Dodaj do ulubionych

POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke

16.10.13, 15:29
Szanowni,
Zapraszamy do kolejnej rozmowy z cyklu POW - Pytaj o Wszystko. Tym razem na Wasze pytania odpowie Mariusz Zielke - dziennikarz śledczy i gospodarczy, redaktor naczelny i założyciel Niezależnej Gazety Internetowej, autor książek m.in. pierwszego polskiego thrillera finansowego "Wyrok". W 2005 roku Zielke został laureatem Grand Press w kategorii "dziennikarstwo śledcze" za teksty o giełdowych zmowach.

Najnowsza powieść tego autora "Formacja trójkąta" zaczyna się od śmierci prezesa warszawskiej giełdy. Autorzy czterech najciekawszych pytań dostaną od nas egzemplarz tej książki z autografem. Regulamin konkursu znajdziecie tu

Wszystkie uwagi dotyczące POW zgłaszajcie w tym wątku

Mariusz Zielke odpowie na Wasze pytania w piątek 18 października.
Obserwuj wątek
    • dorg4wp.pl Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 16.10.13, 19:20
      Witam mieszkam w mieszkaniu komunalnym od urodzenie 38 lat z 3 braci po smierci mamy 25lat temu aneks mieszkania przeszedl na mojego najstarszego brata niestety brat w tym roku umarl miesiac temu i teraz dostalem z komunalki pismo ze do konca miesiaca mam opuscic lokum bo zamieszkajue tam niby nie legalnie i zdac klucze bo nie mam umowy najmu , mieszkam wraz z bratem niepelnosprawnym na 1 grupie inwalidzkiej lecz brat takiego pisma nie dostal i o nim nie wspomiano w moim pismie poniewaz jestem jego prawowitym opiekunem mam na to papiery co mam robic czy to znaczy ze moga mie wyzucicz bratem na brog nawet jak jest niepelnosprawny czy moge mieszkac tu przez zasiedzenie powyzej 30 lat i jestem zameldowany na stale. prosze o pomoc . dziekuje
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 11:58
        Proszę się zgłosić do jednego z programów interwencyjnych.
        • totorotot Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 20.10.13, 13:28
          Dzień dobry, mam problem z odmyciem garnka po prażeniu kukurydzy. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • hummer To jak to było z Rywinem? 16.10.13, 22:56
      Przyszedł czy został wezwany przez Michnika?
      • mariusz.zielke Re: To jak to było z Rywinem? 18.10.13, 11:58
        Też zadaję sobie to pytanie :)
        • hummer Re: To jak to było z Rywinem? 18.10.13, 15:15
          mariusz.zielke napisał:

> Też zadaję sobie to pytanie :)

A jakieś własne przemyślenia pewnie pan posiada na ten temat.
    • michalnn Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 17.10.13, 10:44
      Jest Pan znany z ujawniania przekrętów ludzi którzy mówiąc potocznie bardzo dużo mogą dlatego zastanawiam się czy w Pana pracy zdarzyły się sytuacje w których czuł się Pan zagrożony. Czuł Pan że coś się może stać Panu lub Pana rodzinę jeśli nie zaprzestanie Pan pewnych działaj. Mówiąc najprościej czy Panu grożono lub proponowano łapówki aby pewnych spraw nie dotykać.
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 12:24
        Gdy nie miałem rodziny nie zastanawiałem się nad zagrożeniami. Potem to się zmieniło i rzeczywiście zacząłem się zastanawiać, czy moje działania nie stanowią zagrożenia dla rodziny. Sam miałem dwukrotnie sytuację, którą można było zinterpretować jako groźbę. Jeden z rozmówców przykładowo podczas rozmowy wyciągnął broń i położył ją na blacie stolika. Większego zagrożenia nie było. Inaczej z próbami skorumpowania mnie. One zdarzały się dość często. Najbardziej spektakularna próba to propozycja, którą dostałem od dużej międzynarodowej instytucji finansowej (jednej z największych na świecie). Ta instytucja zaproponowała mi fundusz w Szwajcarii, który finansowałby moje inwestycje. Twierdziła, że takie konta ma wielu dziennikarzy z całego świata (a ja będę pierwszy z Polski). To był świetny temat: udowodnić, że jest fundusz, który robi takie rzeczy, ale ja skopałem sprawę i zamiast podjąć grę wystraszyłem się i nie zdecydowałem się na prowokację. Kilku innych finansistów w mniej lub bardziej zakamuflowany sposób proponowało mi duże wziątki. Także instytucje sugerowały, że pójście im na rękę będzie oznaczało, że dadzą pieniądze na moje projekty.
    • michalnn Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 17.10.13, 10:58
      Gdzieś czytałem że Pan pisząc "Wyrok" chciał zwrócić uwagę społeczeństwa na pewne rzeczy, liczył Pan że książka wywoła pewną dyskusje jednak tak się nie stało. Jak Pan myśli dlaczego? Dlaczego Pana książka jest przez czytelników traktowana jak kolejna powieść którą czytamy wieczorami przy kawie a nie jako źródło przemyśleń na pewne sprawy? Czy nie jest tak że wydanie jej w jednej serii z Camilla Lackberg, Liza Marklund czy też Ake Edwardsonem trochę uniemożliwiło Pana zamierzony cel?
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 12:31
        Tak, "Wyrok" był w moim przekonaniu ważną książką, która powinna wywołać dyskusję nad przestrzeganiem prawa w Polsce i rzeczywiście się zawiodłem,ponieważ książka została przemilczana. Nie sądzę, żeby to była wina wydawnictwa czy serii wydawniczej. Po prostu ta książka zbyt wprost mówi o pewnych patologiach i jest niewygodna dla rozmówców, którzy mogliby mieć coś na ten temat do powiedzenia. Liczę jednak na to, że z czasem ta dyskusja zostanie podjęta. W przypadku "Formacji trójkąta" jest trochę inaczej. To przede wszystkim książka rozrywkowa, choć mam nadzieję, że będzie również skłaniać do refleksji.
    • roisin0 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 17.10.13, 11:27
      Czy wzoruje się Pan na innych pisarzach podejmujących podobną tematykę? Czy ma Pan swoich mistrzów w tej dziedzinie?
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 12:32
        Nie, staram się być oryginalny. Nieskromnie uważam, że "Wyrok" jest unikatem na skalę światową, a co! Niemniej jednak szanuję innych pisarzy, mam oczywiście ulubionych autorów i zdaję sobie z tego sprawę, że wielu z nich nie dorastam do pięt, ale może kiedyś to się zmieni.
    • roisin0 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 17.10.13, 11:47
      Czy został Pan dziennikarzem śledczym przez brak wiary w organy do tego stworzone?(prokuratura, sądy, policja)
      Skąd zamiłowanie do akurat takiej tematyki?

• mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 12:38
        To był zupełny przypadek. Nie miałem żadnych ideologicznych pobudek. Starałem się wykonywać tę pracę najlepiej,jak umiem. Niemniej jednak po 10 latach pracy w tym zawodzie byłem totalnie zawiedziony właściwie całą sferą działalności publicznej w Polsce. Ogrom patologii rzeczywiście poraża. Mamy słabe państwo, fatalną biurokrację, służby, sądy.
    • marek4096 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 17.10.13, 11:53
      Mam pytanie do Pana jako eksperta i dziennikarza.

Którą domenę nazwisko.pl czy nazwisko.com lepiej zarejestrować i wykorzystać do budowania swojej marki i wykorzystać dla adresu email ?

imie@nazwisko.pl czy imie@nazwisko.com

Bardzo proszę o odpowiedź
      • morfeusz_1 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 17.10.13, 12:43

Panie Mariuszu napie...m się ze wszystkimi tak jak Pan w swoim czasie już 2 lata, czy lepiej będzie zapomnieć, odpuścić ...

Pana recepta na przetrwanie tylko niech to nie będzie kolejne poklepywanie po plecach

Łączę wyrazy szacunku
        ~ morfi ~
        • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 12:42
          Najlepiej napisać książkę :) A tak na poważnie, to zależy, na czym Panu zależy. Czy sprawa jest rzeczywiście poważna, czy są jakiekolwiek szanse na jej pozytywne rozwiązanie. Jeśli nie, ja bym sobie darował. Szkoda życia na zajmowanie się sprawami z góry przegranymi. To się trochę kłóci z tym, co piszę, bo zawsze powtarzam, że trzeba robić swoje, jednak jeśli to nie jest Pana zawodowa działalność, to naprawdę lepiej zająć się czymś innym.
          • morfeusz_1 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 13:29

" była " moją zawodową działalnością przez 14 lat stąd ta zadra w sercu

Dzięki za podpowiedź chociaż ciężko wyleczyć się z takich spraw jak lojalność, wiara w przyjaźń, uczciwość i cała ta pochrzaniona jak się okazało moja filozofia kaizen

dziękuję i pozdrawiam

• mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 12:40
        Byle nie nazwisko.ru :)
    • szachszczoni Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 17.10.13, 19:09
      Witam. Proszę o odpowiedź gdzie mogę się zwrócić ,aby uzyskać informację o stronie www.Taką stronę bardzo mnie szkalującą ktoś mi założył i nadal już ponad rok mi szkodzi. Zgłaszałem sprawę angielskiej policji,ta jednak nie chciała zając się śledztwem. Proszę o odp. czy z Polski można dojść do założyciela tej szkalujące mnie strony.Dziękuję i pozdrawiam Pana serdecznie. Oczekuję na odpowiedź.
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 12:48
        To rzeczywiście jest bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe. Musi Pan spróbować ustalić właściciela domeny, co można zrobić dość łatwo, jeśli działa oficjalnie i nie ma strony założonej na jakimś dziwnym zagranicznym serwerze (wystarczy wpisać nazwę domeny w wyszukiwarce dns.pl). Jeśli strona działa u normalnego operatora, to zgłoszenie naruszenia powinno zadziałać, dalej niestety czeka długa batalia sądowa. Jeśli nie, to dochodzenie swoich praw będzie bardzo trudne.
    • kimjestartysta Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 17.10.13, 19:41
      Panie Mariuszu,
      1. Czy jest temat, o którym nigdy by Pan nie napisał (chociażby ze względu na polską rzeczywistość), ale bardzo by chciał?
      2. Jak długo pisze Pan książki? Jak wygląda w Pana przypadku proces twórczy? Wyjeżdża Pan na wieś czy wręcz przeciwnie, wychodzi Pan do tłocznej kawiarni i tam spisuje myśli na komputerze? A może używa Pan jeszcze maszyny do pisania? ;)
      3. Jakie książki Pan czyta? Proszę podać pięciu ulubionych autorów.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 12:58
        1. Chyba nie. Zastanawiając się nad tym, przypominam sobie kilka trudnych tematów, które pominąłem, gdyż nie byłem pewien, która ze stron konfliktu ma rzeczywiście rację. Bałem się kogoś skrzywdzić. Można więc powiedzieć, że były to tematy, które chciałem zrobić, ale nie powstały.
        2.W przypadku każdej książki wygląda to inaczej. "Wyrok" pisałem pół roku. "Formację trójkąta" nieco ponad miesiąc. Pisało mi się to bardzo szybko i dobrze. Najkrócej napisanie książki zajęło mi dwa tygodnie, ale później miesiąc ją poprawiałem :)
        3.Czytam bardzo dużo i w różnych gatunkach. Dużo czasu poświęcam pisaniu, więc siłą rzeczy obecnie brakuje go na czytanie. Niemniej jednak staram się czytać w każdej wolnej chwili. Mam książki porozrzucane po całym domu i do nich zaglądam. Moje literackie fascynacje zmieniały się i w różnych etapach życia byli to inni autorzy. Najbardziej zapamiętałem Bułhakowa, Nabokova, Topora, Kunderę, Hłaskę i Tyrmanda. Staram się też czytać dużo współczesnych polskich autorów.
    • marcinlet Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 17.10.13, 20:13
      pow_redakcja napisał:
      > Szanowni,
      > Zapraszamy do kolejnej rozmowy z cyklu POW - Pytaj o Wszystko

Moje pytanie: Jaka będzie nadchodząca zima?
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 12:58
        Na pewno długa i mroźna.
    • roisin0 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 17.10.13, 20:33
      Czy potrafi Pan ocenić działania/skuteczność organów śledczych w Polsce w stosunku do innych krajów europejskich bądź np. w USA?
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 13:11
        Jeśli chodzi o przestępstwa gospodarcze, skuteczność polskich organów i sądów jest fatalna. Dla przykładu większość dużych afer finansowych w USA znajduje swój finał w sądzie w przeciągu roku/dwóch lat. Wszyscy przywołują tu sprawę Madoffa, którego skazano w niespełna rok za sprawę znacznie poważniejszą niż WGI. Było wiele innych podobnych spraw, dość szybko trafiających na wokandę. Przykładowo pamiętam sprawę insider tradingu (wykorzystania informacji poufnych) w dużych bankach, która także błyskawicznie została namierzona przez amerykańskie służby. W Europie jest troszeczkę gorzej, ale nie tak źle jak u nas. W Polsce na proces trzeba poczekać nawet 7 lat i jest masa spraw, które nigdy nie zostaną rozwiązane. Prawdziwą plagą są tzw. areszty wydobywcze. Trzymanie w areszcie przez 12 miesięcy osoby podejrzanej o korupcję to jest jakiś żart. Jeszcze "zabawniejsze", że czasem główni winowajcy zostają potem świadkami koronnymi (czy tzw. małymi świadkami koronnymi). Polskie służby często też traktują po macoszemu sprawy, których nie interesują media lub w których nie ma polityków (nie ma kontroli społecznej). Wiele razy zajmowałem się poważnymi przestępstwami, które przez teoretycznie małą medialność i brak "umoczonych" w nich polityków, były pomijane przez polskie organy ścigania.
    • aronek1988 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 17.10.13, 20:51
      witam, potrzebuje pilnej odpowiedzi na nurtujace mnie zagadnienie, wiele ostatnio czytałem o tym ze kupujac mieszkanie za gotówke moge spodziewac sie kontroli urzedu skarbowego, który bedzie domagał wyjasnień sie skad te pieniadze wziąłem, jesli wypłate z pracy dostaje na konto 2100netto, to czy odkładając z kazdej wypłaty 2000zł na konto oszczednosciwe badz bede te 2tys zostawiał na koncie to bedzie to wystraczajacy dowód dla urzedu skarbowego skad te pieniadze sie wzieły? , mieszkam z rodzicami i nie mam dzieki temu wydatków, planuje kupic mieszkanie za 6lat
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 13:23
        Najlepiej jednak płacić podatki :)
    • skajstop Pytanie warsztatowe :) 17.10.13, 22:51
      Zgodnie z zapowiedzią, trudne pytanie :)
      To jasne, że w pisaniu, kreowaniu intryg i galerii postaci, pomaga ci wiedza wyniesiona z dziennikarskich śledztw. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś nad drugą stroną tego medalu - czy w jakimś stopniu nie jesteś niewolnikiem tamtych dziennikarskich doświadczeń, czyli że rysując te konkretne literackie wizje, nie przejaskrawiasz nieświadomie? Podkreślę: nieświadomie, tak postrzegając świat - bo nie chodzi mi o celowo użyte narzędzie z literackiego warsztatu. Pytam o sytuację trochę analogiczną do tej, jaką miałby szpieg dostrzegający spiski i próby osaczenia go nawet tam, gdzie ich nie ma. Umiesz się przed tym obronić, w razie potrzebny napisać powieść bez polityków, mafii, banksterów, za to z prostymi ludźmi żyjącymi poza tym światem? :)
      • mariusz.zielke Re: Pytanie warsztatowe :) 18.10.13, 13:26
        Nie sądzę żebym aż tak przesiąkł tą tematyką. Radzę sobie także z bardziej przyziemnymi sprawami :) tak mi się przynajmniej wydaje. Uważam, że trzeba pisać o otoczeniu, które się zna i rozumie, bo wtedy książki wychodzą naturalne, prawdziwe, można w nie uwierzyć. Ja poza finansami miałem dość bogate doświadczenia życiowe: pracowałem w domu pomocy społecznej dla osób psychicznie chorych, dłuuuugo studiowałem, trochę zwiedziłem, myślę, że wszystko to się przekłada na moje pisanie.
    • pluskwacz Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 08:23
      Czy w Polsce są niezależni dziennikarze, czy może każdy chodzi na czyimś pasku? Co skłoniło Pana do stworzenia Ngi24? I jeszcze pytanie o Pana pierwsza ksiązke - jak udało się zebrać na nią fundusze? Ma Pan jakies rady dla początkujących literatów?
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 13:35
        Na pewno są niezależni dziennikarze. Pytanie czy są niezależne media? Moim zdaniem wielu dziennikarzy chce dobrze wykonywać swoją pracę, ale często jest to trudne, gdyż media są upolitycznione albo tracą niezależność finansową, są po prostu w coraz gorszej kondycji i trudno się dziwić, że poszukują nowych źródeł przychodów. Myślę, że potrzebna jest debata na temat finansowania mediów, bo inaczej za chwilę nie będzie dziennikarstwa, a blogerzy nie zastąpią dziennikarzy. Bardzo lubiłem ten zawód, więc jest mi przykro, że tak się dzieje, że media są coraz bardziej podzielone na dwa obozy, że teksty są przygotowywane coraz szybciej, że rezygnuje się z doświadczonych dziennikarzy, bo są za drodzy albo pracują za wolno. Ngi24 założyłem, bo chciałem robić dziennikarstwo po swojemu, ale szybko okazało się to niemożliwe, bo nie byłem w stanie zapewnić finansowania dla takiego projektu. Na pierwszą książkę wyłożyłem swoje pieniądze, potem znalazłem inwestora, który założył wydawnictwo, które chciało finansować moje książki, ale okazało się, że ten nowy wydawca nie zapewnił właściwej dystrybucji i książki znikały w tłumie, dlatego wybrałem drogę z tradycyjnym wydawcą. Rady dla początkujących: nie wydawajcie książek w firmach, które za wydanie chcą od was pieniądze, wysyłajcie maszynopisy do wszystkich normalnych wydawnictw, jeśli nie odpowiadają, piszcie dalej, wysyłajcie kolejne książki. Jeśli jesteście pewni, że napisaliście coś dobrego, a wydawcy nie odpowiadają, spróbujcie wydać książkę samodzielnie, ale zapewniając jej dobrą oprawę, dystrybucję i promocję.
    • gracja74 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 09:27
      Chciałabym się dowiedzieć jak wydać książkę. Mam zbiór opowiadań, które chcę opublikować. Wysłałam do kilku wydawnictw, ale nie otrzymałam odpowiedzi.

Pozdrawiam
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 13:41
        Moim zdaniem trzeba być cierpliwym i wysyłać dalej, do innych wydawców. Można zadzwonić do wydawnictwa i poprosić o opinię na temat książki. Być może jest po prostu za słaba na wydanie. Warto najpierw napisać kilka książek do szuflady, żeby nabrać wprawy. Nie zawsze "debiut" nadaje się do wydania i wydając taką książkę samodzielnie robimy sobie tylko krzywdę. Najlepiej książkę poddać pod osąd innych osób - znaleźć czytelników, którzy szczerze powiedzą, co o niej myślą. Jeśli zbierzemy dużo pozytywnych opinii, warto chyba spróbować samodzielnego wydania, ale nie poprzez wyspecjalizowane w tym firmy, bo one niczego od siebie nie dają. Trzeba znaleźć redaktora dla książki, korektora, trzeba zrobić profesjonalny skład, znaleźć dobrą drukarnię a potem dystrybutora, który wprowadzi książkę na rynek. Te etapy też nam odpowiedzą, czy książka nadaje się do wydania, bo jeśli nie, to żaden profesjonalny redaktor nie zgodzi się jej zredagować i już na tym etapie polegniemy. Polecam tę drogę, a nie pójście na łatwiznę, zapłacenie firmie, która obiecuje wydanie za pieniądze, po czym praktycznie książki nie wprowadza do dystrybucji. Rynek jest bardzo trudny, ciężko znaleźć wydawcę, ale można to zrobić bez żadnych układów. To po prostu ciężka praca.
    • brzydki_bruno Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 09:33
      Witam. Jak udaje się Panu zachować bezstronność tematu, który pan drąży? Czy trudno jest oddzielić siebie od pracy, od swoich poglądów i przekonań?
      Chciałbym się dowiedzieć co Pana dopinguje, by robić co Pan robi. Większość z nas żyje w "bezpiecznym" świecie, a rzeczy, które Pan ujawnia mogą jawić się jak scenariusz filmu sensacyjnego.
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 13:56
        Bardzo trudno jest zrobić obiektywny materiał. Mną przy każdej sprawie targały straszne emocje. Nie mogłem spać ciągle myśląc, czy kogoś nie skrzywdzę, czy właściwie interpretuję fakty. Wątpliwości jest masa do samego momentu publikacji. Potem wielki strach, jakie będą komentarze, przyjęcie innych mediów czy osób, których materiał dotyczy. Nie ma spraw czarno białych i dlatego trzeba poświęcić dużo czasu na ich wyjaśnianie, czasem są to miesiące. Dlatego teraz dziennikarzom coraz trudniej jest robić takie teksty, bo media chcą tekstu szybko. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to trzeba mieć twardy tyłek, żeby nie popaść w paranoję. Ja nie jestem przesadnie ostrożny i bojaźliwy, staram się o tym nie myśleć, że coś mi może grozić, ale jednak zachowuję podstawowe zasady bezpieczeństwa, staram się nie wyzywać losu. Paranoikiem nie jestem
    • jandevolaille Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 10:14
      Jak to jest być dziennikarzem śledczym? Jak od kuchni wygląda przenikanie do ludzi z warszawskiego parkietu? Przecież nie wszedł Pan tam ot tak. Interesuję się nieco pisaniem i właśnie ten aspekt gromadzenia informacji bardzo mnie interesuje. Jak niezauważalnie "wejść" między ludzi, szczególnie w środowiska nieznanych mi wcześniej osób?
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 14:03
        Kuchnia jest prostsza niż się wydaje. Podstawowym zadaniem dziennikarza jest napisanie tekstu (zrobienie audycji w przypadku mediów elektronicznych). Musi znaleźć temat, który go interesuje, przeprowadzić research, sprawdzić wszystkie ewentualne wątki, starać się poznać temat jak najlepiej, a potem porozmawiać ze wszystkimi stronami "konfliktu" (bo tekst musi być o czymś, a nie o niczym). Tu nie ma żadnego tajemnego przenikania, śledzenia, oszukiwania, podszywania się. Są prowokacje dziennikarskie, których ja jestem przeciwnikiem, bo uważam, że one wypaczają często sprawę, nie pokazują prawdy tylko sprowokowaną rzeczywistość. Ja nigdy nie stosowałem tej metody, nie podszywałem się pod innych, zawsze starałem się występować otwarcie. Bardzo ważne jest, żeby przed publikacją poznać zdania wszystkich stron opisywanych w tekście, bo to często może zmienić obraz sytuacji. Przykładowo: kiedyś dostałem materiały kompromitujące jedną firmę, a źródłem byli oficjele z ogranów ścigania. Po sprawdzeniu i rozmowie z tym "skompromitowanym" okazało się, że to druga strona jest "zła", próbuje się bronić przed oskarżeniami. Należy pamiętać o zasadzie: tu nie ma źródeł wiarygodnych, wszystkie trzeba dokładnie sprawdzać i oceniać te dowody. A i tak nie wolno nam być sądem, przesądzać o czyjejś winie. To temat na długi elaborat.
    • katarzynna123 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 10:36
      Czy w związku z zawodem dziennikarza śledczego, który w pewnym sensie jest ryzykowny, nie obawia się Pan o bezpieczeństwo swoje i swojej rodziny? Badając trudne tematy chyba łatwo jest komuś podpaść.

• mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 14:05
        Tak, obawiam się. Czasem rezygnuję z pisania o rzeczach, które mogłyby zagrozić życiu mojej rodziny. Miałem takie przypadki, nie jestem święty. Czasem sobie myślę, że to tchórzliwe ale nic na to nie poradzę. Rodzina jest dla mnie najważniejsza.
    • katarzynna123 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 10:37
      Kto jest Pana ulubionym pisarzem?
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 14:06
        Nabokov.... Bułhakow, Kundera, Henry Miller, Tyrmand, Hłasko, Topor, dziesiątki innych :)
    • iwolo Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 10:42
      Proszę napisać czy kiedy piszę Pan fabuły, bardziej ekscytuje Pana postać zła czy dobra?
      Na temat, której z tych postaci więcej Pan myśli?
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 14:09
        Staram się budować postaci wielowymiarowe, ale rzeczywiście te złe cechy w nich mnie czasem bardziej pociągają :) Buduję każdą postać na bazie zaobserwowanych zachowań ludzi, których kiedyś poznałem. Staram się też pozwalać oceniać czytelnikowi na ile dana postać jest zła, a na ile dobra.
    • izawol Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 10:52
      Aja tak akurat w porze lunchu-Panie Mariuszu jaka jest Pana ulubiona potrawa:)
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 14:10
        spaghetti carbonara, ale od dawna nie jadłem bo się odchudzam :)
    • alhaji Degradacja kujawsko-pomorskiego,kto za tym stoi? 18.10.13, 11:32
      Właśnie spadliśmy na ostatnie miejsce w rankingu zarobków.Jesteśmy już za warmiński-mazurskim.Dawne Bydgoskie było na 5-6 miejscu wśród 49.Po połączeniu z Toruniem spadliśmy na 8 wśród 16tu.Pod wodzą "grupy toruńskiej" na ostanie miejsce. Jak Pan myśli jaka kara spodka naszego Marszałka za doprowadzenie regionu do ruiny ?. Za okupacji sabotowało się produkcję ,gospodarkę hitlerowskich Niemiec ,żeby osłabić wroga.Dziś Marszałek województwa robi to samo ale w czyim imieniu? Na czyje zlecenie?Dlaczego w dzisiejszej Polsce nagradza się sabotażystów?( Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski) I pal licho z kłótniami Bydgosko-Toruńskimi,pal licho czy to PIS czy PO ,przecież został zrujnowany jeden z najlepszych regionów w Polsce!Znów nikt nie jest winien? Znów bezkarność?A może awanse i stanowiska w rządzie?
    • habazzz Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 11:35
      Czy w przypadku największych afer gospodarczych, m.in. FOZZ, da się udowodnić w sądzie winę indywidualnych osób?
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 14:15
        Tak, jeśli nie popełni się błędów w zbieraniu dowodów winy i jeśli policja i prokuratura profesjonalnie przygotują akt oskarżenia, wykorzysta się profesjonalnych biegłych, a sędzia będzie przygotowany merytorycznie do oceny dowodów. Niestety u nas to wszystko kuleje: policjanci i prokuratura nie potrafią przygotować oskarżenia, biegli często są powiązani lub niechętnie opiniują sprawy, które potem mogą wpłynąć na ich zawodową drogę/karierę, a sądy nie próbują dojść do prawdy, interesują się tylko dowodami.
    • trololinka123 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 11:47
      W internecie można znaleźć Pana zdjęcie z maszyną do pisania. Czy Pana książki rzeczywiście pisane są na maszynie, czy to tylko niezbędny rekwizyt do zdjęcia?

Jak wyglądała Pana współpraca z Iloną Felicjańską? Czy jest Pan zadowolony z efektów tej współpracy?

Jest Pan założycielem portalu ngi24.pl. Jakie portale internetowe przegląda Pan codziennie i za co je ceni?
      • mariusz.zielke Re: POW - Pytaj o Wszystko. Mariusz Zielke 18.10.13, 14:28
        Obecnie to rekwizyt, ale uczyłem się pisać na tej maszynie, ona mi towarzyszy od trzydziestu lat, na niej napisałem pierwsze opowiadania. Teraz wygodniej pisać na komputerze.
        Moja współpraca z Iloną Felicjańską polegała na zredagowaniu maszynopisu książki, którą napisała Ilona. Była to normalna praca, ale jednocześnie muszę przyznać, że mi książka Ilony się spodobała, miała wiele smaczków, których nie rozpoznali czytelnicy, a szkoda.
        Portal ngi24.pl właściwie już nie działa. Zawiesiłem publikowanie na nim tekstów dwa lata temu, bo nie mogłem pogodzić pracy nad kolejnymi książkami z pisaniem na portalu. Mam nadzieję, że kiedyś, jak sprzedam dużo książek :), będę mógł założyć fundację, która będzie prowadzić portal robiący dziennikarstwo "po mojemu". Wchodzę codziennie na większość portali informacyjnych oraz strony gazet i różne fora dyskusyjne branżowe.
        • ave.duce "będę mógł założyć fundację, która będzie 18.10.13, 14:38
          prowadzić portal robiący dziennikarstwo "po mojemu"...

To znaczy: jakie?
          • mariusz.zielke Re: "będę mógł założyć fundację, która będzie 18.10.13, 14:50
            uczciwe i rzetelne, zajmujące się każdą sprawą, nie napastliwe i apolityczne. Tak krótko.
            • ave.duce Re: "będę mógł założyć fundację, która będzie 18.10.13, 14:56
              Zabrzmiało nie najlepiej...
            • ave.duce Re: "będę mógł założyć fundację, która będzie 18.10.13, 14:56
              Tamto zdanie zabrzmiało nie najlepiej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka