Gość: konek IP: 195.136.189.* 31.01.07, 11:34 A ja pytałem na forum czy moge dostać darowizne mieszkania od wujka przez matke. Wujek daje mamie, mama mnie. Dwa akty notarialne dwie darowizny zero podatku. Czy to legalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: monia A gdy nie ma podatku od darowizny i spadku IP: *.chello.pl 31.01.07, 13:22 a czy wiecie cos o tym ze jak np.wnuczka dostaje mieszkanie po babci jest jedyna spadkobierczynia i to jest jej pierwsze mieszkanie to czy tez musi placic podatek?? albo odczekala 5-lat z tym ze nie zglosila tego do urzedu i teraz jak zglosi to musi czekac drugie piec lat?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWS Re: A gdy nie ma podatku od darowizny i spadku IP: *.chello.pl 01.02.07, 22:43 Jeżeli jest to jej pierwsze mieszkanie to może skorzystać z tzw ulgi mieszkaniowej z ustawy o spadkach i darowiznach ale musi się do niego wprowadzić na co najmniej 5 lat. Jeżeli sprzeda je przed tym terminem to musi udokumentować że uzyskaną kwotę przeznaczyła na nabycie innego mieszkania. Co do zwlekania przez 5 lat to lepiej raczej się tym nie chwalić. Do przedawnienia pozostał pewnie jeszcze rok więc może się uda i nie trzeba będzie płacić nic. Tyle że jak dojdzie do sprzedaży później to nie da się powołać wtedy na zwolnienie przedmiotów nabytych w drodze spadku - i tak źle i tak nie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abra Re: A gdy nie ma podatku od darowizny i spadku IP: *.bstnma.east.verizon.net 15.12.07, 04:44 darowizna nieruchomosci odbywa sie u notariusza notariusz ma obowiazek zgloszenia transakcji do US Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWS Re: A gdy nie ma podatku od darowizny i spadku IP: *.chello.pl 01.02.07, 22:47 Prawnie dopuszczalne, ale organy podatkowe nie są w ciemię bite i jak znam życie to od razu zakwestionują skutki prawne tych czynności ponieważ ewidentnie mają one na celu obejście prawa podatkowego i uniknięcie opodatkowania. Konsekwencja - długotrwałe postępowanie przez organami podatkowymi a dodatkowo można zarobić do 5 lat więzienia za oszustwo podatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: A gdy nie ma podatku od darowizny i spadku IP: *.chello.pl 02.02.07, 15:36 ja chce sprzedac to mieszkanie z tym ze jak ja dostalam to mieszkanie bylam jeszcze nieletnia i z kad ja moglam wogole wiedziec jak takie sprawy sie zalatwia i czy nie majac jeszcze dowodu to czy ja wogule bym cos zalatwila jak zglosze to ze babcia nie zyje i mam testament do urzedu to moge doztac kare za to ze dopiero po pieciu latach zglaszam? prosze o porade jak ja mam to zalatwic? jestem zielona w tych sprawach? ale zalatwic jakos to musze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka A co ze mną? IP: *.4web.pl 05.02.07, 13:05 Nie pracuję i nie jestem zarejestrowany w Urzędzie Pracy, utrzymuje mnie mąż. Babcia zapisała mi w spadku mieszkanie, zmarła(październik 2006), sprawa spadkowa w marcu. Jak nie płacę podatków to postępuję wg tych samych zasad jakbym je płaciła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abra Re: A co ze mną? IP: *.bstnma.east.verizon.net 15.12.07, 04:49 to, ze nie placisz podatku dochodowego (bo nie masz dochodow) - NIE zwalnia Cie z placenia innych podatkow (a maz przypadkiem nie rozlicza Was wspolnie - tak nawiasem mowiac) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata A gdy nie ma podatku od darowizny i spadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 10:37 A wiecie może w której grupie jest matka mojego dziecka, ale każde z nas jest w innym związku małżeńskim teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abra Re: A gdy nie ma podatku od darowizny i spadku IP: *.bstnma.east.verizon.net 15.12.07, 04:50 jest dla Ciebie prawnie obca osoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANALityk coś dla zainteresowanych tym tematem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 10:32 podatki.wp.pl/kat,8791,title,Za-stare-spadki-tez-trzeba-placic,wid,8923634,wiadomosc.html?rfbawp=1181632243.708&ticaid=13e91 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda A gdy nie ma podatku od darowizny i spadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 22:25 Jeżeli mieszkanie jest podarowane aktem notarialnym,to takiej darowizny nie trzeba zglaszać w Urzędzie Skarbowym.Czyzbym sie myliła?Pozdrawiam.J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abra Re: A gdy nie ma podatku od darowizny i spadku IP: *.bstnma.east.verizon.net 15.12.07, 04:54 nie mylisz sie taka darowizne ma obowiazek zglosic notariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abra Re: A gdy nie ma podatku od darowizny i spadku IP: *.bstnma.east.verizon.net 15.12.07, 04:42 na moj gust, mama dostaje od wujka mieszkanie - co jest legalne z chwila podpisania aktu notarialnego, staje sie ona wlascicielka mieszkania jesli za 5 minut bedzie chciala Ci to mieszkanie podarowac - to nie ma problemu - tylko....bedzie musiala mama zaplacic 19% podatku (to jest zbycie nieruchomosci przed uplywem 5 lat) jesli (liczac od konca roku kalendarzowego) podaruje Ci owo mieszkanie 5 lat pozniej - podatku nie placi (no...moze jeszcze sie zameldowac i skorzystac z ulgi, czyli dac Ci to mieszkanie po roku (liczac od konca roku kalendarzowego) od dnia nabycia go darowizna od wujka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abra Re: A gdy nie ma podatku od darowizny i spadku IP: *.bstnma.east.verizon.net 15.12.07, 04:42 post wyzej byl do konka Odpowiedz Link Zgłoś
panda09 Kłopot z wypełnieniem podatkowym!! 03.09.08, 14:13 Wypełniam zeznanie podatkowe o nabyciu praw majatkowych,mam kłopot z punktem f dotczącego przedmiotu opodatkowania w tej tabeli niema mowy o mieszkaniu spółdzielczym lokatorskim.Mam zaswiadczenie ze spółdzielni mieszkaniowej która wypisała tylko i obliczyła lokatorski wkład mieszkaniowy niewiem gdzie to mam wpisać mieszkanie nie jest własnosciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka. darowizna IP: *.16.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 01.05.09, 10:07 Mam otrzymac darowiznę w postaci działki budowlanej od dziadków, rodziców mojego taty. Jestem mężatką . Czy umowa darowizny może być na nas oboje.? i czy w tej sytuacji będziemy zwolnieni od podatku. ? czy warunkiem tego jest umowa darowizny tylko na mnie. ? proszę pisać na aniaf13@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba 900 zł od ,,obcej osoby" zgłaszać do US? IP: *.acn.waw.pl 10.01.10, 11:42 Jeżeli znajomy chce mi ofiarować 900 zł (czyli jest to kwota wolna od podatku zgodnie z przepisami, bo mniejsza od 4902zł) to czy muszę, albo czy warto zgłaszać to do urzędu skarbowego? Chodzi mi o to, czy trzeba zgłaszać dowolną kwotę mniejszą od progu podatkowego, czy o takich można po prostu nie mówić US, bo i tak nie pobraliby podatku od tego, co jest logiczne. Ale pytam się dlatego, bo nasze Prawo właśnie nie jest zawsze logiczne... :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: 900 zł od ,,obcej osoby" zgłaszać do US? 10.01.10, 12:31 Formalnie powinieneś. Warto, jeżeli później przy jakimś postępowaniu będziesz chciał wykorzystać ten fakt do tłumaczenia skąd miałeś pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
tropzon Re: 900 zł od ,,obcej osoby" zgłaszać do US? 13.01.10, 12:16 Jeżeli będziesz miał umowę darowizny i potwierdzenie przelewu poztowego lub bankowego a suma darowizn od danej osoby w ciągu 5 lat nie przekroczy kwoty wolnej od opodatkowania ,to nie musisz nic zgłaszać.Nawet jakby US dopytywał się skąd są pieniądze ,to przedstawiasz wyżej wymienione papiery i jesteś czysty. Jakby suma przekroczyła kwotę wolną to zgłaszasz do US w załączeniu przedstawiasz umowy darowizny i potwierdzenia przelewów z ostatnich 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś