Dodaj do ulubionych

mbank-ogromne_wątpliwości

IP: *.sgh.waw.pl 29.05.07, 09:38
Mam konto w mbanku, tam też kupuję fundusze, ale zaczęłam mieć wątpliwości
tego typu, że mbank nie ma swojej siedziby, zeby w razie wątpiliwości pogadać
z żywym człowiekiem. A co by się stało gdyby pewnego dnia pod numerem
telefonu mbanku odezwał się ktoś inny, bo mbank nagle zniknął. To wtedy tracę
wszystkie pieniądze ? A gdyby na ich stronie internetowej nagle pojawiła sie
inna strona ? Takie myśli zaczęły mi przychodzić do głowy, bo dla mnie jest
to wszystko zbyt wirtualne.
Obserwuj wątek
    • Gość: Karolina Re: mbank-ogromne_wątpliwości IP: *.sgh.waw.pl 29.05.07, 09:44
      Jeszcze dodam, że wątpliwości pojawiły się w momencie, gdy nie mogłam załatwić
      prostej sprawy przez infolinię, chciałam porozmawiać z kierownikiem (czy kimś
      kompetentnym) w cztery oczy, a pan w słuchwce mówi mi, że kierownika nie mają i
      nie mają też siedziby, w której mogłabym tą sprawę załatwić. Wszystko załatwia
      się przez telefon.
    • bwportal.pl Re: mbank-ogromne_wątpliwości 29.05.07, 12:39
      > bo mbank nagle zniknął.

To nie jest mała firma, która może zniknąć z dnia na dzień. mBank należy do BRE
      Banku, nad bankami czuwa Komisja Nadzoru Bankowego, pieniądze do pewnej kwoty
      są ubezpieczone.

> To wtedy tracę wszystkie pieniądze ?

Bankowy Fundusz Gwarancyjny gwarantuje 100% do 1000 euro i 90% od 1000 do 22500
      euro. Powyżej tych kwot można ścigać sądownie.

> Takie myśli zaczęły mi przychodzić do głowy, bo dla mnie jest
      > to wszystko zbyt wirtualne.

To wybierz któryś z banków "marmurowych".
      • Gość: Karolina Re: mbank-ogromne_wątpliwości IP: *.sgh.waw.pl 29.05.07, 12:43
        A jak się słyszało o zniknięciu biur podróży, to też mozna było powiedzieć, że
        to nie były małe firmy, żeby mogły zniknać z dnia na dzień.
        • bwportal.pl Re: mbank-ogromne_wątpliwości 30.05.07, 07:35
          Raczej male biura podrozy znikaly. Nie slyszalem aby zniklo biuro typu Triada,
          ScanHoliday, TUI, Itaka, czy Rainbow Tours ;)
    • Gość: Arbuz Re: mbank-ogromne_wątpliwości IP: *.gdynia.mm.pl 29.05.07, 16:05
      Fundusze nie znikną bo mbank nie jest w posiadaniu tych pieniedzy.
    • bwportal.pl Re: mbank-ogromne_wątpliwości 30.05.07, 07:48
      > bo mbank nagle zniknął.

Nie zabija się kury znoszącej złote jajka:
      "Najlepszy w historii wynik bankowości detalicznej: 6-krotny wzrost zysku w porównaniem z 2005 r.
      BRE Bank osiągnął w 2006 r. 6-krotny wzrost zyskowności obszaru bankowości detalicznej. Zysk brutto tego pionu wzrósł do 114,7 mln zł i stanowi już 20% rocznych zysków Grupy BRE (przed rokiem było to zaledwie 5,6%). mBank wypracował w 2006 r. 72,6 mln zł zysku brutto. Po raz pierwszy zysk w ujęciu rocznym, w wys. 25,9 mln zł brutto, wypracował również MultiBank. Działalność Private Banking wniosła do rocznych zysków BRE Banku 16,8 mln zł brutto. W ciągu roku mBank wraz z MultiBankiem pozyskały 348 tys. Klientów, których liczba wynosi ogółem 1.626 tys."

Ponadto mBank wchodzi do Czech i Słowacji: www.mbanka.cz, www.mbanka.sk

Więc raczej się rozwijają a nie zmierzają ku "zniknięciu" i to nagłemu.
      • agatka_s Re: mbank-ogromne_wątpliwości 30.05.07, 10:28
        a poza tym to tylko roznica psychologiczna, zniknac (choc bardziej fachowo
        nalezaloby to nazwac zbankrutowac) moze (choc akurat w przypadku takich bankow
        to prawdopodobienstwo jest bliskie zera) zarowno cos co ma 1000 odzialow jak i
        instytuacja tylko prowadzaca dzialalnosc w internecie.

Gdyby taka instytucja jak bank zbankrutowala to panienka w okienku i tak nic
        nie pomoze....

Ale tak naprawde to radze przestac sobie tym zawracac glowe, bo
        prawdopodobienstwo ze mbank zbankrutuje jest rozwne temu ze spadnie nam na
        glowe samolot, a nikt przeciez nie zamartwia sie na zapas potencjalnie
        spadajacymi na glowe samolotami.
        • Gość: jack Re: mbank-ogromne_wątpliwości IP: *.aster.pl 30.05.07, 21:43
          Niech sie raczej martwia klienci bankow stacjonarnych, ktore sa filiami bankow
          zagranicznych. Dzialaja one na podstawie prawa unijnego i polski nadzor bankowy
          ma ograniczone mozliwosci kontroli.
          Takim bankiem jest np. POLBANK, jak beda problemy to bedziesz pisac lub jezdzic
          do Aten np. po odzyskanie czesci depozytu zbankrutowanego banku.
          • bwportal.pl Re: mbank-ogromne_wątpliwości 31.05.07, 13:42
            > Dzialaja one na podstawie prawa unijnego i polski nadzor bankowy
            > ma ograniczone mozliwosci kontroli.

Na czym te ograniczenia mają polegać?

> POLBANK, jak beda problemy to bedziesz pisac lub jezdzic
            > do Aten np. po odzyskanie czesci depozytu zbankrutowanego banku.

Nie jest objęty Bankowym Funduszem Gwarancyjnym?
            • Gość: gz Re: mbank-ogromne_wątpliwości - do Karoliny IP: *.189.72.19.e-plan.pl 31.05.07, 17:47

KArolina, poniekąd rozumiem Twoją ochote by rozmawiać z 'kierownikiem' , ale
              jednocześnie taka postawa zawsze wbudza we mnie pewne rozbawienie.

przykładowo, mój były kierownik mówił jedynie po francuski i w języku hindu -
              raz czy dwa dałem go do telefonu i efekty na zestawie głośnomówiącym były
              wprost przecudne całe biuro wyło ze śmiechu.

Realia są takie; masz Bank w kótrym jest Regulamin, Infolinia, Reklamacje itd.
              Do ROZMOWY Z TOBĄ wyznaczony jest PRACOWNIK Infolinii a NIE jego przełożony (z
              którym chcesz rozmawiać, ponieważ czujesz że to bardziej 'Twój poziom'. Z
              plebsem to nie idzie sie dogadać, no nie?). Jeżeli pracownik coś spieprzył to
              składasz Reklamację. Jeżeli tryb jej rozpatrywania Ci się nie podoba to mówisz
              do widzenia i zamykasz interesy z owym bankiem.

o jakiej to arcyważnej sytuacji chciałaś rozmawiać z kimś arcyważnym?
            • Gość: gm Re: mbank-ogromne_wątpliwości IP: *.189.72.19.e-plan.pl 31.05.07, 17:49
              bwporta - nie, polbank nie jest nim objęty! ale jest objęty systemem greckim -
              w któym gwearantowane kwoty wypłat są wyższe niż u nas
    • mhadau1 rozmowy z kierownikiem 08.06.07, 15:29
      ludziska zawsze lubia rozmawiać z kierownikiem. Ten zazwyczaj powtarza im
      niemal słowo, w słowo to samo co pracownik - i to klientowi wystarcza. Pamiętam
      jak ubrałem inna koszulę od pozostałych wspólpracowników, pracując kilka lat
      temu na stacji paliw. Wyglądałem troche poważniej, i klienci zaczeli brać mnie
      za szefa. To się wszystkim kiolegom i koleżankom spodobało. Patent był
      wielokrotnie wykorzystywany.
      kiedy indziej, pracując w banku - szefem była drobna, młoda dziewczyna. Jeden z
      klientów jej zarzucił, że nie powinna byc szefem bo jest za młoda i nic nie wie
      o zyciu.
    • Gość: Człowiek Re: mbank-ogromne_wątpliwości IP: *.play-internet.pl 23.02.14, 18:50
      myślę, że skoro masz takie wątpliwości to możesz zajrzeć na www.gowork.pl/opinie_czytaj,479. Poza tym, pamiętaj, że niedawno doszło do ujednolicenia marki w BRE, pod którą mBank podlegał..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka