02.07.06, 21:15
Witam

zaczynam prace od 3 lipca. W zwiazku z tym chcialabym sie dowiedziec do kiedy
musze zdecydowac sie na OFE i czy obejmie mnie losowanie pod koniec lipca.
Obserwuj wątek
    • leezac Re: losowanie 02.07.06, 22:04
      Nie wiem tak dokładnie, ale najprawdopodobniej to losowanie Cię nie obejmie,
      ponieważ Twój pracodawca wyślę składkę do ZUS po miesiącu pracy, więc jak się
      nie zapiszesz to wylosują Cię przed następnym transferem( są cztery razy w roku)
      Moim zdaniem lepiej się zapisz sama, a jak chcesz porady do jakiego to napisz na
      maila leezac@o2.pl, a ja Ci odpisze jaki jest teraz dobry, a potem się na jakiś
      zdecydujesz. Pozdrawiam!!!
      • eliza.wisniewska Re: losowanie 03.07.06, 11:03
        To bardzo sympatyczne, że interesuje Pana udział w Forum dyskusyjnym i jest Pan
        najaktywniejszym jego uczestnikiem. Ale przed udzieleniem porad proszę
        sprawdzić ich poprawność. Wprowadza Pan niestety w błąd uczestników naszego
        Forum. Również podawanie w takim przypadkach swojego adresu mailowego z akcesem
        udzielania porad czy też wyjasniania wszystkich problemów - jest troszkę ...
        niesmaczne.
        Pozdrawiam, Eliza Wisniewska
        • leezac Re: losowanie 03.07.06, 11:09
          Dziękuje za te słowa krytyki! To prawda nie wiem wszystkiego i w cale tego nie
          ukrywam. Dobrze ma Pani rację nie będe już udzielał nie pewnych porad, ani
          podawał swojego adresu mail, skoro uważa Pani, że jest to nie wskazane, skoro
          uważa Pani, że jestem nie kompetentny:) Pozdrawiam serdecznie:)!!!
    • eliza.wisniewska Re: losowanie 03.07.06, 11:00
      Życzę samych sukcesów w pracy zawodowej. Ustawa o systemie ubezpieczeń
      społecznych wprowadziła obowiązek wyboru OFE dla osób podejmujących
      zatrudnienie po raz pierwszy w ciągu 7 dni od obowiązku powstania obowiązku
      ubezpieczeń społecznych. Tzn, jeśli Pani podejmie pracę (na umowę o pracę) 3
      lipca, to wówczas powinna podpisać Pani umowę z OFE do 10 lipca. Ale jeśli
      nawet Pani nie zdąży jej podpisać to i tak nie obejmie Pani losowanie ZUS w
      lipcu br. Losowaniu (jeśli Pani nie podpisałaby umowy w okresie kilku
      najbliższych miesięcy) podlegałaby Pani w styczniu 2007 r. Proszę spokojnie
      zastanowić się nad wyborem swojego Funduszu Emerytalnego i pamiętać, że każdy
      okres zwłoki działa na naszą niekorzyść. Nie są inwestowane nasze składki,
      tylko jedynie księgowane w ZUS. Dopiero po wyborze OFE, zaksięgowana w tym
      okresie kwota nominalna zasili nasz rachunek w OFE. Więc opóźnienie decyzji
      oznacza dla nas realna stratę finansową
      Pozdrawiam, Eliza Wiśniewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka