Gość: Gość IP: *.chello.pl 01.06.06, 22:40 a po co komentować... wiadomo o co bankom chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fritz.fritz PiS ma oczywiscie racje. A takich "cwaniakow" 01.06.06, 22:51 chcacych dobrowolnie oglosic bankructwo z cala pewnoscia nie bedzie tak duzo. Taki numer mozna w zasadzie wyciac tylko raz. I przyjemnosc to tez nie jest. Innymi slowy, mam nadzieje, ze PiS i partie rzadowe nie beda sie gadaniem bankow specjalnie przejmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
pndzelek a jak banki zareaguja 02.06.06, 01:18 czyli ogranicza dostep do kredytow to co zaproponujecie ? nastpene socjalistyczne nakazy ? nie jest lepiej dojsc do porozumienia z bankami /zreszta argument o robotniczo chlopskich komitetach ktore maja byc lepsze od dania tej samej kasy sadom jest bardzo sluszny/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manhu Re: a jak banki zareaguja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 15:19 A jak banki zareaguja to "zlać je pałami":) To nieludzkie, że nie chcą pożyczać każdemu chętnemu, nie odpowiadają za ten dług. Ba chcą nawet za to odsetek i to nawet większych niż 3% bez względu na inflację (polski geniusz ekonomiczny Andrzej L. chciał 3% przy inflacji 15%). Do wszystkich kapitalistycznych burżujów: banki są dla dobra społecznego, pożyczania każdemu jak leci, a nie dla zysku. A poważniej: > czyli ogranicza dostep do kredytow to co zaproponujecie ? nastpene > socjalistyczne nakazy ? Tak, napewno to zaproponują, mam nawet pomysł: wprowadzić obowiązek udzielania kredytów co najmniej 80% chętnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja takich cwaniakow bedzie bardzo wielu, a przyklad IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.06.06, 02:31 uwlaszczenia spoldzielni lokatorskich jest najlepszym przykladem. Nie stac cie na kredyt, to go nie bierz. banki beda przenosic straty na pozostalych klientow. Tak jest na calym swiecie, banki nie sa intytucjami charytatywnymi. jak powiedzial prezydencki minister - komunistom precz!! ;-{0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głest Re: takich cwaniakow bedzie bardzo wielu, a przyk IP: 193.111.166.* 02.06.06, 10:58 Właśnie, ja nie mam zamiaru płacić (wyższe odsetki) za tych cwanych, albo nieodpowiedzialnych, którzy wezmą kredyt, a potem ogłoszą bankructwo... Mam nadzieję, że taka głupiutka ustawa nie przejdzie, no chyba że jest potrzebna przede wszystkim tym, którzy będą za nią głosować... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TKM Re:Zależy których "cwaniakow" ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 12:15 Czy mylę się czy jest Pan - Panie fritz.fritz etatowym pracownikiem SKOK-u lub Kasy Krajowej w Sopocie bo zawsze występuje Pan tam gdzie interes mają SKOK-i i ustawy są przygotowane pod SKOK-i i Kasę Krajową ? SKEF się kłania, kto teraz jest tam zatrudniony z polityków ? Panie Ministrze czas przyjrzeć się też układom z własnej półki!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Interes mają SKOK-i. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 12:18 Masz rację Stowarzyszenie (SKEF) zostało założone z myślą o upadłości konsumenckiej wystarczy zobaczyć, kto przygotował tą ustawę i w czyim interesie !? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Interes mają SKOK-i. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 12:35 To prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły upadły Re: PiS ma oczywiscie racje. A takich "cwaniakow" IP: *.stg.pl 04.06.06, 15:59 sami widzicie jak te słowa brzmią, a ci pazerniacy pracujący w bankach i w zarządach mało dorobili się jescze na kosmicznych odsetkach, przecież do tej pory tylko w polsce taka wolnoamerykanka panowała w bankach, brali odsetki jakie chcieli i nie mają juz kasy???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gemius Re: PiS ma oczywiscie racje. A takich "cwaniakow" IP: *.stg.pl 04.06.06, 16:15 Nie dość, że upadły to jeszcze przyszły?, myślę, że to żadna przyjemność dla ludzi, którzy musieli przez długi okres niemożności spałacania kredytu (oczywiście z niezależnych przyczyn) być outsiderami w społeczeństwie. A ponadto, przeciez polski naród ma tradycje, jest katolicki i ma równie głęboko zakorzenioną moralność, skąd więc podejrzenia o kombinatorstwo??? Najlepiej w tym przypadku zastosować powiedzenie, że: każdy sądzi sam po sobie i mierzy drugiego swoją miarą, czy bankowcy to uczciwi ludzie???? Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa wybiórcza znowu lobbuje w sprawie kolegów sępów 01.06.06, 22:54 bankowych. Bankowcy koledzy środowiska wybiórczej chcieliby 2000% odsetek. Dlaczego wybiórcza tak broni interesów bogatych kolegów a nie staje po stronie ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: wybiórcza znowu lobbuje w sprawie kolegów sęp IP: 62.225.150.* 02.06.06, 08:52 poręczyłam mężowi kredyt, mąż odszedł a ja zostałam z obciążonym hipoteką domem - hipoteka 2 razy przekracza wartość domu - i małym dzieckiem... Niech wezmą dom - mają prawo, ale niech mnie nie szarpią o jego drugą wartość do końca życia. Muszę wychować dziecko.... sama. Ogłoszę upadłość choćby jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: wybiórcza znowu lobbuje w sprawie kolegów sęp IP: 83.230.125.* 02.06.06, 13:08 Przecież pozyczkę brał mąż, dlaczego nie jest wsópspłacającym? Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank 01.06.06, 23:02 O, już się pojawili obrońcy uciśnionych, tłumaczący, że banki to samo zło... Bank nie jest instytucją charytatywną - ma zarabiać. Jeśli zwiększa się ryzyko, że kredyt może nie być spłacony, to kredyt drożeje. Proste. Czyli za to, że paru cwaniaków weźmie sobie dużą forsę i "ogłosi bankructwo" ja - uczciwie spłacający kredyt - zapłacę w postaci wyższycxh odsetek. Tak, w Wielkiej Brytanii istnieje "instytucja" upadłości kunsumenckiej - ale tam orzeka ją SĄD, a nie jakieś kolegium, jak za PRL. Raj dla cwaniaków... Czwarta RP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kisiello Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: 62.57.58.* 01.06.06, 23:54 Zgadzam się... ustawa jest potrzebna z przyczyn losowych, jak strata pracy, czy śmierć w rodzinie. Cwaniactwu powiedzmy stop... jako uczciwy klient banku jestem w stanie zrozumieć, że kredyt może być ciut droższy bo komuś umarł mąż/żona a dzieci i dom trzeba utrzymać... no zdarza się. Ale wszyscy znają przypadki zadłuzonych posłów Chamoobrony, z których niektórzy nie wiedzą jak duże mają zadłużenie... a wszystko wina Balcerowicza. Upadłość z przyczyn losowych zdecydowanie tak, ale z powodu przeinwestowania się NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: *.141-81-70.mc.videotron.ca 02.06.06, 00:15 Chyba pierwszy raz zgaszam sie z PiS. Konsument powinien miec prawo do ogloszenia upadlosci, rozne Rzeczy sie zdarzaja niezaleznie od nas. To ze bankom tto nie pasuje wcale mnie nie dziwi, chociaz z drugiej strony kazdy bank powinien sie zastanowic zanim udzieli kredytu i sprawdzic kredsytobiorce dokladnie, wtedy nie bedzie problemu. Mieszkam w kanadzie takie prawo tu dziala, i jest wykozystywane przez ludzi ktorym np: umarl ktos najblizszy, zostali obrabiowani a ubezpieczeni byli na niska kwote idt. Jest tylko jeden haczyk jesli w Kanadzie oglosisz upadlosc konsumencka to juz nigdy zaden bank nie da ci kredytu nawet 100$ zapomnij. Dlatego kazdy dwa razy sie zastanowi zanim wystapi o upadlosc. Generalnie jesli w Polwsce bankowcy licza, ze beda mieli do czynienia z banda cwaniakow to raczej chyba wiedza komu udzielali kredytow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja w kanadzie czy Australii jeszcze nie wpadli na tyl IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.06.06, 02:40 sposobow oszukiwania i dojenia innych. W Polsce komuna dokonala nieslychanego spustoszenia w ludzkich umyslach. To sie nazywa sprawiedliwosc spoleczna. Mozesz byc ostatnim idiota, pijakiem, leniem, ale musisz miec nie mniej niz geniusz, rozsadny czy pracowity. Inaczej to jest dyskryminacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja w normalnym kraju mzna sie ubezpieczyc na wypadek IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.06.06, 02:36 utraty pracy, wypadkow losowych itd. Renegocjonowanie dlugu ma wiele wad, przedluzenie okresu splat powoduje, ze splacane procenty rosna szalenie. Banki nie beda doplacac, albo podniosa oprocentowanie, albo uczynia pozyczki mniej dostepnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek-007 Banki w Polsce maja wszystko do gory nogami... IP: *.qc.sympatico.ca 02.06.06, 00:13 Banki w Polsce maja wszystko do gory nogami. Nie dosc ze banki sa prywatne i przez to sa antypanstwowe i natyrzadowe czyli antyspoleczne to jaszcze na dodatek domagaja sie panstwowej ochrony jak za komuny. Banki same mowia ze chca jak najmniej ingerencji panstwa wiec dlaczego chca azeby panstwo ingerowalo tylko i wylacznie dla ich protekcji. Banki same powinny wziasc na siebie odpowiedzialnosc za swoje decyzje i za to ile i komu pozyczaja a za swoje bledy same powinny placic. Straszenie wiekszymi odsetkami to pic na wode fotomontaz poniewaz jezeli w Polsce zacznie byc uczciwa konkurencja w sektorze bankowym zle banki poprostu upadna a ich miejsce zajma nowe i lepsze. Brawo PiS wprowadzic liberalne ustawodawstwo o bankructwie konsumenckim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja janek-007, dyzurny idiota w Kanadzie IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.06.06, 02:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek-007 to ja chyba ci jakis kangur przywalil lewym... IP: *.qc.sympatico.ca 02.06.06, 03:41 prostym bo bredzisz koles. Jest chyba roznica cepie pomiedzy nie splacaniem kredytow ktore zaciagfnales a deklaracja bankructwa. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika przyczyna i skutek 02.06.06, 03:44 Gość portalu: janek-007 napisał(a): > prostym bo bredzisz koles. Jest chyba roznica cepie pomiedzy nie splacaniem > kredytow ktore zaciagfnales a deklaracja bankructwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Globo Re: Banki w Polsce maja wszystko do gory nogami.. IP: 195.42.249.* 02.06.06, 10:12 janek-007 - Ty pójdź sobie człowieku do dilera samochodów (najlepiej jakichś drogich) i powiedz "to auto sobie biorę i ci nie zapłacę". tak samo jest z kredytem - pozyczasz od kogoś pieniądze! to nie są jakies "państwowe" pieniądze! to sa pieniadze tych, którzy je tam złozyli z formie depozytu itp, a bank nie zajmuje się rozdawnictwem pieniędzy, tylko ich "SPRZEDAŻĄ" za określony procent - działa w gruncie rzeczy tak samo jak każde inne przedsiębiorstwo (pomijając oczywiście specyfikę "produktu" czy usługi, które sprzedaje) zgadzam się, że w przypadku śmierci i innych tym podobnych zdarzeń losowych mogą się pojawić problemy ze spłatą i w takiej sytuacji zastosowanie upadłości ma sens, ale prawda jest taka, że większość Polaków (w taki spoób wychowana za komuny) uważa, że mu się coś nalezy i to tylko dlatego, że sąsiad już to ma. i w takiej sytuacji pojawi się nam cała armia bankrutów, którą m.in. i ja - jako uczciwie i terminowo spłacający kredyt - będę musiał utrzymywać, chociażby dlatego, że banki na 100% będą sobie to odbijać w cenie kredytu i tego im akurat zabronić nie możesz, bo z definicji celem każdego przedsiębiorstwa prywatnego jest maksymalizacja zysku, a nie strat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sram na banki!!! Re: Popieram PIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 11:10 Brawo! Skoro bank może upaść to i konsument powinien mieć tą możliwość! Z jakiej racji spółki poprzez ogłoszenie upadłości uciekają od długów a ich właściciele odpowiadają tylko do wysokości udziałów???? Kto to ku.. wymyślił??? Czas z tym skończyć raz na zawsze. Dlaczego ryzyko ma ponosić dożywotnio tylko jedna strona(kredytobiorca)a bank nie? Należy je rozłożyć na obydwie strony umowy kredytowej. Skoro w cywilizowanych krajach taka ustawa funkcjonuje i banki mimo to mają się dobrze to czemu w Polsce jak zwykle bankierzy kłapią ryjami, że im się nie podoba ??? Odpowiedz Link Zgłoś
sbig jasiu, to nie straszenie, to rzeczywistosc. Kto 02.06.06, 12:11 myslisz zaplaci za straty bankow wynikle z bankructw konsumentow? Przeciez nie banki a ich klienci. Dopoki nie istnienie w Polsce system ewidencjonowania historii kredytowej osob indywidualnych nie mozesz wymagac by banki potrafily zroznicowac oprocentowanie w zaleznosci od ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volf a moze poseł Zawisza zająłby się rozdawaniem IP: *.173.wmc.com.pl 02.06.06, 00:24 własnych pieniędzy a nie cudzych? A może PiS zająłby się sięganiem do własnej kieszeni a nie cudzej? Kampania wyborcza w toku... Nikt Ci tyle nie da co Ci Pis obieca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volf tym co klaszczą pomysłowi: IP: *.173.wmc.com.pl 02.06.06, 00:29 zastanówcie się nad takim przypadkiem: pożyczacie mi 100 tys PLN a ja sobie ogłaszam upadłość i mam Was gdzieś. Jesteście za tym, czy przeciwko? Za te stówe moja siostra kupuje sobie meśka,którego mi od czasu do czasu pożyczy, ale z"przyczyn losowych" nie jestem Wam w stanie kaski oddać,bo mnie z pracy wylali,gdyż kradłem i piłem... tiaa upadłość to fajna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek-007 To jest chyba troche inaczej... IP: *.qc.sympatico.ca 02.06.06, 01:07 Jezeli ja pozyczam ci $100000 a ty mi ich nie zwracasz w umowionym terminie to to jest sprawa pomiedzy mna i toba. Ja moge cie pozwac do sadu i wtedy zaczyna sie legalna procedura a to czy dostane pozyczone pieniadze to bedzie zalezalo od wielu rzewczy itd. itp. Jezeli natomiast bank pozyczy ci $100000 to mozesz byc pewien ze napewno nie da ci tych pieniedzy na ladne oczy. Wrazie bankuctwa ,bo sad to orzeka, masz protekcje do pewnego minimum niezbednego do zycia a reszta idzie pod mlotek. Na dodatek jak beda ci w stanie udowodnic ze popelniles przestepstwo podajac nie wlasciwe informacje to mozesz jeszcze wyladowac za kratkami. Oczywiscie wszystko zalezy od banku i od sumy ktora jestes winien bankowi. Wydaje mi sie ze jakas amnestia jest po 7 latach i po tym okresie istnieje jakas procedura prawna ze sad moze wymazac twoje rekord. To czy bank pozyczy ci jeszcze kiedys pieniadze to tez zalezy od tego jaki bedzie twoj status. Jezeli bedziesz mial duzo kasy to mozesz byc pewien ze kazdy bank ci pozyczy, w granicach ryzyka, poniewaz bank na tym bedzie kozystal a to co bylo i nie jest nie pisze sie w rejestr. PiS powinien wprowadzic poprawke i przewidziec wlasnie taka amnestie po jakims czasie powiedzmy po pieciu czy po siedmu latach. Kazdy zasluguje na druga szanse a pozbawianie szansy raz na zawsze jest nie ludzkie, nie demokratyczne i nie konstytucyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja jak jest gzie indziej: IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.06.06, 02:48 kupujesz dom w Australii. Bierzesz kredyt, ale prawo do domu ma BANK!!! Do czasu splacenia pozyczki dokumenty spoczywaja w bankowym sejfie. jesli przestaniesz placic, to ci ten dom sprzedadza, zabiora kase. jesli sprzedadza za mniej niz pozyczyles, to nadal jestes im winny roznice. I nie ma ochrony dluznikow w czasie zimy. Kupujesz samochod, bierzesz forse od sprzedawcy. Wyzszy procent niz w banku, auto do czasu splaty pozostaje wlasnoscia sprzedawcy, do tego musisz SAM wykupic pelne ubezpieczenie!! Co doklada rocznie od klikuset do paru tysiecy rocznie. I mozesz skladac skargi do skladu desek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Re: jak jest gzie indziej: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 10:19 Wielkie rzeczy - a w Polsce to jest inaczej? Bierzesz kredyt, do księgi wieczystej zostaje wpisana hipoteka (zabezpieczenie na rzecz banku), jeśli nie spłacasz, bank zajmuje mieszkanie. Wszystko identycznie. A co do australijskiej zimy - no cóż, da się ją przeżyć nawet pod mostem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t o ja i to jaka zima, dzisiaj bylo 15 stopni, chyba drug IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.06.06, 12:06 sweter zaloze, a moze grzejnik odkurze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Globo Re: To jest chyba troche inaczej... IP: 195.42.249.* 02.06.06, 10:22 Janek - Ty się człowieku zastanów zanim zaczniesz bzdury pisać. jak pożycza bank, to już to nie są czyjeś pieniądze??? i za to tylko należy Ci się ochrona, że pożyczał bank??? ale jak Ty komuś pozyczasz, to ten ktoś już ochrony ma nie mieć, tak??? przeciez to bzdura kompletna. przecież to nie są jakieś "państwowe" pieniadze. argument, że bank sprawdza, widaje mi się tez lekko śmieszny, bo jak bank sprawdzi to, że Ty za chwilę wszystko przejesz/przepijesz/roztrwonisz z uśmiechem na ustach i stwierdzeniem: "a co tam. najwyżej sobie ogłoszę upadłość"? to może pójdźmy na taki układ: pożycz mi 100.000 dolarów bez sprawdzania, kim ja w ogóle jestem, co ja robię, a ja Ci obiecam, że Ci oddam te pieniądze (dajmy na to za 6 miesięcy i oczywiście z odsetkami) i pamiętaj - jakby co, to mnie podasz do sądu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldis Re: To jest chyba troche inaczej... IP: *.cable.tmark.pl 02.06.06, 11:23 to ja mam dla janka lepsza propozycje... ...100.000 na pol roku - tyle ze ja sie pozwole sprawdzic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruti Re: To jest chyba troche inaczej... IP: *.bulldogdsl.com 02.06.06, 12:27 Czyli co? Upadlosc firm prywatnych to tez kradziez? Powinna byc zakazana. Nie badz hipokryta. Albo wogole instytucja upadlosci jest oszustwem, albo powinno miec prawo do niego zarowno osoba prawna jak i osoba fizyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Re: tym co klaszczą pomysłowi: IP: 217.153.180.* 02.06.06, 13:16 pomysł ustawy jest bardzo dobry w tej chwili banki zachowuja się jak święte krowy którym wszystko wolno.Zastanów się dlaczego bank może wypowiedzieć umowę praktycznie w każdej chwili i zniszczyć zycie każdemu nie ponosząc zadnej odpowiedzialności oprocentowanie które bank pobiera to też jest pewne zabezpieczenie przed ryzykiem. Tak jak nam klientom każe sie ubezpieczać od utrzty pracy itp podnosząc koszt kredytu to bank może też się ubezpieczyć i ponieść jakiś koszt a nie tylko liczyć zyski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: germanik Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 00:26 oczywiscie, orzekanie trzeba powierzyc niezawisłym sadom - orzekna niezawisle po 10 latach, czego wiekszosc zainteresowanych juz nie dozyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm A bank może upaść ?? IP: 212.122.214.* 02.06.06, 00:34 I co wtedy się dzieje z klientami ?? Wiadomo. Dobre prawo musi wyrównywać szanse w obie strony w takich sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja banki podlegaja surowym przepisom i rygorom. IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.06.06, 02:55 czesc forsy musi byc w posiadaniu banku centralnego, bank musi przedstawiac szczegolowe sprawozdania bankowi centralnemu. Tak jak bank ocenia twoje mozliwosci platnicze, ty powinienes oceniac mozliwosci banku. I robic interes z bankiem, ktory nie rznie cie na kasie, i nie przekreci twoich pieniedzy. Bank to jest interes polegajacy na zarabiamiu pieniedzy, a nie dzialalnosc charytatywna. Traktuj bank jak druga osobe a nie twor abstrakcyjny. Za bankiem stoja tysiace akcjonariuszy, okradniesz bank, okradniesz ludzi , ktorzy w ten bank zainwestowali ciezko zarobione pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
kisielt Re: A bank może upaść ?? 02.06.06, 10:22 No i jest coś takiego jak bankowy fundusz gwarancyjny... w przypadku upadłości banku, który współpracuje z BFG odzyskasz wiekszość swoich oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BFG Bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 11:03 > No i jest coś takiego jak bankowy fundusz gwarancyjny... w przypadku upadłości > banku, który współpracuje z BFG odzyskasz wiekszość swoich oszczędności. Odzyszkasz, ale tylko do pewnej kwoty, bardzo z resztą niskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: *.aster.pl 02.06.06, 01:29 PiS wdraża sprawdzone amerykańskie rozwiązania, banki nie chcą Ameryki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja zyjecie w wolnym kraju, obowiazku pozyczania IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.06.06, 02:59 forsy z banku nie ma. Obowiazku posiadania konta nie ma. Obowiazku posiadania karty kredytowej nie ma. Mozecie trzymac swoja forse w skarpecie, mozecie pozyczac forse od starej ciotki, mozecie SAMI zalozyc bank. I prowadzic go po chrezsciansku, bez procentow, pozyczajac kazdemu bez poreczenia. Tylko musicie miec pare milardow na poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
elephant_tusk Re: zyjecie w wolnym kraju, obowiazku pozyczania 02.06.06, 08:34 Mylisz się, kolego. W Polsce pracownicy większości firm mają de facto obowiązek posiadania konta, na które odprowadzane są ich pobory. Pracodawca oszczędza dzięki temu na etacie dla kasjera. Gdyby nie to, wielu ludzi nie miałoby konta, gdyż ROR jest dla zwyczajnego klienta nieopłacalny. PKO BP za prowadzenie konta potrąca sobie 4 zł na miesiąc (choć nie jestem pewna, czy ostatnio znów tej kwoty nie podwyższył), ostatnio wprowadził też osobną opłatę za wypłacenie z konta kwoty poniżej 501 zł. ROR oprocentowany jest na 0.1 % w skali roku, przy inflacji ok. 0.7 %. Z oprocentowania państwo potrąca 20 % jako opodatkowanie zysku (hi hi - ciekawe, czy koszt całej operacji pokrywa przychód państwa?). Rzadko się zdarza, że nie ma kolejek, przeważnie czeka się ok. 20 minut, bywa, że i 40 minut. Z całą pewnością trzymanie pieniędzy w skarpecie jest mniej kosztowne i bardziej atrakcyjne. Ale banki udzielając kredytu życzą sobie odsetek ok. 10 %. Niedawno widziałam reklamę jakiegoś banku, który krzyczał, że ma szczególnie atrakcyjne warunki: oprocentowanie tylko 9.8 %! Do tego zwykle dochodzą różne prowizje i inne opłaty. Nic dziwnego, że - jak doniosła ostatnio prasa - banki w roku 2005 zarobiły w Polsce 10 miliardów złotych. To co siędzieje na polskim rynku bankowym wygląda na zmowę między bankami, ale byłoby to bardzo trudno udowodnić. I jak dotychczas konkurencja między nimi nie powoduje większej przyjazności wobec klienta. Nie trzeba dodawać, że wobec tego, że banki są w większości w rękach akcjonariuszy zagranicznych, większość tego zysku jest wytransferowana zagranicę. A jeśli chodzi o tzw. nietrafione kredyty, to zdarzały się one szczególnie często w latach 1988-93. Czy były one rzeczywiście nietrafione, to rzecz dyskusyjna - zwykle trafiały do dobrych znajomych osób zarządzających bankami, głównie z klucza partyjnego. Zdarzały się wówczas częste przypadki bankructw firm. Część tej wypróbowanej kadry w dalszym ciągu pracuje w bankach i ponieważ osoby te doskonale pamiętają tamten proceder, mierzą wszystkich klientów tą samą miarą - stąd tak protestują przeciw uszczupleniu ich "drobnych" zysków. Odpowiedz Link Zgłoś
kisielt Re: zyjecie w wolnym kraju, obowiazku pozyczania 02.06.06, 10:26 Też miałem konto w PKO BP... parę razy postałem w kolejce i stwierdziłem, że bank ma mnie w du..ie, bo pani w okienku to mało wie o usługach banku, konto jest drogie i trza się nastać... podziękowałem temu bankow za współpracę... są lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdi Re: zyjecie w wolnym kraju, obowiazku pozyczania IP: *.54.18.168.telsat.wroc.pl 04.06.06, 12:03 zmień bank - przykład PKO jest nieszczególnie reprezentatywny,conajmniej w kilku bankach w Polsce opłaty z ROR a także usługi są na zdecydowanie innym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: *.ss.shawcable.net 02.06.06, 06:28 Na calym swiecie tak jest, ale banki sie bronia bo kazdy rok opoznienia to widac dla nich zyski. Na szczescie nie banki pisza prawo Odpowiedz Link Zgłoś
palandia Re: kaczynscy już od dawna zadbali 02.06.06, 06:31 o swoich partyjnych LGARZY ZLODZIEJI MORALNYCH BO TYLKO TACY SA W TEJ OSZUKANCZEJ PARTI. Dzisiaj chca jeszcze aby polacy splacali ich dlugi. ZLODZIEJE TEPE MOZGI TACY DZISIAJ SA W RZADZIE, KOMISJACH prosze jak kaczynscy zadbali o losy UCZCIWYCH POLAKOW. ZLODZIEJE OSZUSCI DARMOZJADY.ZAWISZA,CYMANSKI,GOSIEWSKI,KURSKI TO GLOWNI CZLONKOWIE PISU Z GORY ZAKLADAJACY ZE KACZYNSCY SA IM COS WINNI, A WIDAC OD DAWNA CO ,PONADTO TERAZ TECZKA KACZYNSKIEGO KOLEJNY PRZEKRET TYCH ZWIEWRZAT DZIKICH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosty człowiek Problem w tym, że banki oszukują. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.06, 08:36 Banki oszukują, np. poprzez parametryzowanie umowy. Nie piszą w niej, że odsetki wynoszą 5%, tylko "zgodne z tabelą prowizji". Po czym zmieniaja w tabeli 5% na 15%. Oczywiście dotyczy to tylko klientów banku. Nowi, potencjalni klienci dostają ciągle 5%. Mają też i inne kruczki, nawet nie napisane drobnym druczkiem, tylko cwanie przetworzone umowy. Innymi słowy umawiasz się z bankiem na prowizję 100 zł, a jak przychodzi do płacenia to wychodzi 140 zł i jest to zgodne z prawem. Ja nie wiem, czy ta ustawa jest dobra, czy zła. Kiedyś wziąłem kredyt na samochód 20 tys. zł w BDK. Pamiętacie ten jeszcze ten przyzwoity bank? Rata miesięczna wyszła 475 zł przez 60 miesięcy. To było w połowie lat 90-tych. Od tego czasu podobno jest taniej i lepiej. I ja zawsze każę sobie przygotować symulację kredytu 20tys. zł na 60 miesięcy ze stałymi ratami. I co? I jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby w tych nowych, tanich czasach było mniej niż 475 zł. Można wziąć symulację na 100000 zł (5x20000) na 5 lat i zobaczyć, czy rata będzie mniejsza niż 2375 (5x475). Pod koniec lat 90-tych BDK przejęli makaroniarze z Pekao SA i udzielili masę kredytów innym makaroniarzom. De facto była to darowizna, bo ziomale nawet nie udawali, że zamierzają to spłacać. Pekao podniosło odsetki za kredyty, powprowadzali różne opłaty, zaczęli oszukiwać na kursie wymiany dewizowej. Ale, wbrew pozorom i zdrowemu rozsądkowi, liczba klientów i transakcji wzrosła. To mnie najbardziej dziwi. Może ktoś mi to wytłumaczy? PS. Dopóki banki nie będą postępowały uczciwie, to chrzanię ustawodawstwo, które im dokopie bardziej, czy mniej. Ja jestem w tej dobrej sytuacji, że mogę sobie na to pozwolić. Nie mam potrzeby wzięcia kredytu i nie zanosi się na to, żebym miał kiedykolwiek taką potrzebę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdi Re: Problem w tym, że banki oszukują. IP: *.54.18.168.telsat.wroc.pl 04.06.06, 12:18 problem jest w zupełnie czym innym.A mianowicie ludzie nie czytają tego co podpisują.Co to znaczy umawiasz się z bankiem?? Panienka która Cię obsługuje ma obowiązek podać Ci całkowity koszt kredytu.Jakbyś nie wiedział co to jest służę pomocą: Akurat ze strony Zagiel: APR - jest to rzeczywista roczna stopa oprocentowania. Obliczana jest od całkowitego kosztu kredytu według wzoru określonego przez ustawę (zasadą jest, że im kredyt jest dłuższy tym jego rzeczywista roczna stopa oprocentowania jest niższa). W założeniu ustawodawcy APR miał być wskaźnikiem, który umożliwi kredytobiorcom porównywanie ofert różnych systemów ratalnych. W praktyce jednak stosowanie tego wskaźnika jest bardzo mylące, gdyż APR wyliczany jest dla każdego kredytu indywidualnie, z uwzględnieniem należności w wysokości z dnia zawarcia umowy kredytu. A zatem nie można porównać kredytów różnych - zawsze kwota kredytu, czas, na jaki zamierzamy go zaciągnąć i sposób spłaty, muszą być takie same. Dlatego też jedynym niezawodnym wskaźnikiem umożliwiającym porównywanie ofert jest wysokość raty. Więc jeśli ktoś myśli o kredytach to niech nauczy się dodawać, odejmować, mnożyć i dzielić a po kredyt idzie w okularach jak ma problemy ze wzrokiem.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: *.ks.k.pl / *.korbank.pl 02.06.06, 08:56 > a po co komentować... wiadomo o co bankom chodzi. O wlasne zyski i ochrone interesow uczciwych klientow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberał bankowy Banków nie stać na liberalizm?! ha ha ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:39 "Zaś Włodzimierz Szpringer ze Szkoły Wyższej Handlowej przekonuje: - Nie stać nas na zbyt liberalny model upadłości". Padnę ze śmiechu. Liberalizm dobry, ale kiedy służy bankom. Tak ogólnie, to liberalizm jest jednak zły. Ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytajnik Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 02.06.06, 10:07 Niech banki nie straszą,bo i tak mają w stosunku do inflacji ogromne zarobki na kredytach ,które sa oprocentowanie do 30 razy wyżej od inflacji i o tyle samo do oprocentowania depozytów.To skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja to nie skandal, to normalna praktyka. Sam zaloz IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.06.06, 12:10 bank i licz polowe tego co licza inne banki. sam zarobisz i beda cie wszyscy w PRLbis kochac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD To prezent PiSu dla Samoobrony IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.06.06, 10:32 Jak ktoś jest nieudolny i nie potrafi inwestować - niech płaci za błędy. NIE dla cwaniactwa i życia na koszt innych. Można wprowadzić takie przepisy, ale tylko gdy ktoś nie może spłacić długu z przyczyn losowych typu wypadek, kataklizm itp, nie dla każdego. No i po co mnożyć komisje? Mieliśmy mieć tanie państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sefa Ciekawe to ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 10:46 Byc moze projekt ustawy nie jest idealny jednak uważam, że upadłość konsumencka powinna być dostępna jako ostatnia deska ratunku. Moje doświadczenia w kontaktach z bankami są takie, że: - proponowane umowy kredytowe z założenia są niesymetryczne (nie podpisywać czegoś takiego) - zazwyczaj warunki kredytu sterowane są parametrami zewnętrznymi, które zmieniają się wg. potzreb banku (czytaj co podpisujesz i jeśli nie rozumiesz - nie podpisuj) - w części banków rozmowa na te tematy jest z załozenia niemożliwa i próba renegocjowania warunków zbywana jest zabawnym milczeniem (taka instytucja do ominiecia szerokim łukiem) - zabezpieczenie kredytu w sposób nieracjonalny przewyższa jego wysokość - dopiero ostatnie regulacje prawne nakladaja na bank obowiazek udzielenia rzetelnej informacji o rzeczywistych kosztów kredytu No cóż, ale ludzie potrzebują np. gdzieś mieszkać i pakują się w takie sytuacje bez ich zrozumienia, czasem chyba nie ma innego wyjscia niz oglosic upadłość. Myślę jednak, że fakt ten nie powinien być zacierany np. po 5 czy 7 latach. W takiej sytuacji, gdy upadłość ogłasza jakieś "kolegium" aż się prosi zaplanować bankructwo raz na jakiś czas ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja durnota ludzka jest uniwersalna, to nie jest wylac IP: *.nsw.bigpond.net.au 02.06.06, 12:16 znie domena Polakow. W Australii sporo jest durniow ktorzy nabrali kredytow gdy oprocentowanie bylo niskie, a gdy skoczylo do gory - dooopa blada. Trzeba bylo sprzedawac. Jeszcze raz powtarzam - zanim podpiszesz, zastanow sie, czy cie na to stac teraz i za pare lat. rozwaz wariant najgorszy. przeczytaj zanim podpiszesz, przeczytaj jeszcze raz. Poszukaj, moze jest lepsza firma? Naiwni i dzieci nie powinni wystepowac o kredyt. Jesli nie potrafisz ulozyc sobie zycia, zyj za tyle ile masz. Odpowiedz Link Zgłoś
sbig Najpierw rejestr dluznikow i bankrutow potem 02.06.06, 12:07 mozliwosc bankructwa. Poslowie PIS mowia ze mozna to zrobic w USA czy UK ale zapominaj dodac ze tam historia kredytowa (w ktorej jest wszystko: ilosc kart kredytowych, ilosc i wysokosc kredytow aktualnych i juz splaconych, srednie splaty, ostatnie splaty, terminowosc splat, hipoteka.... ) jest wazniejsza od metryki urodzenia. U nas koszty zlych kredytow beda musialy byc przeniesione na wszystkich klientow a cwaniactwo nie bedzie w zaden sposob ukarane. Jestem pewien ze z ustawy najbardziej uciesza sie poslowie Samoobrony, ktorzy juz szukaja metod by sie oddluzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank 02.06.06, 12:12 A ten ogłosił upadłość , czy dopiero upadnie ? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=42914347 Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruti Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: *.bulldogdsl.com 02.06.06, 12:22 "Najpoważniejszym zarzutem bankowców do PiS-owskiego projektu jest zbyt łatwa dostępność upadłości. Mógłby z niej skorzystać każdy zadłużony po uszy, bez względu na to, czy w tarapaty wpadł z lekkomyślności, czy z powodów losowych (np. utrata pracy). " Przeciez tak jest na calym swiecie... nie trzeba zadnych warunkow spelnic poza tym, ze jest sie niewyplacalnym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: *.aster.pl 02.06.06, 12:30 Kto tu jest cwaniakiem ! Proponuję przeczytać zapis o bankowym tytule egzekucyjnym ! to jest dopiero przekręt , bo w praktyce można człowieka oskubac w pięć dni ! A co gorsza sąd "wierzy bankowi na gębę" tj. nie sprawdza zasadności tytułu ! rozprawa odbywa się bez obecności dłużnika (bo nie ma obowiązku powiadomienia go) i człowiek dowiaduje się o wszystkim dopiero od komornika ! Na dodatek gdy bank się "pomyli" i oskubie niewinnego (były przypadki osób w ogóle nie mających nic wspólnego z danym bankiem) to poszkodowany może rościć swoich praw ale z powództwa cywilnego (czas ok.2lata)!!! hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upadły Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: *.crowley.pl 02.06.06, 12:38 Bankowcuy to cwaniaczki.Wielu wpadło w długi przez namowy do kolejnych kredytów (znam takiego).Do mnie tez wydzwaniali z mojego banku, bo koniecznie chcieli mi dac karte kredytowa(nie chciałem jej).Molestowali mnie przez pol roku, az im powiedzialem zeby sie odp.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Idź do SKOK-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 12:40 Tam masz wszystko od serca, łącznie z nakazami zapłaty. Litości już nie ma, serce kamienieje. Bierz pożyczkę od serca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: *.chello.pl 02.06.06, 12:56 rozkladaja zadluzenie na raty? hehe....przy takich ratach(juz po ugodzie) duzych zadluzen na dzien dzisiejszy odsetki wiekszosci kredytow konsumenckich i prowizje komornikow przewyzszaja kwote raty i dlug wcale nie maleje a rosnie. Taki dluznik to kura znoszaca zlote jaja dla wielu osob. hehe, byleby tylko placil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Re: Upadłość konsumencka pod ostrzem krytyki bank IP: 217.153.180.* 02.06.06, 13:12 Uważam że ustawa jest bardzo potrzebna i nie tylko dlatego aby pomagać osobom które nie spłacaja kredytów ale dla całego społeczeństwa.Banki w naszym kraju zachowują się jak ŚWIĘTE KROWY którym wszystko można.Bank może w każdej chwili wypowiedzieć umowę,może zniszczyć życie nie ponosząc żadnych konsekwencji.Ustawa będzie miała wpływ na to że bank będzie szanował zwykłego obywatela. Groźby o podniesienie oprocentowania można włożyć między bajki gdyż banki żyją głównie z kredytów, wieksze oprocentowanie mniejsza ilość kredytów. Kwestia boomu na kredyty i rekordowe zyski banków to z pewnością nie tylko wzrastające opłaty ale głównie kredyty.Tylko samobójcy będą chcieć pozbawić się kury znoszące złote jajka. Jestem za ustawą i mam nadzieję że wejdzie w życie jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś