Dodaj do ulubionych

Bliżej podwyżki ZUS dla firm

IP: *.icpnet.pl 16.02.05, 19:55
"Ale czy firma, która osiąga 30 tys. dochodu rocznie, jest mała? - pyta
poseł." Oczywiscie, że nie, to przeciez prawie drugi Microsoft... Skad ten
czlowiek sie urwal??? 30 tys, po odliczeniu podatku, to jakies 2065 netto
miesiecznie... Faktycznie prawdziwy majatek, co ja biedny mam z taka iloscia
pieniedzy zrobic? No tak, znalezli rozwiazanie tego problemu za mnie... oddac
ZUSowi ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: jsmas Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:02
      Poprzedni projekt padł w trzecim czytaniu.
      • wyrywny Większe podatki=mniej firm 16.02.05, 20:09
        Widzę, że nie wszyscy rozumieja prawidłowość wieksze obciązenia=mniej firm =
        wieksze bezrobocie. Ale co to obchodzi "wildsteinowców" ważne jest "że zabawa
        trwa"? A nam ostanie sie jeno sznór? Mam nadzieję, że nie! Zobacz:
        www.man.pl/~nowa
        • wilczysko1 guzik prawda, mniej oszustów a uczciwym to i tak 16.02.05, 21:53
          nie przeszkadza, bowiem składki na ZUS to gwarancja przyszłych wyższych
          świadczeń. Niestety aby to zrozumieć społeczna szkółka parafialna zazwyczaj nie
          starcza.
          • Gość: arek Re: guzik prawda, mniej oszustów a uczciwym to i IP: *.autocom.pl 16.02.05, 22:18
            Wilczysko-ty chłopcze(?) nie prowadzisz firmy więc dlaczego się wypowiadasz?
            Przedsiębiorca musi być traktowany inaczej niż pracownik etatowy-ja zatrudniam
            4 pracowników,zawsze,od 7 lat dostają pensję na czas.Niestety ja ciągle muszę
            korzystać z kredytów i pożyczek, bo 90% moich kontrahentów nie płaci na czas i
            to nie dlatego, że są nieuczciwi, ale również oni dostają pieniądze po
            terminie, a przecież musimy jeszcze zapłacić podatek VAT od pieniędzy ,któreych
            nie dostaliśmy.Jak założysz firmę na nowych warunkach,płacąc 250 złotych na
            miesiąc będziesz szybko dobrze wyedukowany,czego szczerze Ci życzę.
          • 29waga Re: guzik prawda, mniej oszustów a uczciwym to i 16.02.05, 22:51
            Facet co ty bredzisz. Wyzsza składka to jedynie pewnik , że mnie będą okrać w
            imie potencjalnej emerytury. Skad wiesz, że za 10 lat jakis idiota nie rzuci
            hasła aby prywatnym włascicielom nie płacić emerytur. Nie masz na to zadnej
            gwarancji.
            Nie możesz porównywać 2000zł na umowie o prace z np. 5000 zł jako właściciel
            firmy. W pierwszym przypadku masz urlop, zero odpoiedzialności, żadnego ryzyka,
            marny bo marny socjal, prawo do odpraw, okresów wypowiedzenia itp. Natomiast
            jako przedsiębiorca nie wiesz czy jutro zarobisz te 5000zł, nie masz urlopu,
            zasuwasz 18 godzin na dobę.
          • Gość: druid zaorac ZUS !!! IP: *.cust6.qld.dsl.ozemail.com.au 17.02.05, 00:56
            Skaldki na ZUS to niestety zadna gwarancja - to chyba najgorzej zainwestowane
            pieniadze na swiecie :-)))

40 lat skladek przy srednim czasie pobierania emerytury 3 lata - reszta kasy
            jak zwykle sie rozplywa

Cytat z tekstu
            "- Musimy jakoś łatać dziurę budżetową, poza tym niesprawiedliwe jest, że
            przedsiębiorcy płacą niższe składki niż pracownicy etatowi - ripostuje rząd. "

Co w tym niesprawiedliweg - placa malo wiedzac ze dostana mala emeryture -
            przeciez maja wolny wybor i moge placic wiecej, jezeli chca wieksza emeryture.

Jak widac nikt nie ufa ZUSowi i jego wyplacalnosci - wiec placa tyle ile musza

Niesprawiedliwoscia jest fakt, ze ludzie sa zmuszani by placic na ta
            beznadziejna instytucje
            • Gość: Klaus Barbie Re: zaorac ZUS !!! IP: 217.153.221.* 17.02.05, 11:44
              święta racja... smutek i nostalgia przy obecnych 700 złotych wyrzucanym w błoto,
              a jak ma być więcej to ja już nie wiem... i co teraz ZUS będzie kontrolował moje
              księgi przychodów i rozchodów?

[Z]akład [U]tylizacji [S]zmalu - precz!
          • Gość: Bolek taak... wracaj na elektrowstrząsy koleś IP: *.sap.com / 217.8.176.* 17.02.05, 08:39
            a tymi większymi emeryturami nie mydl oczu :)
          • Gość: Pinezka ...gwarancja przyszłych wyższych... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.02.05, 09:06
            Człowieku, czyżbyś najarał się z samego rana jakichś nielagalnych tkanek
            rożliwnnych? A może grzybki halu-halu wpadły do jajecznicy? Może coś na główke
            upadło? A może jesteś po prostu członkiem SLD lub posłem z ramienia PiS?
          • Gość: pio Re: guzik prawda, mniej oszustów a uczciwym to i IP: *.msk.net.pl / 80.48.255.* 17.02.05, 09:07
            Wilczysko Ty chyba nawet szkólki parafialnej nie skończyłeś!!! Proponuję
            spróbować się w biznesie i posmakować jakie to frykasy. Z całą pewnością z
            dziką rozkoszą będziesz oddawał ciężko zarobione pieniądze złodziejskiemu z ZUS-
            owi i MF.
          • Gość: Paweł Kierski Re: guzik prawda, mniej oszustów a uczciwym to i IP: 213.17.171.* 17.02.05, 10:19
            Ma - czyli ukradł? Po za tym - jaka gwarancja przyszłych świadczeń? Ja nie chcę
            świadczeń od państwa, żeby tylko mi nie zabierało więcej! Zapłacę tyle, ile
            trzeba na obecnych emerytów, resztę mi zostawcie - sam zainwestuję, to nie
            takie trudne. A na pewno bardziej korzystne. Prywatna firma prowadząca np.
            fundusz inwestycyjny _chce_ zarabiać, a administracja państwowa (w tym ZUS,
            będący de facto jej częścią), chce trwać i uzasadniać swoje istnienie.
          • Gość: zeta Re: guzik prawda, mniej oszustów a uczciwym to i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 10:35
            Co za brednie? Zus przecioeż wcale nie ukrywa, że emeryci za 10 lat będą mieli
            znacznie mniej pieniędzy niż dzisiejsi! Trzeba trochę gazet czytać i
            słuchać.Już dzisiaj starców nie stać na lekarstwa i opłaty podstawowych
            rachunków.Trzeba się bronić przed złodziejami z ZUSu-oni nic nikomu nie
            dają.Ja chcę sama zadbać o swoją przyszłość,tak jak i o teraźniejszość.Ale nie
            mam na to pieniędzy, bo zus...
          • Gość: wernyhora Re: guzik prawda, mniej oszustów a uczciwym to i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 11:06
            Puknij się w łeb. W perspektywie kilkunastoletniej masz do spłaty ponad 400 mld. zł, niż demograficzny, wyż emerytalny i gospodarkę zduszoną eurokołchozowym bandytyzmem. ZUS już teraz jest bankrutem, a za lat kilkanaście istniał nie będzie-bo nie będzie miał go kto utrzymywać. Perspektywy dla dzisiejszych 30-latków są jasne-na emeryturze torba i kij. To wszystko. Żaden z nich nie inwestuje w liczną rodzinę (zbawienny efekt "państwa opiekuńczego"), a elementarna znajomość arytmetyki i ww. realiów świadczą o jednym-bufonada z ZUS to jeden wielki kit. Piramida finansowa o malejącej nieustannie podstawie nie jest w stanie długo się utrzymać i kiedyś runie z hukiem. Chyba, że mafiosi (władza państwowa) okradną przyszłych pracujących z całego majątku. Sposobów jest wiele-od inflacji po konfiskaty. Doraźnie pomoże jeszcze zalegalizowana i szeroko dostępna eutanazja. A dzisiejsze zdzierstwa zusowskie służą jednemu-by aktualnie panujące wieprze jak najdłużej nurzały ryje w korycie
          • Gość: Klaus Barbie Re: guzik prawda, mniej oszustów a uczciwym to i IP: 217.153.221.* 17.02.05, 11:46
            Ha ha ha ha ha ha....

ZUS gwarancją...

buehehehehe...

dziękuję Panie Profesorze za oświecenie :-D
          • Gość: Kaja Re: guzik prawda, mniej oszustów a uczciwym to i IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.02.05, 17:47
            a ciebie już zdążyli wyuczyć na aktywistę! młody, prężny i dynamiczny!pleciesz
            farmazony, popracuj 30 lat a później się okaże, że twoje emerytalne składki -
            przy takiej rozrzutnej gospodarce- diabli wzięli, dostaniesz tylko tyle, aby ci
            starczyło na biały serek i szprotki, no i ewentualną rewaloryzację 10 zł
            rocznie.
            oszustów to jest pełno na górze-przy tak ogromnym bezrobociu i ogólnym ubożeniu
            społeczeństwa- pobierają tak ogromne kwoty tytułem diet, a do tego jeszcze
            koszty utrzymania ich biur, premie i nagrody! tam na górze należy szukać
            oszczędności, odebrać wszystkie premie i nagrody,ograniczyć podróże służbowe w
            kraju i za granicą, diety obniżyć o 50%, na utrzymywanie biur ani grosza-niech
            utrzymują je z własnej kieszeni(przedsiębiorcom nikt nie dodaje na utrzymanie
            siedziby firmy),i tak nic nie robią, więc po co im biura, na obradach sejmu
            albo ich nie ma, albo rozmawają , albo podsypiają, albo dłubią w nosie.
      • Gość: Wojtek PiS mam juz gdzieś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:33
        A wiec koniec z PiS. Okazuje się, że to są kolejni naciągacze.

A teraz druga sprawa: jak to jest z tymi dodatkowymi opłatami? Podobno nowe
        pieniądze mają iść na ZUS, więc dlaczego pisze się o łataniu dziury budżetowej?
        Bo w takim razie, wymyślono nowy podatek.

A może kończy się kasa na przekręty i trzeba szukać nowego źródła?
    • Gość: były ( już ) PISow Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:04
      Asam idiota Cymanski czy jak on sie zwie to ma samej diety 100 tys. rocznie .
      wiec jesli firma z 30 tys. dochodow nie est mala to on jest BOGACZEM. CHYAB IM
      SIE wE ŁBIE POPRZEWRACAŁO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: janusz Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:06
      wstrzymanie się PiS świadczy że to są tacy sami komuniści jak SLD tylko udający
      prawicę - to powinno ochłodzić wyborców chcących głosować na tych ludzi - tylko
      Platforma Obywatelska może dać rozwój naszemu krajowi - PiS praktycznie
      wszystkimi swoimi dziłaniami udawadnia że jest bliżej SLD i Samoobronie niż
      partiom centrowym jak PO
      • Gość: Klaus Barbie Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: 217.153.221.* 17.02.05, 12:26
        PO jest zbyt centrowe i liberalne aby mogło być zdrową prawicową przeciwwagą dla
        wszechobecnego socjalizmu centralnie sterowanego.
    • Gość: Misio ZUS powinien byc proporcjonalny do dochodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:09
      Duzy dochod duzy ZUS, brak dochodu brak ZUSu. Tak jak to jest w przypadku umow o
      prace. Jedyny czysty uklad. Pozostaje tylko kwestia ile procent dochodu mieliby
      przedsiebiorcy oddawac. Sadze, ze 25-30% dochodu byloby do przelkiecia. Do tego
      zdrowotne liczone na podobnch zasadach, czyli obecnie 8% dochodu (odpada od
      podatku, wiec bolu nie ma).
      • Gość: ZiT Re: ZUS powinien byc proporcjonalny do dochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 09:24
        Składka na ubezpieczenie zdrowotne to obecnie 8,5% a od podatku można odliczyć 7,75% (więc ból
        jest)
      • Gość: Klaus Barbie Re: ZUS powinien byc proporcjonalny do dochodu IP: 217.153.221.* 17.02.05, 12:32
        25-30%? cie pogięło?

Dam przykład: w Islandii masz obowiązek przekazywania 4% dochodu na wybrany
        przez siebie fundusz emerytalny. Możesz więcej - to jest Twój wybór - ale
        obligatoryjnie jest 4%. Do tego sam decydujesz i wybierasz fundusz, który wg
        Ciebie z tych 4% "wyinwestuje" dla Ciebie emeryturę.
    • Gość: bogacz Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:10
      Tadeusz.Cymanski@sejm.pl mozecie mu pogratulowac Idiota!! a sam z sejmu pobrał
      ponad 130 tys w tamtym roku...... Skoro twierdzi ze 30 tys to dyzo to moze odda
      te swoje 100 tys na biednych a sam zostawi sobie te WIELKIE 30 tys. rocznie?
    • Gość: przedsiębiorca Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.otwock-waw.nask.pl 16.02.05, 20:16
      moga nas obłożyć dowolną kwotą na ZUS i podatki, tylko pytanie czy
      zapłacimy.Jestem eksporterem i narazie zwijam interes, wyrejestrowuję
      pracowników, przechodzę na pół gwizdka.Jak stracę rynek na którym jestem 10 lat
      to już tam nie wrócę.Wejdą słowacy, czesi, ukraina lub inni.A moje koszty
      rosną...Euro i Dolar spada, cen nie podniosę bo nie jestem samobójcą.Mogą mi
      naliczyc i 200 % na ZUS i co z tego.Będą to mieli?Dziury budżetowe nich łatają
      wzrsotem produkcji a nie obciążeniami pracodawców.To podstawowa zasada
      działania ekonomii. Czyżbym był geniuszem?i tylko ja to wiem?
    • Gość: Morti Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: 193.109.212.* 16.02.05, 20:18
      Czy w ten sposób chcą ludzi zachęcić do rozwijania swoich firm? Bardzo mądre.
      Więcej takich pomysłów, a bezrobocie jak jest 19% takim pozostanie.
      • Gość: JESZCZE POLAK POPIS NIEZŁY!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:25
        no to pokazali po pis owcy prawdziwe oblicze: szmaty i luje do kwadratu. PiS
        chyba oznacza Pier...dolenie i skur...syny bo inaczej tych mend nazwać sie nie da.
        Jestem ostatnim pokoleniem w tej k... łojczyznie. Dzieci moje tu mieszkać nie
        będą!!!!!!!! i żadnech podatków na ten kraj nie zapłacą!!!!!! Ten kraj jest
        stworzony dla komuchów, złodzieji i czarnej mafii.
        • Gość: Wojtek Re: POPIS NIEZŁY!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:39
          Jedni, jak SLD+PIS chrzanią odnośnie łatania budżetu składkami na ZUS, a ty
          pierniczysz coś o wypierniczaniu z tego kraju. A wyjeżdzaj - będziesz mógł
          porównać.
    • Gość: Adam Przedsiębiorcy! Zbieramy podpisy pod protestem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:32
      Zbieranie podpisów rozpoczęlismy już w trakcie przygotowywania poprzedniej
      ustawy. Mamy już kilkanaście tysięcy podpsów. W kazdym wojewódzkim miescie jest
      biuro Stronnictwa Demokratycznego, w niektórych większych powiatach także.
      Zgłaszajcie sie tam i składajcie podpisy pod protestem. Zarzućmy nimi Sejm,
      posłów i prezydenta, gdyby chciał tę głupotę podpisać. Jeśli poseł mówi, że
      firma o dochodzie rocznym 30 tys. jest duża, to znaczy, że to ugrupowanie w
      ogóle nie wie co to jest gospodarka i dochód, a poseł nigdy nie powinien byc
      posłem!
      • gniewek.113 Pomysl nie jest zly.. Wystarczy tylko "widelki" 17.02.05, 09:42
        w tej ustawie poprzesuwac, bo faktycznie - "mala firma" to takze taka o
        dochodach 60.000/rocznie. Nalezy tez pamietac, ze dochod mozna "zmniejszac
        ksiegowo" inwestujac w swoja firme jego czesc.. co wyjdzie na zdrowie i nam i
        naszej firmie;)
        Co do zbierania podpisow - szkoda mi czasu na takie akty rozpaczy.
      • Gość: Klaus Barbie Re: Przedsiębiorcy! Zbieramy podpisy pod proteste IP: 217.153.221.* 17.02.05, 12:08
        posłem nie powinna zostawać osoba bez wykształcenia, chora lub z żółtymi
        papierami czy też osoba karana
    • Gość: byłyPISowiec Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:38
      Po tym głosowaniu widać podejście PISu do przedsiębiorców. Mam nadzieję, że w
      najbliższych wyborach żaden przedsiębiorca nie będzie głosował na PIS jak i na
      SLD. To co zrobił w dzisiejszym głosowaniu PIS to przejaw czystej arogancji w
      stosunku do ludzi, którzy sami stworzyli sobie miejsce pracy. Dziwię się, że
      posłowie PISu tak łatwo uwierzyli SLD co do intencji tej ustawy.
    • Gość: tom Nigdy nie głosować na PiS !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:39
      Teraz jest jasne jedno. Nigdy nie głosować na PiS !!!!
      Myślę że załatwili sobie w ten sposób wybory .
      Poparcie w wyborach na poziomie 5-4 % . Jednym głupim strzałem
      uderzyli w ok. 6 mln wyborców pogratulować bezmyślności.
    • Gość: JAN Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 20:44
      ZAWSZE BYŁEM ZWOLENNIKIEM PIS ( PARTII PANÓW KACZYŃSKICH ) I NA NICH GŁOSOWAŁEM
      ALE PO TYM CO ZROBILI TO KONIEC - JA I MOI NAJBLIŻSI JUŻ NA NICH NIE ZAGŁOSUJĄ -
      ONI SOBIE DRWIĄ Z CIĘZKO PRACUJĄCYCH DROBNYCH PRZEDSAIĘBIORCÓW ; JA SAM ZARABIAM
      NA CZYSTO OK. 2800 /M-C PRACUJĄC PO 16 GODZIN NA DOBĘ, ŻONA NIE PRACUJE I
      UTRZYMAUJE Z TEGO JESZCZE BEZROBOTNEGO SYNA KTÓRY KOŃCZY STUDIA ZAOCZNE.I TERAZ
      TO CO DALI MI Z OKAZJI PODATKU LINIOWEGO 19 % CHCĄ MI ZABRAC - BRAWO PANOWIE
      MAGNACI DOJCIE JESZCZE COS CHCĄCYCH ZROBIC DLA TEGO KRAJU ILE SIE DA - JAK BYM
      BYM BYŁ MŁODSZY JUZ BY MNIE W TYM JANOSIKOWYM KRAJU NIE BYŁO
      A TAK POZA TYM TO PISANIE JEST BEZ SENSU - NIGDY NIE ZAGŁOSUJE NA pis I MOJA
      RODZINA TEZ
      • Gość: mmz Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: 62.233.214.* 16.02.05, 20:58
        Ja też BYŁEM zwolennikiem PiS-u, chciałem oddać na nich swój głos w
        najbliższych wyborach. Ale dzisiejsze głosowanie w Sejmie przekonało mnie w
        jakim byłem błędzie...
      • Gość: xxx222 Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 22:02
        Calkowicie sie z Panem zgodze :(

Duzy "minus" dla PIS :( A juz myslalem, ze PIS naprawde chce dobrze dla Polski :(
      • Gość: Alicja Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.05, 12:07
        Ja też zawiodłam się na Kaczyńskich. Żeby zarzynać przedsiębiorców?
    • Gość: marcamper Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.4pr.pl / *.4pr.pl 16.02.05, 20:47
      Jemu chodziło o dochód 30 tys już po opodatkowaniu, a więc to daje 2500
      miesięcznie. Wg. projektu do tej kwoty płaciłbyś zus w obecnej wysokości, a
      powyżej tego dochodu, już wyższy. Ja osobiście też jestem przeciw podwyżkom, i
      przy obecnym projekcie ustawy, rozważam zakończenie działalności i rozpoczecie
      jej na nowo - będę płacił tylko 250 zł zusu - i jestem pewien, że tak zrobi
      ogromna ilość firm. A Ci którzy przekroczą dochód 30 tys, będą nabijać
      dodatkowe koszty, by nie przekroczyć tego progu... I zamiast 500 mln dochodu,
      rząd będzie miał 500 mln w plecy... Tak jak to było z VAT-em na samochody
      firmowe, chcieli zarobić, a dochody sa mniejsze niż rok wcześniej...
      • Gość: Misio Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:08
        > przy obecnym projekcie ustawy, rozważam zakończenie działalności i rozpoczecie
        > jej na nowo - będę płacił tylko 250 zł zusu - i jestem pewien, że tak zrobi
        > ogromna ilość firm.

Nawet na to nie licz. Na pewno beda ograniczenia. Pierwsza firma lub przerwa
        przynajmniej 5 lat lub cos w tym stylu. Glupi sa, ale nie az tak.
    • Gość: Polak Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.devs.futuro.pl 16.02.05, 20:49
      Masz za dużo pieniędzy to proponuje przekaż go tym co pracują za 800 zł netto
      miesiecznie i płacą wiekszy ZUS niż ty... i nie mają innych przywilejów z tym
      zwiazanych...
      Przestań narzekać i kombinować tylko zacznij uczciwie płacić podatki a nie
      wymagać potem od państwa super opieki medycznej, pencji na chorobowym,
      wypadkowych itp...
      Trochę pomyśl że większość płaci za CIEBIE... bo twoje opłaty i innych nawet by
      nie wystarczyły... na opiekę medyczną, pensję którą dostanisz jak bedziesz
      chorował powyzej 33 dni, wypadek jeżeli takowy ci się zdarzy...
      • Gość: kixx Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.acn.waw.pl 16.02.05, 21:24
        opieki medycznej?
        daj spokoj,ktory chory ma zdrowie,zeby czekac na badania po pare miesiecy?na
        zdrowiu sie nie oszczedza,jak jestem chory to ide do prywatnego lekarza i sie u
        niego lecze,a skaldka ktora oddaje do Zusu to wyrzucone pieniadze

ale mniejsza o to,dla mnie podstawowa sprawa jest to ,dlaczego skoro juz
        uzaleznia sie skladke od dochodu to
        po pierwsze:dlaczego uzaleznia sie to od dochodu z zeszlego roku?przeciez to
        jest absurd,przy tej sytuacji na rynku,kiedy mnostwo przedsiebiorstw sie zwija
        ja bede musial placic skaldke na podstawie dochodow z zeszlego roku,ktory mogl
        byc duzo lepszy od biezacego.przeciez jesli z jakis przyczyn rok bedzie gorszy
        to wyzsza skaldka bedzie moim ostatnim gwozdziem do trumny,lepsze juz byloby
        wplacanie zaliczkowe w wysokosci 60%,a na koniec roku rozliczenie i ewentualna
        doplata
        po drugie:jesli podwyzsza sie skladki w zaleznosci od dochodu,dlaczego nie
        obniza sie skaldek w zaleznosci od dochodu?Jesli sie wprowadza nowe prawo,musi
        byc ono spojne,a tu mamy progresje skladek w przypadku duzych dochodow,a w
        przypadku malych trzeba placic tak jak dotychczas.
        po trzecie:ode mnie taki ch**j dostana wieksza skaldke
        po czwarte:od dzis dla mnie partia nazywajaca sie PiS stanela w jednym szeregu
        z SLD,a komuchow nie cierpie
      • Gość: Wojtek Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:42
        A moze ty sam troche pomyslisz? Bo latwo napisac, gorzej zrealizować. Gdyby
        tamten i jemu podobni nie "kombinowali", jak to napisałeś, to teraz mieszkałbyś
        w warunkach zbliżonych do tych z Białorusi. No ale SLD potrzebuje takiego mięsa
        wyborczego jak ty.
      • Gość: jack A co proponujesz Polaku takie kip smailing IP: *.icpnet.pl 16.02.05, 21:42
        a do czego sie tu uśmiechać? Czy ty liczyć nie umiesz? Idź zorientuj sie ile
        płacić tzreba w prywatnych ubezpieczalniach za opcję dodatkową do ubezpieczeń
        kapitałowo na zycie - okaże sie że masz więcej niż statystycznie możesz
        wykorzystać( nie mówię o skrajnych wypadkach ). ZUS po prostu staje się coraz
        mniej konkurencyjny jako firma ubezpieczeniowa. Jak tak dalej pójdzie z
        podwyżkami stawek to będzie jeszcze gorzej.
        • kixx Re: A co proponujesz Polaku takie kip smailing 16.02.05, 22:33
          no wlasnie
          za duzo mniejsze pieniadze masz zwrot kosztow leczenia w luksusowych warunkach
          niech pozwola nam decydowac o nas samych samemu
          precz z komuna
        • Gość: xxx222 Re: A co proponujesz Polaku takie kip smailing IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 00:47
          Gość portalu: jack napisał(a):

> ZUS po prostu staje się coraz
          > mniej konkurencyjny jako firma ubezpieczeniowa.

Nigdy nie byl konkurencyjny. Ubezpieczenie na podobnych zasadach w prywatnej
          firmie wg obecnych stawek bedzie 2-4 krotnie tansze.
      • Gość: janeq Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.com.pl / 212.244.155.* 16.02.05, 23:08
        To załóż sobie firme.Twój pracodawca napewno pójdzie na taki układ i jeżeli
        jesteś dobry to napewno dobrze na tym wyjdziesz.Gorzej jak nic nie umiesz robić
        to wtedy oleje Twoje usługi.Nie zapominaj,że pracodawca musi stworzyć Ci warunki
        pracy płacić za Twoje ewentualne chorobowe mieć pieniądze na łapówki dla takich
        palantów jak ten PISu. Też nigdy nie zagłosuje na PiS.
        Pozdrowienia dla przedsiębiorców
      • Gość: !!!!!!!!!!!! Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 11:46
        haha
    • talking_head Re: PIS - V KOLUMNA SLD-UPY 16.02.05, 21:21
      ZAWSZE MÓWIŁEM, ŻE KACZYŹNSKI TO LAWIRANT I KUNKTATOR.
      WSZYSTKICH PRZEDSIĘBIORCÓW, ZWOLENNIKÓW RYNKU NA PRAWDĘ WOLNEGO,
      BEZ TEJ GIGANTYCZNEJ BIUROKRACJI, SETEK KONCESJI, ZEZWOLEŃ,
      ZWOLENNIKÓW NISKICH PODATKÓW NAMAWIAM DO GŁOSOWANIA W PRZYSZŁYCH
      WYBORACH NA JEDYNĄ WOLNORYNKOWĄ PARTIĘ W POLSCE -
      UNIĘ POLITYKI REALNEJ U.P.R.
      CZY GŁOSUJESZ NA CZERWONĄ SLD-UPĘ CZY NA RÓŻOWĄ U.W. CZY P.O.
      CZY NA "PRAWICOWY" P.I.S. ZAWSZE WYBIERASZ PSEUDOLIBERALNY SOCJALIZM.

• Gość: Wojtek Re: PIS - V KOLUMNA SLD-UPY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:47
        Głosowałbym na UPR, gdyby więcej działali niż mówili. UPR ma ciekawe pomysły,
        ale co z tego? O UPR wogóle słychać.

Z wszystkich partii wolę w tym wypadku PO.
        • Gość: Alicja Re: PIS - V KOLUMNA SLD-UPY IP: *.gdynia.mm.pl 17.02.05, 12:14
          To prawda, że UPR ma ciekawe pomysły ale nie mogą się z nimi przebić, bo wciąż
          większość woli socjalizm. Co ciekawsze UPR jeszcze przed laty publikowało dobry
          pomysł na ZUS, ale nikt tego nie słuchał.
    • Gość: rm01 Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:31
      pan Cymański nie od dziś ma pomysły socjalistyczne. vide kwestie czynszowe. pis
      = populizm i socjalizm
    • Gość: malyzaklad Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:31
      SWIETNIE,KAPITALNIE,ZNAKOMICIE Palanty z PiS (to wy jestescie prawem i
      sprawiedliwoscia,? OJ KACZORY ,DORNY i piekne ZIOBRY po tej akcji wasze
      notowania spadna o liczbe malych rodzinnych zakladow, zakladzikow, wiazacych
      koniec z koncem,tyrajacych od rana do wieczora (ale coz to obchodzi
      krawaciarzy).
    • Gość: 240 tys. dochodu PiS - Pajace i Socjaliści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:33
      MAm jednoosobową działalność i tyram od rana do nocy 7 dni w tygodniu, rocznie
      brutto wyciągam 240 tys. PLN. Chciałbym lokować nadwyżki, może rozwinąć
      działalność, ale płacąc co miesiąc 700 PLN z 3 składek czuję, jakbym oddawał
      haracz. Bo co ja mam z tych składek? Leczę się prywatnie (przyznaję ostatnio
      byłem w szpitalu, na operacji wartej ok. 1500-2000 zł, ale wolałbym za nią
      zapłacić tyle, a nie NIBY za darmo, bo w końcu codziennie człowiek operowany
      nie jest) - a gdybym, odpukać zachorował poważnie, to i tak, żeby przeżyć,
      MUSZĘ prywatnie, bo jeśli będę czekał na to, co niby należy mi się, bo płacę
      składki, to bym kopnął w kalendarz. Jakiś fundusz pracy etc.? Hahaha! NA
      emeryturę, z całym szacunkiem, uzbieram sobie sam i chciałbym móc decydować,
      ile i gdzie lokować, żeby ta emerytura była. Reasumując, płacę i nic z tego nie
      mam. Nie chcę płacić więcej do wora, z którego finansuje się wszystkich, bo to
      i tak za dużo i nie w moim interesie. Ktoś powie - społeczeństwo. A co to
      społeczeństwo mi daje? To że jeden z drugim żyjący z moich podatków napluje na
      mnie, bo mi się udało a jemu nawet się nie chce o tym pomyśleć? Dajcie spokój -
      ZUS jest instytucją potrzebną tylko rządowi jako maszynka do wyciągania
      pieniędzy. A tak naprawdę powinna obsłużyć stary portfel i ulec drastycznemu
      zmniejszeniu lub likwidacji. Niech szpitalom płaci się składkę na leczenie,
      ubezpieczycielom/funduszom na emeryturę. Po prostu. A PiS to SLD prawicy -
      słowo prawica w ich przypadku odnosi się tylko do korzeni politycznych - reszta
      to zwykła komuna.
      • Gość: Wojtek Re: PiS - Pajace i Socjaliści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:37
        Jak można zauważyć z wypowiedzi polityków i artykułów, podwyżka ZUS potrzebna
        jest do łatania dziury budżetowej. A ZUS to nie budżet. Będzie się więcej
        płacić i nic z tego nie będzie. Zamiast zrobić reformę podatków, to oni
        wymyślają kolejne podatki. A o reformie to dużo paplają i czekają aż wszyscy
        wokół ich wyprzedzą. Tak to jest z darmozjadami i aferzystami.
    • Gość: Andrzej Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:41
      SWIETNIA, KAPITALNIE, ZNAKOMICIE pal...y z PiSu Mam nadzieje ze Wasze notowania
      przed wyborami spadna na leb na szyje( i wy sie nazwywacie partia prawa i
      sprawiedliwoscI)Kaczory, Dorny i piekne Ziobra, dziesiatki malych zakladzikow
      rodzinnych z trudem wiaze koniec z koncem utrzymujac rodziny a WY niszczycie
      ich mozliwosci i szanse na lepsze zycie, tylko tak dalej
    • Gość: unio4 Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.pychowice.kraina.pl 16.02.05, 21:56
      Prawo może i będzie panie pośle Cymański ale gdzie tu Sprawiedliwość. Ile pan
      bierzesz chorobowego, bo ja 700 zł ( minus podatek - na pensję i diety dla pana
      )a zapieprzam na zimnie cały dzień. Nie pieprz bez sensu - A. Mleczko
    • Gość: unio4 wakacje dziecka IP: *.pychowice.kraina.pl 16.02.05, 22:37
      Zarabiam 3000 zł. Podwyżka ZUS to koszt pobytu mojego dziecka na obozie harcerskim
      na wakacjach (a mam dwoje dzieci). Jest to jednocześnie 1/10 miesięcznych
      kosztów utrzymania biura poselskiego p.osła Cywińskiego do którego pies ze
      złamaną nogą nie przyjdzie bo na Sprawiedliwość i tak nie ma co liczyć.
      Kaczorku! dobieraj właściwych ludzi bo z koalicji mogą być nici.
    • Gość: rs Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.02.05, 23:20
      masz racje on jak wypiernicza go z posla dostanie bezrobocie bo nic tluk nie
      umie to sie dowie czy to duzo czy malo
      • Gość: Jan2 Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 23:47
        Oj, obawiam się,że uprzednio przygotuje sobie ciepłą posadkę.... i nie zazna
        goryczy bezrobocia.A przadałaby się, nie tylko jemu. Moim zdaniem ci wybrańcy
        narodu w większości są analfabetami gopodarczymi i stąd wiele .... gruszek na
        wierzbie.Smutne i tyle.
        • Gość: Precz z... PIS jest partią bez zasad IP: *.chello.pl 17.02.05, 00:02
          i zrobi wszystko dla chwilowych, doraźnych korzyści. Populizm pozwoli im
          utrzymać się przy żłobie jeszcze przez jakiś czas...
          Ja prowadzę dział. gosp. od 2 lat. W zeszłym roku wreszcie zacząłem zarabiać.
          Jeżeli ZUS będzie większy, to uciekam z firmą np. do Słowacji i nie pozwole się
          okradać z MOICH składek na emeryturę.
          Reszta drobnych przedsiębiorców, którzy sobie w nowej rzeczywistości nie poradzą
          zasili szeregi bezrobotnych. Zamiast 700 zł więcej będzie od każdego 700 zł
          mniej czyli 500 mln ulotni się z budżetu. I za takie kombinację posłowie powinni
          siedzieć... Jak prezes firmy swoją głupotą doprowadzi do jej upadłości, to
          odpowiada za straty swoim majątkiem a tacy "kaczyńscy" mogą majstrować ile
          wlezie i mają zapewnioną nietykalność.

Kaczyński! (wszystko jedno który) ja to moge publicznie powtórzyć z wielką
          przyjemnością: Stoisz na czele bandy populistycznych karierowiczów, którzy
          powinni zarządzać papierem toaletowym w szalecie, do którego nikt nie zagląda...

Przestań gadać na komunistów, bo niczym się od nich nie różnisz!!!

To tyle...

Pozdrawiam wszystkich drobnych przedsiębiorców
    • Gość: BAH Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.chello.pl 17.02.05, 00:08
      Po "kroczącej składce zdrowotnej",
      to kolejny wynalazek do którego PiS
      przykłada ręce. :-((((
      Zaiste sprawiedliwe to by z powodu
      dochodu wiekszego o 10 PLN
      płacic przez rok co miesiąc 70 PLN.
      Oczywiscie ta zwiększona składka pomoże powrócić
      w kolejnym roku do "składki podstawowej".

Oczywiście progi jak w przypadku dochodowego
      nie będą rewaloryzowane bo i po co?

Dzięki tym genialnym posunięciom
      złożymy się na wdrożenie przez Prokom
      kolejnej wersji "programu" który te
      janosikowe regulacje rozliczy.

• Gość: adi Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 00:55
      Panie Pośle Cymański!
      Jeśli według Pana dochód brutto 30.000 zł rocznie
      to Pana zdaniem dochód zbyt wysoki wymagajhący podwyżki składek ZUS to
      proszę odpowiedzieć uczciwie na n/w pytania:
      1. Co robi Pan z nadwyżką dochodu z tyt. wykonywania zwodu posła ponad
      30.000 zł rocznie czyli 2.500 zł miesięcznie? Może przeznacza Pan ją
      "SPRAWIEDLIWIE" na cele dobroczynne lub na stworzenie miejsc pracy dla Rodaków?
      2. Ile stworzył Pan miejsc pracy nie licząc oczywiście najbliższej rodziny
      i kolegów z Partii w swoim Biurze Poselskim ?
      3. Ile Pana zdaniem może przeznaczyć "burżuj" zarabiający brutto 2.500 zł
      miesięcznie czyli netto po odliczeniu składek na ZUS i podatku PIT -
      około 1.500 zł NA STWORZENIE NOWYCH MIEJSC PRACY?
      4. Coś mi się wydaje że towarzysze z PZPR do 1989 byli bardzie tolerancyjni
      dla "prywaciarzy " i "burżujów" niż Pan Poseł i Pana Partia.
      5. Ma Pan i Pana Partia "jak w banku" poparcie kilku milioów
      "prywaciarzy" w najbliższych wyborach!!! Zwycięstwo murowane!
      6. W opinii mojej i znajomych prowadzących drobną dz. gosp. czyli tzw.
      sklepikarzy i prywaciarzy - czego mnie dokonał PZPR dokona P. i S.OCJALIZM !!!
    • Gość: P. Re: Bliżej podwyżki ZUS dla firm IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.02.05, 01:20
      Myślę, że zarobki Pana Posła to 4-8 takich firm. Proponuję oskładkować ZUS-
      owsko np. środki przeznaczone na prowadzeniu bur poselskich - przecież
      niektórzy opłacają sobie z nich szereg prywatnych zupełnie kosztów. Ciekawe co
      na to powiedzą nasze światłe elity.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka