Dodaj do ulubionych

Wreszcie rusza e-PIT-37

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 21:28
Bardzo cieszę się z tego, że nie będę musiał iść osobiście do US. ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: equ Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 21:37
      Aplikacja ? Przecież bez problemu wystarczyłby zwykły HTML-owy formularz z
      niewielkim javascriptem sprawdzającym poprawność danych. Coś takiego można
      napisać w godzinę.
      Ciekaw jestem ile kasy poszło na napisanie tej "aplikacji"
      • Gość: xx Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.09, 23:05
        No godzinę to lekka przesada. Z pewnością jeśli zrobiłoby się uczciwy SIWZ to
        zespół 2-3 czających o co chodzi osób, byłby w stanie zamknąć taki projekt w
        miesiąc.

A ten projekt to obstawiałbym, że zrobił Comarch za 5 MPLN.
      • Gość: z Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.acn.waw.pl 08.04.09, 23:30
        > Aplikacja ? Przecież bez problemu wystarczyłby zwykły HTML-owy formularz z
        > niewielkim javascriptem sprawdzającym poprawność danych.
        javascriptem? nie ma to jak weryfikować dane po stronie klienta, zwłaszcza, gdy może być nim dowolna maszyna podłączona do internetu...
        Zresztą, to wszystko nie jest takie proste, jak się chce, żeby to było wydajne, żeby dane trafiały do odpowiednich urzędów etc.
        W każdym razie wydaje mi się, że faktycznie WWW byłoby tu lepszym wyborem.
        • 4g63 Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 09.04.09, 09:31
          do odpowiednich urzędów?? i myślisz że teraz trafiają do odpowiednich? że nie mają centralnej bazy danych? nie przesadzaj, chyba już wyszli ze średniowiecza?!
      • Gość: ~~~~~~~ Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: 195.205.254.* 09.04.09, 12:40
        200 pól i walidacja w godzinę ? Gratuluję wydajności na poziomie 1000%. Znów
        przodownicy budują Polskę !!
    • Gość: xx Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.izacom.pl 08.04.09, 21:38
      1 pytanie. Ciekawe czy będą robili problemy jak wyślę rozliczenie małżeńskiego
      pitu wczesniej niz oni dostaną ode mnie UPL-1
      • Gość: ad Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.punkt.pl 08.04.09, 22:17
        jakie problemy - problemy to będziesz miał ty przy wysyłaniu
    • Gość: iggu Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 21:59
      nie musisz iść osobiście do urzędu skarbowego. Wystarczy nadać zeznanie roczne
      na poczcie.
      • Gość: ja Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.izacom.pl 08.04.09, 22:01
        teraz mozna wysłać przez net
        • Gość: Haker Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 22:06
          niema bezpiecznych systemów
          • Gość: Jacko Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.chello.pl 08.04.09, 23:04
            Gość portalu: Haker napisał(a):

> niema bezpiecznych systemów

nie ma bezpiecznych dokumentów papierowych
      • Gość: defetysta Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.chello.pl 08.04.09, 23:42
        ekh... dzisiaj to ja otrzymałem już zwrot podatku z US, tym e-Pitem to się
        pobawię może za rok, a jak znam nasz kraj to i tak 30.04 siądą serwery, bo kilka
        milionów zapracowanych osób postanowi wreszcie wysłać pita... ;)
    • Gość: Gość Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.aster.pl 08.04.09, 22:10
      Zobaczymy w praniu, bo do Warszawy miałem dojechać już autostradą w 2004 roku. Mamy już 2009 rok i ciągle czekam, kto i kiedy zacznie budowę autostrady do Strykowa.
      • Gość: mirco Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 22:50
        Gratuluję logiki. Artykuł jest na temat wysyłania PIT-ów przez sieć, a ciućmok
        pisze o autostradzie. Ręce opadają.
      • Gość: azja Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.chello.pl 08.04.09, 23:15
        Jak już kiedyś ktoś tu napisał: Na wschód od konina Azja się zaczyna.
    • Gość: d. Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.09, 23:34
      No i co w tym trudnego? W tym roku się pospieszyłem i oddałem osobiście, ale w
      przyszłym roku na 100% z tego skorzystam.
    • Gość: jasio211 Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.09, 00:24
      Obywatel niczego nie powinien wysyłać . To Urząd Skarbowy jak mp w
      Filandii, Francji powinien wysyłać wypełniony PIT a obywatel albo
      sie na niego zgadza albo nie. Urząd Skarbowy ma wszystkie dane aby
      samodzielnie wypełnić PIT. O tym zresztą już mowił v-Premier Ludwik
      Dorn. Tak każdy z nas wg szacunku zaoszczędził by ok 1,5 godziny a
      oszczędnosci wyniosły by 8 razy tyle ile wynoszą wydatki na partie
      • Gość: taki jeden Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.04.09, 11:56
        a skad US ma wiedziec ze masz jakies odliczenia ? Np za leki ?
        • hoppke Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 09.04.09, 14:28
          > a skad US ma wiedziec ze masz jakies odliczenia ? Np za leki ?

Jeśli masz odliczenia, to nie akceptujesz proponowanego PIT-u i
          rozliczasz się samodzielnie. Większości wystarczyłby domyślny PIT...
          • Gość: Lenka Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.chello.pl 23.04.09, 11:16
            Pezcież tak samo zakład pracy moze ci rozliczyć. Podpisujesz
            formularzyk w dajesz do księgowości i nic cię nie obchodzi.
    • Gość: pies nie pali gdzie to przyjazne państwo ??? IP: *.chello.pl 09.04.09, 00:28
      ha ha ha
      a ja mam 3 rozne zrodla dochodow
      i wypelniam pit 36

panie Palikot kiedy moj PIT bedzie wygladal tak jak w UK ???
      tam nie musialem pol dnia liczyc i czytac calej pogmatwanej ustawy przy okazji co drugiej z 300 rubryczek

co komisja przyjazne państwo zrobiła w tym temacie ?

śmiech na sali...

• Gość: Orka Re: gdzie to przyjazne państwo ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.09, 10:48
        Piesku, Janusz Palikot od prawie 3 miesięcy nie jest szefem komisji "przyjazne państwo" :) Widać, ze w ogóle słowo pisane (również w PIT-ach) jest Ci obce, nie dziwię sie więc, ze wypełnienie PIT-a to dla Ciebie pól dnia liczenia.. Najlepiej, zeby wszyscy wszystko za nas robili, nie? Czyli co..? Komuno wróc? :))

• rozum221 Znów "znajomy królika" zarobił. To BEZ SENSU. 09.04.09, 01:10
      Nie chce mi się tego, w tej postaci,
      wyjaśniać. Tak, jak nie chce mi się
      "gadać" o kolejnym podatku dla
      firm pod nazwą "podpis elektroniczny"...
      Rżniecie głupa przez władze RP TRWA...
      Do kiedy ? Oto pytanie!
      • Gość: ~~~~~~~ Re: Znów "znajomy królika" zarobił. To BEZ SENSU. IP: 195.205.254.* 09.04.09, 12:46
        A gdzie info, że wymagany jest kwalifikowany podpis ?

Wg tego co słyszałem to "hasłem" ma być kwota podatku za rok obiegły. W ten
        sposób ma być weryfikowana tożsamość pito-składacza.

I o ile się nie mylę nie wymaga to podpisu elektronicznego!
    • Gość: ktoś Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.xdsl.centertel.pl 09.04.09, 01:37
      wszystko pięknie ale z wdrażaniem tego typu projektów różnie u nas bywa. w tym
      roku załatwię to tradycyjnie. jak nie będzie wpadki z e-pit w tym roku to w
      przyszłym skorzystam
      • Gość: arek Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.09, 06:51
        Ale czy u nas nie bedzie się wypełniać PIT u a przesle mi go urząd
        skarbowy do mnie? Kiedyś słyszałem, że taki projekt, kiedy
        było"nieprzyjazne państwo', był.
    • path3 Wreszcie rusza e-PIT-37 09.04.09, 08:09
      To wyjątkowo dziurawy system, dziecinada. Powinien być natychmiast
      zmieniony. Dane z PITa są dostępne np. dla obu stron procesujących
      się w sądzie o alimenty, ale nie tylko. Powstaje pole do wyczyniania
      róznych złośliwości - a tu wyobraźnia nie zna granic. Np. wysłania
      fałszywego PITa, z którego będzie wynikać wielka zapłata podatku i
      jej egzekucja. System powinien być NATYCHMIAST ZAMKNIĘTY LUB
      ZMIENIONY.
      • Gość: Orka Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.09, 09:08
        Skąd przylatują takie orły jak path3? Ciekawa jestem ile złośliwości i KOMU byś nawyczyniał, jakbyś wysłał ten "fałszywy" Pit do US :))) Najprędzej sobie, bo potem musiałbyś wyjasniać w US co to za PIT i dlaczego nie zapłaciłeś tego wielkiego podatku :)) Przecież każdy wysłany dokument musi mieć potwierdzenie, jak pójdziesz na pocztę do je dostajesz wysyłając poleconym, uważasz, ze jak wyślesz przez internet to nie będzie potwierdzeń? Idąc Twoim tokiem myślenia równie dobrze możesz wysłać taki "fałszywy" PIT pocztą.
        Tak sobie myślę, ze w naszym społeczeństwie czytanie ze zrozumieniem to dalej jest wielka sztuka ponad siły niektórych..
        Path3 jesteś matołkiem :P (sorry, nie mogłam się powstrzymać:)
        • hoppke Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 09.04.09, 14:39
          > Skąd przylatują takie orły jak path3? Ciekawa jestem ile
          złośliwości i KOMU byś
          > nawyczyniał, jakbyś wysłał ten "fałszywy" Pit do US :)))

Wystarczy np. rozżalona zdradą/rozwodem (była) żona. Inna sprawa, że
          system powinien jakoś reagować na próbę wysłania drugiej wersji PIT-
          u.

> Idąc Twoim tokiem myślenia równie dobrze możesz wysłać taki
          "fałszywy" PIT pocztą.

Na papierowym picie jest odręczny podpis, a to ułatwia
          zakwestionowanie oryginalności w razie problemów.
    • Gość: Ben Przecież teraz też nie trzeba było iść IP: 81.219.116.* 09.04.09, 08:38
      Można PIT wysłać listem poleconym.
      • Gość: Orka Re: Przecież teraz też nie trzeba było iść IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.09, 09:24
        Trzeba było iść -> choćby na pocztę :) No i zapłacić za list polecony. Teraz możesz noska z domu nie wystawiać no i za przesłanie nie płacisz :)
        • Gość: Ben Re: Przecież teraz też nie trzeba było iść IP: 81.219.116.* 09.04.09, 10:09
          Na pocztę owszem, ale już do US nie. Ktoś tu napisał, że nie będzie
          trzeba już odwiedzać US. Więc napisałem, że do tej pory też nie
          trzeba było chodzić. Nie trzeba było nawet osobiście oddawać PIT-a.
          Czternasty raz rozliczam się już z fiskusem i nigdy tam nie byłem,
          zawsze dawałem pita komuś z rodziny albo ze znajomych żeby podrzucił
          do US. Osobiście pochwalam, że elektronicznie będzie mozna się w
          końcu rozliczyć.
    • Gość: kotkalusia Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: 195.20.110.* 09.04.09, 08:44
      jak na razie to formularze nie działają :]]]
      www.e-deklaracje.gov.pl/index.php?page=formularze
      • Gość: Maxs Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: 91.200.94.* 09.04.09, 08:50
        dziwne bo działają
        • 3cik <------------------------=-=--- 09.04.09, 09:04
          Najwyraźniej nie wszystkim.
          A Ci którzy wyżej pisali o htmlach i javie niech lepiej zerkną na stronę.
          A Autorowi polecam zgłębienie definicji słowa "aplikacja'.
        • Gość: ja Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.subscribers.sferia.net 09.04.09, 11:46
          Próbowałeś wysłać - to, że wpisujesz dane to nie wszystko...i że są kolory to
          także za mało...
    • siciliano A promocja firmy Adobe przez MF trwa 09.04.09, 09:41
      Tym razem MF promuje Adobe AIR i Adobe Flash - co może wskazywać na
      wyprodukowanie aplikacji przez młodocianych programistów ponieważ
      żadna z poważnych polskich spółek informatycznych takiego
      rozwiązania by nie zaproponowała.

Mam nadzieję że w przyszłym roku PITy będzie można wypełniać jak W3C
      przykazał czyli w formularzach pod HTTPS,
      • Gość: Artur W Re: A promocja firmy Adobe przez MF trwa IP: *.bull.com.pl 09.04.09, 10:07
        Nie tylko przez MF, ale przez administrację UE, gdzie wymiana danych podatkowych
        opiera się w części właśnie na aktywnych formularzach Adobe, a w planowane jest
        (tego nie jestem 100% pewien) całkowite przejście na te platformę w wymianie
        danych z obszaru taxation.

Z drugiej strony, wymienianie standardów W3C może swiadczyć o technologicznym
        ograniczeniu osoby wypowiadającej się, i widzącej tylko jeden jedyny sposób
        udostępniania funkcjonalności uzytkownikowi końcowemu.
        • Gość: prawda Standardy neutralne technologicznie (W3C) IP: *.chello.pl 09.04.09, 11:21
          Na temat neutralności technologicznej państwa (w tym UE) oraz neutralnych
          technologicznie standardów możesz poczytać na stronie
          www.standardy.org/standardy
          Jestem przekonany, że tylko udajesz brak wiedzy w tym temacie, żeby oszukać
          innych swoją wypowiedzią, ale inni tak łatwo oszukać się nie dadzą.
          • Gość: Artur W Re: Standardy neutralne technologicznie (W3C) IP: *.bull.com.pl 09.04.09, 15:17
            no daj spokój, standard PDF, czy jak go zwać, stał sie standardem otwartym ISO
            32000 w zeszłym roku. Adobe po prostu udało się wypromować swój format na
            standard i plus dla nich, byli pierwsi i tyle.

• Gość: rotszyld To w Polsce są poważne spółki informatyczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 11:21
        Masz na myśli Prokom co napisał sypiący się soft dla Zusu i pozostałych
        znajomych królika?
      • hoppke Re: A promocja firmy Adobe przez MF trwa 09.04.09, 14:43
        > Tym razem MF promuje Adobe AIR i Adobe Flash - co może wskazywać na
        > wyprodukowanie aplikacji przez młodocianych programistów ponieważ
        > żadna z poważnych polskich spółek informatycznych takiego
        > rozwiązania by nie zaproponowała.

Oczywiście, że nie. "Poważne polskie spółki" nadal tłuką kod w JSP i
        EJB2. Flexa czy Air odkryją za jakieś 4 lata, gdy dostaną od
        zagranicznych korporacji kontrakty na konserwację aplikacji
        powstających w tej chwili dla giełd czy banków.
      • Gość: A1 Re: poważnie i polskie -- ten zbiór jest pusty IP: *.chello.pl 10.04.09, 19:23
        koleś,
    • Gość: pic na wodę e-PIT-37 czyli kolejne utrudnienie IP: *.cable.ubr04.dals.blueyonder.co.uk 09.04.09, 11:05
      dla podatnika. czytaj dalej:
      przemekskwirczynski.blog.onet.pl
    • Gość: mrgm Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 11:10
      A ja mam stary komputer z Windows 98 i oczywiście mogę sobie d. podetrzeć tym
      formularzem, bo nie działa. Jak widać napisanie prostego formularza działającego
      pod kontrolą również starszych systemów przerasta umiejętności, pożal się Boże,
      informatyków MF.
      • Gość: ~~~~~~~ Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: 195.205.254.* 09.04.09, 12:39
        Tylko tyłka nie pokalecz, bo formularz jest ostry jak brzytwa :) hihihihihihi !
    • Gość: Naiwna Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.subscribers.sferia.net 09.04.09, 11:40
      Niestety - próbowałam dzisiaj wysłać PIT i nawet dzwoniłam na infolinię - nic z
      tego....a niby mam wszystko co trzeba zainstalowane , wypełniałam kilka razy i
      nic...nie wysyła. Poszłam do Urzędu złożyć osobiście. Obiecanki, cacanki i
      wesołego Alleluja dla naiwnych.
    • Gość: tomo Wysyłanie e-PIT-37 nie będzie wcale takie proste IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.04.09, 11:42
      Dlaczego na głównej stronie tytuł artykułu brzmi: "Wysyłanie e-PIT-37 nie
      będzie wcale takie proste"? Po przeczytaniu artykułu dochodzę do wniosku, że
      jednak jest to bardzo proste.
      • 3cik <------------------------=-=--- 09.04.09, 12:11
        Spróbuj wysłać, to CI się rozjaśni.
    • Gość: gość Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.171.196.157.static.crowley.pl 09.04.09, 12:39
      wysłać się da, ale odebrać potwierdzenia to już się nie da ;-(((
      ktoś wie, kiedy ta ichnia bramka zacznie działać?
      • Gość: Orka Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.09, 12:54
        Ja słyszałam jak wypowiadał się radośnie jakiś urządnik MF, zeby nie czekac na ostatnią chwilę, bo potwierdzenia mogą "iść" nawet 24 godziny..
      • Gość: zabojca_biedronek Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.static.korbank.pl 10.04.09, 09:32
        Potwierdzeniem jest posiadanie numeru referencyjnego osiolku..

czytaj, potem pisz.
    • Gość: gość Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.171.196.157.static.crowley.pl 09.04.09, 13:04
      nie chodzi o to ile czasu "idą", ale o to, że adres:
      bramka.e-deklaracje.mf.gov.pl w ogóle nie "odpowiada"
    • Gość: anonim Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.gprs.plus.pl 09.04.09, 13:46
      To jakaś lipa jest...jestem z Wrocławia czyli powiat wrocławski i gmina
      wrocławska ale ... nie ma do wyboru czegoś takiego w pasku przy wyborze gminy
      jak gmina wrocławska ... i przez to nie można wyslac pita przez neta bo system
      sie buntuje .... lipa i tyle.... program do poprawki i tyle!!
      • az.anonim Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 09.04.09, 13:53
        A co się dziwisz, skoro robisz za beta-testera?
        Ja sobie poczekam do przyszłego roku, jak juz kilkaset tysięcy pitowców zglosi
        wszystkie błędy.
        Tak swoją drogą, oddając nieprzetestowany system na kilkanaście dni roboczych
        przed zakończeniem okresu składania zeznań trzeba wykazać się nielada odwagą.
        Tony zgłaszanych usterek, problemy wydajnościowe jak sie ludzię w ostatnich
        dniach kwietnia obudzą - ból głowy murowany.
        A wszystko po to, zeby zyskać kilka punktów w wyborach do europarlamentu...
      • Gość: gość Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.171.196.157.static.crowley.pl 09.04.09, 13:59
        obejrzyj całą listę, znajdziesz pod M.WROCŁAW
        • Gość: anonim Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.gprs.plus.pl 09.04.09, 14:12
          cala lista to: czernica, długołęka, jordanów śląski, kąty wrocławskie,
          kobierzyce, mietków, sobótka, święta katarzyna, żarnów ... nie ma M.wrocław:(
          • Gość: gość Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.171.196.157.static.crowley.pl 09.04.09, 14:31
            ciekawe, bo bez problemów wrzuca i powiat i gminę M.WROCŁAW
            • Gość: anonim Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.gprs.plus.pl 09.04.09, 14:45
              ja włączam pit-37 ze striny e-deklaracje.gov.pl i w polu gmina niestety nie mam
              M.EROCŁAW tylko to co wcześniej opisałem ... jednym słowem czas iść na pocztę:)
              i wysłać wypełnionego pita ... ale ciekawe to jest, że u innych wyskakuje to
              M.wrocław
              • Gość: GOŚĆ Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.171.196.157.static.crowley.pl 09.04.09, 15:07
                NAJPIERW WYBRALI W POLU GMINA M.WROCŁAW
              • Gość: zabojca_biedronek Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.static.korbank.pl 10.04.09, 09:42
                oj ciezki komputer masz na lbie czlowieku...

img21.imageshack.us/img21/4062/wroclaw.jpg
      • Gość: pitek Re: Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.chello.pl 25.04.09, 10:53
        najpierw w polu powiat wybrać m.wrocław, zamiast wrocławski
        potem w polu gmina pojawi się tylko m.wrocław
    • Gość: gość Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.chello.pl 09.04.09, 18:58
      trochę to trwało, ale się udało. system działa.
    • Gość: przemko Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.tvgawex.pl 09.04.09, 19:42
      mi tam działa nawet pod Linuxem :):) szkoda że tylko wersja Deskopowa, która
      strasznie muli
    • Gość: hiolka Czy uzupełniło Wam automatycznie NR REF. w PIT-ie? IP: *.terminus.pl 09.04.09, 21:45
      Czy w wypełnionym PIT-ie 37 uzupełniły się Wam na samym końcu numery referencyjny i skrót wysyłanej wiadomości, tak jak głosiło objaśnienie obok nich? U mnie te pola pozostały puste, nawet po pobraniu i wydrukowaniu UPO.
      • Gość: jau Re: Czy uzupełniło Wam automatycznie NR REF. w PI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 09:20
        Mam ten sam problem :(
    • Gość: specnaz Wreszcie rusza e-PIT-37 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 12:26
      Masz OSXa albo Linuxa albo innego unixa to se nie wyslesz PITKA bo wedlug niektorych urzedasow one NIE ISTNIEJA - istniej tylko WINDOWS-czyli informatyzacja po polsku -DNO >:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka