Dodaj do ulubionych

Obniżenie marży kredytu hipotecznego

17.07.06, 14:03
Cześć,
Mam kredyt hipoteczny w CHF. Od jakiegoś czasu rozglądam się za ofertą
tańszego kredytu. Biorąc pod uwagę samo oprocentowanie na rynku są oferty
nawet o 0,9 p.p tańsze od mojego kredytu. Niestety nie jest tak różowo i
koszt przeniesienia kredytu tylko z tytułu spreadu wynosi ponad 4%. Jak
policzyłem koszty te zwróciłyby mi się po pięciu latach. W efekcie jedynym co
się opłaca to negocjowanie obniżenia marży w dotychczasowym banku. Czy ktoś z
Was ćwiczył już takie rozwiązanie? Możecie coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego IP: *.crowley.pl 17.07.06, 14:54
      Witaj,

jak sam zauważyłeś nie bardzo opłaca Ci sie przenosić kredyt do innego banku. A
      zatem trudno wymagać aby obecny bank obniżył C marżę. Trzeba by bank postraszyć
      ze przeniesiesz kredyt gdzie indziej jak Ci nie obniża a tak raczej szanse są
      nikłe. Nie maja w tym interesu.

Pozdrawiam
      Tomek
      • drwojan Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego 17.07.06, 15:16
        Witam ;-)
        Faktycznie zamierzam postraszyć bank możliwością odejścia. Mogę udawać osobę,
        dla której ważne jest tylko oprocentowanie nominalne. A interes w tym, żeby
        mnie zatrzymać mają - jakieś 100 tys. zł odsetek przez 30 lat. Rozmawiałem już
        w Expanderze. Stwierdzili, że tego co nowi klienci nie dostanę, ale mogę
        wytargować jakieś 0,3 p.p. Zawsze coś.
        • Gość: odpowiedz Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego IP: *.crowley.pl 17.07.06, 19:34
          zawsze masz prawo zlozyc wniosek o obnizenie marzy
          ja tak robie mniej wiecej raz na 7-8 miesiecy w zaleznosci od ilosci podwyzek
          stop procentowych w danej walucie, udaje sie dotychczas skutecznie :)
          i nie musisz straszyc bank odejsciem
          liczyc sie musisz z kosztem aneksu do umowy - sprawdz jaki to koszt

pzdr
          • Gość: jacek Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.06, 22:47
            straszyc to nie masz co bo bank glupi nie jest i tez sobie policzy ile cie to
            bedzie kosztowac
            wnioskuj raz na rok albo po jakichs splatach wczesniejszych
          • drwojan Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego 18.07.06, 08:48
            Masz u siebie w banku jakiś wzór wniosku, czy robi się to pisząc zwykłe pismo?
            Trzeba wpisać powody składania wniosku np. atrakcyjne oferty konkurencji,
            zmiany Libor? Piszesz jaką masz propozycję, czy tylko prosisz o obniżenie?

P.S. W Millennium opłata za aneks wynosi 100 zł.
            • Gość: odpowiedz Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego IP: *.crowley.pl 18.07.06, 10:11
              piszesz na czystej kartce papieru, dlugopisem ;-)
              uzasadnij zmiana cennika chocby w Twoim banku, rosnacym liborem, troche wazeliny
              nie zaszkodzi - dobra wspolpraca z Bankiem, chec pozostania klientem etc.
              zawrzyj w pismie swoja propozycje zmiany marzy, troszke zawyz, zeby w razie
              czego mieli z czego zejsc ;-)

i jeszcze jedno - popros Pania w Banku, by przeprowadzila symulacje Twojego
              kredytu w pln - czyli przewalutowanie - i powiedziala o kosztach.
              moze warto?!

pozdr
              • drwojan Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego 18.07.06, 11:10
                Wielkie dzięki za porady! Jednak napisałem klawiaturą na ekranie ;-)) Dzisiaj
                pójdę zanieść pismo do Banku. Dam Wam znać jak poszło.

P.S. Symulację w złotówkach już sobie zbobiłem. Na razie muszę zostać na CHF.
            • Gość: B Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego IP: *.centertel.pl 18.07.06, 10:13
              Mnie sie udalo w PKO BP. Kosztowalo mnie to 0.5% kwoty kredytu. Zjechali mi z
              marza z 3.2+Libor do 2+Libor- czyli zwroci sie po roku. Pismo napisalem
              spontaniczne- ze jak mi nie obniza to papa. Pani w okienku dosc mocno mnie
              zniechecala- gadka typu nnn- "nie wiem, nie umiem, nie zrobię"- ale pismo
              skutek odnioslo.
              • Gość: odpowiedz Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego IP: *.crowley.pl 18.07.06, 21:34
                e tam, ja klientow do tego namawiam, bo tez czasem siadam z drugiej strony
                biurka ;-)
                moze dlatego...
                ale o tym sza ;-)
                • Gość: gość Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego IP: *.umcs.lublin.pl 21.11.06, 11:39
                  Ile czasu czekaliście na decyzję o obniżeniu marży kredytu hipotecznego?
    • joanna_poz Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego 21.11.06, 14:43
      ja wynegocjowałam w BPH obnizkę marzy z 2,8 do 1,25.
      czekałam na decyzję 3 tygodnie - koszt to 500 zł za sporzadzenie aneksu,
      opłaciło sie niwątpliwie bardziej niz wynoszenie do innego banku.
      • Gość: Zosia Do Joann_poz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 14:58
        Czy mogłabyś napisać na amartaj@wp.pl jakich argumentów użyłąś i czy dołączyłaś
        jakieś wyliczenia, ze tak nisko ci zeszli z ta marżą?? serdecznie dziękuje z góry
    • Gość: pp Re: Obniżenie marży kredytu hipotecznego IP: *.aster.pl 21.11.06, 23:33
      jeśli wzrosła Ci wartość nieruchomości, możesz iść negocjować z twardym
      argumentem w ręku - bo spadł Ci współczynnik LTV.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka