Gość: saskia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 14:01 Czy ktos mi cos powie na temat oszczędzania w CU, konkretni chodzi o polisy oszczdnosciowe dla dzieci. Mam takowe ale nie wiem czy dobrze lokuje pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franzmaurer Re: Comercial Union!!! 17.11.04, 14:47 Dżizassss... tyle już było o tych polisach, szit to warte :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 19.11.04, 09:48 Witam Trzy lata temu moja dziewczyna wykupiła u nich ubezpieczenie na życie z funduszem. Po trzech latach postanowiliśmy sprawdzić jak fundusz radzi sobie z inwestowaniem "części funduszowej". Okazało się, że Commercial stracił na tej części ponad 20%. Na moje pytanie jak to się stało, usłyszałem "A słyszał Pan o krachu na giełdzie ?" Postanowiliśmy natychmiast wycofać pozostałą część pieniędzy. Okazało się, że nie jest to takie proste. Należy wysłać podanie listem poleconym, a następnie czekać miesiąc !!!. Po miesiącu przyszło pismo, że podpis mojej dziewczyny jest niezgodny z wzorem i proszą o ponowne wysłanie pisma. Ciekawostką jest fakt, że kiedy moja dziewczyna wysyłała zgodę na podniesienie składki nigdy nie kwestionowano jej podpisu. Myślę, że podobne sytuacje mogą mieć miejsce z polisami oszczędnościowymi dla dzieci, więc piszę to ku przestrodze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 22.11.04, 15:47 Witam ponownie Dzisiaj w Commercialu dowiedziałem się ciekawej rzeczy. Pieniądze mogą zostać wypłacone dopiero po pisemnym poleceniu z podpisem, który spodoba się oceniającej osobie. Dopóki mój podpis nie zostanie uznany za właściwy nie zobaczę swoich pieniędzy. Nie ma niestety możliwości zweryfikowania moich danych inną drogą - telefon, osobista wizyta. Czy jeżeli znów zakwestionują podpis można sądownie domagać się zwrotu pieniędzy ? Czy po prostu można nie zobaczyć pieniędzy nigdy ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Re: Comercial Union!!! 23.11.04, 06:38 idź poświadczyć swój podpis u notariusza i będą ci te sępy mogły naskoczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 23.11.04, 10:33 Dziękuję za podpowiedź :-) Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Re: Comercial Union!!! 21.11.04, 14:30 A powiedz mi po co dziecku polisa? Jakie korzyści mają te polisy nad obligacjami, lokatą czy funduszem inwestycyjnym? Jeśli potrafisz wskazać korzyści, to dobrze lokujesz pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Comercial Union!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:18 Zanim podejmiesz jakąkolwiek decyzję musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań a następnie sprawdzić na ile Twoja polisa oszczędnościowa odpowiada Twoim celom i oczekiwaniom. Strzeż się pseudo doradców i "zawiedzionych" klientów bo wielu z nich popełniło błąd - ale nie wtedy kiedy zakładali sobie polisy lecz wtedy kiedy z nich rezygnowali wiedzeni emocjami i wszechobecną wiarą że zostali oszukani. Dzisiaj będą się zaklinać ze maja rację no bo nikt nie lubi się przyznawać do błędów! Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie bo do tego potrzebna jest chwila poważnej rozmowy (bo Twoje dzieci to chyba ważna sprawa?!)Szukaj mądrego agenta i chociaż muszę przyznać że to nie takie łatwe to jednak warto za nim się oglądać. Ps. Nie jestem żadnym agentem:) lecz klientem (Ja i moje dzieci) tyle że znam swoje zamiary i doskonale ubezpieczenia oraz fundusze, w które inwestuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 23.11.04, 10:42 Hmm, to sprawdź ile zostało Ci na polisie z alokowanej części. Ja mam po trzech latach - 20%, ale pewnie nie powinienem być zawiedziony, tylko cierpliwie czekać, aż wyjdę na swoje za kolejne kilka lat. Sprawdziłem klasyczne fundusze inwestycyjne i nie znalazłem takiego, który przez ostatnie trzy lata stracił 20%. To już lepszą inwestycją było trzymanie pieniędzy na koncie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Comercial Union!!! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 28.11.04, 20:07 A czy w funduszu byłeś ubezpieczony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 30.11.04, 09:54 To może ściślej. Przez trzy lata wpłaciliśmy ok. 3 800 zł. Z tego 1 400 zł poszło na ubezpieczenie na życie (tzw. funkcja ochronna) oraz na wszelkie opłaty dla Commercial, a za 2 400 zł zostały zakupione jednostki funduszy inwestycyjnych (w tym 40% w funduszu gwarantowanym). Takie informacje otrzymałem z Commercial. Kiedy poprosiłem o bieżącą wycenę jednostek okazało się, że są one warte ok 1 900 zł, czyli strata wyniosła ok. 21% (600/2 400). Mam nadzieję, że teraz już jasne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Comercial Union!!! IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 04.12.04, 15:44 Z tego co się orientuję to do 5 lat oszczędzania przy likwidacji polisy firmy pobierają duże opłaty ( do 2 lat nawet 100%) i stąd może wynikać ta kwota i strata. Po 3 latach ten % jest napewno również niemały. Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Re: Comercial Union!!! 23.11.04, 06:44 dziecku potrzebna jest ochrona w postaci mądrych rodziców. jeżeli rodzić ma niebezpieczny zawód, naraża się - powinien się ubezpieczyć, ale... czy ubezpieczyciel będzie wtedy chciał ponieść ryzyko? Polisa to takie narzędzie, które kupuje się i tak naprawdę nie wie co to jest do momentu w którym chce się go użyć, a to może nastąpić po 15 - 20 i więcej latach i firmy ubezpieczeniowe na to liczą. Jak również na to, że z 10 oszukanych co najwyżej jeden pójdzie do sądu... gdy dostanie coś na kształt polisy posagowej z PZU... to powinno być przestrogą dla wszystkich zastanawiających się nad wyrzucaniem pieniędzy w błoto i pakowaniem w kieszenie agentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Wystrzegaj się tego typu funduszy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.04, 12:56 Ja wpakowałem się w gó.. zwane AMPLIKO LIFE i od tamtego czasu przestrzegam innych aby nie ładowali pieniędzy w tego typu przedsięwzięcia. Jak chcesz dziecku zaoszczędzić pieniądze na jakiś cel to już lepiej załóż mu konto w banku, który daje w miarę uczciwe oprocentowanie (mBANK, jakiś bank niemiecki ale tutaj nie pamiętam nazwy)albo jeszcze lepiej wykupuj systematycznie jednostki uczestnictwa w jakimś funduszu inwestycyjnym - najlepiej poprzez mBANK bo nie masz opłat manipulacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
openfinance.pl Re: Comercial Union!!! 24.11.04, 17:44 Polecam Ci artykuł na temat polis ubezpieczeniowych: www.open.pl/of/index.jsp?place=Lead25&news_cat_id=122&news_id=1268&layout=10&page=text Wielu z nas decyduje się na polsię ubezpieczeniową bez analizy swojej sytuacji finansowej. Warto to przeanalizować. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konsultant Re: Comercial Union!!! IP: 83.238.41.* 26.11.04, 17:20 Prezentowany przez firmę artykuł zawiera tak wiele błędów merytorycznych oraz podaje nie prawdziwe dane że można sądzić iż jest traktowany jako narzędzie do „naganiania” wystraszonych klientów. Już dawno nie spotkałem się z tak brutalną nagonką na klienta nie świadomego prawdziwych danych. Porównania dotyczą różnych typów polis na życie zawierających - bądź też nie - części kapitałowe w składkach. Nic nie wspomina się o zakresie ubezpieczeń oraz o tym że istnieje w Polsce wiele polis w wersjach typowo ochronnych o zdecydowanie niższej wartości składek niż prezentowane. Zdecydowanie nie polecam zatem korzystania z takiego typu „doradztwa” i z usług tej firmy. Pozdrawiam wszystkich zdezorientowanych. Niezależny Konsultant finansowy Odpowiedz Link Zgłoś
alexxx Re: Comercial Union!!! 01.12.04, 16:01 A moim zdaniem przede wszystkim należy zdać sobie sprawę z tego czym jest polisa na życie i czemu służy. Z całą pewnością nie służy pomnażaniu kapitału, bo do tego celu służą inne narzędzia finansowe. Zadaniem polisy jest funkcja ochronna i im szybciej zdamy sobie z tego sprawe tym mniej bedzie "oszukanych". Druga sprawa polisa dla dziecka...hmmm..nie ma wiekszego sensu - lepiej oszczedzac w banku, funduszu, kupic obligacje itp. To rodzice potrzebuja ochrony, a nie dziecko. Dla "oszukanych" mam pytanie: czy kiedy konczy sie Wam ubezpieczenie samochodu czy mieszkania to pytacie ubezpieczyciela ile na tym zarobiliscie? PS. nie jestem agentem:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 02.12.04, 10:54 Witam Chyba niezbyt dokładnie czytałeś. Mówimy o polisie na życie z funduszem i na części inwestowanej powinienem zarabiać, a nie tracić. Ja cały czas mówię o stracie na tej części, a nie na całości. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alexxx Re: Comercial Union!!! 02.12.04, 13:07 Dokladnie, dokladnie:) Po pierwsze uświadom sobie najpierw czym powinna charakteryzowac sie polisa na zycie.Czy powinna byc przede wszystkim ochronna czy jednak chcialbys na niej zarobic? Jesli zarobic, to prawdopodobnie nie jest Ci potrzebna polisa na zycie tylko jakis instrument finansowy pomnazajacy pieniadze. Jesli wybierzesz np.jakis agresywny fundusz (ktory teoretycznie w krotkim czasie ma Ci przyniesc fortune) to oczywiscie wcale nie znaczy, ze na nim zarobisz. Najpierw nalezy sprawdzic w co dany fundusz inwestuje. Jesli inwestuje np. na gieldzie (i tu tez zalezy w co) to owszem moga byc duze zyski, ale moga byc i duze straty. Tak, ze tlumaczenie Twojego agenta o klapotach na gieldzie jest w 100% jasne i prawdziwe. Poza tym podpisujac umowe powinienes wiedziec w jaki sposob i gdzie Twoje towarzystwo alokuje inwestycyjna czesc Twojej skladki i jaki procent calej skladki stanowi czesc alokowana. Poza tym ilosc Twoich jednostek z cala pewnoscia powiekszala sie co roku z tym, ze ich WARTOSC okresla towarzystwo (w oparciu o rozne czynniki)i to tez powinienes wiedziec, bo jest to dokladnie opisane w umowie. Reasumujac: majac polise na zycie z funduszem najpierw doczytaj dokladnie warunki umowy. Moja rada: Polisa bez funduszu za to na spora sume i do tego np.lokata, obligacje, albo...sam zacznij grac na gieldzie:):):) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 02.12.04, 15:47 Nie twierdzę, że agent kłamie, ale tylko przyznał, że Commercial inwestuje bardzo nieudolnie, zresztą jak już wspomniałem 40% alokowanej składki miało iść na fundusz gwarantowany. Po prostu, nie satysfakcjonuje mnie to i dziękuję za współpracę, a jak już wcześniej pisałem rozstanie nie jest takie proste. Czekam już na zwrot pieniędzy 1,5 miesiąca, bo podpis jakoby nie taki i dla mojego bezpieczeństwa ..... :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alexxx Re: Comercial Union!!! 02.12.04, 18:49 malo precyzyjne te Twoje wyliczenia:(. jesli 40% alokowanej skladki bylo w funduszu gwarantowanym to oznacza, ze 60% procent bylo w jakims innym funduszu, prawda? I do tego dochodzi jeszcze niealokowana czesc skladki. POlicz wiec dokladnie jaka czesc towarzystwo Ci ZAGWARANTOWALO, bo podejrzewam, ze zyski jakie Ci wyplacono byly naliczane tylko i wylacznie od owych 40% alokowanej skladki (a wiec nie od calosci alokowanej sumy:) I w dalszym ciagu pozostaje pytanie: czy wiedziales jaka czesc skaldki jest alokowana? Pozdrawiam. PS. A kase w wypadku rezygnacji baardzo ciezko wyrwac od wiekszosci (nie od wszystkich na szczescie:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 03.12.04, 09:44 No to jeszcze raz. Z tego co przedstawił mi agent z 3 800 zł wpłaconych, 1 400 zł poszło na ubezpieczenie na życie i wszelkie opłaty dla Commercial, a 2 400 zł zostało zainwestowane w jednostki funduszy (960 zł (40%) w gwarantowany i 1 440 zł (60%) w akcyjny). Na dzień dzisiejszy łączna wartość jednostek wynosi 1 900 zł. I tyle, prościej już nie potrafię wytłumaczyć :-). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alexxx Re: Comercial Union!!! 03.12.04, 11:25 Liczysz dalej kiepsko:( i dalej metnie tlumaczysz:( jesli 960 zl stanowi 40% to jakim cudem 440 zl mloze stanowic 60%? 440+960=1400 i nie chce byc inaczej. Czyli inwestowane bylo TYLKO 1.400zl, a nie 2.400 zl jak napisales. 2.400 zl kosztowala Cie ochrona i oplaty dla Commerciala. Reasumujac: wyplaca Ci zysk gwarantowany (od 40%) i ani grosza wiecej. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 03.12.04, 12:29 To Ty mętnie czytasz :-), napisałem 1 440 zł, a nie 440 zł. Poza tym nie wiem dlaczego uważasz, że ta kwota (zainwestowana przez Commercial w fundusz akcyjny) idzie w 100% na straty. Owszem mogą stracić na tym funduszu, ale dobrze to nie świadczy o ich strategii inwestycyjnej, prawda ? A od kwoty zainwestowanej w fundusz gwarantowany przysługują mi tylko odsetki (zysk)? Tak uważasz ? A kapitał ? Nic z tego nie rozumiem :-) No to chyba są bardzo hojni, bo oferują dużo więcej niż wyliczyłeś :-))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alexxx Re: Comercial Union!!! 03.12.04, 12:50 No fakt - czytam metnie:) Mea culpa:)Masz racje. Nie zauwazylam "1". Wracajac do tematu: Commercial inwestujac w fundusz akcyjny w owym czasie prawdopodobnie stracil, wiec nie moze Ci wyplacic zyskow skoro nie zarobil. Czy bylo to 100% czy mniej - tego nie wiem. A od kwoty zainwestowanej w fundusz gwarantowany przysluguja Ci odsetki + zainwestowany kapital (to raczej oczywiste), moim zdaniem problem polega na tym, ze nigdzie nie jest napisane dokladnie ile zostanie pobrane na oplaty manipulacyjne i rozne inne w momencie rezygnacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 02.12.04, 15:50 A co do polisy na życie to nie twierdź, że to taka super okazja, bo towarzystwa w owu wypisują masę przypadków kiedy nie wypłacą pieniędzy. Zresztą czy wypłacą czy nie to Ty już tego nie zobaczysz, prawda? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alexxx Re: Comercial Union!!! 02.12.04, 18:34 Dalej mnie nie rozumiesz:) Polisa na zycie nie jest super okazja. Jest zabezpieczeniem Twoich bliskich i tak powinna byc traktowana. Tylko i wylacznie tak, bo pienaidze z polisy nie maja Cie wzbogacic. Maja tylko i wylacznie zabezpieczyc Twoich bliskich na okolicznosc Twojej smierci, inwalidzywa lub choroby i uwierz mi nie znam nikogo kto faktycznie CHCIALBY kiedykolwiek z polisowych pieniedzy skorzystac. Co do wykluczen w OWU to jest jedna rada: CZYTAC (bo kazde z towarzystw ma inne wykluczenia). Jesli np. uprawiasz niebezpieczne sporty to powiedz o tym swojemu agentowi i jesli oferta danego towarzystwa jest przyzwoita to z cala pewnoscia Cie ubezpieczy (ze zwyzka skladki ofkorsowo)i wtedy jesli zdarzy sie nieszczescie podczas np. nurkowania to cala kasa zostanie z pewnoscia wyplacona. Jesli towarzystwo nie wiedzialo o Twoim hobby no to ...sorry - nie wyplaca. Chyba uczciwe, co? Bo wlasciwie jestes z takim hobby bardziej "szkodowy" niz facet, ktory puszcza latawce, nie? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 03.12.04, 09:51 Widziałem ofertę towarzystwa, które nie wypłacało ubezpieczenia gdy śmierć nastąpiła w wyniku jakiejkolwiek choroby, kataklizmu, wypadku samochodowego, gdy kierowca był pod wpływem alkoholu lub jechał zbyt szybko czyli ubezpieczenie dotyczyło tylko nagłych wypadków i to też nie zawsze. Osobiście uważam, że ubezpieczenie powinno obejmować wszystkie rodzaje śmierci za wyjątkiem samobójstwa i jazdy po pijanemu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alexxx Re: Comercial Union!!! 03.12.04, 11:41 Na rynku jest wiele towarzystw - mozesz wybrac takie, ktorego warunki Ci w pelni odpowiadaja. Sa i takie, ktore placa za choroby:) Pijany kierowca w ogole jezdzic nie powinien, ani szybko, ani wolno i o tym kazde dziecko wie, nieprawdaz? Wiec chyba slusznie mu nie wyplaca. Za samobojstwo tez wyplaca - wstrzymaj sie tylko pare lat:):):) w zaleznosci od okresu karencji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Comercial Union!!! IP: 213.76.146.* 03.12.04, 12:32 A powiedz mi przy okazji, dlaczego umowy z towarzystwami ubezpieczeniowymi oraz z bankami są takie pokręcone, nie mogą pisać prosto ? Chyba chodzi o ukrywanie sedna sprawy, tak ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alexxx Re: Comercial Union!!! 03.12.04, 13:16 Przeceniasz mnie:):):) Nie wiem dlaczego... Moze licza na to (i okazuje sie, ze slusznie), ze wiekszosc nie zada sobie trudu nawet podjecia proby przeczytania. A ci, ktorzy podejma taka probe szybko sie zniecheca:)...Smutne, ale tak to wyglada. A moze te instytucje pelnia jeszcze funkcje edukacyjne pod haslem "jak sie nie psewrocis - to sie nie naucys". Ja juz nauki pobralam i drugi raz nie dam sie nabrac tak na polise z funduszem majacym zrobic ze mnie milionera w 20 lat jak i na karty kredytowe i jakiekolwiek uslugi pewnego "miejskiego" banku - czego i Tobie zycze:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Re: Comercial Union!!! 03.12.04, 08:18 Pomysł stworzenia polisy+fundusz inwestycyjny i sprzedawanie tego jako inwestycji na przyszłość wynikał z możliwości wyciągnięcia z kieszeni potencjalnego klienta większej gotówki. Masz w 100% rację. Jeśli mówi sie o inwestowaniu to tak powinno być. Ale założę się, ze w tzw. warunkach, umowie, czy czymś co podpisywałeś nigdzie nie ma konkretu, który wskazywałby na jakiekolwiek dokładne kwoty i %. Jeśli pojawi sie % to będzie mowa o alokacji składki, ale jaką wartość twojej wpłaty stanowi składka? Poza tym fundusze inwestycyjne - ubezpieczeniowe nie podlegają działaniu ustawy o funduszach inwestycyjnych i zapewne nie da się nawet dokładnie skontrolować ich zasad inwestowania pieniędzy. CU TFI to nie to samo co CU ubezpieczeniowy. Musisz mieć polisę - kup ją. Wiesz wtedy ile kosztuje i co ewentualnie za nią dostaną Twoi zstępni. A pieniądze inwestuj tak, byś wiedział co kupujesz i ile to jest warte. Nigdy razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Potwierdzam to co napisałeś IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.12.04, 13:55 Jestem "szczęśliwym" posiadaczem takiego gówna pod nazwą Senior z Amplico Life. Zostałem ordynarnie wrobiony przez ajenta, który na jakim starym dokumencie z warunkami szczegółowymi obiecywał mi gruszki na wierzbie tj dobrą lokatę (lepszą niż bankową) a jednocześnie ubezpieczenie. W umowie, kórą podpisywałem z ajentem nie było szczegółowych warunków umowy. Ajent zapewnił mnie, że w każdej chwili będę mógł zrezygnować z umowy nic nie tracąc ( za wyjątkiem profitów, które miały narastaĆ w wyniku wspaniałego zarządzania moimi pieniędzmi i to w okresie 3 pierwszych lat). Szczegółowe warunki umowy otrzymałem po okresie ponat 2 miesiące od podpisania umowy i wpłacenia 1 kwoty. Niesty mój błąd polegał na tym, że nie przeczytałem natychmiast tych warunków , nie zwróciłeem tego gówna i nie wypowiedziałem umowy. Zbyt ufałem ajentowi. Otrzeźwienie przyszło po 10 miesiącach jak przysłali mi przypomnienie o następnej racie wraz z propozycją zwiększenia stawki, która miała niwelować szalejącą w polsce inflację (indeksacja przekraczała 2x wskaźnik inflacji). Wówczas rzeczywiście przestudiowałem umowę łącznie z prawnikami i zorientowałem się że: - wycofanie się w przeciągu 3 pierwszych lat od podpisania umowy spowoduje utracę całą wpłaconą kwotę, - jeżeli wycofam się później to moje straty będą tak duże, że nie opłaca mi się wycofywać tylko ciągnąć to gó.. do końca umowy, Pomimo podanych wzorów nie jestem w stanie obliczyć szczegółowo ile pieniędzy mogę odzyskać wypowiadając umowę, - nie wiem ile na dzień dzisiejszy mam pieniędzy na końcie, ile wynosi składka ubezpieczeniowa a jaka kwota "jest inwestowana" i zarabia. Jedyne co wiem, to to, że po 10 latach odzyskam wpłacaną w przeciągu tych lat sumę. Dlatego też mam satysfakcję jeżeli na róźnych forach czy innych wystąpieniach uświadamiam ludziom aby trzymali się z daleka od takich cwaniaków. System argentyński to wzór uczciwości i przyzwoitości w porównaniu z tym co robią Towarzystwa Ubezpieczeniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Potwierdzam to co napisałeś IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 04.12.04, 15:58 Może trochę przesadziłeś w tym ostatnim zdaniu. Polisa z funduszem może być korzystna dla osoby która wie co kupuje. Niestety większość nie wie co kupuje a potem czuje się oszukana Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Re: Potwierdzam to co napisałeś 04.12.04, 19:17 nigdy nie jest korzystna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Potwierdzam to co napisałeś IP: 195.85.209.* 05.12.04, 12:26 Może nie dla płacącego, ale w wypadku śmierci dla rodziny- owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
co_dzienna Re: Potwierdzam to co napisałeś 05.12.04, 17:07 Nigdy polisa z funduszem "inwestycyjnym" - powtórzę jeszcze raz. Może polisa na życie (jeśli nie ma tylu zastrzeżeń, ze praktycznie każdy rodzaj śmierci ubezpieczonego jest wykluczony z odszkodowania) zabezpieczy zstępnych. Jeśli będzie to rozłączone, to rodzina dostanie: 1. oszczędności, 2 - ew. polise. Jeśli w duecie ... to nawet nie wiadomo co rodzina dostanie... Nie uprawiaj tu marketingu bezpośredniego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Potwierdzam to co napisałeś IP: 195.85.209.* 05.12.04, 18:05 Takie jest po prostu moje zdanie. Nie jestem ani agentem ubezpieczeniowym , nie mam też polis na życie tylko NNW w koncie bankowym i do samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nie przesadziłem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.12.04, 21:04 Kilka lat temu też próbowano mnie wrobić w zakup samochodu w systemie argentyńskim. Ajent (nie wiem jak on sie nazywał) zapewniał mnie, że jeżeli wpłacę około 1/23 ( a tyle miałem zamiar wpłacić to samochód powinienem otrzymać natychmiast. Warunki umowy były pisane tak drobnym drukiem, że nie bylo sposoby na miejscu ich przeczytać a pustego wzoru umowy nie chcieli dać. Był natomiast jeden wyraźny warunek - możliwość rezygnacji w ciągu 7 dni bez jakichkolwiek skutków finansowych. Umowę podpisałem i w domu dokładnie ją przestudiowałem. Następnego dnia wypowiedziałem umowę i zwróciłem wszystkie papiery łącznie z prezentami. w ciągu2 tygotni zwrócili mi pełną kwotę. Dlaczego mówię, że system argentyński jest bardziej uczciwy - bo pełne warunki umowowy były zawarte w umowie. Natomiast podpisując umowę z Ampliko NIE OTRZYMAŁEM SZCZEGÓŁOWYCH WARUNKÓW UMOWY. Szczegółowe warunki umowy dostałem po 2 ch miesiącach od podpisania umowy. Winię siebie za to, że dałem się oszukać i z braku czasu (lub lenistwa) nie przeczytałem natychmiast tych szczegółowych warunków. Gdyby były zawarte w umowie którą podpisywałem napewno bym je przeczytał. A na koniec taka uwaga - a czy Ty masz taką umowę z funduszem ? czy też zabierasz tylko głos jako ajent albo osoba całkowicie nie zorientowana? Jak obliczyłem są przypadki gdy moje życie jest ubezpieczone nawet 4 krotnie. (zus - z tytułu składki emerytalnej Zakład pracy - też ubezpieczył samochód - chociażby NW a jak lecę samolotem to poprzez bilet a dodatkowo jeśli bilet został wykupiony przy pomocy karty kredytowej CitiBanku - to również tutaj No i te Amplico Life. Odpowiedz Link Zgłoś
jarezy71 Re: Comercial Union!!! 11.12.04, 00:42 Od stycznia weszła nowa ustawa o działalności firm ubezpieczeniowych i zobowiązuje do drukowania wszelkich kosztów w O.W.U. tak więc do dzieła czytajcie jakie fajne są ubezpieczenia i którędy uciekalą wasze pieniądze . Można policzyć ile na prawdę kosztuje ochrona życia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarezy71 Re: Comercial Union!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 07:04 także w Nationwide dodam Odpowiedz Link Zgłoś