Dodaj do ulubionych

Historia rachunku

IP: *.centertel.pl 30.01.08, 20:05
Chciałabym się dowiedzieć czy jako właścicielka konta bankowego mam prawo do
szczegółowej historii prowadzonego rachunku.Słyszałam, że raz na pół roku
przysługuje nam prawo do w/w historii rachunku(kto wchodzil nam na
konto-chodzi o pracownikow, ile razy i czy byli do tego upoważnieni).Kiedy
poprosiłam na piśmie o szczegółową historie moja prośba została zignorowana.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Historia rachunku 30.01.08, 21:24
      Informacje o nazwiskach pracowników banku? Chyba żartujesz...
      • Gość: Anna Re: Historia rachunku IP: *.centertel.pl 30.01.08, 22:22
        To jest bardziej zawiła sytuacja. Mamy podejrzenia wobec jednej osoby z rodziny
        pracującej w banku, ktora prawdopodobnie przeglada nasze konto poniewaz od osób
        trzecich dowiedzialam sie jaki jest nasz stan rachunku.Ta osoba wskazuje czlonka
        mojej rodziny od ktorej owe informacje uzyskala. Wybacz ale chyba mam prawo
        sprawdzic zaistnialą sytuacje...Podobno bank raz na pol roku ma obowiazek na
        nasza wyraźna prośbe szczegółową historie rachunku przedstawic.Mam prawo
        wiedzieć czy osoby nieupoważnione przegladają moje konto ponieważ bez wyraźnej
        dyspozycji wchodzić im na moje konto w celach zaspokojenia chorej ciekawości nie
        wolno!
        • krzysztofsf Re: Historia rachunku 30.01.08, 23:30
          Pomylilo ci sie z BIK - tam raz na pol roku mozna za "symboliczna oplata" otrzymac informacje o wpisach i ktore banki sprawdzaly twoja osobe.
    • Gość: DeFacto Re: Historia rachunku IP: *.szn.vectranet.pl 13.03.08, 23:47
      Jestem pracownikiem banku i pierwszy raz słyszę o prawie którym mówisz.
      Mamy prawo przeglądać rachunki klientów, ale nie chodzi o zaspokajanie ciekawości, a o wyselekcjonowanie osób którym możemy zaproponować jakieś produkty (lokaty, karty, kredyty...). Jeżeli ktoś, jak mówisz robi to ze zwykłej ciekawości i w dodatku zdradza tajemnicę bankową (bo tym jest informowanie osób trzecich o stanie twojego konta, a nawet o tym, że je posiadasz)to należy zgłosić to do jego przełożonych, lub do prokuratury. Na to jest paragraf. Pomijam względy etyczne. Zawsze też możesz zmienić bank jeżeli mu nie ufasz.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Janusz Re: Historia rachunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 16:28
        Skarga do Rzecznika Praw Obywatelskich oraz KNF-u zawsze pomaga. Jak
        bank usłyszy o audycie z KNF-u to dostanie szału :)
        Z prokuraturą raczej ostrożnie bo oni i tak to oleją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka