglosic do tej samej osoby, ktora mnie obslugiwala
            > poprzednio - powinni wywieszac grafik pracownikow w takim razie...
            >
            > Ale do rzeczy - czego moge oczekiwac od banku, czy moga przeciagac sprawe w
            > nieskonczonosc? Zaczynam sie tego obawiac bo przeciez taka lokata 0% jest dla
            > nich bardzo oplacalna. W jaki sposob moge wyegzekwowac swoje prawa?
            Tak żenujące, że aż niewiarygodne. Mariusz
          • Gość: nina Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 02:40
            drogi newbie
            sądziłam, że zależy Ci na tym żeby szybko wypłacić tą kasę i szukasz tu rady i
            pomocy. bank powinien to zrobić od ręki kiedy byłeś tam pierwszy raz. jeśli nie
            zrobił to dlatego że tam jest bałagan albo jak to wdzięcznie ująłeś "urzędnicy"
            nie wiedzą jak to ugryźć. po rozmowie z dyrektorem wyszedłbyś z banku z
            pieniędzmi.

okazało się, że się pomyliłam. dlatego, że chciałbyś raczej delektować się
            dywagacjami i podyskutować sobie o tym, że :
            "Tobie odmowiono wyplaty pieniedzy, po raz kolejny", że "Leczac nerwy po
            ostatniej wizycie sprobujesz sie dowiedziec czegos od nas", i chodzisz tam od
            kilku tygodni, a "urzędnik" obiecuje się z Tobą skontaktować i ...,
            jaka "swietna byla odpowiedz innego "urzędnika": NIE WIEM!, jak również o tym,
            że "podejrzewasz awarie swojego telefonu" i o tym, że "powinni wywieszac
            grafik pracownikow w takim razie..." jak również pogadać o tym "czego możesz
            oczekiwac od banku, czy oni moga przeciagac sprawe w nieskonczonosc?" i że "
            zaczynasz sie tego obawiac bo przeciez taka lokata 0% jest dla banku bardzo
            oplacalna" i o tym "w jaki sposob możesz wyegzekwowac swoje prawa?" ale pod
            warunkiem, że Ty "nie chcesz sie z nimi awanturowac, bo bardziej interesuje
            Cię "jaki termin ma bank na zalatwienie takiej sprawy i co Ci przysluguje w
            przypadku przekroczenia tego terminu" bo "skoro to ma byc szybciej to
            przerazenie Cię ogarnia" a "jeszcze troche i banki przebiją nasze
            sądownictwo..." itd.....
            no cóż...... to cofam swoją nie trafioną radę. napisz za kilka tygodni na
            jakim etapie jest Twoja sprawa? mimo tego nieporozumienia życzę Ci powodzenia i
            ODWAGI. pozdrawiam Cię.

• newbie Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 15.07.04, 11:28
              Gość portalu: nina napisał(a):
              > okazało się, że się pomyliłam. dlatego, że chciałbyś raczej delektować się
              > dywagacjami i podyskutować sobie o tym, że :

Delektowac sie to bede ale czym innym, tutaj interesuja mnie obowiazki banku.
              Najlepiej mobilizuje do sprawnego funkcjonowania jakis bat nad glowa i o to
              probowalem sie dowiedziec. Coz z tego, ze ktos powinien cos zrobic, skoro tego
              nie robi? Jezeli nie sa przewidziane sankcje, to to moze byc zloty interes -
              zalozyc bank, nie wyplacac, mowic "nie wiem dlaczego" - czy tak sie da?
              • gatta13 Re: PKO BP najgorszym bankiem w Polsce!!!!!! 15.07.04, 19:03
                Zapewniam Cię, że wizyta u dyrektora mobilizuje. :) A najlepiej napisz do
                dyrektora, to zapewni pracownikom napisanie kilku notatek służbowych i
                skonstruowanie odpowiedzi dla Ciebie. ;)
                • Gość: Bibliotekarz Nie narzekajcie na banki! IP: 194.181.127.* 20.07.04, 16:24

Na brak profesjonalizmu natykacie się we wszystkich bankach, bo zatrudnia się
                  tam słabo wykwalifikowane i słabo opłacane osoby, które poza przyjęciem raty
                  kredytu i otworzeniem rachunku nic nie potrafią. Ostatnio próbowałem wystawić
                  czek bankierski, i samym napomnieniem o czymś tak strasznym wzbudzałem źle
                  ukrywaną panikę (odwiedziłem chyba z 10 banków). Nikomu nie przyszło do głowy
                  powiedzieć "Przyro mi bardzo, ale taj usługi nie oferujemy", albo "Przykro mi,
                  nie wiem, proszę spytać...".

Generalna uwaga: PO CHOLERĘ NARZEKACIE NA BANKI??? Ja nie miałem nigdy okazji
                  narzekać na bank, bo gdy czymś mnie zraził, natychmiast go zmieniałem. Trzy
                  razy dotychczas. Teraz jestem w jednym z internetowych, i wszystko - opłaty,
                  realizacja zleceń, poziom usług - jest bardzo dobre.

I żadnego chodzenia po oddziałach, pracownicy zrobią wszystko żeby was
                  zniechęcić / utrudnić zamykanie konta. Wysyła się list polecony z rozwiązaniem
                  umowy o prowadzenie rachunku, i po krzyku.

Tak długo banki będą nas mieć w... nosie, jak długo im na to będziemy pozwalać.
                  A większość ludzi potrafi tylko narzekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka