Gość: birbidos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 19:01 Czy uważacie, że teraz jest dobry moment na inwestycje w fundusze akcyjne? Perspektywa inwestycji, rok, max. dwa. Pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jk Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 28.12.05, 20:10 nie, lepiej poczekaj na dołek, bo inaczej kupisz drogo, a lepiej przecież kupować tanio ;) co prawda w rok/dwa ten kiepski start powinien ci się zniwelować, ale i tak warto poczekać, bo można więcej zyskać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birbidos Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 20:46 ale ile czekac wg ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 28.12.05, 21:31 osobiście czekam na początek stycznia, jeśli wybrany przeze mnie FI opadnie nieco, to wchodzę :) jeśli nieco mniej, to poczekam jeszcze trochę, maks do połowy stycznia zresztą jak pokazuje historia, niemal zawsze na początku danego roku FI traciły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birbidos Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 21:08 a co myślą inni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birbidos Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 30.12.05, 13:04 prośba o wasze wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cloclo80 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 02:32 Zastanawiales sie ile musisz zainwestowac, gdzie i na jakich warunkach zebys otrzymal z takiej inwestycji forse odpowiadajaca twojemu miesiecznemu zarobkowi? Policz to sobie kiedys, a moze zrozumiesz ze lepiej zadbac o dobra wyplate niz pierniczyc sie tzw. inwestowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
paseo Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 31.12.05, 12:31 Nie masz pojecia o inwestowaniu.40 proc. np. od 100 tys.to 2700 zl po podatku bez wychodzenia z domu !!! chetnie zobacze prace dajaca tyle za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
bwportal.pl Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 01.01.06, 10:35 Tylko najpierw trzeba miec 100tys., a potem znalezc cos, co da te 40% ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaijuż Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 21:17 Nawet mając satysfakcjonującą robotę i godziwe zarobki zawsze będziesz conajmniej dwa kroki wstecz od miejsca, w którym mógłbyś być rozsądnie inwestując. A jeśli nie masz takiej pracy lub nie daje ona tobie satysfakcji to tyraj aż ci garb wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
paseo Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 31.12.05, 12:29 w tym roku tez wszyscy chcieli czekac nadolek,ale my nie czekalismy i teraz nawet po wczorajszym spadku mamy ponad 40 proc.Ten rok bedzie taki sam dobry !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanczo Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 18:55 Perspektywy dla gospodarki, przynajmniej na najbliższe miesiące, są optymistyczne ale sytuacja polityczna nie jest stabilna, dlatego na dwoje babka wróżyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy katolik Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 19:06 nie kupuj funduszy tylko sam agresywnie inwestuj w akcje jesli chodzi o fundusze to mocno sie spozniles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stmq@gazeta.pl Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 20:52 nie no warto inwtestowac w fumdusze... ja osobiscie polecam pioniera...:) naprawde warto..moj ojcxiec zgodzil sie zemna i teraz tez inwestuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
paseo Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 31.12.05, 12:42 fundusze Pioniera sa przecietne,a fundusze obligacji dolarowych /i w zlot. i w USD / wszystkie przyniosly straty i to w ciagu 2-ch ostatnich lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edzio Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.3.pl / *.3.pl 02.01.06, 16:10 Porównaj sobie kolego Pioneera z Arką z BZWBK i zobaczysz kto jest leniem i zdziera za prowizje. Nigdy więcej Pioneera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Podlaczam sie pod temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 21:37 w co najlepoiej zainwestowac? lepsze nieruchomosci czy fundusze? ale jesli chodzi o fundusze to ja bym rozwazal tylko fundusze zrownowazone, kilka lat temu podczas hossy dalem 5 tysiecy w fundusz akcji DWSu ( wowczas ponoc najlepszy ) i po roku zamiast 5 tysiecy mialem 4 tysiace a wiec stracilem 20% (?) teraz powiedzmy zainwestowalbym 100 tys zl, wiec nie chce stracic 20 tyscieycy ;) - po prostu mam jakis uraz do funduszy wysokiego ryzyka lokata w banku na realnym poziomie 3% ( pamietajcie o Belce ) tez mnie malo interesuje wiec co innego pozostaje? kupno kawalerki na wynajem? tutaj plusem jest to, ze wartosc mieszkan ma rosnac, a minusem wszelkie koszty i przede wszystkim czas poswiecony na "dogladanie" mieszkania i potencjalne "uzeranie sie" z tym komu je wynajme.. slyszalem tez taka teze, ze w czasach kiedy coraz wiecej osob stac na kredyt hipoteczny, coraz mniej osob bedzie wynajmowalo mieszkania ( no nie liczac moze studentow ) wiec jesli to prawda, to tez troche glupio.. kupisz np. 2 kawalerki za ponad 200 tysiecy... i jesli wierzyc ekspertom, to ich warosc bedzie rosla, ale beda staly puste ;) no coz, to takie ogolne refleksje, jesli ktos moglby mnie jakos nakierowac, bylbym wdzieczny ( i tak, wiem, ze forum internetowe to nie najlepsze miejsce na takie rozwazania, ale moze jednak jakis ekspert sie znajdzie ) PS szczesliwego nowego roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciulacz nieruchomosci - ja jestem na nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 00:23 Ja sie trzymam z dala od nieruchomosci i inwestuje w fundusze akcyjne. Po pierwsze znacznie prostsze, SZYBSZE i mniej KOSZTOWNE jest nabycie i sprzedanie jednostek uczestnictwa niz nieruchomosci, po drugie nieruchomosci trzeba dogladac, a nie wynajmowana tez kosztuje, bo czynsz trzeba placic, nieraz niemaly. Poza tym uwazam, ze obecne ceny mieszkan to banka spekulacyjna, ktora nepedzaja tanie i hojnie rozdawane kredyty. Ludzi ogarnal owczy ped do kupownia nieruchomosci, a w takich momentach najlepiej sie z takich inwestycji wycofywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziggy Re: nieruchomosci - ja jestem na nie IP: 195.117.7.* 01.01.06, 23:37 Nie zgodze sie z opinia, ze w tej chwili nastapil owczy ped - sytuacja sie po prostu normalizuje. Mieszkan w Polsce brakuje, mnostwo ludzi mieszka w ciasnocie, czesto razem z rodzina. Do tego powierzchnia polskich mieszkan jest duzo nizsza od sredniej w zachodnich panstwach. Dodajac do tego dziesieciakrotna roznice w cenie podobnego mieszkania pomiedzy Londynem a Warszawa (najdrozsza w Polsce) mozna byc niemal pewnym sensownego zwrotu z inwestycji w mieszkanie w perspektywie kilku - kilkunastu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabe Re: nieruchomosci - ja jestem na nie IP: *.devs.futuro.pl 03.01.06, 13:15 niewiarygodne - zapomniałeś tylko o jednym bardzo istotnym fakcie - Polaków i tak nie stać na mieszkania w takiej cenie w jakiej są obecnie. Rynek ten jest napędzany przez inwestorów, czyli niewielką grupkę ludzi, którzy mają pieniądze. Kupują mieszkania żeby je sprzedać po 2 latach z dużym zyskiem. Jednak tutaj pojawia się problem, bo żeby je sprzedać potrzebny jest popyt - ale już nie ten inwestycyjny ale konsumencki. Dlatego zgadzam się z opiniami, że rynek nieruchomości w Polsce to napęczniała bańka, która w najbliższym czasie może pęknąć. Nie ma co porównywać się z Londynem bo zarówno nasze zarobki jak i ceny mieszkań są nieporównywalnie niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wynajmujący Kawalerki - już nie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.12.05, 11:25 > liczac moze studentow ) wiec jesli to prawda, to tez troche glupio.. > kupisz np. > 2 kawalerki za ponad 200 tysiecy... i jesli wierzyc ekspertom, to ich warosc > bedzie rosla, ale beda staly puste ;) Policz dobrze. Po odliczeniu czynszu, remontów generalnych co trzy, cztery lata (przekonasz się, że najemcy nieprawdopodobnie niszczą mieszkania), okresów, kiedy mieszkanie będzie czekało puste aż je ktoś wynajmie w końcu okaże się, że marne 3,75% rocznie (minus belkowe) na lokacie da ci większy zysk od 200 tys. zł. Zszarganych nerwów nie liczę. Sam zarabiam na wynajmie, ale w tym roku ceny wynajmowanych mieszkań spadły o ok. 30%, a bardzo wiele wciąż stoi pustych. Ich zdesperowani właściciele już obniżyli ceny do poziomu, który nie zwróci nawet kosztów remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Kawalerki - nie? IP: *.abhsia.telus.net 03.01.06, 20:58 kupilem kawalerke za 90 tys 3 lata temu, dzis jest warta 150. wynajmowalem ja przez ten czas, nie majac zadngo problemu ze znalezeniem najemcow (centrum wawy). miesiecznie odliczajac podatek i oplaty, bez srubowania ceny 650 zl na czysto. na stronie "warszawa-wynajem" jest duzo wiecej ogloszen "szukam" niz "mam do wynajecia". remontow generalnych robic nie musze, jak dotychczas nikt nie zrobil tam zadnej demolki. (co mozna zniszczyc w mieszkaniu bez mebli co moze pozniej wymagac wiecej niz kosmetyka i cyklinowanie?) wazna rzecza jest lokalizacja mieszkania, kawalerka na brodnie czy na dalekiej ochocie nierowna kawalerce na starowce czy na nowym swiecie. roczny zysk biorac pod uwage wzrost cen nieruchomosci jest calkiem ok i ma sie n ijak do wspomnianych 3.75%. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_forum Re: Kawalerki - już nie????????? 04.01.06, 13:10 Ciekawa sprawa, ja mam 5 kawalerek i zadna mi nie stala nawet tydzien pusta!!!!! Doslownie schodza na pniu. Ludzie bioracy kredyty nie zmniejszyli popytu: wynajmuja ludzie mieszkajacy razem bez slubu, ktorych ilosc rosnie. W dodatku rosnie emigracja do duzych miast-kolejni klienci. Kawalerki mam niewielkie (20-28mkw), za wynajem biore 500-800zl, czynsze place sama. > > Sam zarabiam na wynajmie, ale w tym roku ceny wynajmowanych mieszkań spadły o o > k. 30%, a bardzo wiele wciąż stoi pustych. Ich zdesperowani właściciele już obn > iżyli ceny do poziomu, który nie zwróci nawet kosztów remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Kawalerki - już nie????????? IP: *.abhsia.telus.net 04.01.06, 14:06 zgadzam sie z toba, nie wiem o czym ten pan pisze. brak najmujacych, koszty remontow, 3,78 zwrotu, mam zupelnie inne doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paseo Re: Podlaczam sie pod temat 31.12.05, 12:35 w funduszach DWS byl problem z kierownictwem /zostalo zmienione/. Od 3 lat najlepsze sa ARKA Akcji /w tym roku ponad 40 proc./ i ARKA zrown/w tym roku ponad 30 proc. W ciagu ostatnich 3 lat Arka akcji dala ok.180 proc.!!! Jesli wtedy miales 100 tys. to teraz masz 280 tys.!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAXX Re: Podlaczam sie pod temat IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.12.05, 16:23 Przy inwestycjach najważniejsze słowo to DYWERSYFIKACJA.......przede wszystkim ryzyka........ Odpowiedz Link Zgłoś
kedzier42 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 30.12.05, 21:53 nie wiem nic o inwestycji w fundusze ,czy akcje wiem ,ze w ciagu 2ch lat zarobilem kupujac ziemie w wawie jakies 30%,a w przyszlym roku prawdopodobnie jeszcze wzrosnie jakies 15-25%,po 3 latch bedzie to okolo 40-50% mysle ,ze to godziwy zysk oczywiscie rozciagniety na kilka lat .no i pomijam ,ze na tej ziemi mozna cos postawic i jeszcze zarobic 15-25 % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sello Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.sanetja.pl 31.12.05, 10:57 Popieram wypowiedź poprzednika. Jak kupować to nie mieszkanie, a "ciekawą" działkę budowlaną. Co do funduszy to jestem zwolennikiem takiego rozwiązania: - nie inwestować na krócej niż 10 lat, wpłat dokonywać regularnie mniejszymi kwotami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaijuż Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 21:21 "Ciekawa" działka? Niech będzie. Tylko teraz znajdź i kup za rozsądną cenę coś takiego zanim ubiegną Cię pośrednicy nieruchomości ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demon Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.localnetwork.pl 01.01.06, 13:58 Jezeli chodzi o perspektywe roku to polecam 3 strzaly...(fundusze...hmmm...arki tak ale jak skancza im sie naplywy to nie beda mieli czym sobie ciagnac wyniku...oni ciagna interie, bioton, getin...i tam pare nastepnych...ewnetulane odplyw kasy od funduszy spoeoduje naprawde glebokie spadki na tych spolkach bo sa za drogie) 3 strzaly: - EMC- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariadna08 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 17:34 Tak, myślę, że dywersyfikacja to dobre spostrzeżenie. Sposób inwestowania zalezy trochę od temperamentu i skłonności do ryzyka oraz zasobów oczywiście. Nie należy z pewnością wydać wszystkich zasobów na akcje( szczególnie w indywidualnym inwestowaniu), bo...... różnie to bywa. Myślę, że rozsądnie jest przeznaczyć na inwestycje sumę, bez której nie umrzemy z głodu, to po pierwsze. Z tej sumy w fundusze zrównoważone dałabym 50%, w akcyjne 30%, a pozostałe 20% zostawiłabym do samodzielnego harcowania na giełdzie, a nuż się uda? A jak się nie uda to niewielka strata. Jak widać mam średnie skłonności do ryzyka. Powyższe rady - przy założeniu, że nie interesują nas inne inwestycje ( np. w nieruchomości). Mam natomiast pytanie w sprawie nieruchomości: jeżeli mam już działkę i wybuduje nieduzy (170 m2 - to chyba dobra wielkość?) dom, to ile mozna na tym zarobić? Czy ktoś wie - w przybliżeniu oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demon Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.localnetwork.pl 01.01.06, 18:00 marże netto devolopera to około 30-40%. przy zalożeniu że nie osiągniesz takiej marży bo wiadomo developer sie reklamuje + ma lepsze rozeznanie rynku...max 30% z inwestycji...dom 170m2 to mi sie wydaje ze tak 1200 zl za metr z wykonczeniem (słabym)...50t... max...+grzebanie sie z papierami budowlancami i morozeniem kapitalu...warto??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariadna08 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 18:25 Faktycznie, jak policzy się wkład własnej pracy osoby nieobeznanej z budową i ryzyko, to lepiej te 200 000 zł zainwestować w fundusze zamiast w budowę. Ale, czy dobrze liczę w sprawie domu? Liczę to tak: dzialka 100 000, budowa 200 000 (chyba to zbyt cienko), marża - 60 000( w tym własna praca, to jest 30% od 200 tys. . Więc za dom 360 tys. - czy za tyle ktoś to kupi?( ładne i bliskie okolice miasta wojewódzkiego śr. wielkości). A tak na marginesie, też mi nie wyszło z DWS - był dobry, ale przestał. Na szczęście niedużo tam miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demon Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.localnetwork.pl 01.01.06, 23:12 Nie wiem ile domy kosztują w tej okolicy...miasta wojewódzkiego..ale które miasto by to nie było to i tak powinno to byc jakies 30%...jedynie to mozna sie zastanowic nad kosztami budowy domu. jezeli wszedzie ceny sa takie same- (materiały) to zawsze powinno to być około 30%. co innego z działka...na działce chyba się nie zarobi az 30% (no chyba ze sie przeksztalci z rolnej na budowlana). Jedna dygresja moze jeszcze to powinno sie kupowac dzialki przy ciagach komunikacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKASZ INWESTOR Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 00:14 Witam Wg mnie ten rok będzie dla Akcji i funduszy akcyjnych bardzo dobry. Dlaczego? Bo wreszcie zaczynają rosnąć (znowu) małe spółki, a jak wiadomo obeznanym w temacie na nich zysk jest największy. Napewno w roku 2006 dużo da zarobić: Getin, Sanwil i myśle że też Bioton. Warto je mieć choćby za niewielkie pieniądze, a zysk może na nich przekroczyć 100%. Co do funduszy najlepiej zainwestować w ARKE AKCJI (co najmniej na rok czasu). W roku 2005 dała zysk ponad 40% i od wielu lat jest najlepszym funduszem akcyjnym. Jej rekord to zysk ponad 70% w ciągu roku. Myśle że w roku 2006 Arka Akcji da zysk wyższy niż w roku 2005 bo rosnąć zaczynają małe spółki, spodziewam się stopy zwrotu w roku 2006 z Arki Akcji około 60%. Co do nieruchomości, to są one jeszcze stosunkowo tanie (w Polsce są jedne z tańszych nieruchomości w Europie) np. w Londynie, Paryżu ceny mieszkań są nawet 10 razy droższe. W Hiszpani w Madrycie cena 1 m2 to >15.000 zł PLN, w Irlandi w Dublinie mieszkania za 1m2 to nawet 30.000 zł, czyli prawie tyle co w Londynie. Jako że ceny nieruchomości w Unii Europejskiej będą dążyły do podobnego poziomu, co stało się już w Hiszpani i krajach które ostatnio weszły do Unii, nieruchomości podrożały kilkukrotnie. ZAKŁADAM stope zwrotu z inwestycji w mieszkanie w dużych miastach w Polsce na 15% każdego roku, czyli za 5 lat da to 100%, za 10 lat 300%. W Londynie właśnie nieruchomości w ciągu 10 lat podrożały o 300%. To samo będzie w Polsce w dużych miastach. Warto wziąść kredyt na mieszkanie, bo nie mając żadnej gotówki stajemy się właścielem nieruchomości, która warta jest np. 200.000 zł i już od tego momentu drożeje o ok. 15% rocznie -i to nie od zera, a tyle mieliśmy na starcie, tylko właśnie od 200.000 zł, 15% rocznie. Możemy kupić na kredyt mieszkanie, a za 5 lat sprzedać je 2 razy drożej spłacając kredyt z góry (między czasie wynajmować lub nawet niech stoi puste jak stać nas na płacenie czynszu). Czyli za 5 lat mamy 200.000 zł w łapie, a startowaliśmy od zera!!! Między czasie wynajmując mieszkanie niech za nas ktoś płaci raty kredytu -nawet nie musimy na tym zarabiać! DOBRĄ INWESTYCJĄ MOGĄ BYĆ TEŻ MONETY NUMIZMATYCZNE I ZŁOTO. Np. monety serii 2 złotówek numizmatycznych drożeją w ciągu kilku lat kilkukrotnie. Na dwójkach jest największe przebicie, nie warto wchodzić w wyższe nominały czyli monety srebrne i złote, bo zysk jest na nich dużo mniejszy. Największy zysk jest na monetach PIERWSZYCH Z SERII, czyli np. Zygmunt August z 1996 r. moneta 2 zł (pierwsza z serii królów) dzisiaj po 10 latach kosztuje 250 zł za sztuke!!! ponad 100 razy więcej! Województwo Dolnośląskie z 2004 r. (pierwsza z serii Herbów Polskich) dzisiaj po 2 latach kosztuje 10 zł /szt.!!! czyli 500% zysku w ciągu 2 lat! A teraz moneta, która niedawno wyszła i jest pierwszą z serii Historycznych Miast Polski - GNIEZNO 2 zł, jest jeszcze stosunkowo tania jej cena waha się między 2,50 zł a 4 zł w zależności od miejsca zakupu. Jest to pierwsza z 32 monet serii Historycznych Miast Polski i musi podrożeć w ciągu 3-4 lat kilkukrotnie!!! WARTO KUPIĆ WIĘCEJ TYCH MONET, można nabyć całe worki po 50 sztuk, lub worki parciane po 2000 sztuk. Dodam jeszcze, że na tych monetach nie można starcić, ponieważ oddając je do Banku dostaniemy równowartość ich nominału. TO PEWNY ZYSK! LUKASZ INWESTOR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trhoud zobacz to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 21:09 trhoud.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKASZ INWESTOR NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 00:14 Witam Wg mnie ten rok będzie dla Akcji i funduszy akcyjnych bardzo dobry. Dlaczego? Bo wreszcie zaczynają rosnąć (znowu) małe spółki, a jak wiadomo obeznanym w temacie na nich zysk jest największy. Napewno w roku 2006 dużo da zarobić: Getin, Sanwil i myśle że też Bioton. Warto je mieć choćby za niewielkie pieniądze, a zysk może na nich przekroczyć 100%. Co do funduszy najlepiej zainwestować w ARKE AKCJI (co najmniej na rok czasu). W roku 2005 dała zysk ponad 40% i od wielu lat jest najlepszym funduszem akcyjnym. Jej rekord to zysk ponad 70% w ciągu roku. Myśle że w roku 2006 Arka Akcji da zysk wyższy niż w roku 2005 bo rosnąć zaczynają małe spółki, spodziewam się stopy zwrotu w roku 2006 z Arki Akcji około 60%. Co do nieruchomości, to są one jeszcze stosunkowo tanie (w Polsce są jedne z tańszych nieruchomości w Europie) np. w Londynie, Paryżu ceny mieszkań są nawet 10 razy droższe. W Hiszpani w Madrycie cena 1 m2 to >15.000 zł PLN, w Irlandi w Dublinie mieszkania za 1m2 to nawet 30.000 zł, czyli prawie tyle co w Londynie. Jako że ceny nieruchomości w Unii Europejskiej będą dążyły do podobnego poziomu, co stało się już w Hiszpani i krajach które ostatnio weszły do Unii, nieruchomości podrożały kilkukrotnie. ZAKŁADAM stope zwrotu z inwestycji w mieszkanie w dużych miastach w Polsce na 15% każdego roku, czyli za 5 lat da to 100%, za 10 lat 300%. W Londynie właśnie nieruchomości w ciągu 10 lat podrożały o 300%. To samo będzie w Polsce w dużych miastach. Warto wziąść kredyt na mieszkanie, bo nie mając żadnej gotówki stajemy się właścielem nieruchomości, która warta jest np. 200.000 zł i już od tego momentu drożeje o ok. 15% rocznie -i to nie od zera, a tyle mieliśmy na starcie, tylko właśnie od 200.000 zł, 15% rocznie. Możemy kupić na kredyt mieszkanie, a za 5 lat sprzedać je 2 razy drożej spłacając kredyt z góry (między czasie wynajmować lub nawet niech stoi puste jak stać nas na płacenie czynszu). Czyli za 5 lat mamy 200.000 zł w łapie, a startowaliśmy od zera!!! Między czasie wynajmując mieszkanie niech za nas ktoś płaci raty kredytu -nawet nie musimy na tym zarabiać! DOBRĄ INWESTYCJĄ MOGĄ BYĆ TEŻ MONETY NUMIZMATYCZNE I ZŁOTO. Np. monety serii 2 złotówek numizmatycznych drożeją w ciągu kilku lat kilkukrotnie. Na dwójkach jest największe przebicie, nie warto wchodzić w wyższe nominały czyli monety srebrne i złote, bo zysk jest na nich dużo mniejszy. Największy zysk jest na monetach PIERWSZYCH Z SERII, czyli np. Zygmunt August z 1996 r. moneta 2 zł (pierwsza z serii królów) dzisiaj po 10 latach kosztuje 250 zł za sztuke!!! ponad 100 razy więcej! Województwo Dolnośląskie z 2004 r. (pierwsza z serii Herbów Polskich) dzisiaj po 2 latach kosztuje 10 zł /szt.!!! czyli 500% zysku w ciągu 2 lat! A teraz moneta, która niedawno wyszła i jest pierwszą z serii Historycznych Miast Polski - GNIEZNO 2 zł, jest jeszcze stosunkowo tania jej cena waha się między 2,50 zł a 4 zł w zależności od miejsca zakupu. Jest to pierwsza z 32 monet serii Historycznych Miast Polski i musi podrożeć w ciągu 3-4 lat kilkukrotnie!!! WARTO KUPIĆ WIĘCEJ TYCH MONET, można nabyć całe worki po 50 sztuk, lub worki parciane po 2000 sztuk. Dodam jeszcze, że na tych monetach nie można starcić, ponieważ oddając je do Banku dostaniemy równowartość ich nominału. TO PEWNY ZYSK! LUKASZ INWESTOR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 00:30 odnosnie tych monet... gdzie je mozna kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 00:39 aha, no i jak to z nimi jest? wychodzi seria limitowana np. 10 tysiecy sztuk i kupujesz calosc od razu? wolno tak? a jesli tak, i jesli ten zysk jest taki pewny, to dlaczego nie wykupiszpo prostu ( prawie ) wszystkich zeby sprzedac za kilka lat drozej? ;) aha, i mowisz, ze najwiecej warte sa pierwsze z serii, a wiec w wypadku serii miast, mowisz, ze pierwsze wyszlo Gniezno, a wiec sugerujesz kupno tych monet? .... na rynku wtornym to jednak ryzyko dla laika, czy moze tez mozna kupic np. 2 tysioace sztuk z kolejnym miastem ktore sie ukaze jako nastepne, i sprzedac za 3 lata 2 razy drozej ? i jak mowisz, ze najlepsze sa pierwsze z serii, to kiedy wychodzi jakas nowa seria? to tyle w skrocie, pozdraiwam, Pawel, totalny laik jesli chodzi o te dziedzine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 01:05 to znowu ja, sam sobie troszke poszperalem, widze, ze wykupienie calej serii troche byloby trudne, gdzy emitowane nie jest 10 tysiecy jakiejs monety dwuzlotowej, a milion ale zakladam, ze wobec tego moge kupowac ja bez ograniczen koelejna kwestia, to np. monety 2-zlotowe okolicznosciowe Nordic Gold , np. moneta z okazji MS 2006 w Niemczech... czy wartosc takiej monety rowniez wzrosnie np. 2-3-krotnie w perspektywie 2-3-lat ? i nie ma wowczas zadneych problemow z odsprzedaza wiekszej ilosci monet mowie tu o inwestyacjc rzedu np. kilkudziesieciu tysiecy zloych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKI INWESTOR Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:24 witam ponownie ZOBACZYCIE JAK DZISIAJ UROSŁY MOJE TYPY NA TEN ROK: czyli spółki na gpw: Bioton - 13% dzisiaj w góre Getin - 7,5 % dzisiaj w góre Sanwil - 2,5 % w góre A to tylko jeden dzień! PRZECZYTAJCIE MOJEGO POSTA ze wczoraj =dzisiaj o północy!, a już dzisiaj widać efekty! że mam nosa :-) pozdrawiam LUKASZ inwestor co do monet to nie wszystkie idą w góre, najwięcej w góre idą pierwsze z serii, czyli polecam teraz Gniezno, bo niedawno wyszło i jest stosunkowo tanie. Biorąc większą ilość można nawet kupić je jeszcze przepłacając tylko 5-10% w stosunku do ceny emisyjnej. Duży zysk jest też na monetach złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor GPW Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:49 nie naganiaj na akcje tych spółek ludzi ktorzy nie wiedza nic o giełdzie, w danym momencie moze byc dana akcja warta zainteresowania ale trzeba wiedziec kiedy sie wycofac. Tylko 5% ludzi grających stale na giełdzie moze pochwalic sie co roku zyskiem,wiekszosc traci!!! Dla mnie GPW jest pasją a nie tylko maszynką do zarabiania ( lub tracenia ) pieniędzy. A co do tych 3 spółek to BIOTON jest mocno przewartosciowany!!! jednak analiza techniczne MACD podopowiada że warto kupic ale trzeba pamietac że np ewentualny spadek ponizej 12 zł moze byc poczatkiem duzej korekty!!! i ryzyko poniesieia straty w krótkim terminie jest duze a strata moze byc nawet powyzej 30%. Getin :) bardzo dobra firma - wkoońcu to L. CZ. ale ostatnie wzrosty były zbyt duże i szybkie - wg mnie bedzie korekta minimum 30% ostatniego ruchu w góre czyli od 5,35zl - po korekcie bedzie pewnie mozna kupic akcje za około 5,90-6,60zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKASZ INWESTOR Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 23:09 Witam Jak Alchemia była po 20 zł, też Ci pewnie wychodziło z MACD duża korekta 30% lub więcej! A tu hop siup i korekty nie było a za kilka miesięcy była po 145 zł. Powiem Ci jedno jesteś taki kiep jak każdy analityk co pierdzieli o świecach białych i czarnych oraz przewidywaniu kursu spółki na podstawie jej wykresu. A to się nie liczy, bo ważne jak spółka się rozwija i czy jest popyt na jej akcje, a nie co wychodzi z wykresu, jak tak dalej będziesz inwestował na giełdzie to zostaniesz szybko bankrutem, albo nie załapiesz się na jazde w góre. A Bioton i Getin nie są przewartościowane, przypomnij to sobie za rok! jak kursy tych spółek będą co najmniej 2 razy wyższe. LUKI inwestor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKI INWESTOR Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:37 większej ilości monet nie kupisz: bo np. w nbp nie sprzedają więcej niż powiedzmy 25 sztuk, a każdemu zależy aby mieć zapieczętowany worek 50 sztuk. A pozatym w nbp-ie może już nie być tych monet. Dlatego trzeba zaopatrywać się poza NBP, na giełdach numizmatycznych, oraz od ludzi zajmujących się sprzedażą takich monet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKI INWESTOR Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 00:15 Witam. Wg mnie ten rok będzie dla Akcji i funduszy akcyjnych bardzo dobry. Dlaczego?? Bo wreszcie zaczynają rosnąć (znowu) małe spółki, a jak wiadomo obeznanym w temacie na nich zysk jest największy. Napewno w roku 2006 dużo da zarobić: Getin, Sanwil i myśle że też Bioton. Warto je mieć choćby za niewielkie pieniądze, a zysk może na nich przekroczyć 100%. Co do funduszy najlepiej zainwestować w ARKE AKCJI (co najmniej na rok czasu). W roku 2005 dała zysk ponad 40% i od wielu lat jest najlepszym funduszem akcyjnym. Jej rekord to zysk ponad 70% w ciągu roku. Myśle że w roku 2006 Arka Akcji da zysk wyższy niż w roku 2005 bo rosnąć zaczynają małe spółki, spodziewam się stopy zwrotu w roku 2006 z Arki Akcji około 60%. Co do nieruchomości, to są one jeszcze stosunkowo tanie (w Polsce są jedne z tańszych nieruchomości w Europie) np. w Londynie, Paryżu ceny mieszkań są nawet 10 razy droższe. W Hiszpani w Madrycie cena 1 m2 to >15.000 zł PLN, w Irlandi w Dublinie mieszkania za 1m2 to nawet 30.000 zł, czyli prawie tyle co w Londynie. Jako że ceny nieruchomości w Unii Europejskiej będą dążyły do podobnego poziomu, co stało się już w Hiszpani i krajach które ostatnio weszły do Unii, nieruchomości podrożały kilkukrotnie. ZAKŁADAM stope zwrotu z inwestycji w mieszkanie w dużych miastach w Polsce na 15% każdego roku, czyli za 5 lat da to 100%, za 10 lat 300%. W Londynie właśnie nieruchomości w ciągu 10 lat podrożały o 300%. To samo będzie w Polsce w dużych miastach. Warto wziąść kredyt na mieszkanie, bo nie mając żadnej gotówki stajemy się właścielem nieruchomości, która warta jest np. 200.000 zł i już od tego momentu drożeje o ok. 15% rocznie -i to nie od zera, a tyle mieliśmy na starcie, tylko właśnie od 200.000 zł, 15% rocznie. Możemy kupić na kredyt mieszkanie, a za 5 lat sprzedać je 2 razy drożej spłacając kredyt z góry (między czasie wynajmować lub nawet niech stoi puste jak stać nas na płacenie czynszu). Czyli za 5 lat mamy 200.000 zł w łapie, a startowaliśmy od zera!!! Między czasie wynajmując mieszkanie niech za nas ktoś płaci raty kredytu -nawet nie musimy na tym zarabiać! DOBRĄ INWESTYCJĄ MOGĄ BYĆ TEŻ MONETY NUMIZMATYCZNE I ZŁOTO. Np. monety serii 2 złotówek numizmatycznych drożeją w ciągu kilku lat kilkukrotnie. Na dwójkach jest największe przebicie, nie warto wchodzić w wyższe nominały czyli monety srebrne i złote, bo zysk jest na nich dużo mniejszy. Największy zysk jest na monetach PIERWSZYCH Z SERII, czyli np. Zygmunt August z 1996 r. moneta 2 zł (pierwsza z serii królów) dzisiaj po 10 latach kosztuje 250 zł za sztuke!!! ponad 100 razy więcej! Województwo Dolnośląskie z 2004 r. (pierwsza z serii Herbów Polskich) dzisiaj po 2 latach kosztuje 10 zł /szt.!!! czyli 500% zysku w ciągu 2 lat! A teraz moneta, która niedawno wyszła i jest pierwszą z serii Historycznych Miast Polski - GNIEZNO 2 zł, jest jeszcze stosunkowo tania jej cena waha się między 2,50 zł a 4 zł w zależności od miejsca zakupu. Jest to pierwsza z 32 monet serii Historycznych Miast Polski i musi podrożeć w ciągu 3-4 lat kilkukrotnie!!! WARTO KUPIĆ WIĘCEJ TYCH MONET, można nabyć całe worki po 50 sztuk, lub worki parciane po 2000 sztuk. Dodam jeszcze, że na tych monetach nie można starcić, ponieważ oddając je do Banku dostaniemy równowartość ich nominału. TO PEWNY ZYSK!!! / LUKASZ INWESTOR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariadna08 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:20 Pytanie brzmi: komu i gdzie to można sprzedać ( monety), żeby wyjść z inwestycji z zyskiem. Bo to, że mają taką atrakcyjną wartośc numizmatyczną to jednak nie wszystko. Dopóki nie ma kupca są warte tyle, ile zapłaci bank przy odkupieniu, czyli im później, tym (realnie) mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wątpiący Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.gdynia.mm.pl 02.01.06, 11:06 polecam allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:38 tez w ogole tego nie rozumiem oczywiscie jedna monete latwo sprzedac, ale wieksza ilosc sztuk - to nie jestem taki pewien no ale nie sadze, zeby chodzilo Mu o kupowanie jednej monety za 2 zlote teraz zeby sprzedac za 8 zlotych za 3 lata , bo to jednak dyskusja o powazniejszych inwestycjach i sam LUKI INWESTOR napisal, ze mozna je kupic bodajze w workach po 1 tys sztuk dlatego tez licze na odpowiedz i troche wyjasnien :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wątpiący Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.gdynia.mm.pl 02.01.06, 13:41 należy kupować monety złote. mają dość niski nakład (ca.5000 sztuk) i łatwo je sprzedać na allegro. kupiona przez mnie w czerwcu za 520pln moneta teraz 'chodzi' na aukcji za 1000pln. myślę, że warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKI INWESTOR Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:20 witam ponownie ZOBACZYCIE JAK DZISIAJ UROSŁY MOJE TYPY NA TEN ROK: czyli spółki na gpw: Bioton - 13% dzisiaj w góre Getin - 7,5 % dzisiaj w góre Sanwil - 2,5 % w góre A to tylko jeden dzień! PRZECZYTAJCIE MOJEGO POSTA ze wczoraj, a już dzisiaj widać efekty! że mam nosa :-) pozdrawiam LUKASZ inwestor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKASZ INWESTOR Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:28 witam ponownie ZOBACZYCIE JAK DZISIAJ UROSŁY MOJE TYPY NA TEN ROK: czyli spółki na gpw: Bioton - 13% dzisiaj w góre Getin - 7,5 % dzisiaj w góre Sanwil - 2,5 % w góre A to tylko jeden dzień! PRZECZYTAJCIE MOJEGO POSTA ze wczoraj =dzisiaj o północy!, a już dzisiaj widać efekty! że mam nosa :-) pozdrawiam LUKASZ inwestor co do monet to nie wszystkie idą w góre, najwięcej w góre idą pierwsze z serii, czyli polecam teraz Gniezno, bo niedawno wyszło i jest stosunkowo tanie. Biorąc większą ilość można nawet kupić je jeszcze przepłacając tylko 5-10% w stosunku do ceny emisyjnej. Duży zysk jest też na monetach złotych. Ps. Moge załatwić GNIEZNO i Kołobrzeg , pierwsze dwie monety z serii, ale odbiór tylko w Warszawie i tylko do końca tygodnia, bo kolega co się tym zajmuje potem wyjeżdża do swojego miasta: minimalna ilość to jeden worek 50 sztuk monet 2 zł zapakowany oryginalnie przez mennice, o wartości nominalnej 100 zł, sprzedaje po 110 zł za worek, w przypadku większej ilości powyżej 10 worków po 105 zł za worek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy katolik Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:43 A NIE LEPIEJ ZEBYS ZACHOWAL DLA SIEBIE,PRZECIEZ TO DOBRA INWESTYCJA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUKI INWESTOR Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:53 Dla siebie mam wystarczająco. A to nie ja sprzedaje, tylko kolega co prowadzi sklep. Zresztą co ja mam się Tobie tłumaczyć. Jak chcesz to idź do sklepu numizmatycznego i sobie kup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesterpol Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: 68.160.72.* 02.01.06, 16:54 ja sie nie bawie w fundusze, bo i po co komus placic dodatkowe prowizje, jak sa spolki na gieldzie, ktore w ciemno mozna obstawiac i liczyc na zysk rzedu kilkudziesieciu procent w skali roku. Moja rada dla ciebie? Kupuj w tym roku, ile tylko mozesz, ATM i Bioton a bedziesz bogaty. Te spolki maja pewna rozowa przyszlosc na kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadna08 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 21:57 Myślę, że dla nowicjuszy giełdowych te rady mogą byc pułapką. Czy nie kroi się większa korekta? A ten Bioton nie urósł w cenę nadmiernie? Nie śledzę akurat ostatnio giełdy i nie wiem dokładnie, co tam się dzieje. Pytania jednak pozostają aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bioton spek. balon Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 22:27 wkońcu peknie ... ostrzegam przed tą spółką!!!! Urosła bardzo szybko kilkaset procent i czeka ja duza korekta Odpowiedz Link Zgłoś
rekruting polecam 04.01.06, 11:21 Wszystkim tym , którzy są zainteresowani inwestowaniem polecam wybrać się do niezależnego doradcy finansowego.Osoba ta doradzi(bezpłatnie)i odpowie na większość pytań z tematu inwestowania. .....i problem macie z głowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:39 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 04.01.06, 19:13 ograniczony<a href="http://szewo.com/public/waldemar.phtml"target="_blank">ograniczony</a> Odpowiedz Link Zgłoś