Dodaj do ulubionych

pity: ulga na internet

IP: *.eastwest.com.pl 01.03.09, 18:49
Z góry przepraszam jeżeli: a/ktoś już o to pytał; b/ to nie to forum;
c/cokolwiek innego, co zamiast odpowiedzi na temat rodzi jakieś połajanki.

A teraz do rzeczy: czy mogę skorzystać z ulgi za internet w mieszkaniu, w
którym mieszkałam przez kilka miesięcy minionego roku? Nie byłam zameldowana,
mieszkanie udostępnił mi za darmo ojciec, umowa z dostawcą internetu była na
mnie i mam faktury. Teraz mieszkam już zupełnie gdzie indziej.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: pity: ulga na internet 01.03.09, 19:11
      1. 100 razy było - wyszukiwarka.
      2. Google.
      A teraz po części oficjalnej ;-) :
      Najważniejsze że masz faktury na ciebie. Jedyna wątpliwość dotyczy miejsca
      zamieszkania. Warunek:

"Miejsce zamieszkania, w stosunku do którego dokonywane jest odliczenie, powinno
      być zgodne z miejscem zamieszkania, określonym w formularzu NIP-1 lub NIP-3,
      złożonym w urzędzie skarbowym. Nie musi to być miejsce zameldowania, jednak musi
      to być faktyczne miejsce zamieszkania podatnika. W przepisie mowa jest o jednym
      lokalu (budynku), toteż podatnicy posiadający więcej niż jeden lokal mieszkalny
      połączony z Internetem, będą musieli się zdecydować na odliczanie wydatków z
      jednego z nich.

Jeżeli podane w formularzu NIP-1 masz inne miejsce zamieszkania, niż to, w
      stosunku do którego odliczasz Internet, złóż formularz aktualizacyjny NIP-1 albo
      NIP-3".

Jeżeli złożyłaś NIP-1 lub NIP-3 wszystko jest OK. Jeżeli mieszkasz tam nadal -
      złóż go wraz z zeznaniami rocznymi. O ile jednak rozumiem - obecnie tam nie
      mieszkasz.

Przepisy podatkowa nie definiują pojęcia „miejsce zamieszkania”
      Jeden z innych przepisów, ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych,
      określa co jest pobytem stałym i czasowym. Nie można jednak tego utożsamiać z
      pojęciem miejsca zamieszkania w rozumieniu przepisów ustawy o podatku dochodowym
      od osób fizycznych.

I tak według art. 6 ust. 1 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych
      pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym
      adresem z zamiarem stałego przebywania, zaś według art. 7 ust. 1 tej ustawy
      pobytem czasowym jest przebywanie bez zamiaru zmiany miejsca pobytu stałego w
      innej miejscowości pod oznaczonym adresem lub w tej samej miejscowości, lecz pod
      innym adresem.

Nie można nie wspomnieć, iż definicja miejsca zamieszkania znajduje się w
      kodeksie cywilnym w art. 25, który stanowi, iż miejscem zamieszkania osoby
      fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego
      pobytu. Dalej kodeks cywilny stanowi w art. 28, iż można mieć tylko jedno
      miejsce zamieszkania.

Tym samym przepisy kodeksu cywilnego wyjaśniają, iż przesłankami, które są
      kluczowe dla określenia, gdzie dana osoba ma miejsce zamieszkania sprowadzają
      się do materialnego faktu przebywania w danej miejscowości (ta przesłanka ma
      wymiar obiektywny) i dość abstrakcyjnego faktu jakim jest zamiar stałego pobytu
      w danej miejscowości (ta przesłanka ma wymiar subiektywny).

Oczywiście obie przesłanki muszą wystąpić łącznie, żebyśmy mogli mówić o miejscu
      zamieszkania danej osoby, co nie oznacza, iż nie można opuszczać miejsca
      zamieszkania na czas krótszy albo dłuższy.

W praktyce oznacza to, że jakie będzie miejsce zamieszkania, zależy tylko od
      samego podatnika. Można powiedzieć, że miejscem zamieszkania podatnika będzie ta
      miejscowość, którą uczynił on ośrodkiem swej życiowej działalności z uwagi na
      powiązania o charakterze majątkowo-gospodarczo-ekonomicznym czy też
      rodzinno-osobistym. W tym zakresie nie obowiązują żadne ograniczenia czasowe.
      Ważne jest, aby podatnik w danej miejscowości przebywał z zamiarem stałego pobytu.

Innymi słowami: Jeżeli nie powiadomiłaś US o swoim ówczesnym miejscu
      zamieszkania - możesz odliczyć, ale lepiej upewnij sie w swoim US jak oni to
      interpretują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka