Dodaj do ulubionych

ucieczka od podatku

IP: *.dialup.medianet.pl 15.11.01, 11:11
Co myślicie o nowych propozycjach banków dotyczących lokat 9 lub 10-letnich?
Na razie widziałam jedynie ofertę LG PETRO BANK oraz BZWBK. Czy znacie jeszcze
jakieś dobre lokaty aby uniknąć podatku?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: onek Re: ucieczka od podatku IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.01, 11:45
      Jest jeszcze oferta internetowego mBanku (ostatnio reklama w tv ze złotą rybką:)
      Czy równie ufacie bankom wirtualnym jak bankom w realu?
      • lelesio Re: ucieczka od podatku 15.11.01, 14:35
        oneku, pieniądze w "zwykłych" bankach też są wirtualne
        czyli zapisane gdzieś tam na dysku (dyskach mam
        nadzieję:) komputerów. Ja mam konto "internetowe" od
        lat i jak na razie (puk, puk...:) żadne przekręty mnie
        nie dotknęły. A wygoda nieporównywalna.
        pzdr
        :)
    • lelesio Re: ucieczka od podatku 15.11.01, 14:30
      Już chyba każdy bank ma taką lokatę, poza e-PKO BP, ale
      "zwykły" PKO BP już ma.
      :)
    • Gość: katinka Uwaga!!!!!!!!!! IP: *.dialup.medianet.pl 16.11.01, 12:42
      Dla zainteresowanych
      Zgodnie z artykułem z Gazety Prawnej:
      "Jeśli podatnik zawrze umowę nas czas oznaczony przed dniem ogłoszenia ustawy,
      a następnie rozwiąże ją przed upływem okres na jaki została zawrta - wypłacone
      odsetki będą opodatkowane.
      Czyli jeśli ktoś założy lokatę na 5 lat i zerwie ją po roku od wypłaconych
      odsetek bank potrąci 20 % podatek mimo, iż lokata została założona przed
      wejściem ustawy."
      • lelesio Re: Uwaga!!!!!!!!!! 16.11.01, 13:28
        Wypłata gotówki (do pewnego limitu) z tych lokat nie
        powoduje ich zerwania.
        :)))
        • Gość: katinka Re: Uwaga!!!!!!!!!! IP: *.dialup.medianet.pl 16.11.01, 13:41
          Tzn. do jakiego limitu?Na jakiej podstawie opierasz Swoją odpowiedź?
          Pozdrawiam
        • Gość: katinka Re: Uwaga!!!!!!!!!! IP: *.dialup.medianet.pl 16.11.01, 15:49
          lelesio napisał(a):

> Wypłata gotówki (do pewnego limitu) z tych lokat nie
          > powoduje ich zerwania.
          > :)))

Czy ktoś z Szanownych internautów może to też potwierdzić?

• Gość: selim od czego uciekacie ? IP: *.polym.kyoto-u.ac.jp 01.12.01, 02:46
      Droga i przemila Katinko,

zazarcie dyskutujecie o tym, jak uciec od podatku. Niektorzy mowia jeszcze dobitniej, jak ocalic wlasne pieniadze.
      Gratuluje. Sam mam jakies oszczednosci. Z drugiej strony slyszymy ciagle, nawet ja tutaj, w dalekiej Azji, o dziurze
      budzetowej. I skad ma Belka sciagac pieniadze ? Z tych najbiedniejszych ? Schowajcie najlepiej te pieniadze w
      przyslowiowa skarpete. I trzymajcie gleboko schowane. Robcie przy tym smutne miny, gdy bedziecie slyszec o
      biednych szkolach, sluzbie zdrowia, nauce, policji. A wlasne dzieci poslijcie do szkol prywatnych. Dla spokoju
      sumienia dajcie biedakowi pare groszy. Ludzie, gdzie Wy zyjecie. To Polska z gatunku, ratuj sie kto moze. Potworny
      swiat. Juz dawno temu, madry Allach, zeby nie wymienic jego brata stryjecznego, Ali ibn Abu Taliba, (tak, tak, to
      ten od talibow, tworca nurtu szyickiego) zaproponowali tzw. zakat, t.j. dobrowolne opodatkowanie sie wiernych
      na rzecz ludzi potrzebujacych. Wyobrazacie sobie. Dobrowolne. W zgodzie z wlasnym sumieniem. A jak Wasze
      sumienia. To kapitalizm podsuwa Wam hasla "ratujmy NASZE pieniadze". Ale kapitalizm dyszy ostatkiem sil. Nawet
      tu, w Japonii, liczba bezrobotnych osiaga 5.4%. Ten system osiagnal granice rozwoju. Skonczyl sie ciagly wzrost.
      Pomyslcie o tym wszystkim. Moze za duzo na raz

pozdrowienia dla Wszystkich

Selim

Gość portalu: katinka napisał(a):

> Co myślicie o nowych propozycjach banków dotyczących lokat 9 lub 10-letnich?
      > Na razie widziałam jedynie ofertę LG PETRO BANK oraz BZWBK. Czy znacie jeszcze
      > jakieś dobre lokaty aby uniknąć podatku?
      > Pozdrawiam

• Gość: melenka Re: od czego uciekacie ? IP: *.chomiczowka.net.pl 03.12.01, 14:34
        Co prawda dyskusja już jest przeterminowana, ale dwa słowa do mojego
        poprzednika: nie można odmówić Ci racji. Państwo, czyli my - jego obywatele,
        sami się musimy finansować. Pieniądze, które zarobimy częściowo oddajemy -
        m.in. w postaci podatków bezpośrednich i pośrednich. Chyba niewielu lubi, kiedy
        zabiera mu się nagle jego pieniądze, nawet jeżeli mają być przeznaczone na tak
        szczytny cel, jak łatanie dziury budżetowej. A już zupełnie nie lubi, gdy robi
        się to po partyzancku, jak w przypadku VAT na materiały budowlane. Jeżeli- jak
        widzę - teoria ekonomii nie jest Ci obca, to wiesz, że istnieją różne
        instrumenty, którymi można zoperować naszą dziurę, ale obciążenia os. fiz.
        stosunkowo łatwo wyegzekwować i trudno od nich uciec szarakowi. Nasze państwo,
        jak wiadomo, rajem podatkowym nie jest, obciążenia fiskalne należą do wysokich.
        Czy to tak dziwi, że podatnik chce od nich uciec? To naturalny odruch zwykłego
        człowieka, nawet altruisty, który ma wolną wolę, w przeciwieństwie do
        podatnika. A jałmużna potrzebującemu i finansowanie pomyłek kolejnych rządów to
        dwie różne bajki, i nie należy ich wkładać do jednego worka. Pozdrawiam Kyoto,
        Osakę i Kobe, tęsnię do ich zabytków, niestety mniej do ludzi - trochę widzę w
        Tobie japońskiego pojmowania świata :-).Pozdrawiam, MEL
        • Gość: selim Re: od czego uciekacie ? IP: *.polym.kyoto-u.ac.jp 04.12.01, 00:23
          Pozdrawiam, czyli o'hayo gozaymasu
          dlugo by dyskutowac o sprawie. Zanurzony po uszy w Japonii, zafyscynowany jej kultura (a takze ludzmi),
          przestaje czasem myslec o tamtych (polskich) sprawach. I tak lepiej mi z tym. Uporzadkowany japonski swiat.
          Ale pewnie trzeba mi zmianic forum, zeby o tym mowic Wiec tu kropka. Tylko jedno pytanie, ktore mnie
          nurtuje od chwili, gdy przeczytalem Twoj list. Czy rzeczywiscie nie lubisz Japonczykow ? Jezeli oczywiscie
          dobrze pojmuje jedna z mysli zawarta w Twoim liscie

pozdrowienia z Kyoto

Selim
      • Gość: Lila Re: od czego uciekacie ? IP: *.abo.wanadoo.fr 03.12.01, 14:49
        Gość portalu: selim napisał(a):

> Juz dawno temu, madry Allach, zeby nie wymienic jego brata stryjecznego,
        > Ali ibn Abu Taliba, (tak, tak, to
        > ten od talibow, tworca nurtu szyickiego) zaproponowali tzw. zakat, t.j. dobrowo
        > lne opodatkowanie sie wiernych
        > na rzecz ludzi potrzebujacych.

Masz chyba na mysli Mahometa ?

A co do latania dziury budzetowej, to chetnie bym ja zalatala, gdybym miala
        fundusze. A z moich marnych oszczednosci to nawet jednej laty nie wyprodukujesz.
        • Gość: selim Re: od czego uciekacie ? IP: *.polym.kyoto-u.ac.jp 04.12.01, 00:18
          Tak, Lilu, rzeczywiscie mialem na mysli Mahometa. Przepraszam. Ale co do meritum sprawy, pozostaje bez zmian

Selim

Gość portalu: Lila napisał(a):

>
          > Masz chyba na mysli Mahometa ?
          >
          > A co do latania dziury budzetowej, to chetnie bym ja zalatala, gdybym miala
          > fundusze. A z moich marnych oszczednosci to nawet jednej laty nie wyprodukujesz
          > .

• Gość: melenka Re: od czego uciekacie ? IP: *.chomiczowka.net.pl 04.12.01, 18:55
            No cóż, używając eufemizmów - nie przepadam za nimi, zwłaszcza "na miejscu".
            Ich szowinizm i ksenofobia nie pozwalały (z wzajemnością) im się ze mną
            zaprzyjaźnić. Nie dość, że biała, to jeszcze kobieta i ooki (że niby duża, ale
            po prostu wysoka)- zbyt dużo przeciw, mało za. Ale i tak wspominam Japonię
            bardzo ciepło, chętnie bym tam jeszcze wróciła (ale tylko turystycznie). Ale
            widzę - także po innych Twoich wypowiedziach, że faktycznie podoba Ci się ten
            naród szalenie, przynajmniej pod względem ich świadomości społecznej. Ale jaka
            ta ich świadomość - patrząc na bezdomnych mieszkających w kartonach, których
            codziennie spotykałam w Osace?... pozdrawiam, melenka@poczta.gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka