katie_n 03.03.06, 10:49 Jak wpływają weekendy na zmianę kursu - kupna dewiz? dziś mam korzystny kurs do przelania transzy, w tym tygodniu kupno dewiz CHF z dnia na dzień rośnie na moją korzyść, ale czy po niedzieli będzie tak dalej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fonzi1 Re: frank 03.03.06, 11:09 Trafne pytanie, sam jestem w identycznej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
ekspertwgi Re: frank 06.03.06, 13:46 Handel walutą odbywa się się 24 godziny na dobę, ale tylko 5 dni w tygodniu. W weekendy rynki finansowe nie pracują, dlatego ostatnie transakcje na złotym są realizowane w piątek wieczorem. Zmienność kursów jest największa w momencie łączenia się rynków(8-10 rano i 14-17). Gdy w Polsce jest jeszcze weekend rynki australijskie a później azjatyckie już handlują i kształtują poziomy kursów, dlatego po otwarciu krajowego rynku ceny mogą być inne niż w piątkowe popołudnie. Kurs CHF/PLN rośnie od 2 marca w związku z osłabieniem się polskiej waluty. Złoty pozostaje jednak nadal w trendzie wzrostowym i brak jest sygnałów technicznych zapowiadających odwrócenie trendu. Ten tydzień rozpoczął się od delikatnej korekty na eurodolarze, która wpłynęła na wyhamowanie osłabiania się złotego, jednak udana próba przebicia poziomu oporu 3,82 (dla kursu EUR/PLN) może być zapowiedzią dalszych wzrostów, co wpłynie korzystnie również na kurs CHF/PLN, dla którego opór znajduje się w przedziale 2,44-2,46. Odpowiedz Link Zgłoś