nauboczu 13.11.06, 15:41 Mam w tej chwili kredyt na 360 000 zł, mieszkanie kupiłam za 420 000. Szukam w tej chwili lepszej oferty niż mam. Mogę wpłacić jeszcze ok. 80 000 zł, jakie warunki mogę u Panstwa dostać ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziut19 Re: refinansowanie kredytu 13.11.06, 15:55 Najlepsze w tej chwili warunki na rynku to marza 1% w CHF. Jesli masz naprawde dobre dochody, to nawet troche nizej. W PLN marza ok. 0,7-0,8%. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: refinansowanie kredytu 13.11.06, 16:23 Jakie warunki masz w tej chwili (marża, okres spłaty, możliwość wcześniejszej spłaty bez prowizji) ? Jeśli różnica w uzyskanej marży będzie niewielka- nie warto refinansować dla samej zmiany warunków kredytowania. Skoro dysponujesz kwotą ok. 80 tysięcy - rozważ potanienie kredytu poprzez zainwestowanie tych środków - w ciągu ok. 10 lat zgromadzony kapitał (lub wcześniej, jeśli zainwestujesz nieco agresywniej) zrówna się z saldem kapitału do spłaty. I wtedy wybierasz - czy spłacasz kredyt, czy może kontynuujesz inwestycję - np. pod kątem dzieci, emerytury lub innych przyszłych potrzeb. Ładowanie środków w "mury" w taki sposób nie przyniesie istotnych korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś