Dodaj do ulubionych

W którym banku można zablokować opcję zbliżeniową?

IP: *.dynamic.mm.pl 16.11.13, 15:17
Witam. Chcę zrobić listę banków które umożliwiają zablokowanie na karcie możliwości dokonywania płatności zbliżeniowych. Jak na razie tylko PKO BP to umożliwia, ale chcę zmienić ten bank na inny a powyższa mozliwość jest dla mnie punktem wyjścia przy doborze banku.
Obserwuj wątek
    • Gość: sceptic Re: W którym banku można zablokować opcję zbliżen IP: *.dynamic.mm.pl 16.11.13, 15:20
      Dodam, że idealny dla mnie byłby AliorSync, niestety brak ww. opcji jak dla mnie go dyskwalifikuje.
    • bwportal.pl Re: W którym banku można zablokować opcję zbliżen 16.11.13, 15:23
      mBank pozwala. Wystarczy zadzwonić na infolinię, a potem dokonać 2 transakcji w bankomatach.
    • Gość: wer Re: W którym banku można zablokować opcję zbliżen IP: 83.1.81.* 16.11.13, 19:42
      PKO BP nie chce wyłączać. Ustawia tylko limit transakcji zbliżeniowwych na 0, a to nie to samo. Pekao SA podaje że wyłącza,mBank wyłącza, Citi Handlowy w kartach kredytowych wyłącza. Właśnie zmieniam bank na Deutsche Bank, bo tam mają karty w ogóle bez "antenek". Mam nadzieję, że po wydaniu przez Radę ds. Systemu Płatniczego przy NBP w dniu 30 września br. rekomendacji w zakresie bezpieczeństwa kart zbliżeniowych (bo opinia klentów większości banków w ogóle nie interesuje) banki zaczną się wreszcie stosować do tej rekomendacji i przestaną wciskać na siłę klientom niechciane przez wielu, niebezpieczne "dodatki"
      • Gość: sceptic Re: W którym banku można zablokować opcję zbliżen IP: *.dynamic.mm.pl 16.11.13, 21:53
        Dzięki za odpowiedzi. Nie wiem czy PKO wyłącza czy zeruje limit. Ja mam kopię swojego podania o wyłączenie tej opcji podbitą przez PKO i tego się trzymam. Przynajmniej do chwili kiedy zmienię bank.
        • Gość: pp Re: W którym banku można zablokować opcję zbliżen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.13, 07:04
          Spróbuj gdzieś zapłacić zbliżeniowo to się dowiesz, czy zablokowali. Kopia podania (?) świadczy o tym, że sobie tego zażyczyłeś, a nie o tym, że to zostało zrealizowane.
          • Gość: sceptic Re: W którym banku można zablokować opcję zbliżen IP: *.dynamic.mm.pl 17.11.13, 08:28
            Próbowałem w kilku marketach - zablokowali. Cała procedura wyglądała w ten sposób, że poszedłem do odziału banku, po dłuuuugiej kolejce dostałem się do Pani, której to oświadczyłem, że chcę zablokować opcję dokonywania płatności zbliżeniowych. Pani wręczyła mi kartkę, prosząc o sformułowanie tego na piśmie. UCzyniłem to, poprosiłem o poświadczoną kopię pisma. Dzień, czy dwa dni później zadzwonił do mnie konsultant i powiedział, że opcja zostaje zablokowana po następnej wypłącie z bankomatu. Tyle.
            • kle-jka Re: W którym banku można zablokować opcję zbliżen 25.11.13, 13:59
              W Inteligo jest taka opcja. Może też w PKO, ale w Inteligo to mam i jest dobre, bo nikt mnie nie okradnie.
    • Gość: Tra BGŻ, Meritum Bank, Deutsche Bank IP: *.31.69.100.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.12.13, 01:47
      Zablokowanie to nie wszystko. Taka karta może nadal dać się odczytać przez czytniki kart zbliżeniowych i inne czytniki RFID i udostępnić im dane z naszej karty (w tym imię i nazwisko), co umożliwia np. gromadzenie informacji o naszej lokalizacji. tyle tylko że po zablokowaniu karta nie pozwoli na dokonanie płatności, a nawet jeśli pozwoli, to możemy złożyć reklamacje i bank powinien ja uznać.

Najlepiej mieć kartę w ogóle bez płatności zbliżeniowych. Mają je w swojej ofercie:
      - BGŻ (polecam szczególnie konto z premią, można zarobić miesięcznie do 40 paru złotych -ale trzeba spełnić określone warunki - dochody i płatności kartą na 500zł/m-c, wszystkie bankomaty za darmo).
      - Meritum Bank (wszystko za darmo, nie trzeba spełniać żadnych warunków, bardzo dobry serwis www, w przeciwieństwie do pozostałych dwóch banków).
      - Deutsche Bank (niestety kilka miesięcy temu wprowadzili opłaty, ale nie są bardzo wysokie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka