Dodaj do ulubionych

Kretyński bank PEKAO SA

23.05.03, 11:30
A to dobre - odmówili mi wydania karty LOT VISA - a mam u nich eurokonto VIP.
Mój doradca (przemiła zresztą dziewczyna) poinformował mnie, że dyrektor
Centrum Kart i Czeków odmowę uzasadnił posiadaniem przeze mnie kart
kredytowych w Citibanku i w Reiffeisenbanku oraz faktem, że jestem żyrantem
pożyczki hipotecznej.
Czy ci ludzie myślą, że osoby często korzystające z usług Lot-u nie posługuja
się żadnymi kartami kredytowymi? Ja sądzę, że mając w chwili obecnej dwie to
i tak jest mało.
Wkurzyłem sie maksymalnie i zaraz idę zlikwidować u nich konto!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: M. Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 13:39
      juan5 napisał:

> A to dobre - odmówili mi wydania karty LOT VISA - a mam u nich eurokonto VIP.
      > Mój doradca (przemiła zresztą dziewczyna) poinformował mnie, że dyrektor
      > Centrum Kart i Czeków odmowę uzasadnił posiadaniem przeze mnie kart
      > kredytowych w Citibanku i w Reiffeisenbanku oraz faktem, że jestem żyrantem
      > pożyczki hipotecznej.
      > Czy ci ludzie myślą, że osoby często korzystające z usług Lot-u nie
      posługuja
      > się żadnymi kartami kredytowymi? Ja sądzę, że mając w chwili obecnej dwie to
      > i tak jest mało.
      > Wkurzyłem sie maksymalnie i zaraz idę zlikwidować u nich konto!!!

I prawidłowo. Mamy wolny rynek, a tymczasem Pekao zachowuje się jakby był
      monopolistą na rynku...

Pozdrawiam,
      M.
    • Gość: rsa127 Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.riz.pl 23.05.03, 13:39
      Widzę, że robią co mogą, aby zrazić jak najwięcej klientów. Ja ze dwa lata temu
      wystąpiłem o Qualiflyera. Też nie chcieli mi przyznać, bo miałem ich zdaniem za
      dużą linię kredytową. Łaskawie jeśli zmniejszę u nich linię to kwotę
      zmniejszenia mogą mi zmienić na limit na karcie. Wtedy jednak bardziej poważali
      klientów, bo po wyrażeniu niezadowolenia oraz powiedzenia, że nie ma sprawy
      dziękuję - jest dużo innych banków, które wydają karty mój opiekun konta
      VIP "wynegocjował" przyznanie karty z limitem 10k bez obniżania limitu debetu.
      Z innych "udogodnień" Pekao SA przed zmianą systemu na nowy Pekao 24 mogłem w
      Teleserwisie sprawdzić stan konta karty Lot. W Pekao24 "super nowoczesnym
      systemie" takiej możliwości nie ma.
      Na marginesie w związku z beznadziejną ofertą Pekao i praktycznie żadnymi
      benefitami z konta VIP "oprócz" wyższych opłat otworzyłem konto, gdzie indziej
      i do końca maja przyjemność współpracy z tym bankiem nie będzie moim udziałem.
      • Gość: rosol Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.unet.maine.edu 23.05.03, 19:29
        tak czytam wasze listy i dojsc nie moge jest logika Pekao. Jesli ktos ma karty
        kredytowe w innych bankach i/lub wysokie limity kredytowe w rachunku, to
        przeciez to jak najlepiej o nim swiadczy. taki klient przeszedl juz pomyslnie
        weryfikacje historii/zdolnosci kredytowej w kilku instytucjach, ktore mu
        zaufaly; skoro te instytucje nic do niego nie maja, to znaczy, ze wywiazuje sie
        ze zobowiazan w terminie... po prostu ideal!
        czy to znaczy, ze latwiej jest dostac pierwsza karte kredytowa, nie majac
        zadnej historii wspolpracy z bankami, niz np. kolejna jesli ma sie juz
        powiedzmy trzy karty i na dodatek limit w rachunku?
        czyli Pekao interesuje tylko wysokosc dostepnych limitow, a nie jaka czesc z
        tych limitow jest wykorzystana? to jest chore!
        • Gość: M. problem przyznawania limitów w karcie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 01:10
          Sprawa jak mi się wydaje leży w czymś innym.
          1. Pekao brakuje pieniądza depozytowego, gdyż ucieka on do innych banków ze
          względu na totalnie niekonkurencyjne warunki (niskie lokaty, wysokie koszty
          funduszy inwestycyjnych), stąd nie może kreować zbyt dużo pieniądza
          kredytowego. Należy więc stosować limity...
          2. Pekao przejechało się w przeszłości na klientach indywidualnych, gdyż lekką
          ręką przyznawało zbyt wysokie limity kredytowe, z których wiele nie zostało
          spłaconych. Zarząd z centrali, przy makaroniarskim współudziale podjął więc
          decyzję na ślepo - ograniczać wszystkim i ostro weryfikować. Zapomniano
          jednak, iż bank ma do czynienia z ludźmi, a nie z liczbami, a tych łatwo
          wqrwić.
          3. KONKLUZJA - nie czekać - uciekać - bo jeszcze długo, długo nic się w tym
          banku nie zmieni.

M.

Gość portalu: rosol napisał(a):

> tak czytam wasze listy i dojsc nie moge jest logika Pekao. Jesli ktos ma
          karty
          > kredytowe w innych bankach i/lub wysokie limity kredytowe w rachunku, to
          > przeciez to jak najlepiej o nim swiadczy. taki klient przeszedl juz
          pomyslnie
          > weryfikacje historii/zdolnosci kredytowej w kilku instytucjach, ktore mu
          > zaufaly; skoro te instytucje nic do niego nie maja, to znaczy, ze wywiazuje
          sie
          >
          > ze zobowiazan w terminie... po prostu ideal!
          > czy to znaczy, ze latwiej jest dostac pierwsza karte kredytowa, nie majac
          > zadnej historii wspolpracy z bankami, niz np. kolejna jesli ma sie juz
          > powiedzmy trzy karty i na dodatek limit w rachunku?
          > czyli Pekao interesuje tylko wysokosc dostepnych limitow, a nie jaka czesc z
          > tych limitow jest wykorzystana? to jest chore!
        • bs13 Re: Kretyński bank PEKAO SA 31.05.03, 21:40
          Gość portalu: rosol napisał(a):

> tak czytam wasze listy i dojsc nie moge jest logika Pekao. Jesli ktos ma
          karty
          > kredytowe w innych bankach i/lub wysokie limity kredytowe w rachunku, to
          > przeciez to jak najlepiej o nim swiadczy. taki klient przeszedl juz pomyslnie
          > weryfikacje historii/zdolnosci kredytowej w kilku instytucjach, ktore mu
          > zaufaly; skoro te instytucje nic do niego nie maja, to znaczy, ze wywiazuje
          sie
          >
          > ze zobowiazan w terminie... po prostu ideal!
          > czy to znaczy, ze latwiej jest dostac pierwsza karte kredytowa, nie majac
          > zadnej historii wspolpracy z bankami, niz np. kolejna jesli ma sie juz
          > powiedzmy trzy karty i na dodatek limit w rachunku?
          > czyli Pekao interesuje tylko wysokosc dostepnych limitow, a nie jaka czesc z
          > tych limitow jest wykorzystana? to jest chore!

> To typowe spojrzenie od strony klienta banku. Bank pożyczając forsę musi za
          niektorych klientów myśleć, myśleć w ich interesie - ... i oczywiście w swoim
          interesie. Nie jest ważne ze klient dobrze spłaca, że w 3 bankach dobrze spłaca.
          A już wogóle błędny jest przedmówcy wniosek, że jest to podstawa aby dlatego
          dodać mu kredytu. Bank liczy : kredyt damy jeśli klientowi starczy na utrzymanie
          rodziny i wykonywanie zobowiązań , i to wszystko liczy/prognozuje/ na dziś i
          na okres spłaty kredytu. Jeśli ten rachunek pokazuje, że klient ma dochód który
          pozwala na zycie, pokrycie wszystkich zobowiazań to znaczy, że można mu
          udzielic kredytu. Tu nie ma sentymentu, idei, ideału czy wzorcówych klientów -
          obowiązuje/też w naszym interesie aby nie zadłużać sie ponad miarę/ żelazna
          zasada "minimalizować ryzyko kredytowe" i zasada "ograniczonego zaufania". Nie
          jestem bankowcem, ale teoretykiem
          • Gość: Marek Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.ne.client2.attbi.com 01.06.03, 15:39
            A to z kolei typowe spojrzenie ze strony polskiego urzednika bankowego. W
            cywilizowanych krajach istnieje inny stosunek do klienta i inne podejscie do
            zagadnienia minimalizowania ryzyka kreytowego. Historie kredytowa buduje sie
            latami, i to na jej podstawie (a nie tylko debilnych tabelek: plec, wiek,
            wyksztalcenie, czy pracuje na pelen etat i czy w panstwowej firmie) okresla
            sie wiarygodnosc klienta. Zapewniam, ze mozna jednoczesnie splacac kredyt za
            dom, za studia, za samochod i miec i 8 kart kredytowych z lacznym limitem
            przewyzszajacym trzykrotnosc rocznego wynagrodzenia. I nie jest problemem, ze
            te osiem kart zostalo wydanych przez 8 roznych bankow. Jakie rady wierzycieli?
            Jakie "krecenie" z kilkoma bankami?
            W bankach w Polsce obowiazuje zasada, ze klienci z zalozenia chca okrasc bank.
            Mozna miec tylko nadzieje, ze to sie zmieni. I to szybko.

• zuza212 Re: Kretyński bank PEKAO SA 24.05.03, 18:15
      Czytam i wlasny oczom nie wierze. Ludzie opamietajcie sie! Jesli klient ma dwie
      karty kredytowe z wysokim limitem, do tego poręcza jeszcze pozyczkę hipoteczna,
      to jego zdolnosc kredytowa gdzies sie konczy. Mysle ze to jak najlepiej
      swiadczy o Banku PKO SA, ze nie daje kredytow ludziom, ktorym zdolnosc
      kredytowa juz sie "skonczyla".
      • Gość: wasyl Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.03, 20:00
        Hm wydaje mi się że nie możesz wiedzieć gdzie kończy się zdolność kredytowa
        autora wątku. O zdolnośći kredytowej nie świadczy liczba posiadanych kart
        kredytowych, tylko to czy te kredyty są spłacane.
        • Gość: Wuzet Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: 80.48.236.* 27.05.03, 22:19
          Skąd ja to znam??? Też Eurokonto VIP, te same problemy, ogromne opłaty za
          prowadzenie i pożyczkę w koncie i debilne promocje ubezpieczeń niczemu nie
          służących. Uwolniłem się od nich miesiąc temu, teraz jestem w Lukasie i na
          razie bardzo sobie chwalę. Oby tak dalej.

Pozdrawiam
          Wuzet
    • neutralny_nick Re: Kretyński bank PEKAO SA 31.05.03, 17:27
      ja uciekłam z tego banku. Kompletnie niekonkurencyjny. Pieniądze w bankomacie
      dopiero po jakims tam długim czasie. wysokie koszty prowadzenia rachunku.
      Płatne przelewy, duże oprocentowanie lini debetowaej. Ogólnie dno.Teraz jestem
      w mbanku i pierwszy raz jestem naprawde zadowolona. Nie płace za prowadzenia
      rachunku ani za przelewy. Przychodzace i wchodzace pieniadze są ksiegowane co
      dwie godziny. Ogólnie dla mnie bomba
      • Gość: wasyl Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.03, 20:25
        Mam konto w mbanku już 2,5 roku i nie zamieniłbym tego banku na żaden inny.
        • Gość: PKO-owiec Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.zamosc.mm.pl 31.05.03, 21:51
          Gość portalu: wasyl napisał(a):

> Mam konto w mbanku już 2,5 roku i nie zamieniłbym tego banku na żaden inny.

Jak to czytam to mnie /i chyba PANI Venus/ jest przykro. Zgadzam się z opinią o
          PekaO, ale wolałbym widzieć tych odchodzących stamtąd w jakimś banku polskim.
          Te są też dobre. Zlecając usługi polskim bankom pomagamy swojemu państwu i
          posrednio społeczeństwu w wychodzeniu z biedy.

to na marginesie dyskusji Tomek J.
          • Gość: Piotr Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: 62.233.173.* 31.05.03, 22:00
            To chyba pozostaje BGŻ ale on chyba raczej drenuje nasze państwo z kasy poprzez
            różne dotacje tzn zabiera je np. rencistom i emerytom. Ja jednak bardziej
            szanuję te , które wypracowują zysk i płacą podatki i ZUS-y. To chyba bardziej
            nam pomaga.
            • Gość: M. Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 13:51
              Gość portalu: Piotr napisał(a):

> To chyba pozostaje BGŻ ale on chyba raczej drenuje nasze państwo z kasy
              poprzez
              >
              > różne dotacje tzn zabiera je np. rencistom i emerytom. Ja jednak bardziej
              > szanuję te , które wypracowują zysk i płacą podatki i ZUS-y. To chyba
              bardziej
              > nam pomaga.

Tak, ale makaroniarze wyprowadzają te pieniądze poprzez dywidendy poza granice
              Polski. Ponadto, ten bank mógłby mieć dużo niższe ceny - a tak to
              makaroniarscy właściciele podnoszą ceny obciążając kosztami portfele Polaków,
              a pieniądze płyną ładnym strumieniem do Włoch.
              Spójrzy jednak od strony zwykłego zjadacza chleba. Kupuje się przecież
              konkurencyjne produkty po niższej cenie. W ten sposób nie można wybrać Pekao
              SA, chyba że z lenistwa, lub głupoty.

M.
          • Gość: wasyl Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.03, 20:52
            Naiwnie piszesz. "Bank polski" to niedługo będzie tylko NBP. Wszystkie
            pozostałe zostaną sprywatyzowane.
            • kora_n Re: Kretyński bank PEKAO SA 04.06.03, 19:20
              Chyba jednak nie tylko NBP. Zostaje BGK, BOŚ (jak mnie pamięć nie myli) oraz
              zrzeszenia byłych banków regionalnych (BPS, SGB) i oczywiście ich właściciele
              czyli banki spółdzielcze :-)
              • Gość: wasyl Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.03, 22:57
                Owszem BGK jest bankiem państwowym, w odróżnieniu od BOŚ, który został
                sprywatyzowany dobrych kilka lat temu. Ogólnie zasada jest taka, że banki
                państwowe muszą zostać sprywatyzowane bo państwo nie jest najlepszym
                właścicielem. Mylisz się natomiast twierdząc, że banki spółdzielcze są
                własnością państwa.
                • kora_n Re: Kretyński bank PEKAO SA 06.06.03, 20:14
                  Gość portalu: wasyl napisał(a):

> Owszem BGK jest bankiem państwowym, w odróżnieniu od BOŚ, który został
                  > sprywatyzowany dobrych kilka lat temu. Ogólnie zasada jest taka, że banki
                  > państwowe muszą zostać sprywatyzowane bo państwo nie jest najlepszym
                  > właścicielem. Mylisz się natomiast twierdząc, że banki spółdzielcze są
                  > własnością państwa.
                  Oczywiście banki spółdzielcze nie są własnością państwa. Ale też nie chodziło
                  o to, które są państwowe, tylko które są polskie. Co do BOŚia - zgoda.
                  • Gość: wasyl Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 22:26
                    Tylko niestety banki spółdzielcze mimo że jak najbardziej polskie nie mogą być
                    w żaden sposób konkurencyjne wobec działających u nas banków kapitału
                    zachodniego.
    • Gość: killer Re: Kretyński bank PEKAO SA IP: *.wsz.slupsk.pl 11.06.03, 11:54
      ten bank jest wogule do d.... , zlikwiduj konto!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka