Dodaj do ulubionych

mBank zjada odsetki?

13.09.02, 11:46
Chciałem przelać pieniądze: jednym przelewem z mBanku a drugim z Inteligo. Przelewy zlecałem późnym piątkiem,
wiedząc że de facto realizowane będą wczesnym poniedziałkowym Elixirem. Ale musiałem w piątek.
== Procedura Inteligo:
Przyjęto polecenie w piątek, zablokowano kwotę na rachunku (pokazaną jako środki zablokowane); odsetki od
kwoty naliczano mi i w sobotę, i niedzielę, a przelew pchnięto dalej w poniedziałek
== Procedura mBanku:
Przyjęto polecenie w piątek, wycięto kwotę z rachunku (nie była pokazana jako środki dostępne czy jakiekolwiek
inne); odsetek od kwoty przelewu za weekend nie naliczono, a przelew pchnięto dalej w poniedziałek

Dlaczego mBank każe mnie finansowo tylko za to, że zlecam przelew wcześniej a nie później, to sprawa polityki
banku i podejścia do klienta. Natomiast wierząc w wiedzę Pańską - wiedzę kolektywną innych klientów mBanku?
- zapytam o coś innego:
1) czyją była przez sobotę i przez niedzielę kwota przelewana z mBanku, skoro _już_ nie była moją w mBanku, a
_jeszcze_ (do poniedziałku) nie była kwotą odbiorcy w banku odbiorcy?
2) na jakie konto (skoro nie na moje ani odbiorcy) zapisuje mBank takie "weekendowe" odsetki? Przychodów
nadzwyczajnych? Przychodów okresów weekendowych? Czy ma do tego prawo?
Na pytania te mógłby odpowiedzieć sam mBank, ale z przysłanych mi emaili nic nie wynika, radzi mi się za to
kontaktować z teleserwisem, płatnym mniej więcej tyle, ile warta jest świeczka, czytaj odsetki.
A więc raczej o zasadę mi idzie. Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • finneznam Re: mBank zjada odsetki? 13.09.02, 11:51
      finneznam napisał:
      [...]
      > Dlaczego mBank każe mnie [...]
      Przepraszam: "karze mnie". Wina moja i autokorekty.
    • michal.macierzynski Re: mBank zjada odsetki? 13.09.02, 19:41
      > Na pytania te mógłby odpowiedzieć sam mBank, ale z przysłanych mi emaili nic
      ni
      > e wynika, radzi mi się za to
      > kontaktować z teleserwisem, płatnym mniej więcej tyle, ile warta jest
      świeczka,
      > czytaj odsetki.
      > A więc raczej o zasadę mi idzie. Pozdrawiam serdecznie

Witam!

Na podobne pytane odpowiadałem już w wątku nr 13.

Co do Pańskiego pytania:

oba banki istotne, jak Pan zauważył, różnie traktują przelewy zlecone w piątek
      (po III sesji Elixiru).

Przelew zlecony w mBanku księgowany jest z datą jego zlecenia (i od tego
      momentu pieniądze są zdejmowane z konta), oznacza to jednak, że na
      potwierdzeniu będzie miał Pan datę wykonania przelewu z tego dnia. (czyli np.
      piątkową).

W przypadku Inteligo – kwota jest blokowana, odsetki nadal naliczane, ale przy
      potwierdzeniu otrzyma Pan datę wykonania (a nie zlecenia) przelewu – czyli
      dopiero poniedziałkową (lub pierwszego dnia roboczego - w weekend będzie to
      data zlecenia + wykonania).

W przypadku mBanku jeśli wykonujemy płatność na inne nasze konto lub data
      przelewu nie jest istotna, wystarczy wpisać datę przyszłą - poniedziałkową.
      Efekt będzie taki sam jak w Inteligo – tzn. przelew (a zatem i potwierdzenie)
      będzie w poniedziałek a odsetki na Pana koncie.

Problem przelewów weekendowych dotyczy wszystkich banków, dlatego jeśli nie
      zależy nam na dacie przelewu (częsty problem przy opłatach rachunków) –
      powinniśmy je zlecać z datą przyszłą, na najbliższy dzień pracujący.

Pozdrawiam serdecznie!

MM
      • finneznam Re: mBank zjada odsetki? 16.09.02, 08:38
        Rzeczywiście, było o tym w wątku 13. Ale widząc nagłówek "Lukas Bank", nie sprawdziłem.
        Tak czy owak, dziękuję za odpowiedź.
    • aabjp Re: mBank zjada odsetki? 16.09.02, 13:50
      A jak jest w VWBank-Direkt?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka