Dodaj do ulubionych

CZARNA LISTA

IP: 83.168.74.* 10.04.05, 00:25
Dowiedzialam sie w banku od pani dysponentki , ze za spoznienie z platnoscia
jednej raty/miesiac spoznienia/ trafie na tzw,czarna liste i bede tam przez 7
lat jako niesolidny klient i przez ten okres 7 lat nie otrzymam nigdzie
kredytu. Nie zamierzam brac na szczescie wiecej kredytow ale zastanawia mnie
komu banki beda dawaly kredyty jak coraz wiecej osob nie placi terminowo i
trafia na ta slynna liste. Pani dysponentka byla bardzo dumna z przekazania
mi tej informacji - tylko zastanawiam sie czy bedzie nadal taka dumna jak
straci prace bo banki nie beda mialy klentow.
Obserwuj wątek
    • Gość: Roman Re: CZARNA LISTA IP: *.ct.gemini.ntplx.com 10.04.05, 02:34
      Bardzo dobrze to zauwazyles. Banki nieuczciwie zarabiaja z chwila wystawienia
      kredytu. Po drugie zarabiaja jak go splacamy. Wiec musze Tobie powiedziec, ze
      jak ekonomia byla dobra w USA 20 lat temu, to wlasnie bylo ciezko dostac kredyt.
      Czarni nawet mysleli, ze sa dyskryminowani, bo nie mogli dostac kredyt karty.
      Obecnie PROSZA sie aby wziasc kredyt, kredyt karte itd. Normalne szalenstwo.
      Ten bank GROZIL Tobie bo widocznie jeszcze nie ma kary za GROZENIE w Polsce.
      Pozatym w Polsce pewnie kazdy bank moze podac kogos na czarna liste i jest OK.
      Tutaj bank czesto jest pytany przez poinformowanego klijenta o dowod, ze to
      prawda. A ze bank nie moze POZYCZAC KREDYTU tylko pieniadze to oczywiscie
      takiego dowodu nie ma, ze sie zapuzno zaplacilo i wogle ze trzeba mu cos oddac.
      Za falszywe informacje jest tutaj kara. Wiec w praktyce jak klijent wie o co
      chodzi najwyzej ma wpis na czarnej liscie(pare listow trzeba napisac) przez
      jeden rok(nawet jak calkiem przestal placic). Ale gratuluje prawidlowego
      myslenia i moze kiedys nauczycie sie jak banki oszukuja i jak trzeba z nimi
      walczyc, bo inaczej INFLACiA "zje" wszystkie oczednosci. Pozdrowienia.
    • Gość: Aniela Re: CZARNA LISTA IP: 83.168.74.* 10.04.05, 21:11
      TOo prawda . Niedlugo bedzie tak jak na zachodzie - beda prosic zeby zaciagac
      pozyczki.
    • franzmaurer Re: CZARNA LISTA 10.04.05, 23:21
      > Dowiedzialam sie w banku od pani dysponentki , ze za spoznienie z platnoscia
      > jednej raty/miesiac spoznienia/ trafie na tzw,czarna liste i bede tam przez 7
      > lat jako niesolidny klient i przez ten okres 7 lat nie otrzymam nigdzie
      > kredytu.

Gnoje i mafia jednym słowem :)
      To prawda ze dane w BIK powinny byc 'wyczyszczone' kiedy dluznik przestaje byc
      dluznikiem. Niestety mafia bankowa ma tez alternatywny sposob wymieniania sie
      danymi "niesolidnych" klientow i z tej ich bazy jest juz bardzo
      ciezko "zniknąć".
      Znam przypadek kiedy kiedy brat mojej koleżanki zalegał z ratami jakiegoś
      kredytu. Koleżance odmówiono kredytu w innym banku, ponieważ mafia bankowa
      doszła do wniosku ze pewnie chce spłacac dlugi brata - tak wynikało z rozmowy.
      Rodzenstwo mialo ten sam adres zamieszkania - mafia bankowa
      niejako 'zabanowała' całą rodzinę w dostępie do kredytów na przyzwoitych
      warunkach.
      Poźniej się jeden matoł z drugim dziwi w Sejmie że w Polce mamy lichwę i takich
      różnych 'providentów' od chwilówek na bandycki procent.
      • Gość: aniela Re: CZARNA LISTA IP: 83.168.74.* 13.04.05, 00:17
        FRANZ- popieram - to jedna wielka mafia ale mam nadzieje ze przyjda takie
        czasy , ze banki beda prosic klientow o to zeby zaciagali u nich kredyty . A
        dumne panie z okienka bankowego ? no coz czas pokaze czy dumy nie zastapi
        pokora.Pozdrawiam
    • Gość: Roman Re: CZARNA LISTA IP: *.ct.gemini.ntplx.com 11.04.05, 02:37
      Disiaj w radio(USA) oszczegano przed e-mail w ktorym informuje sie, ze mozna
      zalozyc konto w PayPal z podanym link. Ma to byc jakas bzdur, ktora ma na celu
      sciaganie informacji. Po klikniecu na LINK(do falszywego PayPal) pytaja sie
      dane personalne, takze: SS numer(PASEL) i kredyt karty numer. Ostregano aby nie
      klikac na podany link i jak ktos chce zalozyc konto w tej firmie, aby zwracac
      sie do niej bezposrednio(bez kozystania z podobnych e-mail/linkow).
      • franzmaurer Re: CZARNA LISTA 11.04.05, 02:56
        > Disiaj w radio(USA) oszczegano przed e-mail w ktorym informuje sie,

Wątki Ci sie Romanie kompletnie pochrzaniły :)))
        • Gość: ANIELA Re: CZARNA LISTA IP: 83.168.74.* 14.04.05, 15:09
          ROMAN- o czym ty piszesz?to nie zwiazane z tematem
          • Gość: Roman Re: CZARNA LISTA IP: *.ct.gemini.ntplx.com 14.04.05, 17:50
            Masz racje. Mialo byc pod PayPal tematem. Przepraszam.
            • Gość: Aniela Re: CZARNA LISTA IP: 83.168.74.* 14.04.05, 22:43
              Pomylka to ludzka rzecz - a tak wogole dzieki za komentarz. Pozdrawiam
              • Gość: Roman Re: CZARNA LISTA IP: *.ct.gemini.ntplx.com 14.04.05, 23:00
                W pierszym komentarzu wspominalem o DWUCH sposobach jak banki zarabija na
                udzielenu kredytu klijentowi. Drugi jest raczej zrozumialy. Dostaje ktos
                kredyt, zplaca + odsetki i bank ma dochod. A jak bank zarabia jak klijent nie
                zplaci kredytu? Bank NAPRAWDE zarabia. Czy to jest wiadome w Polsce?
                Pozdrowienia.
    • Gość: lady_x Re: CZARNA LISTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 22:59
      to nie tak do końca prawda z ta czarna listą....
      po pierwsze...do bankowego rejestru wskakuje sie przy zaległościach powyżej 90
      dni, ale to tez zalezy od tego czy i jak klient kontaktuje sie z bankiem w
      sprawie uregulowania zaległości, a po drugie w takim rejestrze "siedzi się" 2
      lata od momentu spłaty zadłużenia (7 lat to lekka przesada).
      A tak poza tym to banki juz teraz zabiegają o klientów...jeżeli nie odpowiada
      Ci gburowata "pani w okienku" powiedz jej to:):) albo zmień bank...konkurencja
      jest duża, a zapewniam Cie że sa banki, w których zyczliwie patrzy sie na
      klienta..w końcu "klient nasz pan".
      Pozdrawiam
      i mam nadzieje że MR FRANZ nie skrytykuje mnie zbyt mocno:):)
      • Gość: Aniela Re: CZARNA LISTA IP: 83.168.74.* 14.04.05, 23:11
        Odnosnie ;stazu: na czarnej liscie - 7 lat- to takich infor. udzielila mi
        pracownica banku jak wczesniej pisalam .Wedlug niej kiedys bylo 2 lata a
        obecnie jest 7 lat.Ja natomiast nie znam sie wogole na sprawach bankowych ale
        przyznam ze ta infor, mnie zszokowala. Pozyjemy - zobaczymy. Dzieki Lady za
        informacje. Pozdrowienia.
        • Gość: wind Re: CZARNA LISTA IP: *.u.mcnet.pl 15.04.05, 15:26
          7 lat - tyle informacje przetrzymywane są w BIKu. Nie jset to żadna "czrna
          lista" tylko obiektywne informacje nt naszych rachunków i ich historii. Nie ma
          rozróżnienia- dobry zły - na ich podstawie bank podejmuje decyzje co dalej.

Co do Bankowego Rejestru powszechnie zwanego "czarną listą" to przebywa się tam
          albo 6 lat (jeżeli się nic nie spłaca) albo max 2 lata od spłaty. W praktyce na
          prośbę klienta banki njaczęściej usuwają dane jeżeli klient spłaci wcześniej.
          Co do tego jak tam trafić to trzeba zalegać z 2 pełnymi ratami pow 90 dni.

Pozdr.
          • Gość: aniela Re: CZARNA LISTA IP: 83.168.74.* 19.04.05, 22:26
            Nie jest prawda , ze usuwaja dane ,jezeli klient splaci w calosci
            kredyt.Wprowadzaja tylko informacje , ze kredyt jest splacony.Tak sytuacje
            miala moja siostra ktora zwrocila sie do banku / po splacie kredytu/ z prosba o
            usuniecie jej danych z Biura informacji kredytowej. Odpowiedzieli jej ,ze nie
            moga tego zrobic ,ze historia kredytowa pozostanie w Bik-u przez 7 lat. Sprawa
            dot. banku PKO BP.
            • Gość: wind Re: CZARNA LISTA IP: *.u.mcnet.pl 20.04.05, 11:09
              masz rację - wyraziłem się nieprecyzyjnie

z BIKu nie ma możliwości usunięcia danych.
              Jest to historia kredytowa każdego z nas.

Usunąć dane można jedynie z Bankowego Rejestru zwanego popularnie "Czarną Listą"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka