wtcz5 20.08.12, 20:16 po Amber Gold pora teraz na parabankowe SKOK-i Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hordol skoki nie obiecują zysku 15 % w skali roku 20.08.12, 21:05 to po pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
gambit_smolenski Re: skoki nie obiecują zysku 15 % w skali roku 20.08.12, 21:22 Po drugie, są najprawdopodobniej jednymi z najrzetelniejszych instytucji finansowych w kraju. Ostatnio Komisja Europejska pracuje nad nowelizacją prawa bankowego, które da całkowity priorytet zagranicznym centralom banków rezydujących w Polsce oraz tamtejszym nadzorom finansowym/bankowym. Wówczas te banki będą mogły przelać całą kasę do państw-central, pozostawiając puste banki-wydmuszki i ich zobowiązania miejscowemu nadzorowi i funduszowi gwarancyjnemu. Jeżeli to przejdzie, a może przejść, to w przypadku kollapsu strefy euro, w Polsce jedynymi bankami z realnymi środkami mogą pozostać tylko: PKO BP, państwowo-rządowy BGK i... tak, tak, SKOKi, hehe... O pracach nad tą nowelą regularnie donosi wyłącznie Szewczak, główny (chyba już były) ekonomista SKOKów. Ostrzega z całych sił. W ogóle, polecam portal news'owy założony przez SKOKi i publicystów-ekonomistów powiązanych z tym środowiskiem, zwłaszcza Szewczaka: www.stefczyk.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: skoki nie obiecują zysku 15 % w skali roku 20.08.12, 21:31 Na naszej małomiasteczkowej Wall Street wśród kilku banków mamy też kasę oszczędnościowo-kredytową SKOK, który istniej ok. 20 lat i w tym czasie z budy po sklepie przeniosła się do nowej siedziby "szkło i aluminium". Mają zamontowany bankomat na ścianie, ludzie z niego biorą pieniądze. Wisi u nich baner lokata inflacja+3%, w skrzynce znalazłem ulotkę pożyczka w 60 minut bez żyrantów z obrazkiem posiągu typu Pendolino... Nie jestem ich klientem i nie planuję... Odpowiedz Link Zgłoś
hordol istnieją 20 lat 20.08.12, 21:41 nie splajtowali i nie uciekli z forsą za granice. to kapital polski a nie wlasnosc zachodnich central bankowych Odpowiedz Link Zgłoś
gambit_smolenski Re: istnieją 20 lat 20.08.12, 22:02 Dokładnie. Poza tym, tego typu "szybkie pożyczki", często na prawdziwie lichwiarskie oprocentowanie, oferują dziś już wszystkie większe banki funkcjonujące na polskim rynku. Bezpośrednio, pod własną marką, lub pośrednio, pod inną marką, wydzielając zajmujące się tym spółki-córki. Są to te tzw. kredyty konsumpcyjne (od kasy na tv, poprzez kasę na święta, do kasy na wakacje). Zresztą, ten aktor grający papieża właśnie reklamuje jedną z tego typu szybkich i łatwych pożyczek, niby na wakacje. Zatem SKOKi nie są tu żadnym wyjątkiem. Dodam, że jednym prekursorów tego rynku był Provident, kiedyś podejrzewany o silny lobbying i wpływy polityczne w Polsce. Dopiero Lepper, jako pierwszy, publicznie poruszył ten problem. Oczywiście, spotykając się początkowo z szyderstwem neoliberalnej doktrynerki. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: istnieją 20 lat 21.08.12, 08:51 Cała ta afera z Amber Gold przypomina francuską aferę Stavisky`ego z 1934 roku. Stavisky miał na policji kartotekę, stawał przed sądem, potrafił własnemu ojcowi dentyście ukraść złoto z gabinetu, zresztą ojca doprowadzil do samobójstwa, a mimo to został "pięknym Aleksandrem", mężem modelki z domu mody Chanel, który rąbnął aferę za 240 milionów franków. "Grâce à des protections au plus haut niveau de l’État" - dzięki protekcji najwyższych kręgów państwa... A potem gazeta "Le Canard enchaîné" wyszła z dużym tytułem "Samobójstwo Stavisky popełnił strzelając do siebie z 3 metrów", a inna "samobóstwo - dwie kule w głowie"... Odpowiedz Link Zgłoś
sawawawa oszukuja naiwna gawiedz z zyskiem dla panprezesa. 20.08.12, 21:36 gawiedz soe poznala i skoki skocza w dol. razem z panprezesa? Odpowiedz Link Zgłoś
sawawawa [...] 20.08.12, 21:45 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanuszDF Re: parabanki : Amber Gold i SKOK-i IP: *.play-internet.pl 22.08.12, 18:28 Nie wiem dlaczego pomimo trgo co już wiadomo o AG to mimo wszystko wydaje mi sie, że wszystko jest tylko po to aby skasować konkurencję dla banków. Ja też inwestuję w prywatne kontrakty, ale to jest moje ryzyko i mój zysk Odpowiedz Link Zgłoś