Dodaj do ulubionych

Nationwide

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 12:50
Czy wiecie coś nt. tej firmy (zakład ubezpieczeń na życie), a konkretnie ich
program PIN (lub podobna nazwa). Jest to inwestowanie, poprzez Nationwide, w
fundusze inwestycyjne (kilka tfi do wyboru). Pobierają, jako opłatę roczną
naliczaną każdego dnia, 2,4% od wpłaconych (lub stan na dany dzień - nie
jestem pewien) środków na poszczególnych funduszach. W przypadku rezygnacji,
w ciągu pierwszych 3(5) lat, pomniejszają uzyskaną kwotę z umorzonych
jednostek uczestnictwa o 3-5%.
Czyli jest to kolejny pośrednik na rynku (tfi - klient).
Wbrew pozorom, a tak można zrozumieć, nie ma tutaj nawet cząstki
ubezpieczenia na życie.
W tej chwili nie ma możliwości składania zleceń telefonicznych (Internet też
jest im obcy).

Co sądzie o podpisywaniu umowy z nimi ?
Może jest lepszy sposób inwestowania w różne tfi (bez konieczności
zakładania ror-u; mBank tego wymaga), i nie płacić opłaty manipulacyjnej
(zakupu/umozenia/dystrybucyjnej).
Zastanawiam mnie z czego i w jakiej wysokości dostają agenci tej firmy (a
mocno "atakują", żeby tylko wpłacić trochę grosza).
Jeżeli te 2,4% - to co zarabia Nationwide ?
Jeżeli z tej opłaty "karnej" (3-5%) - przecież jeżeli klient przetrzyma np.
6 lat to agent (Nationwide) kasy by nie dostał.
Może to też ktoś mi wytłumaczy.

Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Filip Re: Nationwide IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.03, 16:58
      Nie zaprzątałbym sobie nimi głowy, przecież w te fundusze można inwestować
      bezpośrednio , po co pośrednik?
      • Gość: Kuba15 Re: Nationwide IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 19:49
        I to jest to.
        Oczywiście, że można bezpośrednio.
        Jednak stan jest taki, że wiele osób (a rośnie szybko) decyduje się na taką
        formę pomnażania pieniędzy.
        Szukam wyjaśnienia tego stanu - czy ja coś nie wiem, czy też to ludzie (zasada
        owczego pędu) mają złe informacje. Skłaniam się do tego drugiego. A znając
        pośredników z branży finansowej wiem, że są to ludzie bez przygotowania
        merytorycznego, a przed oczami mają tylko mamone. Trzeba im przyznać, że jedno
        potrafią - ściemniać ludzików (często 50-70 latków), którzy nic nie wiedzą, a
        sąsiadce Krysi (agent) wierzą, że ona dużo wie, a jak powiedziała "zarobicie
        na pewne (a lokują szmal w fundusz akcji) dużo pieniędzy" - o nic więcej nie
        pytają".
        Tak zastanawiam się czy nie powtórzy się sytuacja co w przypadku życiówek z
        funduszem inwestycyjnym - ludzie podpisali polisy, a póżniej mówili, że "ona
        mnie namówiła".

Pzdr.
    • gwojtek1 Re: Nationwide 07.09.03, 20:32
      witam!
      Na rynku możesz kupić bezpośrednio wiele funduszy. Opakowanie funduszu
      inwestycyjnego w świadczenie ubezpieczeniowe to sposób na kilka korzysci prawno-
      podatkowych dla ciebie.Nie zastanawiłabym się co z tego ma pośrednik-Nationwide
      podoba mi się gdyż ujawnia wszystkie koszty i daje możliwość KONTROLI rachunku
      przez internet-korzystam z ich produktów( mimo iż mam niedouczonego doradcę).
      Sądzę że w posiadanym zakresie są najuczciwsi na rynku.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Filip Re: Nationwide IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.03, 01:03
        gwojtek1 napisał:

> Opakowanie funduszu inwestycyjnego w świadczenie ubezpieczeniowe to sposób na
        > kilka korzysci prawno podatkowych dla ciebie.

Niby jakich? Próbowałem ostatnio wpisać w kontrakt menedżerski jak to
        nazywasz 'świadczenie ubezpieczeniowe' i się mocno rozczarowałem. To wszystko
        wchodzi normalnie w dochody.

>Nie zastanawiłabym się co z tego ma pośrednik-Nationwide

A ja tak. Nikt nie działa charytatywnie ;(

> podoba mi się gdyż ujawnia wszystkie koszty i daje możliwość KONTROLI
        >rachunku przez internet-

Taką samą kontrolę przez internet mam jak sam inwestuję np. z ekonta w mbanku.

I jeszcze jedno. Buszując w internecie natrafiłem ostatnio na strony
        niemieckich "specjalistów", którzy oferują założenie konta w banku offshore
        (niewymienionym z nazwy) za 400 euro. Z opisu zorientow3ałem się o jaki bank
        chodzi. Numer w tym, że konto zakłada się tam bezpłatnie.
        Jak mówił menedżer Abby Stig Anderson "ludzie nie są tak głupi jak się to
        powszechnie wydaje. Są jeszcze głupsi". Pozdrawiam

• Gość: b_suchodolska Re: Nationwide IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.03, 20:40
          Gość portalu: Filip napisał(a):

> gwojtek1 napisał:
          >
          > > Opakowanie funduszu inwestycyjnego w świadczenie ubezpieczeniowe to sposób
          > na
          > > kilka korzysci prawno podatkowych dla ciebie.
          >
          > Niby jakich? Próbowałem ostatnio wpisać w kontrakt menedżerski jak to
          > nazywasz 'świadczenie ubezpieczeniowe' i się mocno rozczarowałem. To wszystko
          > wchodzi normalnie w dochody.

myślę, że gwojtek1 miał na myśli, że jesli ktoś otrzyma w spadku kwotę z
          polisy, o jakiej mowa, nie zapłaci ani grosza podatku, bez względu na wysokość
          kwoty. Jeśli tę samą kwotę odziedziczy w inny sposób, kłania się ustawa o
          podatku od spadków i darowizn...i podatek naliczany ze wzgledu na stopień
          pokrewienstwa i wysokośc spadku...
          Niektórzy polisy kupują po to, by ich bliscy mieli za co po ich śmierci przejąć
          majątek, inni myślą tylko o sobie...
          • Gość: Filip Re: Nationwide IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.03, 23:35
            Gość portalu: b_suchodolska napisał(a):

> myślę, że gwojtek1 miał na myśli, że jesli ktoś otrzyma w spadku kwotę z
            > polisy, o jakiej mowa, nie zapłaci ani grosza podatku, bez względu na
            wysokość
            > kwoty. Jeśli tę samą kwotę odziedziczy w inny sposób, kłania się ustawa o
            > podatku od spadków i darowizn...i podatek naliczany ze wzgledu na stopień
            > pokrewienstwa i wysokośc spadku...

To troszkę pokrętne rozumowanie. Aby zabezpieczyć bliskich na wypadek
            niespodziewanej śmierci wystarczy zawrzeć klasyczną polisę na życie z
            odpowiednio wysoką sumą ubezpieczenia. Natomiast polisa z funduszem
            inwestycyjnym służy zwykle samemu uposażonemu, aby po 'dożyciu' mógł skorzystać
            z renty kapitałowej, traktowanej jako quasi-emerytura. Właściciele takich polis
            raczej nie zakładają faktu swojej nagłej śmierci. A dla samego gromadzenia
            kapitału, firma-ubezpieczyciel typu Nationwide jest po prostu niekorzystna, bo
            pobiera jako zbędny pośrednik wysoką prowizję.

> Niektórzy polisy kupują po to, by ich bliscy mieli za co po ich śmierci
            > przejąć majątek, inni myślą tylko o sobie...

A niektórzy burżuje jedzą na śniadanie kawior popijając szampanem... w tym
            czasie biedne dzieci głodują ... etc. etc.
            • Gość: b_suchodolska Re: Nationwide IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 07:48
              > Gość portalu: b_suchodolska napisał(a):
              >
              > > myślę, że gwojtek1 miał na myśli, że jesli ktoś otrzyma w spadku kwotę z
              > > polisy, o jakiej mowa, nie zapłaci ani grosza podatku, bez względu na
              > wysokość
              > > kwoty. Jeśli tę samą kwotę odziedziczy w inny sposób, kłania się ustawa o
              > > podatku od spadków i darowizn...i podatek naliczany ze wzgledu na stopień
              > > pokrewienstwa i wysokośc spadku...
              >
              > To troszkę pokrętne rozumowanie. Aby zabezpieczyć bliskich na wypadek
              > niespodziewanej śmierci wystarczy zawrzeć klasyczną polisę na życie z
              > odpowiednio wysoką sumą ubezpieczenia. Natomiast polisa z funduszem
              > inwestycyjnym służy zwykle samemu uposażonemu,

jedno sprostowanie- raczej ubezpieczonemu

aby po 'dożyciu' mógł skorzystać
              >
              > z renty kapitałowej, traktowanej jako quasi-emerytura. Właściciele takich
              polis
              >
              > raczej nie zakładają faktu swojej nagłej śmierci.

To było wskazanie korzyści, które moga się pojawic w określonych okolicznościach

A dla samego gromadzenia
              > kapitału, firma-ubezpieczyciel typu Nationwide jest po prostu niekorzystna,
              bo
              > pobiera jako zbędny pośrednik wysoką prowizję.
              Nie znam dokładnie oferty, więc na ten temat nie piszę.
              Generalnie zgadzam się z Twoją wypowiedzią.
              >
              • Gość: Kuba15 Re: Nationwide IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 21:28
                Włączam się (trochę mnie nie bylo).
                Trochę zgubiłem się w przedstawionym powyżej toku myślenia.
                Jeden przykład właściwego, moim zdaniem, kształtu inwestowania/zabezpieczenia
                rodziny (posiadane środki np. 50.000,00zł):

1. bezpośrednia wpłata (kwota: 49.850,00zł) w ramach programu systematycznego
                inwestowania danego tfi (czyli opłata manipulacyjna zbliżona do 0%);
                2. zawarcie rocznej (później przedłużanej) umowy ubezpieczenia następstw
                nieszczęśliwych wypadków (składka: 150,00 zł) z sumą ubezpieczenia o wartości
                50.000,00 zł (zakres: całodobowy)

Podsumowanie:
                1. tfi - efektywnie lokujemy praktycznie pełną wartość posiadanych środków,
                2. nnw - opłacamy niewielką (a jeszcze możemy ją ograniczyć poprzez np.
                zawarcie umowy grupowej) i zabezpieczamy interes swój (w przypadku np.
                inwalidztwa) oraz pozostałych członków rodziny.

Pzdr.
                • Gość: Filip Re: Nationwide IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.03, 22:10
                  Jedna bezpośrednia wpłata nie może być programem systematycznego inwestowania!

Bo o ile ja tym razem dobrze zrozumiałem, to piszesz o jednorazowej inwestycji
                  w wysokości prawie 50 tys. zł.

Taką kwotę można sobie samemu podzielić na swój portfelik inwestycyjny np.
                  wedle schematu 30% f. obligacji, 30% f. mieszane, 30% f. akcyjne i 10% f.
                  skarbowe i zainwestować. Na stronach mbanku jest taka prosta ściągawka jak
                  podzielić inwestowane pieniądze w zależności od oczekiwań. Pozdrawiam
                  • Gość: serg Re: Nationwide IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.09.03, 18:27
                    Przepraszam, że się wtrącam, ale czy ktoś policzył na konkretnym przykładzie
                    jak wygląda inwestowanie w TFI bezpośrednio i w Nationwide.

- Wybierając do inwestowania TFI, które macie na myśli, czy ten fundusz zawsze
                    będzie dobry. Wybierając 2 lub 3 lub 6 funduszy bezpośrednio w mBanku(które
                    nadzień dzisiejszy warto wybrać?)czy możemy być pewni, że nigdy ich nie
                    zmienimy ? Każda zmiana kosztuje (bezpośrednie f.akcyjne prowizja wstępna nawet
                    i 5%)
                    - Nationwide oferuje zmiany funduszy bezpłatnie itd.

Warto posiadać (rejestr)fundusze bezpośrednio kupione, warto posiadać
                    Nationwide (jako długoterminową inwestycję). Każdy produkt ma swoje zalety.
                    • sara33 Re: Nationwide 22.09.03, 09:24
                      Wybierając fundusz gwarantowany Nationwide nie ma zadnych oplat za zarzadzanie,
                      tylko przy wyplacie w pierwszym roku potracane jest 5% i potem kolejno 4%-1%, a
                      od szostego roku zero%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka