stasi1 11.01.08, 14:08 ko9sztują państwo i nic pożytecznego nie robią. A ci młodzi emeryci powinni płacić większą stawkę na emerytury, skoro krócej pracują i dłużej siedzą na tej emeryturze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarak54 Re: Młodzi emeryci do pracy 11.01.08, 15:04 "najlepszym sposobem na zachęcenie Polaków do wydłużenia kariery zawodowej byłoby odebranie uprzywilejowanym grupom prawa do wcześniejszej emerytury." Typowo komunistyczne myslenie- moze najpierw trzeba by dać ludziom zarobić tak ażeby nie chcieli przechodzić na te emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Młodzi emeryci do pracy 11.01.08, 16:29 Naprawdę widzisz powód, aby np pracownicy NIK, odchodzili na wcześniejszą niż inni wysoką emeryturę, a inni żeby to finansowali? Bezpodstawne przywileje świętych krów, są opłacane z naszych składek. Naszym kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyyyyyyyyyyyy! Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 16:58 a myslicie, ze komu oni umozliwili zatrudnienie odchodzac na glodowe stawki? Gdyby dalej pracowali, palancie, to ty i twoi kumple nie mieliby prady Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid [...] 11.01.08, 17:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulka Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.ipm.pl 11.01.08, 17:05 bardzo chetnie oddam ten g.... zasilek przedemerytalny .prosze mi dac prace w moim malym miasteczku .... wyjechac nie moge... pierniczenie glupot.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a może tak Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 18:02 W mojej wiosce a więc miejscowości mniejszej o której piszesz poszukuję dochodzącej opiekunki do w miarę sprawnej starszej osoby,ta która była zarządała 10 zł/godz.Zmierzenie cisnienia przyniesienie obiadu,posprzatanie raz na tydzień,pogaduchy itp.Praca na dwie godziny,często bywała jedną, płacone miała za dwie.Szukam nowej nawet za te 10 zł/godz.Piszę dlatego aby uzmysłowic ludziom iż możliwości dorobienia jest wiele zwłasza jak sie jest na zasiłku przedemerytalnym.Dodam że prace te były oczywiście poza jawnym systemem.Reasumując 20zł za dwie godziny dziennie x 30 dni= 600 zł pytam po co szukać legalnej pracy w Twoim przypadku.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: Młodzi emeryci do pracy 11.01.08, 20:29 > ta która była zarządała 10 zł/godz.Zmierzenie cisnienia > przyniesienie obiadu,posprzatanie raz na tydzień,pogaduchy itp A skąd ona ten obiad przyniosła, z restauracji, za który zapłaciła starsza pani, czy śtała przy garach w domu i później zaniosła. Sam obiad się chyba nie przygotował. Pogaduchy ze starszą panią są wliczane do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.08, 10:56 wciągasz bracie kogoś do roboty na czarno? bo jak mniemam nie masz zamiaru płacić ani podatku ani też składek. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Młodzi emeryci do pracy 11.01.08, 18:26 Gość portalu: zulka napisał(a): > prosze mi dac prace w moim malym miasteczku O to właśnie chodzi. Pracy nikt ci nie da. Pracę musisz sama znaleźć, albo zorganizować. Taka postawa zwykle jest jedną z przyczyn pozostawania bez pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Młodzi emeryci do pracy 11.01.08, 18:22 Gość portalu: wyyyyyyyyyyyy! napisał(a): > Gdyby dalej pracowali, palancie, to ty i twoi kumple nie > mieliby prady 1. Nie mam Prady. Nie podoba mi się to wzornictwo. 2. Jeżeli zaś chodzi o pracę, nikt mi nie musiał ustępować. Sam ją zorganizowałem. Naprawdę wierzysz że ilość miejsc pracy jest stała? 3. Jeżeli ktoś ma niską emeryturę, wynika to z czasu jego pracy i zarobków. Na obie te zmienne, człowiek ma wpływ. 4. Twoje wyzwiska, nikogo nie przekonają o słuszności twojej wypowiedzi. Odwrotnie, świadczą o tobie i twoim przekonaniu że nie masz nic rzeczowego do napisania. Odpowiedz Link Zgłoś
ebiznes24eu Re: Młodzi emeryci do pracy 11.01.08, 21:16 no niestety nasze państwo przyczynia się też do niskich emerytur poprzez bzdurne przepisy. Np. duzo ludzi ma je nizsze bo archiwa firm zostaly zlikwidowane lub nie mozna ich znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Młodzi emeryci do pracy 15.01.08, 22:04 Tyle, że to kwestia jednorazowa, a i z tego, co wiem - TK miał się wypowiedzieć na zapytanie prawne jednego z sądów, co w takiej sytuacji zrobić. W jaki (inny) sposób potwierdzić fakt zatrudnienia w konkretnych miejscach, bądź - jeśli niemożliwe jest ustalenie dochodu w sposób dokładny - umownie rozwiązać ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnabiszon Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.aster.pl 12.01.08, 00:27 Jeżeli już piszesz bajki Panie Janie W, to może o zwierzątkach a nie o ludziach! Jeżeli każdy zostanie w Polsce biznesmenem, to osiągniemy szczyt głupoty, bo zarówno w USA jak i Wielkiej Brytanii najliczniejszą grupą społeczna są PRACOWNICY. Tylko u nas, w Polsce opowiada sie bzdury, że jedynie przedsiębiorczość i własny biznes da środki do dostatniego życia. Wysokość zarobków i emerytury wbrew pozorom nie zależą w Polsce od umiejętności i stażu pracy. Dlatego też osoby mieszkające w pobliżu aglomeracji i pracujące w nich będą w przyszłości miały większe emerytury, bo często mają już większe wynagrodzenie, niż w ich miejscowościach lezących 40-60 km od aglomeracji. Radzę również poza średnią krajową zainteresować się średnią zarobków w regionach i miastach - różnice przekraczają w skrajnych przypadkach 40% a dla wiosek są jeszcze większe. Najlepszym podsumowaniem tego tematu jest informacja że 65% pracujących zarabia w Polsce poniżej 2300 brutto. Tak Polacy & Polki maja wpływ na swe obecne i przyszłe dochody. Bardzo dobrze że Ty potrafisz, lepiej pracować i zarabiać. Lecz jeżeli wszyscy tacy będziemy ( co jest fizycznie niemożliwe ) to Ty będziesz szaraczkiem, czy na pewno pragniesz tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Młodzi emeryci do pracy 12.01.08, 10:32 Jeżeli już ze mną polemizujesz, przeczytaj najpierw co napisałem i odnoś się do tego, a nie do tego, do czego łatwiej ci to zrobić. Dopiero wtedy polemika ma sens. W przeciwnym razie jest to tylko pyskówka. Nigdzie nie napisałem, że wszyscy powinni mieć własne firmy. Nigdzie też nie "opowiada się bzdur" że tak ma być. Natomiast twierdzę (i nie ja jeden, a realia), że w zdobyciu i utrzymaniu pracy, niezbędny jest własny wysiłek. To już nie są czasy PRL, kiedy w firmie potrzebującej 10 pracowników, zatrudniano 40 aby zamaskować ukryte bezrobocie. Teraz aby pracować, trzeba zdobyć wykształcenie, doskonalić się i aktywnie szukać pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Młodzi emeryci do pracy 12.01.08, 10:35 Łatwo policzyć, że zwiększając ilość ludzi na utrzymaniu państwa, kosztem płacących składki, nie doprowadzi się do wzrostu wysokości emerytur, ale odwrotnie. Budżet państwa, to nie jest worek bez dna, z którego należy wyszarpywać kolejne dotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Młodzi emeryci do pracy 15.01.08, 22:07 :) Widzę, że jak zwykle mamy rolę Czarnego Luda, który opowiada straszne historie i wzywa do złego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Młodzi emeryci do pracy 15.01.08, 21:59 A to patologiczne myślenie. Zgodnie z Twoim rozumowaniem, najkorzystniejsze z punktu widzenia bezrobocia byłoby, gdyby wiek emerytalny wynosił np. 40-45 lat, bo wtedy rodziców w pracy zastępowałyby dzieci. To se ne da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.08, 18:04 A może nie stwarzać barier.Zatrudniają tylko rencistow, no bo mają dopłaty z PFRON.A może zabrać przywileje prokuratorom, sędziom, strażakom,strażnikom.A co zrobić z tymi co zdrowie stracili a tym samym stracili prawo do wykonywania zawodow, np;kierowcy,No tak popierający Stokłosa , Misztala chcieliby aby było jak najwiecej niewolników.Dla Rydzyka pieniądze są, a dla emeryta niema.Bandyci kapitalistyczni i ich pachołki zaczynają drążyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miźja Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.08, 11:09 popieram-robola-,ale czy nas ktoś wysłucha i poprze?Emeryt powinien mieć tyle aby przebywając na zasłużonej emeryturze,nie martwił się czy wystarczy mu na lekarstwa i opłatę komornego.A przecież młodzi ludzie nie chorują tak jak starsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.korbank.pl 11.01.08, 18:22 Typowo komunistyczne myslenie - przejsc na wczesniejsza emeryture, niech bogacze zarabiajacy 1000 brutto mnie utrzymuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.08, 19:39 Niech bogacze zarabiają, ale dadzą mi godnie żyć płacąć uczciwą pensję, a nie okradają .Znalazł się obrońca Wawrzeckiego,Stokłosy,Kulczyka..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.satfilm.net.pl 05.05.09, 16:21 trzeba się było uczyć głąbie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atibalo Młodzi emeryci do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 18:05 W 1989r Polska miała więcej oficerów LWP od Niemiec i Francji łącznie . Może ktoś poda do publicznej wiadomości - ile nasz kraj ma emerytów mundurowych . Młodych zdrowych CHŁOPÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 18:33 i są to ludzie którzy nie przepracowali 40 lat pracy ,zeby móc przejść na emeryturę tylko 15lat,to są dopiero darmozjady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a może tak Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 18:37 Miałem pewnego dnia mieć kontakt z klientem, powiedziano mi że to emeryt wojskowy więc na miejscu poszukuję człowieka stosownego wieku biorąc nawet poprawkę na tzw.mundurówkę.Szokiem dla mnie było widzieć człowieka 35 letniego super sprawnego dla którego ja 55 latek mógłbym być ojcem.Napracował się chłopina,zaliczono mu wojsko póżniej skończył marketing i z poważnym dyplomem odszedł na zasłużony odpoczynek.1.850.0 to była jego emerytura oczywiście netto po 15 latach pracy ponoć dość mała bo mógł mieć większa,facet od razu poszedł w biznesy bo wiadomo składka tylko zdrowotna.Pomyślałem sobie że ja jeszcze 10 lat będę wpłacać do ZUS od styczna 1.000zł/m- c aby w końcu po prawie 40 latach pracy dostać dzisiejsze 700-800 zł/m-c.Przed 1989 w słuzbach mundurowych praca była obciachem ale dlaczego poszczególne rządy ponoć solidarnościowe tego nie ukrócły. Pozdrawiam tyrających do 65 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytwoj Re: ma bo tak chce IP: 212.76.37.* 11.01.08, 18:43 To nie żołnierze zawodowi nie chcieli służyc w wojsku ale po wejściu do Nato kolejni ministrowie MON robili czystki,redukując armię o połowę!Ktos likwidował całe jednostki i ,zgodnie z ustawą o słuzbie, wysyłał młodych ludzi na tzw.wczesniejsze emerytury.W dodatku kiedys emerytury płaciło wojsko a od pewnego czasu płaci ZUS-wojsko pozbyło sie kłopotu,pozostało tylko wojskowe biuro emerytalne dla smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda jest inna Młodzi emeryci do pracy IP: 212.76.37.* 11.01.08, 18:38 a poczatek niech rząd zmieni przepisy w ustawie dot.limitów "dorywczej pracy".Są na dzisiaj brutto takie: LIMIT DOPUSZCZALNYCH PRZYCHODÓW DLA EMERYTÓW IRENCISTÓW 1.892,40 zł- miesięczny limit ograniczający. Ten limit powoduje brak zainteresowania obu stron zatrudnianiem.Oczywiscie limit to nie wszystko bo prawdziwy limit dla kazdego emeryta z osobna jest wyliczony na pdostawie wysokości jego emerytury-a więc zawsze jeszcze niższy,niz podają. Powoduje to również,ze "swoi"zatrudniają sią na umowa o dzieło(tu juz nie ma limitu)lub na tzw.pół etatu itd!Min.pracy ewidentnie robi sobie z nas kpiny,podając oficjalnie ,że emeryci niechcą pracować. A tymczasem kilka milionów emerytów dostaje dodatki wielokrotnie wyższe niż ich emerytury-co fatalnie obciąża ZUS.Te dodatki powinny płacić instytucje,które nadają te uprawnienia np.kombatantom-wojsko itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 19:50 Gość portalu: prawda jest inna napisał(a): > a poczatek niech rząd zmieni przepisy w ustawie > dot.limitów "dorywczej pracy". Kompletnie mylisz pojęcia! Żadnych limitów zarobków nie maja emeryci "normalni", tj 65 i 60 lat. Limity dotyczą emerytów wcześniejszych. Same wcześniejsze emerytury to jest zgroza. Każdemu sie opłaca przejść na wcześniejszą emeryturę, JEŚLI DAJĄ i dorabiać w ramach limitu, albo na czarno. Tyle, że to niesprawiedliwe i szkodliwe. Należy zlikwidować wcześniejsze emerytury i zrównać wiek dla kobiet i mężczyzn. Już to samo spowoduje, AUTOMATYCZNIE znaczne zwiększenie stopnia zatrudnienia ludzi w wieku powyżej 50 lat. Inaczej czekają nas kłopoty jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1125 Re: Młodzi emeryci do pracy 16.03.08, 09:28 Wiesz,wydaje mi sie,ze nic nie byloby automatycznie.Dlatego,ze nawet teraz,kiedy brakuje pracownikow nie ma boomu na tych powyzej 50 roku zycia.Gdyby nie emerytury pomostowe,wczesniejsze(ktorych nie popieram),panstwo(i my)mialoby na utrzymaniu rzesze bezrobotnych 50+.Nalezy pamietac,ze ci ludzie maja troche inne wyksztalcenie,kompetencje,zapewnie mniej sie doksztalcali w ciagu tych lat w pracy(oczywiscie generalizuje),a i teraz nie jest im latwo nadazyc za postepem.I wydaje mi sie,ze pracodawca majac mozliwosc wyboru,zatrudni mlodego,przeszkoli,przywiaze do firmy i bedzie mogl dlugo z niego korzystac,zamiast inwestowac w starszego,majacego swoje nawyki,brak pewnych umiejetnosci i krotki czas do emerytury.Wydaje mi sie,ze w takim ukladzie bardziej oplacalny bedzie mlody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Młodzi emeryci do pracy IP: 94.75.67.* 06.05.09, 11:50 ewa1125 napisała: > Wiesz,wydaje mi sie,ze nic nie byloby automatycznie.Dlatego,ze nawet > teraz,kiedy brakuje pracownikow nie ma boomu na tych powyzej 50 roku > zycia.Gdyby nie emerytury pomostowe,wczesniejsze(ktorych nie > popieram),panstwo(i my)mialoby na utrzymaniu rzesze bezrobotnych > 50+. (...) To znaczy, że dając im emerytury płatne z naszych pieniędzy oni przestali być na naszym utrzymaniu? A może część z nich znalazłaby pracę i mielibyśmy wtedy na utrzymaniu paru mniej? Pomyśl chwilę o matematyce: jak 5 milionów ludzi wpłaca a 25 milionów czerpie to jak nie ma być biedy? Jedyna rada dla Polaków: ZABRAĆ SIĘ DO ROBOTY! Polska kraj nierobów. To się nie może utrzymać. Co będzie, jak skończą się stocznie na sprzedaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.crowley.pl 11.01.08, 18:43 Ja wcale nie chciałam iść na wcześniejszą emeryturę, zostałam postawiona przed ścianą - albo pójdziesz na emeryturę albo obniżymy ci pensję. Do tej pory jestem dyskryminowa, nie dostałam podwyżki, dostaję niższą premię niż pozostali pracownicy. I co mam zrobić, dać się tak poniżać dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerycik Młodzi emeryci do pracy IP: *.acn.waw.pl 11.01.08, 18:50 Panstwo powinno promować ludzi którzy mimo uprawnień emerytalnych póżniej przejdą na zasłużony odpoczynek.Dziś nie ma motywacji do póżniejszego przechodzenia na emeryturę a jesli co to bardziej opłaci się na emeryturze dorabiać.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 19:56 Według nowych zasad (jeszcze jakoś nikt na tych nowych zasadach emerytury nie dostał), wysokość emerytury ma zależeć nie tylko od stażu pracy i zarobków (jak to jest teraz) ale i od prawdopodobnego czasu pobirania emerytury. Odraczjąc odejście powodujemy DUŻY wzrost miesięcznej emerytury. Według zasad dotychczasowych opłaca się przejść na emeryturę JAK NAJWCZEŚNIEJ. I to nas wykańcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka Młodzi emeryci do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 19:05 Czytam te opinie i włosy mi się jeżą. Jak łatwo ludzie ulegają rządowym ocenom i opiniom, chociażby takim o likwidacji bezrobocia na skutek naszych sukcesów gospodarczych. Samodzielnie myślący chyba wiedzą gdzie są ci bezrobotni. Polscy emeryci to bardzo złożona i indywidualna sprawa. Mówienie że obecnie młodzi ludzie muszą pracować na emerytów to też dowód braku ekonomicznej i prawnej edekacji. Moja znajoma 6 lat temu przeszła na emeryturę w wieku 55 lat bo pracodawca skorzystał z tego uprawnienia nakłaniając by kobieta po studiach, studiach podyplomowych,zrobiła miejsce młodym bezrobotnym. Dzisiaj na głodowej emeryturze musi dorabiać jako pomoc domowa ponieważ szukając pracy przez 6 lat spotykała się jedynie ze zdumieniem - 55 -latka szuka pracy! Co z tego że wyedukowana, mądra ze znajomością języków obcych. Wiek dyskwalifikował i tak niestety pozostało do dziś, no chyba że przynależy się do partii - tej właściwej aktualnie. Więc by coś napisać tutaj " w tym temacie" warto się nieco zastanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 19:40 Jeremiemu Mordasewiczowi powinno się odebrać przywilej publicznego wygłaszania takich andronów. leo-blog.blog.onet.pl/2,ID273534626,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
rychu501 Re: Młodzi emeryci do pracy 11.01.08, 20:01 Masz rację leo, jakim prawem pan Mordaseicz uzurpuje sobie prawo do wygłaszania takich poglądów, a swoją drogą gdyby popracował choć parę lat przy ładowaniu worków z nawozami, pracując na trzy zmiany szybko zmieniłby zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ernest29 Re: Młodzi emeryci do pracy 12.01.08, 17:59 Byłam w podobnej sytuacji, jak znajoma. W wieku 54 lat zlikwidowano mój zakład pracy. Przez rok szukałam pracy w wielkim mieście ,przechodząc przez 6 m-cy program aktywizacji zawodowej dla osób po 50 tce. W swoim zawodzie, wykszt. wyższe, nie miałam żadnej propozycji pracy. Wielkie zdziwienie, że smiem rywalizować z 25 cio latkami. Nikt mnie nie zaprosił na rozmowę. Gdy prosiłam osobiście o mozliwośc spotkania - otrzymywałam zwyczajową odmowę, że oddzwonią sami....I tak trwało rok. Przypłaciłam to ogromnym stresem i zdrowiem. Dlatego z ulgą odeszłam na wczesniejszą emeryturę w wieku 55 lat, bo miałam uprawnienia. Teraz mam chociaż na czynsz. Ale cały czas jestem gotowa do podjęcia jakiejkolwiek pracy, ale wiek mnie dyskwalifikuje, choć umysłowo i fizycznie czuję się b.sprawna. Ironiczne spojrzenia sa na porzadku dziennym. Więc nie szukam już nic, bo mogę nie wytrzymac. Takich ludzi na przymusowej wczesniejszej emeryturze jest wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuKa Młodzi emeryci do pracy IP: 83.238.199.* 11.01.08, 19:39 Ja mam 54 lata. 6 lat temu moj "ukochany" zakład pracy wypatrzył mnie i inne osoby mające po przeszło 25 lat pracy i 15 lat w szkodliwych warunkach i poprostu nie dajac nam wyboru zmusili do odejścia na zasiłek przedemerytalny. No, że tym sposobem my "starzy" zwolnimy miejsca pracy młodym. Wcale tych młodych nie zatrudnili, a wciąż zwalniali. Tym co zostali płacą groszowe pensje-czasami niższe od mojego zasiłku przedemerytalnego. To najbardziej boli i kto mi powie po co miałabym teraz tam pracować. W tym roku przejdę na wcześniejszą emeryturę i cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulka luKA masz racje IP: *.ipm.pl 11.01.08, 20:33 luKa - to moja cala sytuacja... opisalas to jak trzeba.... tylko masz wiecej szczescia odemnie bo mozesz przejsc na wczesniejsza emeryture a mnie brakuje jeszcze 2 lata...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: luKA masz racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 22:53 Zyczę ci abyś doczekał . Wczoraj zmarł mój sąsiad n 1 dzień przed emeryturą . 45 lat płacenia składek w pis ... Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria.ewa Młodzi emeryci do pracy 11.01.08, 20:23 Chyba ich pogięło! Kobieta po 40. ma takie szanse na nowa prace jak kanarek na zadziobanie tygrysa. A po 50 to powinna skoczyc z mostu! Dlatego radzę decydentom zleźć z piedestału i rozejrzeć sie w realu! Mam studia, duzo praktyki i po zlikwidowaniu trzech kolejnych firm jako 50 latka zaczęłam szukac pracy. Jedyna propozycja to sporzatanie, a i tak niechętnie, bo za madra! Zycze spełnienia wszystkiego dobrego pomysłodawcom! Odpowiedz Link Zgłoś
tymoteusz.a Re: Młodzi emeryci do pracy 11.01.08, 21:31 Wyczytane w necie: Emerycie! Jesteś patriotą? Kochasz swoją Ojczyznę? To zejdź z tego świata - będzie więcej pieniędzy dla rządzących! Pracowałem w firmie, w której wiele osób miało uprawnienia do wcześniejszej emerytury. ZZ wymusiły na zarządzie to, że wprowadzono "odprawę motywacyjną" do przejścia na emeryturę (w młodym wieku, nawet 50 lat). I wielu z tego skorzystało. Mnie też wysłano na dożywotni urlop po skończeniu 55 lat (bez odprawy motywacyjnej). Tylko ze swoim zdrowiem nie nadaję się już do pracy zgodnej z wyuczonym zawodem (maszyny drogowo-mostowe). A praca by była! Pozdrawiam młodych emerytów! A. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Młodzi emeryci do pracy 11.01.08, 20:31 Oj Mordasewicz przymknijcie sie wreszcie taki z was ekonomista jak z koziej d..y trąba.Co wy wiecie o PRAWDZIWEJ pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZygZag Czyn społeczny IP: *.gprs.plus.pl 11.01.08, 21:41 Emeryci popierajcie władze czynem!!! Umierajcie przed terminem!!! Stare, a jak aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Młodzi emeryci do pracy IP: *.6.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 11.01.08, 22:18 Sprawa emerytów jest tak banalnie prosta,że tylko politycy nie mogą tego zrozumieć. Jeśli stosujemy wszelkie porównania do unii europejskiej to proszę zaproponować ludziom takie same zarobki. Na pewno nauczyciel dyplomowany z 30 letnim stażem, gdy dostanie tyle co nauczyciel w Niemczech lub Anglii nie będzie nawet myślał o emeryturze. A póki co chce iść od tej szkolnej wrzawy bo najzwyczajniej ma dość tego wyzysku. On nie rezygnuje z pracy tylko ucieka przed wyzyskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
frankafiranka Re: Młodzi emeryci do pracy 11.01.08, 22:55 Prawo do wcześniejszej emerytury dla nauczycieli to już tylko wspomnienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jg2007 Młodzi emeryci do pracy IP: *.icpnet.pl 11.01.08, 22:40 Teoretycy Bochniarz, Mordasewicz i odrestaurowany Boni a kyszzzzzzzz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaść Młodzi emeryci do pracy IP: *.bsk.vectranet.pl 11.01.08, 23:19 Żołnierz zawodowy ze zlikwidowanej jednostki wojskowej musi przejść na emeryturę po 15 latach służby . Dostanie emeryturę stanowiącą 40% zarobków. Jeżeli zarabia 2000 zł to otrzyma emeryturę w wysokości 800 zł brutto. W większości ma 35 lat życia, żonę i dwoje dzieci. Co ma robić? Przecież umie jedynie być żołnierzem. Ma wybór albo pociąg albo rzeka albo się powiesić. Wyjmijcie ręce z kieszeni żołnierzy oni emerytury otrzymują z MON a nie z ZUS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pi A MON otrzymuje pieniądze z księżyca? IP: *.233.udn.pl 12.01.08, 00:05 Czy z MON-zus czy z ZUS to i tak z podatków. ZUS dostaje też dotacje bo jest więcej do wypłaty niżwpływa skladek. Szwagier ma 45 lat - dostaje około 1800 wijskowej emerytury. Ma wykształcenie techniczne- mógłby spokojnie pracować poza wojskiem - Ale po co jak ma taką kasę? Jak się likwidowało np. PGR to pracownicy poszli na zieloną trawkę. Wy dostaliście kasę i jeszcze marudzicie. Nie jest winą żołnierzy, że mieliśmy tak liczną armię ale też nie moją. p.s. Uważam, że powinno się byłych wojskowych przekwalifikować a nie płacić emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 Re: A MON otrzymuje pieniądze z księżyca? 12.01.08, 15:05 Po przejściu na emeryturę wojskową (jednostka rozwiązana) miałem propozycje przekwlifikowania. Tylko nic nie było pokrewnego z moim wykształeceniem. Jestem mechanikiem, specj. eksploatacja maszyn. A miałem propozycje na ochroniarza lub na informatyka - serwis kas fiskalnych. Przekwalifikowałem się sam. Byłem kier. wydz. utrzymania ruchu w firmie o zupełnie odmiennym profilu produkcji niż wojsko. Potem byłem specjalistą ds. organizacji (pracy, obsługi prawnej). Musiałem "dopracować" ponad 10 lat do brakujących mi 5 lat wysługi wojskowej. I cały czas byłem "bity" po kieszeni. Zmiany przepisów emerytalnych zawsze pozbawiały mnie "praw nabytych": zmniejszono wskaźnik procentowy za rok wysługi, zmieniono na niekorzyć sposób waloryzacji emerytury. I teraz po prawie 30 latach (po przeliczeniu) wysługi wojskowej mam nieco ponad 1700PLN na rękę. Oraz stracone zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Może w końcu w mundurówce porządki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 23:25 To chyba nie jest normalne, że pseudo-mundurowy (siedzący za biurkiem całe życie) może iść na emeryturę po 15-20 latach pracy i dostaje jej tyle, że niejeden chciałby mieć taką wypłatę. Rozumiem, że nie chcemy biegających z karabinami 60-latków, tak więc mam tu na myśli zracjonalizowanie tego systemu i zostawienie przywilejów tym, którym naprawdę się one należą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaść Re: Może w końcu w mundurówce porządki??? IP: *.bsk.vectranet.pl 11.01.08, 23:28 Gość portalu: marek napisał(a): > To chyba nie jest normalne, że pseudo-mundurowy (siedzący za biurkiem całe > życie) może iść na emeryturę po 15-20 latach pracy i dostaje jej tyle, że > niejeden chciałby mieć taką wypłatę. Rozumiem, że nie chcemy biegających z > karabinami 60-latków, tak więc mam tu na myśli zracjonalizowanie tego systemu i > zostawienie przywilejów tym, którym naprawdę się one należą. /////////////////////// Jeżeli 800 zł. brutto to wielka wyłata to gratuluję dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miźja Młodzi emeryci do pracy IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.08, 12:11 W tym roku odchodzę na wcześniejszą emeryturę po 40-latach pracy i będę miała 900 zł.emerytury.Z jednej strony to jestem bardzo zadowolona , gdyż już nikt nie będzie mnie dręczył i psychicznie wykańczał,a z drugiej strony trochę mi smutno, gdyż pracując daję z siebie wszystko i robię to co lubię. Niestety od 10-lat wszystkie osoby w podobnym wieku,otrzymywały podwyżki bardzo minimalne. Nie mam wykształcenia wyższego,a to że mam doświadczenie zawodowe nie było podstawą do awansu.Stawiają na młodych ze studiami i chwała im za to.W mojej instytucji jednak młodzi za nic nie chcą mieć kontaktu z interesantami, chcą mieć dużo kasy a nic nie robić."Starzy" pracownicy są obecnie wykorzystywani do maksimum.Nie dostaję podwyżki ani nagrody, bo już mi się nie należy, gdyż już za niedługo odchodzę.Nie miałam nigdy dużej kasy i jej nie będę miała, ale będę miała emeryturę. Swoim koleżankom /w podobnym wieku/ które muszą jeszcze pracować do 60-tki bardzo współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dna Młodzi emeryci do pracy IP: *.aiut.com.pl 15.01.08, 09:51 Wszyscy mają rację. Tylko przy 10% bezrobociu skargi na brak pracowników wyglądają na z lekka przesadzone. Ale konia z rzędem temu, który znajdzie pracę dla osoby 55+. Na wszelki przypadek idę na wcześniejszą - szans na podwyżkę brak. To po co się męczyć? Nie rozumiem tych co narzekają na brak wykwalifikowanych robotników i techników. Przecież kiedy likwidowano szkoły to nikt nie protestował. Sam pamiętam jak gdzieś 10 lat temu viceminister odpowiedzialny za górnictwo zapowiadał wstrzymywanie naboru do szkół górniczych i likwidację szkół - miał to być sukces. Uwagę o tym, że jest to najlepszy sposób nie na restrukturyzację a likwidację górnictwa powiedzmy zlekceważył. No i mamy poszukiwania górników na rynku pracy. To się nazywa "nieoczekiwana czy niezamierzona reakcja systemów społecznych". Zwykle występuje tam gdzie ktoś siłowo wprowadza genialne, proste i szybkie rozwiązania - najczęściej tabłędne. Ślicznym przykładem są biopaliwa - z rozwiązania stają się problemem. Miłych spekulacji i gdybania. A rząd niech skłoni pracodawców do przyjmowania 50+ bo ludzkość raczej lubi pracować tylko za sensowne wynagrodzenie i w sensownej atmosferze. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Młodzi emeryci do pracy 15.01.08, 11:03 Gość portalu: dna napisał(a): > szans na podwyżkę brak. To po co się męczyć? Aby mieć szacunek dla samego siebie. Aby nie czuć się pasożytem, żerującym na cudzej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukająca pracy Młodzi emeryci do pracy IP: *.stimo.net 18.01.08, 20:25 Jestem na emeryturze nie dlatego, że chciałam ale dlatego, że musiałam. Od 1,5 roku szukam pracy i nie znalazłam, dlatego uważam, że niektórzy zanim zaczną krytykować emerytów niech się dobrze zastanowią co piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shedows Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.08, 21:37 Jakby mieli robotę a nie mordęgę w polskiej firmie to by pracowali- głupku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerytka "MLODA" Młodzi emeryci do pracy IP: *.elk.mm.pl 30.01.08, 17:35 To juz bezczelnosc, ze "mlodzi emeryci" kosztuja cos panstwo!!! Cale zycie na to harowalam, zabierano mi stale na jakies beznadziejne fundusze-zdrowotne, rentowe, emerytalne,GDZIE ONE SA pytam i DZIS ktos kto jeszcze nie wie ze emerytem bedzie wkrotce, a czas szybko leci, wygaduje totalne bzdury o koszcie utrzymania emerytow. Kazdy emeryt na swoja emeryture nazbieral ale wiecej bylo zlodziei, wiec pieniadze wyparowaly. NIKT NAS EMERYTOW NIE UTRZYMUJE, ale utrzymujemy zlodziei na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Młodzi emeryci do pracy 30.01.08, 18:15 Gdzie one są? Składka zdrowotna - wydana na pensje dla twoich lekarzy, szpital gdzie leżałaś, koszt leków za które płaciłaś całe życie, tylko drobną część itd. Składka chorobowa - wydana na wypłacanie ci pensji, w czasie kiedy nie pracowałaś z powodu choroby. Składka emerytalna - wydana na utrzymanie emerytów. Jeśli nie wpłacałaś pieniędzy do funduszu emerytalnego, nie masz żadnych uzbieranych pieniędzy. PRL zorganizował to tak, że szły one bez podziału na konta do jednego worka i były wydawane na utrzymanie ówczesnych emerytów i rencistów. A że młodych emerytów i nieuzasadnionych rencistów zawsze był w Polsce bardzo wielu, zostały wydane całkowicie i jeszcze dużo zabrakło. Teraz ty chcesz podobnie, przedwczesnej emerytury, na którą pracują inni. Czy chcesz aby twoje dzieci były obciążone kosztem utrzymania darmozjadów, podobnie jak ty, zostałaś obciążona utrzymywaniem 35 letnich emerytów milicyjnych, 45 letnich emerytowanych nauczycieli, nikowców, górników itp? Jesteś oburzona, że "oni" ukradli twoją emeryturę. Nie rozumiesz, że robisz to samo swoim dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi Re: Młodzi emeryci do pracy IP: 82.160.201.* 10.07.08, 00:26 Zbierając pieniądze sam na własne konto bez pośredników wypłacałbyś sobie emeryturę,a urządzono to tak , zapomina się że sie zabrało, a oddając wypomina ,że inni na tą emeryturę pracują. To co nastąpi po wypłacie pierwszych emerytur wg nowego systemu, będzie dla nowych emerytów ogromnym zaskoczeniem. Prywatyzując majątek należało dofinansować fundusz emerytalny, ale w naszym kraju mądrość życiowa to coś co dawno już nie istnieje. Każdy zdrowy człowiek raczej ma satysfakcję z tego że pracuje a jak uda mu sie znaleźć pracę,bez wyścigu szczurów, w której go doceniają, nie myśli o emeryturze. Na emeryturę większość odchodzi z przymusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samo Młodzi emeryci do pracy IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 10.03.08, 13:55 Najlepiej rządzić zwaśnionym społeczeństwem bo narodu w Polsce już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Młodzi emeryci do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 15:34 bo jest za granicą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Młodzi emeryci do pracy IP: 94.75.67.* 06.05.09, 12:00 Gość portalu: samo napisał(a): > Najlepiej rządzić zwaśnionym społeczeństwem bo narodu w Polsce już nie ma. Polacy to był naród szlachecki. Tego narodu już nie ma. Nowy nie powstał, bo i skąd i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś