Dodaj do ulubionych

Santander Consumer (PTF Bank) - czy ktoś słyszał?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 17:09
Czy ktoś słyszał o tym banku? Trafiliśmy tam przypadkowo "z ulicy" poszukując
kredytu mieszkaniowego. Ofertę mają nawet dość ciekawą, tylko my pierwszy raz
ich na oczy widzieliśmy. Czy ktoś z Was spotkał się z tym bankiem i ma jakieś
doświadczenia?
Bardzo nam zależy na odpowiedzi, bo czasu mamy niewiele.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: boss_rze Re: Santander Consumer (PTF Bank) - czy ktoś słys IP: *.res.pl / 82.160.26.* 22.03.05, 23:14
      jestem posrednikiem finansowym a za PTF recze maja bardzo dobra oferte.
      PTF to byle polskie towarzystwo finansowe teraz Santander Consumer PTF BANK
      pozdrawiam
    • czuk1 Re: Santander Consumer (PTF Bank) - czy ktoś słys 23.03.05, 08:12

• Gość: casia czuk1 - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 08:52
        Cóż za zbieg okoliczności. Wiesz czuk, parę dni temu napisałam wątek, w którym
        liczyłam właśnie na Twój udział, ale się przeliczyłam. Być może dlatego, że nie
        napisałam wprost o jaki bank chodzi, a chodziło właśnie o tradycyjny, typowo
        polski bank pko bp, którego jesteś tak zagorzałym zwolennikiem:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=383&w=21808403
        Jestem już trochę na tym forum i spodziewam się tonu Twojej ewentualnej
        odpowiedzi na obecnego posta, o ile zadasz sobie ten trud.

Wiem, że sama jestem sobie winna, ale jako kompletny laik z dziedziny
        bankowości te 3 lata temu, kiedy wystarałam się u nich o kredyt, liczyłam na
        to, że typowo polski bank z wieloletnimi tradycjami, gwarantujący pewność i
        stabilność, nie zawiedzie mnie. Tymczasem przeliczyłam się. To właśnie ten
        bank, z tradycjami i gwarantujący pewność, nie sprawdził dokładnie mojego
        wniosku kredytowego z toczącą się transakcją zakupu nieruchomości, dzięki czemu
        wymógł na mnie w konsekwencji totalną zmianę tej transakcji, która kosztowała
        mnie w sumie ładnych parę tysięcy zotych i nie daje mi spać po nocach do tej
        pory, bo wymaga kolejnych kilku tysięcy związanych właśnie z hipoteką. A teraz
        ten właśnie bank, w którego interesie podobno nie leży wypowiadanie umowy,
        informuje mnie, że w mojej sytuacji najlepiej jest po prostu zmienić bank. Jak
        w takim razie mam oprzeć się na tej stabilności, zaufaniu i tradycji? Może
        poradzisz mi jak pozostać w tym tradycyjnym banku, pomimo tych kolejnych
        czekających mnie kosztów, które jestem już gotowa ponieść (jako mniejsze zło),
        bo własnie Twojej opinii w tej sprawuie jestem bardzo ciekawa.
        Zależy mi na Twojej odpowiedzi, bo wiem, że się na tym znasz i nieobca Ci jest
        działalność banku, o którym teraz piszę. Nie jestem bynajmniej złośliwa, bo
        cenię Twoje wypowiedzi, pomimo ich zbytniej bezpośredności w niektórych
        przypadkach. Jestem po prostu ciekawa co byś mi poradził.

Pozdrawiam - casia
        • czuk1 Re: czuk1 - 23.03.05, 14:21

• rsa127 Re: Santander Consumer (PTF Bank) - czy ktoś słys 23.03.05, 08:31
      > Czy ktoś słyszał o tym banku? Trafiliśmy tam przypadkowo "z ulicy" poszukując
      > kredytu mieszkaniowego. Ofertę mają nawet dość ciekawą, tylko my pierwszy raz
      > ich na oczy widzieliśmy. Czy ktoś z Was spotkał się z tym bankiem i ma jakieś
      > doświadczenia?
      > Bardzo nam zależy na odpowiedzi, bo czasu mamy niewiele.
      > Pozdrawiam

Santander to jeden z największych hiszpańskich banków. W Polsce przez kilka lat
      mieli bank samochodowy CC-Bank. Później kupili Polskie Towarzystwo Finansowe i
      połączyli obie instytucje w PTF Bank. Nie jest to największy bank w Polsce, ale
      ma duży potencjał - liga Eurobanku, Getin Banku itp. Jak patrzyłem na ofertę to
      nie jest najtańsza. Ale wygląda na to, że są bardzo elastyczni jeśli chodzi o
      formalności. Powoduje to, że w tym roku mają bardzo znaczący udział w rynku
      kredytów mieszkaniowych.
      A skoro wieloletni bankowiec Czuk1 nic nie wie o tym banku jak i o jego
      właścicielu to można polecić tylko korepetycje i lekturę.
      • czuk1 Re: Santander Consumer (PTF Bank) - czy ktoś słys 23.03.05, 12:55

• strzygacz Re: Santander Consumer (PTF Bank) - czy ktoś słys 23.03.05, 13:37
          Banco Santander to pierwsza liga europejska. Niedawno przejal w UK Abbey
          National, cos czwarty czy piaty co do wielkosci bank za cos 13 miliardow euro.
          Zawodnik wagi ciezkiej, z wszelkimi tego (dobrymi i zlymi) konsekwencjami.

Natomiast czy to cos oznacza dla tego jak on funkcjonuje w Polsce to jest inna
          sprawa. Od czasu jak sie okazalo ze przelew z AIB w Irlandii do BZ WBK (grupa
          AIB) w Polsce idzie przez Bank Handlowy w Warszawie to juz niewiele mnie jest w
          stanie zdziwic, jak idzie o brak zaleznosci miedzy tym czym wlasciciel a czym
          polska filia :-))
    • Gość: mabi Re: Santander Consumer (PTF Bank) - czy ktoś słys IP: *.net.flashnet.pl 10.04.05, 10:23
      na pewno nie jest to bank, który tak sobie zniknie; fakt, że nie ma zbyt wielu
      placówek, ale to nie znaczy, że jest nie wiarygodny; jeśli ma korzystniejszą
      ofertę od innych betonowych (nieelastycznych banków, to ja bym spróbował);
      teraz zastanawiam się nad spłatą kredytu, który mam w Millenium ... kredyt tam
      mam od 3 lat w USD, a oprocentowanie wzrosło ... do ponad 6 % !!! toż to prawie
      jak w PLN; pewnie wezmę kredyt w PTF, bo jest promocja na kredyt, który jest
      spłatą kredytu w innym banku i nie pobierają prowizji (a we frankach mają 2,96 %
      czyli nie tak źle)

poniżej krótka notka:

PTF Bank jest częścią Santander Consumer, części Groupy Santander
      wyspecjalizowanej w kredycie detalicznym, obecnej oprócz Polski także w
      Hiszpanii, Portugalii, Niemczech, Republice Czeskiej, na Węgrzech, w Austrii,
      Holandii, Norwegii i Szwecji. W październiku Santander Consumer ogłosił zysk
      przed opodatkowaniem na poziomie 385 mln €, co oznacza wzrost o 32,7% w
      porównaniu z rokiem poprzednim. Suma bilansowa wynosiła 25,6 mld €.
      Grupa Santander jest w trakcie finalizowania transakcji zakupu Abbey National w
      Wielkiej Brytanii, co umieści grupę w pierwszej dziesiątce największych banków
      na świecie pod względem kapitalizacji na giełdzie.
      • Gość: d Re: Santander Consumer (PTF Bank) - czy ktoś słys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 10:46
        co do ptf to kredyty nie są tanie trzeba tylko uważnie policzyć np w kredycie
        samochodowym oprocentowanie coś koło 17 % ale prowizja pow 6 % !!!!
      • rsa127 Re: Santander Consumer (PTF Bank) - czy ktoś słys 12.04.05, 07:24
        > mam od 3 lat w USD, a oprocentowanie wzrosło ... do ponad 6 % !!! toż to
        prawie
        > jak w PLN; pewnie wezmę kredyt w PTF, bo jest promocja na kredyt, który jest
        > spłatą kredytu w innym banku i nie pobierają prowizji (a we frankach mają
        2,96% czyli nie tak źle)

Trzeba porównywać jabłka z jabłkami. Stopy procentowe CHF są dużo niższe niż
        USD. Przy oprocentowaniu 6% na USD marża banku wynosi ok. 3%. Oprocentowanie
        2,96% na CHF oznacza marżę banku ok. 2,20%. Niewiele zatem mniej. W Millennium
        masz szansę obniżyć marżę poniżej tego poziomu jeśli wystąpisz o zaświadczenie
        z historią obsługi kredytu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka