Dodaj do ulubionych

Składka wyższa niższa

• Gość: JaJacek Re: Składka wyższa niższa IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 09:52
      Rząd buduje piramidę finansową. Wyższa składka-ZUS (czytaj : podatek ZUS) to w
      przyszłości wyższa emerytura, a to z kolei następnych przedsiębiorców obciąży
      kolejną podwyżką podatku ZUS-owego. I tak w koło Wojtek. Przypominam, że
      organizacje finansowe typu "piramida" są zakazane (sic!).
      Ogłośmy bankructwo ZUS-u i pozwolmy ubezpieczać się komercyjnie wedle woli
      każdego obywatela ( nie tylko przedsiębiorcy. ) A Pana Patera to odesłać na
      Kubę albo na Białoruś.
      • Gość: marbak Re: Składka wyższa niższa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 09:58
        kto wie może masz rację.. Obyś nie był prorokiem...dla naszego dobra!!!
        • Gość: pm Dla naszego dobra... IP: 195.94.193.* 06.10.04, 14:15
          ...to byłoby najlepiej aby to proroctwo się jak najszybciej spełniło...
          Mnie brakuje do emerytury jeszcze prawie 30 lat. I jakoś nie wierzę aby ZUS tyle
          przeżył...
          A przypuszczam że wśród tutejszych dyskutantów należę do starszych. Policzcie
          sobie, ile Wam brakuje.
    • Gość: Qba Lewicowa polityka gosp=bezrobocie, afery, korupcja IP: 213.17.175.* 16.09.04, 10:05
    • Gość: Mike z Lodzi male wyliczenie... IP: *.adsl.enternet.hu 16.09.04, 10:17
      Zakładając, że płacę podatek 2000 zł, to żeby być w najwyższym przedziale
      składki, wystarczy zarabiać tylko 3700 zł miesięcznie?????
    • feliks-50 wlasnie sejm podniosl sobie kase na rok nastepny ! 16.09.04, 10:40
      skad maja na to miec ??? ktos musi utrzymac tych pasozytow !
    • Gość: lemon to ja poproszę taki sam socjal jak pracownicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 10:41
      jeśli tak chętnie porównują przedsiębiorcę z pracownikiem na umowę o pracę w
      płaceniu składek to niech zrównają również socjal:
      świadczenia urlopowe, odprawy, szczególnie gdy firma pada, opieka zdrowotna bez
      konieczności bieganie z wyciągiem bankowym z opłaconego zusu itp.
    • Gość: e-xtrem Podobno za grzechy po reinkarnacji jesteś Polakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 10:51
    • zuam_zn To po prostu głupota 16.09.04, 11:02
      Jak bowiem wyliczyć składkę dla osób współpracujących? Jaka ma być jej
      podstawa? Jak się to ma do powszechnej praktyki "samozatrudnienia", gdzie
      dochód miesięczny niejednokrotnie niższy jest od narzuconej ustawą "podstawy
      naliczenia składki".
      Moim zdaniem proponowana przez Hausnera zmiana to szukanie sposobu na zdobycie
      pieniędzy na łatanie dziur w rozdmuchanym budżecie. Czy znajdzie się wreszcie
      ktoś kto skutecznie pogoni tego speudoreformatora wraz z towarzyszami?
    • Gość: kujumtzidis-brudas jak zwykle zabrakło jednego głosu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 11:44
    • Gość: Piotr Re: Składka wyższa niższa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 11:50
      JA NIC NIE MUSZĘ. Jak mnie rząd zdenerwuje, to przeniosę się gdzieś w ciepłe
      kraje, zlikwiduję firmę i rząd będzie musiał żywić następnych 150 bezrobotnych.
      To nie emeryci, renciści i górnicy ciągną ten wózek tylko tacy jak ja: mali i
      średni przedsiębiorcy - co będzie jak wyemigrujemy? Albo przestaniemy pracować
      po 16 godz dziennie (w niedzielę 8)
    • Gość: pracownik umowa + działalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:03
      A jak będzie z kombinacją umowa+działalność?
      Chodzi mi o taki układ, w którym umowa nie jest tylko formalna a dochód z niej
      oscyluje około średniej krajowej. Pamiętam że były pomysły wyłączenia zwolnienia
      od składek - czy coś się wyklarowało?
    • Gość: znak zapytania Re: Składka wyższa niższa IP: *.workservice.pl / *.workservice.pl 16.09.04, 12:20
      Znowu komuś włączyły się komplikatory.
      Urzędnicy już od dawna udawadniają, że bardzo chcą zarobić na swoje pensje.
      Może lepiej niektórym ludziom płacić, zeby nic nie robili?
      Ile osób będzie musiało być zatrudnionych w ZUS, zeby kontrolować czy
      przedsiebiorca prawidłowo wyliczył sobie swoją składkę i ile to będzie
      kosztowało podatników?
      A moze to sposób na walkę z bezrobociem?
      • Gość: faraon oni nawet nie wiedza ile kasy maja??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.09.04, 12:29
        przeciez ZUS nawet ni epotrafi wyliczyc ile miesiecznie wplywa kasy na fundusz
        emerytalny, rentowy czy ubezpieczenie zdrowotne!!! kto mi poda ile jest w
        Polsce zarejestrowanych firm prowdzacych dzialalnosc gospodarcza? mowi sie
        okolo 2 mln, ale rzad tego nie wie :) wezmy 2 mln x 140 zl (od najnizszej
        stawki zdrowotne) daje nam 280 mln zl, i to jest kwota tylko z prywatnych firm,
        a kwoty z ubezpieczen pracownikow ???( ponad 10 mln ludzi)a ZUS na przyszly rok
        przeznacza na zdrowie w budzecie na wszystkie wojewodztwa 120 mln zl!!! co robi
        z reszta kasy, gdzie ona przepada, kto ja rozkrada??? czy oni wogole konczylki
        jakies szkoly poza partyjnymi uczelniami, na ktorych chlali wode zamiast sie
        uczyc???!!!
    • Gość: Bacz Należy zlikwidować ZUS, składki i emerytury IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 12:38
      Emerytury są wypłacane z pieniędzy emeryta które zaoszczędził sobie
      w okresie kiedy pracował. Jeśli pieniądze pochodzą nie z oszczędności
      emeryta tylko od innych ludzi, to takie wsparcie pieniężne nazywa się
      _zasiłkiem_. Jest to bardzo ważne rozróżnienie, bo emerytura należy się
      emerytowi z racji świętego prawa własności. Nikt nie ma prawa mu jej
      odbierać ani nawet obniżać - to była by ordynarna kradzież. Natomiast
      rząd nie tylko ma prawo obniżać zasiłki ale nawet powinien to robić
      gdy dochodzi do takich patologii jak jest obecnie, że mnóstwo osób
      korzystających z zasiłków ZUS zwanych błędnie "emeryturami" żyje
      na poziomie wyższym od poziomu ludzi pracujących którzy te zasiłki
      fundują - czyli biedniejsi wspomagają bogatszych.
      • Gość: IrMa Re: Należy zlikwidować ZUS, składki i emerytury IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 16.09.04, 13:18
        Wiesz, nie nadążam. Konkludując: moja emerytura na którą pracowałam 40 lat, to
        zasiłek! Ale już Twoja, "to święte prawo własności"?. Jeżeli tak to zacznij od
        ZERA! Uruchom Muzeum Oświęcimskie, rozpal krematoria i utylizuj tych byłych w
        imię dobrobytu tych Tobiepodobnych. To,że obecny Rząd sobie nie radzi, nie musi
        oznaczać nawrotu do barbarzyństwa. Ale widzę, że jednak może. A wszystkiemu
        winien "komunizm", tylko nikt nie ma za złe "dobrej" opozycji jej nieobecności
        w czasie głosowania nad tym bublem ustawowym.
        • Gość: Bacz Re: Należy zlikwidować ZUS, składki i emerytury IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:28
          Gość portalu: IrMa napisał(a):

> Wiesz, nie nadążam. Konkludując: moja emerytura na którą pracowałam 40 lat, to
          > zasiłek!

Tak, zasiłek. I nie pracowałaś na ten swój zasiłek,
          tylko pracowałaś na zasiłki dla ówczesnych "emerytów".

> Ale już Twoja, "to święte prawo własności"?

Te niewielkie pieniądze, które mam zaoszczędzone
          w w funduszu emerytalnym oczywiście są moją własnością.

> Jeżeli tak to zacznij od
          > ZERA!

Oszczędzanie w OFE zacząłem od ZERA, jak wszyscy zresztą.

> Uruchom Muzeum Oświęcimskie, rozpal krematoria i utylizuj tych byłych w
          > imię dobrobytu tych Tobiepodobnych.

?? Kara śmierci powinna być tylko za morderstwo z premedytacją.
          Za złodziejstwo nawet największe powinno byc więzienie, ew.
          z pracą przymusową aby złodziej odpracował to co ukradł.

> To,że obecny Rząd sobie nie radzi, nie musi
          > oznaczać nawrotu do barbarzyństwa.

Właśnie to jest barbarzyństwo że rząd uprawia złodziejstwo
          na taką skalę że sobie nie daje rady.

> Ale widzę, że jednak może.

Ja żądam aby wrócić do cywilizowanych zasad sprawiedliwości,
          wolności i poszanowania własności.

> A wszystkiemu
          > winien "komunizm", tylko nikt nie ma za złe "dobrej" opozycji jej nieobecności
          > w czasie głosowania nad tym bublem ustawowym.

Nie tylko komunizm. Na zachodzie np. komunizmu nie było,
          a tam też rządy poorganizowały systemy złodziejskie
          podobne do naszego ZUS-u.
    • Gość: dominik przechodzę do szarej strefy, IP: 62.233.186.* 16.09.04, 13:34
      mam dość płacenia bandytom
    • Gość: gda Czerwone pijawki IP: *.chello.pl 16.09.04, 13:38
      Te czerwone pijawki potrafią tylko kraść i podwyższać podatki.
    • Gość: J.Kuba Re: Składka ...- ale z pewnoscia ZLE ZDEFINIOWANA IP: 80.50.2.* 16.09.04, 13:56
      Oczywiscie pomysl podwyzszenia skladek nie jest mily, ale zeby chociaz byl
      jasno sprecyzowany...
      Kryterium dochodowo-podatkowe wysokosci podatku jest fatalnie zdefiniowane:
      1. co oznacza 'lub' - wybierz korzystniejszy wariant?
      2. 'dochod' z ub. spolecznymi czy bez? (mozna je wliczyc w koszty)
      3. podatek odprowadzony do US, czyli bez ub. zdrowotnych odprowadzanych do ZUS,
      a odliczanych od podatku?
      4. wskaznik dochodowy przy podatku 5060zl i dochodzie 26620 zl wynosi 2 i daje
      przedostatni , prawie najwyzszy prog podatkowy !!!
      5. w przykladzie nie policzono skladki na ubezpieczenie wypadkowe, nawet w
      minimalnej wysokosci, mimo ze jest obowiazkowa
      6. a w skladkach ZUS za STYCZEN 2005 rok bierzemy podatek-dochod za 2004 ( w
      styczniu jeszcze nie policzony) czy za 2003 ( firma moze byc juz w zupelnie
      innej kondycji...)?
      I NAD CZYM TU DYSKUTOWAC, PRZECIEZ TA PROPOZYCJA NIE JEST ZUPELNIE PRZEMYSLANA.
      Jolka
    • Gość: Informatyk Z 6000 zl na FV zostaje mi 1200 zl. SUPER! IP: 47.167.128.* 16.09.04, 13:58
      Swietny pomysl - bede mial tak:

Pracuje po 12 godzin dziennie i na koniec miesiaca wystawiam klientowi
      "gitantyczna" fakture na 5500 zl (z VAT).

1000 zl z tego bierze VAT.
      2000 ZUS (180%).
      200 zl komorka (musze duzo rozmawiac).
      100 zl bank.
      500 zl samochod (musze czyms dojechac do klienta - ubezpieczenie, paliwo).
      200 zl biuro rachunkowe (ktos musi mi rozliczyc ksiegi, ja nie mam czasu).

Razem, na dzien dobry, koszty zabieraja mi 4000 zl.
      Zostaje mi 1500 zl dochodu, ale to dla panstwa jeszcze malo, wiec od tego
      zabiera mi jeszcze 19% podatku - 300 zl.

Na reke dostaje 1200 zl. Pieknie, nie?! Za 12 godzin pracy dziennie? Za zarwane
      nocki, weekendy, stres, odpowiadanie wlasnym majatkiem za finanse "firmy",
      zupelny brak wolnego czasu?

No to moze lepiej pojde na garnuszek panstwa? Bo zdrowie mam zepsute.
      • Gość: ppp Re: Z 6000 zl na FV zostaje mi 1200 zl. SUPER! IP: *.pentacomp.com.pl 16.09.04, 17:17
        To jeszcze nie koniec
        Wszystko co kupisz za pozostałe 1200 zł ma dolicznay podatek który państwo
        zabiera: wat akcyza. No to ile tak naprawde masz??
    • Gość: Robert Re: Składka wyższa niższa IP: *.babilon.ds.polsl.pl 16.09.04, 13:59
      Polaków w Polsce jest zbyt dużo rząd robi wszystko aby przeprowadzić selekcję
      naturalną czyli śmierć głodowa dla obywatela bez pracy, jeśli jest uparty da
      radę przeżyć koczując i żywiąc się resztkami to nie poradzi sobie gdy dopadnie
      go chorób mając darmową służbę zdrowia której nie stać na nic nawet na gest
      litości zbadania pacjenta :(
    • Gość: saba Szalenstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:04
      To jakis idiotyzm z tymi wyliczankami. Ci panowie totalnie oglupieli.
      Obciazenia obywatela, jesli juz maja byc, to powinny byc proste i jasne. To
      panstwo i obywatele nie istnieja DLA oglupialej rzeszy biurokratow ale
      ODWROTNIE!
    • Gość: hp Komunista umie tylko ukraść IP: *.avamex.krakow.pl 16.09.04, 14:24
      Kiedy byłem dzieckiem ludzie często powiadali, że "na drzewach zamiast liści,
      winni wisieć komuniści". Kochany Narodzie ! Zróbmy to wreszcie !
      Jest też metoda wrstwowa: - Warstawa komunistów - warstwa piasku - warstwa
      komunistów - warstwa...
      Pater, Belka i reszta sld - wy w ciagu paru miesięcy na rządowych stołkach
      narabujecie się tyle, że wam i waszym wystarczy na zawsze. Ja płacę na was
      dość, a wam ciągle mało. Udławicie się. Precz !
    • Gość: Mały przedsiębiorc Re: Składka wyższa niższa ZAMKNIJCIE PATERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:37
      Czy jest jakiś psychiatra w tym kraju,który może założyć kaftan Paterowi.
      Przecież ten człowiek jest z innej planety, chory, albo jakiś agent sowiecki.
      Podwyzszenie składek to 25% bezrobocie i mniejsze wpływy niż ten CHCIWIEC
      obliczył (sorry przecież on nie umie liczyć). DNO!
    • Gość: mn Re: Składka wyższa niższa IP: *.chello.pl 16.09.04, 15:32
      Bankructwo!
      A poza tym zalozmy, ze ktos zarabial 5000, ale od nowego roku zarobi 1000
      miesiecznie. Znaczy to, ze po zaplaceniu nowej skladki dolozy do tego interesu
      404 zl.
      Uwaga do wzoru na W: od kiedy to "albo" znaczy "+" ?
    • Gość: Basia Re: Składka wyższa niższa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 15:32
      Konfederacja Pracodawców Polskich zbiera podpisy pod petycją do Sejmu.
      Stanowiska jest jednoznaczne i kategoryczne - nie! Im nas więcej przeciwko ZUS
      tym lepiej - strona www.zusdajnamluz.pl Nie możemy pozwolić żeby ta banda
      oszustów pozbawiła nas pracy i zniszczyła to co ciężką pracą osiągnelismy.
    • Gość: chudyy rząd to mafia tylko legalna IP: 217.153.23.* 16.09.04, 15:56
      przecież muszą mieć kasę na podwyżkę kosztów parlamentu o 12% w skali roku.
      Wszędzie musimy ciąć i oszczędzać ale nie rząd bo on ma nasze podatki,
      złodziejstwo i tyle
      rząd coraz więcej zabiera, ale coraz mniej daje. Od lat korzystam tylko z
      prywatnej służby zdrowia, żeby oszczędzić na normalną emeryturę odkładam kasę
      ale mi chcą podnieść ZUS, nie jeżdżę koleją (dotuję), płacę podatki na urzędy a
      jak z czymkolwiek pójdę to muszę kupić znaczek skarbowy- ludzie wszędzie
      płacimy podwójnie!!!!
      pozdrawiam
    • Gość: zapracowany MOŻE PROTEST PRZEDSIEBIORCÓW!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 16:16
      Może w końcu jako przedsiębiorcy stworzymy jakąś grupę nacisku lub podjedziemy
      do Wa-wy pokazać co myślimy na temat sytuacji w kraju?? Czy tylko bezrobotni
      mogą protestować a my powinniśmy siedzieć cicho??
    • Gość: eF Re: Składka wyższa niższa IP: 213.17.228.* 16.09.04, 16:36
      Ja nie wiem po co komu wogóle wypłaca się pensję, wszystko powinno oddawać się
      naszemu kochanemu państwu. Wtedy będzie sprawiedliwie, znikną pieniądze,
      będziemy szczęsliwi. Wszystko będzie w zasięgu ręki, wrócimy na rolę, bedziemy
      siać i zbierać, bedziemy szczęśliwi. Ja niedługo zastrajkuję i przestanę wogóle
      zarabiać i co wtedy powiesz Pater ty madralo. Będziesz ze mna siał i zbierał?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka