Dodaj do ulubionych

Gdzie konto dla studenta?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 15:22
Witam,

nie jestem ekspertem w sprawach bankowości, dlatego proszę o radę. W którym
banku założyć konto? Jestem pracującym studentem i chciałbym gdzieś ulokować
swoje pieniądze. Na dzień dzisiejszy mam konto w Polbanku, z którego jestem
bardzo niezadowolony, przede wszystkim ze względu na "ciężką" obsługę. Moje
wymagania jeśli można to tak uznać :) to:

- karta wyrobiona za darmo
- duża sieć bankomatów i bankomatów darmowych (chociażby Euronet)
- najlepiej darmowe prowadzenie konta, a przy tym min. kwota na koncie bardzo
niska lub nawet zerowa (pewnie tego akurat nie ma)
- tanie przelewy przez internet
- bez konieczności wpłaty określonej sumy pieniędzy na konto

myślałem nad mBankiem, Toyota Bank, Ing,ale nie wiem czy to dobry trop.

pozdrawiam,
Patrick
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: Gdzie konto dla studenta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 16:18
      Osobiście nie korzystam, ale słyszałam dobre opinie o ING Śląskim.
      • Gość: patrick Re: Gdzie konto dla studenta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 16:33
        dzięki, proszę jeszcze innych o opinie. pzdr.
        • krzysztofsf Re: Gdzie konto dla studenta? 06.04.09, 09:13
          mbank (duza ilosc bezplatnych bankomatow)+ jakis marmurek, zeby tam mozna bylo
          wplacac gotowke i wyplacac wieksze kwoty.
          Na marmurek przeanalizuj co masz w poblizu sfery zyciowej.
          Np. bzwbk konto<30 , gettinbak , bgz ma chyba tez jakis tanie.
          Praktycznie wiekszosc bankow ma tanie lub bezplatne konta dla studentow, ale
          trzeba pilnowac wypowiedzenia umowy, zanim przeksztalci sie w drogie dorosle
          konto (i pamietac o zachowaniu pisemnego potwierdzenia wypowiedzenia)

Przyjemne jest konto online w Eurobanku, jesli zrezygnujemy z ich karty
          debetowej i wyplacamy gotowka w banku + troche pieniedzy przerzucimy do mBanku
          pod wyplaty z bankomatow. Warunek bezplatnosci - comiesieczne wplywy minimum 800zl.

Jesli korzystasz przy zakupach z kart kredytowych, to podrecznej gotowki
          bedziesz potrzebowal niewiele i sporadycznie.
          Na KK warto wyrobic najtansza karte w Polbanku, chyba, ze masz tel w erze - to
          ichnia karte Era Mastercard. 24-36 transakcji rocznie gwarantuje bezplatnosc
          podanych kart.
          • Gość: patrick Re: Gdzie konto dla studenta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 10:23
            dzięki, mieszkam w centrum warszawy,więc mam wiele banków w okolicy ;)
            podsumowując mbank + ing to dobre połączenie?
            • krzysztofsf Re: Gdzie konto dla studenta? 06.04.09, 10:54
              Gość portalu: patrick napisał(a):

> dzięki, mieszkam w centrum warszawy,więc mam wiele banków w okolicy ;)
              > podsumowując mbank + ing to dobre połączenie?

Zdaje sie (sprawdz na stronie ing taryfe oplat i prowizji), ze sa tam platne
              wplaty gotowkowe na konto (bezplatny wplatomat) - nie mam pewnosci, a jak sam
              poszukasz na ich www, to ci sie przyda. Karta debetowa chyba bezplatna pod
              warunkiem ilus zl miesiecznie transakcji.
              Dziwny system zabezpieczenia transakcji w ing odstrecza mnie od tego banku (sms
              generuja chyba losowo - wiele przelewow wychodzi bez potwierdzenia kodem).
              • Gość: patrick Re: Gdzie konto dla studenta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 11:33
                ok ING odpada. W tej chwili rozważam BZWBK <30 , Alior konto z lokatą nocną i
                Nordea Spektrum, przy czym najbliżej mi chyba do Nordea
                • krzysztofsf Re: Gdzie konto dla studenta? 06.04.09, 15:50
                  Gość portalu: patrick napisał(a):

> ok ING odpada. W tej chwili rozważam BZWBK <30 , Alior konto z lokatą nocną
                  > i
                  > Nordea Spektrum, przy czym najbliżej mi chyba do Nordea

Nordea ma wymog 1500 zl miesiecznie (srednie saldo wplywow z 3 miesiecy) , zeby
                  koszt wyniosl 1,50 miesiecznie za karte (bezplatne wszystkie polskie bankomaty)
                  i dodatkowe 60 gr ktore kosztuje przelew internetowy, ktorym wysylamy pieniadze
                  tam, gdzie bedziemy korzystac z bezplatnych przelewow. Jesli masz wplywy
                  umozliwiajace bezplatnosc Nordei, to sugeruje polaczenie jej z Eurobankiem jako
                  kontem przelewowo oszczednosciowym (800 zl wplywow daje bezplatnosc i
                  rezygnujemy z karty debetowej, bo po co nam ona - token bezplatny w komorce).
                  Dalej warto myslec o KK, ktora ograniczy koniecznosc korzystania z gotowki.
    • Gość: Jolka Re: Gdzie konto dla studenta? IP: *.chello.pl 05.04.09, 17:10
      mam w mBanku i nie mam zamiaru nic zmieniać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka