Dodaj do ulubionych

Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzić?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 19:01
Czy uważacie, że teraz jest dobry moment na inwestycje w fundusze akcyjne?
Perspektywa inwestycji, rok, max. dwa.
Pozdr,
Obserwuj wątek
    • jk Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 28.12.05, 20:10
      nie,
      lepiej poczekaj na dołek, bo inaczej kupisz drogo, a lepiej przecież kupować
      tanio ;)

co prawda w rok/dwa ten kiepski start powinien ci się zniwelować, ale i tak
      warto poczekać, bo można więcej zyskać
      • Gość: birbidos Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 20:46
        ale ile czekac wg ciebie?
        • jk Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 28.12.05, 21:31
          osobiście czekam na początek stycznia, jeśli wybrany przeze mnie FI opadnie
          nieco, to wchodzę :)
          jeśli nieco mniej, to poczekam jeszcze trochę, maks do połowy stycznia

zresztą jak pokazuje historia, niemal zawsze na początku danego roku FI traciły
          • Gość: birbidos Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 21:08
            a co myślą inni?
            • Gość: birbidos Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 30.12.05, 13:04
              prośba o wasze wypowiedzi
              • Gość: cloclo80 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 02:32
                Zastanawiales sie ile musisz zainwestowac, gdzie i na jakich warunkach zebys
                otrzymal z takiej inwestycji forse odpowiadajaca twojemu miesiecznemu zarobkowi?
                Policz to sobie kiedys, a moze zrozumiesz ze lepiej zadbac o dobra wyplate niz
                pierniczyc sie tzw. inwestowaniem.
                • paseo Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 31.12.05, 12:31
                  Nie masz pojecia o inwestowaniu.40 proc. np. od 100 tys.to 2700 zl po podatku
                  bez wychodzenia z domu !!! chetnie zobacze prace dajaca tyle za nic.
                  • bwportal.pl Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 01.01.06, 10:35
                    Tylko najpierw trzeba miec 100tys., a potem znalezc cos, co da te 40% ;-)
                • Gość: Jaijuż Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 21:17
                  Nawet mając satysfakcjonującą robotę i godziwe zarobki zawsze będziesz
                  conajmniej dwa kroki wstecz od miejsca, w którym mógłbyś być rozsądnie
                  inwestując. A jeśli nie masz takiej pracy lub nie daje ona tobie satysfakcji to
                  tyraj aż ci garb wyrośnie.
        • paseo Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 31.12.05, 12:29
          w tym roku tez wszyscy chcieli czekac nadolek,ale my nie czekalismy i teraz
          nawet po wczorajszym spadku mamy ponad 40 proc.Ten rok bedzie taki sam dobry !!
    • Gość: sanczo Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 18:55
      Perspektywy dla gospodarki, przynajmniej na najbliższe miesiące, są
      optymistyczne ale sytuacja polityczna nie jest stabilna, dlatego na dwoje babka
      wróżyła.
      • Gość: zyczliwy katolik Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 19:06
        nie kupuj funduszy tylko sam agresywnie inwestuj w akcje
        jesli chodzi o fundusze to mocno sie spozniles
        • Gość: stmq@gazeta.pl Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 20:52
          nie no warto inwtestowac w fumdusze... ja osobiscie polecam pioniera...:) naprawde warto..moj ojcxiec zgodzil sie zemna i teraz tez inwestuje..
          • paseo Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 31.12.05, 12:42
            fundusze Pioniera sa przecietne,a fundusze obligacji dolarowych /i w zlot. i w
            USD / wszystkie przyniosly straty i to w ciagu 2-ch ostatnich lat.
          • Gość: Edzio Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.3.pl / *.3.pl 02.01.06, 16:10
            Porównaj sobie kolego Pioneera z Arką z BZWBK i zobaczysz kto jest leniem i
            zdziera za prowizje. Nigdy więcej Pioneera.
    • Gość: Pawel Podlaczam sie pod temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 21:37
      w co najlepoiej zainwestowac?
      lepsze nieruchomosci czy fundusze?
      ale jesli chodzi o fundusze to ja bym rozwazal tylko fundusze zrownowazone,
      kilka lat temu podczas hossy dalem 5 tysiecy w fundusz akcji DWSu ( wowczas
      ponoc najlepszy ) i po roku zamiast 5 tysiecy mialem 4 tysiace a wiec stracilem
      20% (?)

teraz powiedzmy zainwestowalbym 100 tys zl, wiec nie chce stracic 20
      tyscieycy ;) - po prostu mam jakis uraz do funduszy wysokiego ryzyka

lokata w banku na realnym poziomie 3% ( pamietajcie o Belce ) tez mnie malo
      interesuje

wiec co innego pozostaje? kupno kawalerki na wynajem? tutaj plusem jest to, ze
      wartosc mieszkan ma rosnac, a minusem wszelkie koszty i przede wszystkim czas
      poswiecony na "dogladanie" mieszkania i potencjalne "uzeranie sie" z tym komu
      je wynajme.. slyszalem tez taka teze, ze w czasach kiedy coraz wiecej osob stac
      na kredyt hipoteczny, coraz mniej osob bedzie wynajmowalo mieszkania ( no nie
      liczac moze studentow ) wiec jesli to prawda, to tez troche glupio.. kupisz np.
      2 kawalerki za ponad 200 tysiecy... i jesli wierzyc ekspertom, to ich warosc
      bedzie rosla, ale beda staly puste ;)

no coz, to takie ogolne refleksje, jesli ktos moglby mnie jakos nakierowac,
      bylbym wdzieczny ( i tak, wiem, ze forum internetowe to nie najlepsze miejsce
      na takie rozwazania, ale moze jednak jakis ekspert sie znajdzie )

PS szczesliwego nowego roku :)
      • Gość: ciulacz nieruchomosci - ja jestem na nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 00:23
        Ja sie trzymam z dala od nieruchomosci i inwestuje w fundusze akcyjne. Po
        pierwsze znacznie prostsze, SZYBSZE i mniej KOSZTOWNE jest nabycie i sprzedanie
        jednostek uczestnictwa niz nieruchomosci, po drugie nieruchomosci trzeba
        dogladac, a nie wynajmowana tez kosztuje, bo czynsz trzeba placic, nieraz
        niemaly. Poza tym uwazam, ze obecne ceny mieszkan to banka spekulacyjna, ktora
        nepedzaja tanie i hojnie rozdawane kredyty. Ludzi ogarnal owczy ped do kupownia
        nieruchomosci, a w takich momentach najlepiej sie z takich inwestycji wycofywac.
        • Gość: ziggy Re: nieruchomosci - ja jestem na nie IP: 195.117.7.* 01.01.06, 23:37
          Nie zgodze sie z opinia, ze w tej chwili nastapil owczy ped - sytuacja sie po prostu normalizuje. Mieszkan w Polsce brakuje, mnostwo ludzi mieszka w ciasnocie, czesto razem z rodzina. Do tego powierzchnia polskich mieszkan jest duzo nizsza od sredniej w zachodnich panstwach. Dodajac do tego dziesieciakrotna roznice w cenie podobnego mieszkania pomiedzy Londynem a Warszawa (najdrozsza w Polsce) mozna byc niemal pewnym sensownego zwrotu z inwestycji w mieszkanie w perspektywie kilku - kilkunastu lat.
          • Gość: rabe Re: nieruchomosci - ja jestem na nie IP: *.devs.futuro.pl 03.01.06, 13:15
            niewiarygodne - zapomniałeś tylko o jednym bardzo istotnym fakcie - Polaków i
            tak nie stać na mieszkania w takiej cenie w jakiej są obecnie. Rynek ten jest
            napędzany przez inwestorów, czyli niewielką grupkę ludzi, którzy mają
            pieniądze. Kupują mieszkania żeby je sprzedać po 2 latach z dużym zyskiem.
            Jednak tutaj pojawia się problem, bo żeby je sprzedać potrzebny jest popyt -
            ale już nie ten inwestycyjny ale konsumencki. Dlatego zgadzam się z opiniami,
            że rynek nieruchomości w Polsce to napęczniała bańka, która w najbliższym
            czasie może pęknąć. Nie ma co porównywać się z Londynem bo zarówno nasze
            zarobki jak i ceny mieszkań są nieporównywalnie niższe.
      • Gość: Wynajmujący Kawalerki - już nie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.12.05, 11:25
        > liczac moze studentow ) wiec jesli to prawda, to tez troche glupio..
        > kupisz np.
        > 2 kawalerki za ponad 200 tysiecy... i jesli wierzyc ekspertom, to ich warosc
        > bedzie rosla, ale beda staly puste ;)

Policz dobrze.
        Po odliczeniu czynszu, remontów generalnych co trzy, cztery lata (przekonasz się, że najemcy nieprawdopodobnie niszczą mieszkania), okresów, kiedy mieszkanie będzie czekało puste aż je ktoś wynajmie w końcu okaże się, że marne 3,75% rocznie (minus belkowe) na lokacie da ci większy zysk od 200 tys. zł.
        Zszarganych nerwów nie liczę.

Sam zarabiam na wynajmie, ale w tym roku ceny wynajmowanych mieszkań spadły o ok. 30%, a bardzo wiele wciąż stoi pustych. Ich zdesperowani właściciele już obniżyli ceny do poziomu, który nie zwróci nawet kosztów remontu.
        • Gość: hmmm Re: Kawalerki - nie? IP: *.abhsia.telus.net 03.01.06, 20:58
          kupilem kawalerke za 90 tys 3 lata temu, dzis jest warta 150.
          wynajmowalem ja przez ten czas, nie majac zadngo problemu ze znalezeniem najemcow (centrum
          wawy).
          miesiecznie odliczajac podatek i oplaty, bez srubowania ceny 650 zl na czysto.
          na stronie "warszawa-wynajem" jest duzo wiecej ogloszen "szukam" niz "mam do wynajecia".
          remontow generalnych robic nie musze, jak dotychczas nikt nie zrobil tam zadnej demolki.
          (co mozna zniszczyc w mieszkaniu bez mebli co moze pozniej wymagac wiecej niz kosmetyka i
          cyklinowanie?)
          wazna rzecza jest lokalizacja mieszkania, kawalerka na brodnie czy na dalekiej ochocie nierowna
          kawalerce na starowce czy na nowym swiecie.
          roczny zysk biorac pod uwage wzrost cen nieruchomosci jest calkiem ok i ma sie n ijak do
          wspomnianych 3.75%.

• mika_forum Re: Kawalerki - już nie????????? 04.01.06, 13:10
          Ciekawa sprawa, ja mam 5 kawalerek i zadna mi nie stala nawet tydzien pusta!!!!!
          Doslownie schodza na pniu.
          Ludzie bioracy kredyty nie zmniejszyli popytu: wynajmuja ludzie mieszkajacy
          razem bez slubu, ktorych ilosc rosnie. W dodatku rosnie emigracja do duzych
          miast-kolejni klienci.
          Kawalerki mam niewielkie (20-28mkw), za wynajem biore 500-800zl, czynsze place sama.

>
          > Sam zarabiam na wynajmie, ale w tym roku ceny wynajmowanych mieszkań spadły o o
          > k. 30%, a bardzo wiele wciąż stoi pustych. Ich zdesperowani właściciele już obn
          > iżyli ceny do poziomu, który nie zwróci nawet kosztów remontu.
          • Gość: ciekawy Re: Kawalerki - już nie????????? IP: *.abhsia.telus.net 04.01.06, 14:06
            zgadzam sie z toba, nie wiem o czym ten pan pisze.
            brak najmujacych, koszty remontow, 3,78 zwrotu, mam zupelnie inne
            doswiadczenia.
      • paseo Re: Podlaczam sie pod temat 31.12.05, 12:35
        w funduszach DWS byl problem z kierownictwem /zostalo zmienione/.
        Od 3 lat najlepsze sa ARKA Akcji /w tym roku ponad 40 proc./ i ARKA zrown/w tym
        roku ponad 30 proc. W ciagu ostatnich 3 lat Arka akcji dala ok.180 proc.!!!
        Jesli wtedy miales 100 tys. to teraz masz 280 tys.!!!!!!!!
      • Gość: MAXX Re: Podlaczam sie pod temat IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.12.05, 16:23
        Przy inwestycjach najważniejsze słowo to DYWERSYFIKACJA.......przede wszystkim
        ryzyka........
    • kedzier42 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi 30.12.05, 21:53
      nie wiem nic o inwestycji w fundusze ,czy akcje wiem ,ze w ciagu 2ch lat
      zarobilem kupujac ziemie w wawie jakies 30%,a w przyszlym roku prawdopodobnie
      jeszcze wzrosnie jakies 15-25%,po 3 latch bedzie to okolo 40-50% mysle ,ze to
      godziwy zysk oczywiscie rozciagniety na kilka lat .no i pomijam ,ze na tej
      ziemi mozna cos postawic i jeszcze zarobic 15-25 %
      • Gość: sello Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.sanetja.pl 31.12.05, 10:57
        Popieram wypowiedź poprzednika.
        Jak kupować to nie mieszkanie, a "ciekawą" działkę budowlaną.
        Co do funduszy to jestem zwolennikiem takiego rozwiązania:
        - nie inwestować na krócej niż 10 lat, wpłat dokonywać regularnie mniejszymi kwotami

• Gość: Jaijuż Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 21:21
          "Ciekawa" działka? Niech będzie. Tylko teraz znajdź i kup za rozsądną cenę coś
          takiego zanim ubiegną Cię pośrednicy nieruchomości ;-)
    • Gość: demon Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.localnetwork.pl 01.01.06, 13:58
      Jezeli chodzi o perspektywe roku to polecam 3 strzaly...(fundusze...hmmm...arki
      tak ale jak skancza im sie naplywy to nie beda mieli czym sobie ciagnac
      wyniku...oni ciagna interie, bioton, getin...i tam pare nastepnych...ewnetulane
      odplyw kasy od funduszy spoeoduje naprawde glebokie spadki na tych spolkach bo
      sa za drogie)
      3 strzaly:
      - EMC-
      • Gość: ariadna08 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 17:34
        Tak, myślę, że dywersyfikacja to dobre spostrzeżenie. Sposób inwestowania
        zalezy trochę od temperamentu i skłonności do ryzyka oraz zasobów oczywiście.
        Nie należy z pewnością wydać wszystkich zasobów na akcje( szczególnie w
        indywidualnym inwestowaniu), bo...... różnie to bywa. Myślę, że rozsądnie jest
        przeznaczyć na inwestycje sumę, bez której nie umrzemy z głodu, to po pierwsze.
        Z tej sumy w fundusze zrównoważone dałabym 50%, w akcyjne 30%, a pozostałe 20%
        zostawiłabym do samodzielnego harcowania na giełdzie, a nuż się uda? A jak się
        nie uda to niewielka strata. Jak widać mam średnie skłonności do ryzyka.
        Powyższe rady - przy założeniu, że nie interesują nas inne inwestycje ( np. w
        nieruchomości).
        Mam natomiast pytanie w sprawie nieruchomości:
        jeżeli mam już działkę i wybuduje nieduzy (170 m2 - to chyba dobra wielkość?)
        dom, to ile mozna na tym zarobić? Czy ktoś wie - w przybliżeniu oczywiście.
        • Gość: demon Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.localnetwork.pl 01.01.06, 18:00
          marże netto devolopera to około 30-40%. przy zalożeniu że nie osiągniesz takiej
          marży bo wiadomo developer sie reklamuje + ma lepsze rozeznanie rynku...max
          30% z inwestycji...dom 170m2 to mi sie wydaje ze tak 1200 zl za metr z
          wykonczeniem (słabym)...50t... max...+grzebanie sie z papierami budowlancami i
          morozeniem kapitalu...warto???
          • Gość: ariadna08 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 18:25
            Faktycznie, jak policzy się wkład własnej pracy osoby nieobeznanej z budową i
            ryzyko, to lepiej te 200 000 zł zainwestować w fundusze zamiast w budowę.

Ale, czy dobrze liczę w sprawie domu? Liczę to tak: dzialka 100 000, budowa 200
            000 (chyba to zbyt cienko), marża - 60 000( w tym własna praca, to jest 30% od
            200 tys. . Więc za dom 360 tys. - czy za tyle ktoś to kupi?( ładne i bliskie
            okolice miasta wojewódzkiego śr. wielkości).

A tak na marginesie, też mi nie wyszło z DWS - był dobry, ale przestał. Na
            szczęście niedużo tam miałam.
            • Gość: demon Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.localnetwork.pl 01.01.06, 23:12
              Nie wiem ile domy kosztują w tej okolicy...miasta wojewódzkiego..ale które
              miasto by to nie było to i tak powinno to byc jakies 30%...jedynie to mozna sie
              zastanowic nad kosztami budowy domu. jezeli wszedzie ceny sa takie same-
              (materiały) to zawsze powinno to być około 30%. co innego z działka...na
              działce chyba się nie zarobi az 30% (no chyba ze sie przeksztalci z rolnej na
              budowlana). Jedna dygresja moze jeszcze to powinno sie kupowac dzialki przy
              ciagach komunikacyjnych.
              • Gość: LUKASZ INWESTOR Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 00:14
                Witam

Wg mnie ten rok będzie dla Akcji i funduszy akcyjnych bardzo dobry. Dlaczego?
                Bo wreszcie zaczynają rosnąć (znowu) małe spółki, a jak wiadomo obeznanym w
                temacie na nich zysk jest największy. Napewno w roku 2006 dużo da zarobić:
                Getin, Sanwil i myśle że też Bioton. Warto je mieć choćby za niewielkie
                pieniądze, a zysk może na nich przekroczyć 100%.

Co do funduszy najlepiej zainwestować w ARKE AKCJI (co najmniej na rok czasu).
                W roku 2005 dała zysk ponad 40% i od wielu lat jest najlepszym funduszem
                akcyjnym. Jej rekord to zysk ponad 70% w ciągu roku. Myśle że w roku 2006 Arka
                Akcji da zysk wyższy niż w roku 2005 bo rosnąć zaczynają małe spółki,
                spodziewam się stopy zwrotu w roku 2006 z Arki Akcji około 60%.

Co do nieruchomości, to są one jeszcze stosunkowo tanie (w Polsce są jedne z
                tańszych nieruchomości w Europie) np. w Londynie, Paryżu ceny mieszkań są nawet
                10 razy droższe. W Hiszpani w Madrycie cena 1 m2 to >15.000 zł PLN, w Irlandi w
                Dublinie mieszkania za 1m2 to nawet 30.000 zł, czyli prawie tyle co w Londynie.
                Jako że ceny nieruchomości w Unii Europejskiej będą dążyły do podobnego
                poziomu, co stało się już w Hiszpani i krajach które ostatnio weszły do Unii,
                nieruchomości podrożały kilkukrotnie.
                ZAKŁADAM stope zwrotu z inwestycji w mieszkanie w dużych miastach w Polsce na
                15% każdego roku, czyli za 5 lat da to 100%, za 10 lat 300%.

W Londynie właśnie nieruchomości w ciągu 10 lat podrożały o 300%. To samo
                będzie w Polsce w dużych miastach.

Warto wziąść kredyt na mieszkanie, bo nie mając żadnej gotówki stajemy się
                właścielem nieruchomości, która warta jest np. 200.000 zł i już od tego momentu
                drożeje o ok. 15% rocznie -i to nie od zera, a tyle mieliśmy na starcie, tylko
                właśnie od 200.000 zł, 15% rocznie.

Możemy kupić na kredyt mieszkanie, a za 5 lat sprzedać je 2 razy drożej
                spłacając kredyt z góry (między czasie wynajmować lub nawet niech stoi puste
                jak stać nas na płacenie czynszu). Czyli za 5 lat mamy 200.000 zł w łapie, a
                startowaliśmy od zera!!! Między czasie wynajmując mieszkanie niech za nas ktoś
                płaci raty kredytu -nawet nie musimy na tym zarabiać!

DOBRĄ INWESTYCJĄ MOGĄ BYĆ TEŻ MONETY NUMIZMATYCZNE I ZŁOTO.
                Np. monety serii 2 złotówek numizmatycznych drożeją w ciągu kilku lat
                kilkukrotnie. Na dwójkach jest największe przebicie, nie warto wchodzić w
                wyższe nominały czyli monety srebrne i złote, bo zysk jest na nich dużo
                mniejszy.

Największy zysk jest na monetach PIERWSZYCH Z SERII, czyli np.

Zygmunt August z 1996 r. moneta 2 zł (pierwsza z serii królów) dzisiaj po 10
                latach kosztuje 250 zł za sztuke!!! ponad 100 razy więcej!

Województwo Dolnośląskie z 2004 r. (pierwsza z serii Herbów Polskich) dzisiaj
                po 2 latach kosztuje 10 zł /szt.!!! czyli 500% zysku w ciągu 2 lat!

A teraz moneta, która niedawno wyszła i jest pierwszą z serii Historycznych
                Miast Polski - GNIEZNO 2 zł, jest jeszcze stosunkowo tania jej cena waha się
                między 2,50 zł a 4 zł w zależności od miejsca zakupu. Jest to pierwsza z 32
                monet serii Historycznych Miast Polski i musi podrożeć w ciągu 3-4 lat
                kilkukrotnie!!! WARTO KUPIĆ WIĘCEJ TYCH MONET, można nabyć całe worki po 50
                sztuk, lub worki parciane po 2000 sztuk. Dodam jeszcze, że na tych monetach nie
                można starcić, ponieważ oddając je do Banku dostaniemy równowartość ich
                nominału. TO PEWNY ZYSK!

LUKASZ INWESTOR
    • Gość: trhoud zobacz to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 21:09
      trhoud.blogspot.com/
      • Gość: LUKASZ INWESTOR NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 00:14
        Witam

Wg mnie ten rok będzie dla Akcji i funduszy akcyjnych bardzo dobry. Dlaczego?

mniejszy.

nominału. TO PEWNY ZYSK!

LUKASZ INWESTOR
        • Gość: Paweł Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 00:30
          odnosnie tych monet... gdzie je mozna kupic?
          • Gość: Pawel Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 00:39
            aha, no i jak to z nimi jest?

wychodzi seria limitowana np. 10 tysiecy sztuk i kupujesz calosc od razu? wolno
            tak? a jesli tak, i jesli ten zysk jest taki pewny, to dlaczego nie wykupiszpo
            prostu ( prawie ) wszystkich zeby sprzedac za kilka lat drozej? ;)

aha, i mowisz, ze najwiecej warte sa pierwsze z serii, a wiec w wypadku serii
            miast, mowisz, ze pierwsze wyszlo Gniezno, a wiec sugerujesz kupno tych
            monet? .... na rynku wtornym to jednak ryzyko dla laika, czy moze tez mozna
            kupic np. 2 tysioace sztuk z kolejnym miastem ktore sie ukaze jako nastepne, i
            sprzedac za 3 lata 2 razy drozej ?

i jak mowisz, ze najlepsze sa pierwsze z serii, to kiedy wychodzi jakas nowa
            seria?

to tyle w skrocie, pozdraiwam, Pawel, totalny laik jesli chodzi o te dziedzine
            • Gość: Pawel Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 01:05
              to znowu ja, sam sobie troszke poszperalem, widze, ze wykupienie calej serii
              troche byloby trudne, gdzy emitowane nie jest 10 tysiecy jakiejs monety
              dwuzlotowej, a milion

ale zakladam, ze wobec tego moge kupowac ja bez ograniczen

koelejna kwestia, to np. monety 2-zlotowe okolicznosciowe Nordic Gold , np.
              moneta z okazji MS 2006 w Niemczech... czy wartosc takiej monety rowniez
              wzrosnie np. 2-3-krotnie w perspektywie 2-3-lat ? i nie ma wowczas zadneych
              problemow z odsprzedaza wiekszej ilosci monet

mowie tu o inwestyacjc rzedu np. kilkudziesieciu tysiecy zloych...
              • Gość: LUKI INWESTOR Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:24
                witam ponownie

ZOBACZYCIE JAK DZISIAJ UROSŁY MOJE TYPY NA TEN ROK:

czyli spółki na gpw:

Bioton - 13% dzisiaj w góre
                Getin - 7,5 % dzisiaj w góre
                Sanwil - 2,5 % w góre

A to tylko jeden dzień!

PRZECZYTAJCIE MOJEGO POSTA ze wczoraj =dzisiaj o północy!, a już dzisiaj widać
                efekty! że mam nosa :-)

pozdrawiam
                LUKASZ inwestor

co do monet to nie wszystkie idą w góre, najwięcej w góre idą pierwsze z serii,
                czyli polecam teraz Gniezno, bo niedawno wyszło i jest stosunkowo tanie. Biorąc
                większą ilość można nawet kupić je jeszcze przepłacając tylko 5-10% w stosunku
                do ceny emisyjnej. Duży zysk jest też na monetach złotych.

• Gość: inwestor GPW Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:49
                  nie naganiaj na akcje tych spółek ludzi ktorzy nie wiedza nic o giełdzie, w
                  danym momencie moze byc dana akcja warta zainteresowania ale trzeba wiedziec
                  kiedy sie wycofac. Tylko 5% ludzi grających stale na giełdzie moze pochwalic
                  sie co roku zyskiem,wiekszosc traci!!! Dla mnie GPW jest pasją a nie tylko
                  maszynką do zarabiania ( lub tracenia ) pieniędzy. A co do tych 3 spółek to
                  BIOTON jest mocno przewartosciowany!!! jednak analiza techniczne MACD
                  podopowiada że warto kupic ale trzeba pamietac że np ewentualny spadek ponizej
                  12 zł moze byc poczatkiem duzej korekty!!! i ryzyko poniesieia straty w krótkim
                  terminie jest duze a strata moze byc nawet powyzej 30%. Getin :) bardzo dobra
                  firma - wkoońcu to L. CZ. ale ostatnie wzrosty były zbyt duże i szybkie - wg
                  mnie bedzie korekta minimum 30% ostatniego ruchu w góre czyli od 5,35zl - po
                  korekcie bedzie pewnie mozna kupic akcje za około 5,90-6,60zł
                  • Gość: LUKASZ INWESTOR Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 23:09
                    Witam

Jak Alchemia była po 20 zł, też Ci pewnie wychodziło z MACD duża korekta 30%
                    lub więcej! A tu hop siup i korekty nie było a za kilka miesięcy była po 145 zł.

Powiem Ci jedno jesteś taki kiep jak każdy analityk co pierdzieli o świecach
                    białych i czarnych oraz przewidywaniu kursu spółki na podstawie jej wykresu.
                    A to się nie liczy, bo ważne jak spółka się rozwija i czy jest popyt na jej
                    akcje, a nie co wychodzi z wykresu, jak tak dalej będziesz inwestował na
                    giełdzie to zostaniesz szybko bankrutem, albo nie załapiesz się na jazde w góre.

A Bioton i Getin nie są przewartościowane, przypomnij to sobie za rok! jak
                    kursy tych spółek będą co najmniej 2 razy wyższe.

LUKI inwestor
              • Gość: LUKI INWESTOR Re: NAJLEPSZE INWESTYCJE 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:37
                większej ilości monet nie kupisz: bo np. w nbp nie sprzedają więcej niż
                powiedzmy 25 sztuk, a każdemu zależy aby mieć zapieczętowany worek 50 sztuk. A
                pozatym w nbp-ie może już nie być tych monet.

Dlatego trzeba zaopatrywać się poza NBP, na giełdach numizmatycznych, oraz od
                ludzi zajmujących się sprzedażą takich monet.

• Gość: LUKI INWESTOR Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 00:15
      Witam.

Wg mnie ten rok będzie dla Akcji i funduszy akcyjnych bardzo dobry. Dlaczego??

mniejszy.

nominału. TO PEWNY ZYSK!!!

/ LUKASZ INWESTOR
      • Gość: ariadna08 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 10:20
        Pytanie brzmi: komu i gdzie to można sprzedać ( monety), żeby wyjść z
        inwestycji z zyskiem. Bo to, że mają taką atrakcyjną wartośc numizmatyczną to
        jednak nie wszystko. Dopóki nie ma kupca są warte tyle, ile zapłaci bank przy
        odkupieniu, czyli im później, tym (realnie) mniej.
        • Gość: Wątpiący Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.gdynia.mm.pl 02.01.06, 11:06
          polecam allegro.
        • Gość: Pawel Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:38
          tez w ogole tego nie rozumiem

oczywiscie jedna monete latwo sprzedac, ale wieksza ilosc sztuk - to nie jestem
          taki pewien

no ale nie sadze, zeby chodzilo Mu o kupowanie jednej monety za 2 zlote teraz
          zeby sprzedac za 8 zlotych za 3 lata , bo to jednak dyskusja o powazniejszych
          inwestycjach i sam LUKI INWESTOR napisal, ze mozna je kupic bodajze w workach
          po 1 tys sztuk

dlatego tez licze na odpowiedz i troche wyjasnien :)
          • Gość: Wątpiący Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.gdynia.mm.pl 02.01.06, 13:41
            należy kupować monety złote. mają dość niski nakład (ca.5000 sztuk) i łatwo je
            sprzedać na allegro. kupiona przez mnie w czerwcu za 520pln moneta
            teraz 'chodzi' na aukcji za 1000pln. myślę, że warto.
            • Gość: LUKI INWESTOR Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:20
              witam ponownie

czyli spółki na gpw:

Sanwil - 2,5 % w góre

A to tylko jeden dzień!

PRZECZYTAJCIE MOJEGO POSTA ze wczoraj, a już dzisiaj widać efekty! że mam
              nosa :-)

pozdrawiam
              LUKASZ inwestor
              • Gość: LUKASZ INWESTOR Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:28
                witam ponownie

czyli spółki na gpw:

Sanwil - 2,5 % w góre

A to tylko jeden dzień!

PRZECZYTAJCIE MOJEGO POSTA ze wczoraj =dzisiaj o północy!, a już dzisiaj widać
                efekty! że mam nosa :-)

pozdrawiam
                LUKASZ inwestor

co do monet to nie wszystkie idą w góre, najwięcej w góre idą pierwsze z serii,
                czyli polecam teraz Gniezno, bo niedawno wyszło i jest stosunkowo tanie. Biorąc
                większą ilość można nawet kupić je jeszcze przepłacając tylko 5-10% w stosunku
                do ceny emisyjnej. Duży zysk jest też na monetach złotych.

Ps. Moge załatwić GNIEZNO i Kołobrzeg , pierwsze dwie monety z serii, ale
                odbiór tylko w Warszawie i tylko do końca tygodnia, bo kolega co się tym
                zajmuje potem wyjeżdża do swojego miasta: minimalna ilość to jeden worek 50
                sztuk monet 2 zł zapakowany oryginalnie przez mennice, o wartości nominalnej
                100 zł, sprzedaje po 110 zł za worek, w przypadku większej ilości powyżej 10
                worków po 105 zł za worek.
                • Gość: zyczliwy katolik Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:43
                  A NIE LEPIEJ ZEBYS ZACHOWAL DLA SIEBIE,PRZECIEZ TO DOBRA INWESTYCJA?
                  • Gość: LUKI INWESTOR Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:53
                    Dla siebie mam wystarczająco. A to nie ja sprzedaje, tylko kolega co prowadzi
                    sklep. Zresztą co ja mam się Tobie tłumaczyć. Jak chcesz to idź do sklepu
                    numizmatycznego i sobie kup.
                  • Gość: lesterpol Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: 68.160.72.* 02.01.06, 16:54
                    ja sie nie bawie w fundusze, bo i po co komus placic dodatkowe prowizje, jak sa
                    spolki na gieldzie, ktore w ciemno mozna obstawiac i liczyc na zysk rzedu
                    kilkudziesieciu procent w skali roku. Moja rada dla ciebie? Kupuj w tym roku,
                    ile tylko mozesz, ATM i Bioton a bedziesz bogaty. Te spolki maja pewna rozowa
                    przyszlosc na kilka lat.
                    • Gość: Ariadna08 Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 21:57
                      Myślę, że dla nowicjuszy giełdowych te rady mogą byc pułapką. Czy nie kroi się
                      większa korekta? A ten Bioton nie urósł w cenę nadmiernie? Nie śledzę akurat
                      ostatnio giełdy i nie wiem dokładnie, co tam się dzieje. Pytania jednak
                      pozostają aktualne.
                    • Gość: bioton spek. balon Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 22:27
                      wkońcu peknie ... ostrzegam przed tą spółką!!!! Urosła bardzo szybko kilkaset
                      procent i czeka ja duza korekta
                    • rekruting polecam 04.01.06, 11:21
                      Wszystkim tym , którzy są zainteresowani inwestowaniem polecam wybrać się do
                      niezależnego doradcy finansowego.Osoba ta doradzi(bezpłatnie)i odpowie na
                      większość pytań z tematu inwestowania.
                      .....i problem macie z głowy!!!
    • Gość: xxx [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:39
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: nie Re: Fundusze akcyjne w perspektywie roku? Wchodzi IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 04.01.06, 19:13
      ograniczony<a href="http://szewo.com/public/waldemar.phtml"target="_blank">ograniczony</a>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka