Dodaj do ulubionych

GE Capital a ochrona danych osobowych SKANDAL !!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 23:37
Starałem się o "kredyt na telefon" w GE. Wszystko poszło w miarę sprawnie.
Właśnie dzisiaj dowiedziałem się o przyznaniu kredytu. Tylko w jaki sposób.
Otóż bank dysponował do mnie numerem stacjonarnym i komórkowym. Stacjonarny
był zajęty (modem), komórka włączona. Zadzwonił do mnie ktoś z rodziny z
info, że jakiś pan dzwonił z GE informując, że chciał przekazać informacje o
kredycie i prosi o pilny kontakt pod numerem (58) 300... Wszystko byłoby w
porządku, gdybym mieszkał z rodzinką we Wrocławiu (mieszkam od 4 lat w
Wawie), gdyby moja rodzinka wiedziała o moich planach kredytowych i gdyby
telefon do adresu zameldowania nie był zastrzeżony. Co ciekawe nie podawałem
nr telefonu do domu (adresu zameldowania), ponieważ bank tego nie wymagał.
Widocznie GE dokładnie przeswietla kredytobiorcę informując wszystkich
naokoło o udzielanych kredytach. Jestem strasznie rozczarowany postępowaniem
tego banku. Zastanawiam się, czy nie wnieść przeciw nim sprawy zgodnie z
ustawą o ochronie danych osobowych. Tylko, czy to ma jakiś sens ?
Obserwuj wątek
    • Gość: chlapacz Re: GE Capital a ochrona danych osobowych SKANDAL IP: *.tera.com.pl 07.07.03, 17:56
      a moze tak unia konsumentów lub donos do prokuratury tu pomoze ?
      • Gość: Kfiknik Re: GE Capital a ochrona danych osobowych SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 11:01
        A wiecie co mnie spotkało?? Starałam się o pracę w GE w Gdańsku. Wysłałam CV i
        list motywacyjny. Po kilku dniach dostałam anonimowego mejla. Ktoś mnie
        podrywał. Wyznał, że ma moje CV (spodobało mu się moje zdjęcie), bo pracuje w
        kadrach w "pewnej" znanej firmie, ale nie chciał wyjawić w jakiej. Domyśliłam
        się, bo wiedziałam gdzie wysyłałam ofertę. Nagabywał mnie. Gorzej...
        Przeprowadzał ze mną romowę kwalifikacyjną przez telefon, a w chwilę później
        pisał do mnie mejla i znowu mnie zaczepiał-grał na dwa fronty. Nie chciałam
        się z nim zadawać, był okropnie namolny. Zrezygnowałam z pracy tam-wycofałam
        się z procesu rekrutacyjnego, bo świadomość, że pracuje tam taki zbol to już
        było dla mnie za dużo na wstępie. Kategorycznie oświadczyłam, żeby już nie
        pisał i żeby w przyszłości nie robił takich numerów. Wprawdzie obiecałam mu,
        że nie zgłoszę tego jego przełożonym, ale do dzisiaj gula mi stoi w gardle
        (mam jego listy na dysku), bo to co on robił było wielce nieetyczne i po
        prostu chamskie. Wykorzystywać czyjeś dane do randkowania!!! Uważajcie na
        takie sytuacje, bo GE to kanał!!!
    • Gość: Kuba15 Re: GE Capital a ochrona danych osobowych SKANDAL IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.03, 16:23
      Jeżeli faktycznie nie podałeś bakowi swoich danych (np. w jakieś loteryjce
      dużo wcześniej), a także nie przekazałeś (w podobny sposób)jednej z firm,
      które się zajmują odpłatnym udostępnianiem baz danych o potencjalnych
      klientach - moja rada: zastanów się, oczywiście spokojnie (akty prawne,
      publikacje, prawnik, federacja konsumentów, rzecznik praw obywatelskich) nad
      wystąpieniem do banku o finansowe zadośćuczynienie.
      Oczywiście taka decyzja musi być przemyślana i nie może się opierać na
      zasadzie "szukania dziury w całym". Ta więc jeżeli czujesz, że bank postąpił
      wobec Ciebie nieuczciwie (nielegalnie lub możliwość nielegalnego wejścia w
      posiadanie Twoich danych) powinieneś przedsięwziąć kroki, które będą skutkować
      zajęciem stanowiska przez bank w tej sprawie.

Pzdr.
      • czuk1 Re: GE Capital a ochrona danych osobowych SKANDAL 02.08.03, 19:55
        Gość portalu: Kuba15 napisał(a):

> Jeżeli faktycznie nie podałeś bakowi swoich danych (np. w jakieś loteryjce
        > dużo wcześniej), a także nie przekazałeś (w podobny sposób)jednej z firm,
        > które się zajmują odpłatnym udostępnianiem baz danych o potencjalnych
        > klientach - moja rada: zastanów się, oczywiście spokojnie (akty prawne,
        > publikacje, prawnik, federacja konsumentów, rzecznik praw obywatelskich) nad
        > wystąpieniem do banku o finansowe zadośćuczynienie.
        > Oczywiście taka decyzja musi być przemyślana i nie może się opierać na
        > zasadzie "szukania dziury w całym". Ta więc jeżeli czujesz, że bank postąpił
        > wobec Ciebie nieuczciwie (nielegalnie lub możliwość nielegalnego wejścia w
        > posiadanie Twoich danych) powinieneś przedsięwziąć kroki, które będą
        skutkować
        > zajęciem stanowiska przez bank w tej sprawie.
        >
        > Pzdr.
        Identycznie myślałem. Bez żadnych kosztów wymusisz na banku - aby się odkrył.
        pzdr mariusz
    • franzmaurer Re: GE Capital a ochrona danych osobowych SKANDAL 02.08.03, 23:12
      Gość portalu: Aseem napisał(a):

> czy nie wnieść przeciw nim sprawy zgodnie z
      > ustawą o ochronie danych osobowych. Tylko, czy to ma jakiś sens ?

Mysle ze jak najbardziej mozesz - pol biedy gdyby ten ktos z banku gadal z
      twoja zona o twoim kredycie (od biedy jest jakas wspolnota majatkowa) ale z
      kimkolwiek innym - w zadnym razie - na mój gust WSZELKIE kontakty bank - klient
      są objęte tajemnicą bankową.

Swego czasu bralem w GE jakis drobny kredyt czy cos na raty, jedna wplatę
      gdzieś wcieło i po tygodniu do domu zadzwonila panienka chcac ze mna rozmawiac.
      Mnie nie bylo ale mama jak uslyszala ze to telefon 'z banku' zaraz zaczela ją
      przepytywać 'na okoliczność' ale panienka pary z ust nie puściła - nawet nie
      padło słowo 'kredyt'zasłaniając się tym że może w tej sprawie rozmawiać TYLKO
      ze mną. I taki sposób załatwiania sprawy jest godny pochwały ale widać że do
      tego czasu (jakieś 4 lata temu) dużo się zmieniło :(((

Trzymaj za grzywę i wal po mordzie (to chyba z Dyzmy) - żadne tam przeprosiny
      tylko gratyfikacja ;)))
    • Gość: Cover Re: GE Capital a ochrona danych osobowych SKANDAL IP: 80.48.246.* 16.11.03, 21:32
      buahahahaha zgraja naiwniaków, jak widzą w nazwie Bank to zaraz liczą że
      dostaną grubą kase. wyłudzacze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka